Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: hoogrentend in Azië

Tracker Tips: hoogrentend in Azië

ETF-provider Tabula komt met de eerste Europese tracker op het gebied van hoogrentende bedrijfsobligaties met een ESG-tilt in Aziatische landen zonder Japan.

Hierbij is de obligatiespecialist een samenwerking aangegaan met Haitong International Asset Management uit Hong Kong, de eerste beursprofessional uit China actief als market maker op Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

TAHY

De Tabula Haitong Asia ex-Japan High Yield Corp USD Bond ESG UCITS ETF (met ticker TAHY en ISIN-code IE000LZC9NM0) is spoedig verhandelbaar op de London Stock Exchange in US dollar, met een lopende kostenratio van 0,60% op jaarbasis.

Mijn verwachting is dat net als bij andere obligatietrackers van Tabula een Nederlandse KIID beschikbaar zal worden gesteld, dus toegankelijk voor beleggers in ons land.

Deze tracker, die is ontwikkeld door Tabula, Haitong. Data-analist IHS Markit volgt de iBoxx Asia ex-Japan USD Corporates ESG High Yield-index die blootstelling biedt aan in Amerikaanse dollar luidende hoogrentende obligaties met een minimale omvang van $ 250 miljoen.


De bovenstaande grafiek geeft de performance van de onderliggende referentie weer vanaf het begin van 2019.

ESG-filter

Op basis van de MSCI-gegevens maakt de benchmark gebruik van ESG-tilts door een overweging te nemen in uitgevers van obligaties met een hogere ESG-rating of een positief ESG-momentum.

Het bevat ook een uitsluitingsmethodologie die emittenten verwijdert die betrokken zijn bij bepaalde controversiële bedrijfsactiviteiten. Met hoogrentende obligaties kunnen er doorgaans grotere zorgen zijn over ESG, met name op het vlak van governance. TAHY is geclassificeerd onder Artikel 8 van de zogenoemde Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

Asian credit

De Aziatische bedrijfsobligatiemarkt, ook bekend als Asian credit, is een activaklasse van $1 biljoen en de op één na grootste obligatiemarkt ter wereld.

Hierbij is het ook noemenswaardig dat het wanbetalingspercentage voor Aziatische hoogrentende obligaties in Amerikaanse dollar aanzienlijk lager was dan die in de VS.

De onderstaande grafiek geeft de belangrijkste fondskarakteristieken weer, zoals de yield en duratie.

Naast interessante rendementskansen kan deze markt ook diversificatievoordelen bieden in een obligatieportefeuille, omdat deze zich vaak in een ander stadium van de marktcyclus bevindt.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. 21 sep Tracker Tips: een nobel plan
  2. 13 sep Tracker Tips: een degelijk vlaggenschip 1
  3. 07 sep Tracker Tips: hoogrentend in Azië

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links