Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Er moet iets veranderen aan de werkwijze van diverse makelaars

Er moet iets veranderen aan de werkwijze van diverse makelaars

Een maand geleden kreeg ik een telefoontje van AvroTros of ik mee wilde werken aan een uitzending. Vorig jaar hadden we elkaar gesproken naar aanleiding van mijn columns en blog over makelaars. Het was al weer jaren geleden dat ik hun achter de schermen heb geholpen. Eind 2007 kwam TrosRadar met het nieuws dat er in de OpMaat Hypotheek geen garantie is bij sparen.

Deze keer wilde Avrotros met een cameraploeg komen om mijn mening met betrekking tot bepaalde werkwijze van makelaars op te kunnen nemen.

Opnames met verborgen camera

Radar heeft de afgelopen maanden in ieder geval niet stilgezeten. Zij hadden elf opnames gemaakt van makelaars met de verborgen camera.

In de opnames kwamen de volgende onderwerpen aanbod:

 • Makelaars adviseren kopen zonder ontbindende voorwaarden
 • Afspraken tussen makelaars
 • Verplichten van aankopende makelaar
 • Woning lager in de markt zetten om een bonus te kunnen ontvangen (hogere courtage)
 • Doorgeven van het hoogste bod, om zo een hoger bod te kunnen doen om woning te krijgen

Even elf filmpjes bekijken en daar je mening over geven, gaat wel wat tijd kosten. Uiteindelijk is er bijna drie uur gefilmd. Wie de uitzending van globaal 25 minuten terug ziet, kan hier niet uit concluderen dat er heel veel uren zijn gedraaid.

Persoonlijk vind ik het spijtig dat niet alle filmpjes te zien zijn. Deze had Avrotros apart op hun website kunnen zetten. Dan had iedereen een nog beter beeld kunnen krijgen wat de werkwijze is van diverse makelaars.

Kopen zonder ontbindende voorwaarden

Het valt mij op dat steeds meer makelaars woningzoekenden adviseren om een huis te kopen zonder ontbindende voorwaarden. Ik ben er groot voorstander van om dit helemaal te verbieden.

Waarom hebben verkopers niet even het geduld om globaal zes weken te wachten zodat kopers hun hypotheek kunnen regelen? Kopers nemen anders een groot risico.

Natuurlijk kan een hypotheekadviseur vooraf veel formulieren beoordelen. Onverwachte dingen (ziek worden, overlijden, faillissement van de werkgever) kunnen echter niet voorkomen worden.

Zo komt het ook nog wel eens voor dat de werkgeversverklaring anders wordt ingevuld door de werkgever dan eerdere werkgeversverklaringen. U moet dan denken dat bijvoorbeeld overwerk of een bonus ineens niet meer worden vermeld op de werkgeversverklaring. Een lager inkomen betekent ook een lagere hypotheek.

Druk om aankoopmakelaar in te schakelen

Verder zien zoekende kopers zich genoodzaakt om een aankopende makelaar in de arm te nemen. Als zij dit niet doen, hebben zij helemaal geen kans op een koopwoning.

De aankoopmakelaar kan dan aan zijn klant woningen (van een bevriende makelaar) doorgeven die nog op de markt moeten komen. De woning wordt dan al verkocht voordat deze op internet komt (bijvoorbeeld Funda).

Echter, als iedereen een aankopende makelaar neemt, dan is er geen voordeel meer voor zoekende kopers. Natuurlijk is er wel een leuk financieel voordeel voor de makelaars.

Makelaar is geen beschermd beroep

Zoals bekend kan iedereen morgen makelaar worden / zijn. Daar zijn geen diploma’s of cursussen voor nodig. Ik denk dat veel makelaars die aangesloten zijn bij een organisatie (NVM / VBO) hier niet blij mee zijn.

Waarom doen deze organisaties niets? Eind 2017 gaf de AFM antwoord op een vraag van mij over de inkomsten van makelaars.

De kwaliteit van makelaars en taxateurs is voor financiers, beleggers en woningkopers van groot belang. Er is geen wettelijk toezicht op makelaars en taxateurs.
Wat betreft de rol van taxateurs: sinds 1 januari 2016 is de sector met zelfregulering via de NRVT gestart. AFM en DNB hebben toen afgesproken om de concrete invulling van deze zelfregulering af te wachten en het initiatief verder te laten bij de sector zelf.
Recent hebben AFM en DNB publiekelijk haar zorgen uitgesproken over een aantal uitgangspunten bij deze zelfregulering. AFM en DNB hebben aangegeven te overwegen om voor wetgeving te pleiten.

Eind 2017 hadden de AFM en DNB dus al bepaalde zorgen over makelaars en taxateurs. Ze gaven de branche nog even de tijd voor zelfregulering; anders zou er worden opgetreden (wetgeving).

Vertrouwen in makelaars slinkt

We zijn nu bijna vier jaar verder en er is niets gebeurd. Anders gezegd: de situatie (werkwijze van diverse makelaars) is schrijnender geworden. Het gevolg is wel dat de media steeds meer over makelaars gaan schrijven / uitzenden. Het vertrouwen in makelaars van zoekende kopers en verkopers zal steeds minder worden.

Tijdens de woekerpolisaffaire hebben hypotheekadviseurs het ook aardig moeten ontgelden. Na de invoering van de zorgplicht is er wel wat veranderd bij de hypotheekadviseurs. Natuurlijk zijn er nog steeds adviseurs die hun klanten in de maling nemen (bedriegen). Maar klachten van klanten worden nu wel goed in behandeling genomen (Kifid) en de boetes kunnen flink oplopen (controle AFM).

Het woord is aan de NVM

In de uitzending van Radar zijn tien NVM-makelaars te zien (in de elf filmpjes die zijn gemaakt). Avrotros heeft dit expres gedaan omdat zij verwachten dat de NVM anders met een weerwoord zou komen dat hun makelaars een bepaalde werkwijze niet doen en zich netjes aan de regels houden.

Het woord is nu aan de NVM. Zij moeten maatregelen gaan nemen. Doen zij dit niet, dan zal er niets veranderen in de markt. Of zal eindelijk de AFM / DNB opstaan en tot een verplichte zorgplicht gaan komen. Ik denk dat iedereen wel van mening is dat er iets moet veranderen. Zoals diverse makelaars nu werken, hoort niet te kunnen.

Ik kreeg trouwens nog de tip van Avrotros om “onprettige berichten” naar hen door te zetten. Ik schrijf alweer achttien jaar voor IEX dus ik ben wel wat gewend.

Toch viel het mij op daar ik nooit eerder ben gewaarschuwd door televisieprogramma’s. Ook op dat vlak is er dus flink wat gewijzigd de afgelopen jaren.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 22 okt Nieuwbouwhuis kopen: 10 aandachtspunten 4
 2. 08 okt Kopen zonder ontbindende voorwaarden 6
 3. 24 sep Boeterente kan hoger uitpakken dan verwacht. Hoe kan dat?

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bluescreen 7 september 2021 13:28
  Met enige verbazing gekeken naar Radar gisteravond. Ik wist uit verhalen wel dat er nogal
  wat kaf onder het koren zit bij de makelaars, maar heb nu de indruk dat het een stel cowboys zijn die bij afwezigheid van wettelijke regels- op allerlei manieren graaien wat ze kunnen.
  Jouw bijdrage gaf duidelijk aan wat er mis is met onze makelaars. Onbegrijpelijk dat de
  overheid niet orde op zaken brengt door toezicht en regels / wetten voor deze branche.
  Aspirant huizenkopers, vaak jongeren, worden zo in de maling genomen en gedupeerd.
  Op gebied van de fiscale hypotheekaftrek heeft de overheid in de loop van de jaren wel een enorm aantal wijzigingen doorgevoerd die geleid hebben tot een situatie waarbij de consument door de bomen het bos niet meer ziet bij de belastingaangifte.
  Je hebt daar vaak over geschreven en gaf aan dat daardoor vaak verkeerde hypotheekadviezen
  worden gegeven als er bijv. in de persoonlijke situatie van de hypotheeknemers een verandering ontstaat.
 2. gerard66 7 september 2021 20:01
  Als je maar heel weinig hoeft te kunnen, behalve om veel van de juiste mensen te kennen, en dan heel snel en gemakkelijk heel veel kunt verdienen...... dan is het toch volstrekt logisch dat je hier een bepaald type verkoper/ makelaar mee aantrekt.

  In deze markt moeten er 2 mogelijkheden zijn:
  1; Een huis wordt verkocht op een openbare , transparante veiling waarbij iedere koper de mogelijkheid heeft om vooraf het huis te bezichtigen/keuren/taxeren. Kopen op eigen risico. Net zoals een oude executieveiling.
  2; Het huis wordt verkocht door een makelaar. Die is dan ook bouwkundig deskundig en die is dan ook aansprakelijk voor de kwaliteit van het verkochte huis en moet alle plussen en minnen, isolatiewaarden etc. Etc... van het huis in kaart brengen en communiceren. Analoog aan de BOVAG garantie voor gebruike auto's .

  Werk aan de winkel voor de NVM. Aankoopmakelaardij heeft dan totaal geen toegevoegde waarde meer bijeen transparante markt., dus het zal zo ver nooit komen want het het gaat makelaar toch vooral om geld verdienen


 3. Jos Koets 7 september 2021 23:05
  quote:

  Kipkluif schreef op 7 september 2021 21:21:


  Leuke uitzending Jos, ben benieuwd of het moment nu eindelijk gekomen is dat de politiek paal en perk gaat stellen aan deze misstanden. Hoop dat het meevalt met de nare reacties.


  Vanuit de politiek (Minister Ollongren) verwacht ik niet veel. Deze gaat weer praten met de branche (NVM etc..). Ik hoop dat Pieter Omtzigt snel terug komt. Vorige week nog even kort contact met hem gehad. Dit is een persoon die wel wat voor elkaar kan krijgen.

  We wachten geduldig af. Echter de komende maanden zal de media wel doorgaan met slecht nieuws voor de makelaars.
  Gr. Jos
 4. forum rang 6 mercurius-adept 8 september 2021 08:45
  De Makelaars eten wel erg lekker uit deze ruif zeg, pfff...maar dat is niet zo gek toch na 20 jaar VVD bewind?
  (eigen schuld dikke bult dus voor VVD stemmers ;)


  Verder ben ik eigenlijk niet eens met een deel van deze column:
  quote:

  schreef:

  Het valt mij op dat steeds meer makelaars woningzoekenden adviseren om een huis te kopen zonder ontbindende voorwaarden. Ik ben er groot voorstander van om dit helemaal te verbieden.

  Waarom hebben verkopers niet even het geduld om globaal zes weken te wachten zodat kopers hun hypotheek kunnen regelen? Kopers nemen anders een groot risico.


  -->het is een verkopers-markt, dus waarom zou je als verkoper in hemelsnaam vrijwillig 6 weken ONZEKERHEID moeten accepteren??

  Rare kronkel in de markt wat mij betreft : het zou beter zijn als kopers vooraf altijd 'al hun huiswerk' standaard al af hebben, alvorens te bieden?
  (de zekerheid voor de verkoper is ook veel waard)
 5. Atari 10 september 2021 01:10
  Dit is oud nieuws en iedereen doet hier verbaasd. Wat ik allemaal heb gezien in de branche is toch wat heftiger dan wat jullie op de tv hebben gezien. Makelaars en taxateurs zijn uit op eigen belang en ik maak al jaren afspraken met verkopend makelaars. Geef ze regelmatig een envelop met een goede extra beloning voor hun diensten. Ik krijg voorrang bij woningen zonder t hoogste bod te hebben gedaan. Ik krijg de gewenste marktwaarde in mijn taxatie rapport. En de hypotheek adviseur doet ook gewoon mee, die ziet alles door de vingers. Ze spreken me aan met u en willen mij opnemen in hun netwerk, omdat ik terug blijf komen. Ik ben een belegger met inmiddels 23 woningen in bezit, en ik heb van alles meegemaakt. De overheid deed niks, doet niks en gaat niks doen hahahahahahaha, Nederland ligt op 1 oor. Ik verdien samen met deze makelaars goed geld in de markt en ik kan jullie zeggen t zijn gewoon VBO en NVM makelaars. Iedereen steekt z'n kop in t zand. De beleidsbepalers van de brancheverenigingen doen allemaal alsof ze t voor t eerst horen. Deze praktijken zijn er al jaren. Gelukkig hoef ik niets te verkopen via de makelaars ik vertrouw ze daar niet voor als ik me bedenk wat ze voor mij hebben gedaan. Hahahahahaha. Voorlopig zijn de huurinkomsten lekker en pak ik mooie waardestijging. Ook 2021 is een top jaar! Makelaars en taxateurs bedankt voor jullie inzet en we zetten onze samenwerking gewoon voort en trek jullie niets aan van deze berichten.
 6. forum rang 9 objectief 10 september 2021 08:56
  quote:

  Jos Koets schreef op 7 september 2021 23:05:


  [...]

  Vanuit de politiek (Minister Ollongren) verwacht ik niet veel. Deze gaat weer praten met de branche (NVM etc..). Ik hoop dat Pieter Omtzigt snel terug komt. Vorige week nog even kort contact met hem gehad. Dit is een persoon die wel wat voor elkaar kan krijgen.  Met deze politieke opvattingen verlies je wel elke objectiviteit.
 7. forum rang 5 win some... 10 september 2021 09:04
  quote:

  objectief schreef op 10 september 2021 08:56:


  [...]

  Met deze politieke opvattingen verlies je wel elke objectiviteit.


  Lijkt mij een vrij feitelijke constatering. Gezien haar positie als minister heeft Ollongren vrij weinig tot stand gebracht. Gezien zijn positie als kamerlid heeft Omtzigt vrij veel voor elkaar gekregen. Dat zegt iets over de capaciteiten van beide personen en heeft verder niet met politieke voorkeur te maken.
 8. Layahyma 11 september 2021 16:54
  Niet 'af en toe' doch 'meestal'! Men koopt best een woning bij de eigenaar want die 'kent' alles over zijn woning en je spaart er een bom geld mee uit. Makelaars hebben voor mij geen enkele meerwaarde. Het zijn tussenpersonen die véél te veel geld verdienen (gemiddeld € 10.000) met andermans goed voor héél weinig energie. Een goedkope of een dure woning verkopen kost dezelfde moeite: daarom begrijp ik al helemaal niet waarom die een % commissie vragen op het verkoopbedrag. Idem voor een notaris! Voor een architect vind ik dat wél verantwoord: die heeft héél véél berekenings- en tekenwerk, veel creatief denkwerk, veel controlewerk en een zeer grote verantwoordelijkheid. En vaak verdient die véél minder dan een makelaartje.
  Ik denk dat de vroegere invoering van het bekomen van een makelaars-attest/brevet gebeurd is op aanvraag val al bestaande makelaars teneinde hun aantal in te perken (zo hebben ze méér klanten...).
  In hun reclame hebben ze het over ingewikkelde verkoopprocedures en over hun deskundigheid... om de verkopers af te schrikken om zelf te verkopen. Nochtans is een woning zelf verkopen heel gemakkelijk: foto's nemen, één infotekstje schrijven en hiermee een zoekertje(s) plaatsen met uw gewenste verkoopprijs, één energiedeskundige opbellen (voor een EPC-attest en de elektrische keuring) en al de rest doet de notaris!!! Zelfs de verkoopwaarde bepalen is niet moeilijk: je kent de grootte, de gebruikte materialen en de ligging van je huis en je kijkt naar de gehanteerde verkoopprijzen om je heen. That's it.
  Dat makelaars en notarissen bv. € 1000 zouden ontvangen bij een verkoop, vind ik een royale en aanvaardbare betaling.
  Wanneer gaan enkele van de 66 ministers en staatssecretarissen en de 550 parlementsleden (sik) van alle regeringen (sik) van dit landje daar eens echt en 'vlug' werk van maken? Wat gebeurt hier eigenlijk nog?

  Wat de autoverkopers betreft, daar schort echt wat aan de naverkoopdiensten van enkele merken: de gehanteerde prijzen voor de onderhoudsbeurten lopen de spuigaten uit! Vaak worden meerdere auto's terzelfdertijd door één mekanieker onderhouden. Je moet de wagen dan een hele dag in de garage laten terwijl een onderhoudsbeurt in feite niet veel meer dan een uur in beslag neemt, maar zo besef je dat niet. Het is aan onderhoudsbeurten dat ze het meest verdienen want motor- en remolie en filters kosten niet zo veel in verhouding tot de hoge prijs die je betaalt en de controles die ze nog uitvoeren, kan je meestal zelf doen.
  Het is allemaal wat overgewaardeerd. Er zijn hierbij wel enorme verschillen tussen de automerken. Dat zou ook tot nadenken moeten zetten bij de aankoop. Maar ja, vennootschappen houden daar allemaal geen rekening mee want die trekken alles af. De particuliere aankoper is hier de dupe!

 9. Atari 11 september 2021 20:57
  Jullie denken echt dat er wat gaat veranderen hahahahahaha, de politiek weet alles en ziet alles. Ze doen geen moer. Behalve onderling ruzie maken en koffie drinken en zelf geld opstrijken. Het volk wordt dom gehouden en moet gewoon netjes belasting betalen. Ik ben blij met de makelaars en hun sjoemel praktijken. Ze hebben mij tonnen winst opgeleverd en heb een portefeuille opgebouwd ter waarde van miljoenen euro's. Ik strijk jaarlijks zoveel huur op dat ik niet meer hoef te werken. En de belastingbetaler hoopt al jaren op beterschap van de overheid. Nou hobbel allemaal maar braaf achter Rutte aan. Ik heb met deze makelaars gouden jaren te pakken en ben echt super blij met ze. Het is gewoon geld verdienen niks mis mee. Ik zorg er ook nog voor dat er huurwoningen/kamertjes op de markt komen hahahahahaha. Ik doe goede zaken met uitzendbureaus. Die betalen mij grof zonder dat de bewoners zich hoeven in te schrijven. Ben blij met de politiek die dit mogelijk maken. Blij met de banken die mij gefaciliteerd hebben en blij met de makelaars die me aan woningen hebben geholpen. En dat ik daar extra voor wil betalen gaat niemand wat aan. Ook in Nederland kennen we corruptie. Met steekpenningen krijg je een hoop voor elkaar.
 10. Andre m 25 september 2021 14:59
  Ik snap het idee van voorbehoud van financiering niet zo goed. Toen wij ons huidige huis kochten ( 2013) had ik al de nodige rekensommen gemaakt en ook al afspraken met de bank gehad. Ik wist precies wat mijn financieringruimte was voor ik een bod deed. Ik begreep van de verkoper dat hij al meerdere malen had meegemaakt dat mensen na het sluiten van de overeenkomst alsnog de hypotheek niet rond kregen, dan heb je toch je huiswerk niet goed gedaan? Daarnaast was het afsluiten van de hypotheek ook niet zo duur, alle documenten uploaden naar de bank en het werd geregeld. Je moet het niet moeilijker maken dan het is.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links