Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Gekkenhuis

Nog zo'n dagje? Daar ziet het nu niet naar uit. De Amerikaanse futures talmen alweer, nadat de vlam gisteren in de pan sloeg in New York. De Europese hebben nog wat upside. "Nee, we verklappen de uitslag van de stresstest donderdag nog niet, maar we gaan wél het dividend fors verhogen en flink eigen aandelen in kopen!"

Wat een grappenmakers bij JPMorgan Chase :-) Ja, toen restte de Fed niet anders dan de hele uitslag van de bankenstresstest op straat te gooien. Een kiesoor die daar op let, want de markten vonden het prima. Oh ja, Citigroup, SunTrust Banks, Ally Financial en MetLife zijn de vier van de negentien hutten die faalden voor de test.

Met alle respect voor het cijferende AMG, TKH, Ctac, Telegraaf en beursparel HES Beheer is de agenda van vandaag effectief leeg. Of Fed-opperhoofd Ben Bernanke moet vanmiddag tijdens zijn speech verrassen. Gisteren deed hij dat ook: de Fed verklaarde bij zijn non-rentebesluit dat de Amerikaanse arbeidsmarkt écht verbetert.

Wat valt op na al het koersgeweld? EUR/USD, goud en de betere staatsobligaties moeten tot nu toe de rekening betalen van het feestje - en dan vooral die laatste categorie. De Bund future beweegt ook nu weer het hardst, houd de boel in de gaten. Hup, snel naar de markten nu:

 • De futures starten weliswaar hoger, maar of de indices zeg na 9:30 uur nog plussen? I doubt
 • Prima Azie, maar waarom gaat Shanghai nou weer kiezelhard onderuit? Ik zie het even zo snel niet
 • EUR/USD nadert 1,30 nu er - herinnert u zich die nog? - green shoots in de VS zijn
 • Goud en zilver hebben het er nog steeds moeilijk mee
 • Oliebenchmarks WTI en Brent moeten ook even terug
 • Zoals gezegd, de Bund future krijgt een tik voor z'n snufferd nu - zoals dat zo mooi heet - de risicobereidheid onder beleggers weer wat groter lijkt

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

De stresstest dus, hier het overzicht van de Fed in haar verslag (pagina 25). Tja, als JPMorgan met zo'n cijfertje als gaat dividenden en eigenaandelenkopen, want gaaat Bank of New York Mellon wel niet doen? :-)

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas, wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken? "'Alles' over de stress tests uit de VS, partijdigheid, de kostprijsinflatie van pensioenen, een 100-jarige Britse obligatie, olieprijs en Europa, is geld eigenlijk wel schuld voor een centrale bank."

Belangrijkste buitenlandse KW4-cijferkandidaten

Macroagenda

 • 06:30 Japan: industriële productie januari (consensus: +2,1%)
 • 10:00 Italië: obligatieveiling
 • 11:00 EU inflatie (CPI) februari (consensus: +2,7%)
 • 13:30 VS: im- & exportprijzen februari (consensus: +0,3% & +0,6%)
 • 14:00 VS: speech Fed-voorzitter Ben Bernanke
 • 18:00 VS: obligatieveiling

 

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 02 jun Gezellig voorbeurs, dat was het schuldenplafond en nu er is weer kwartje 11
 2. 01 jun Het kan nog gekker: hoe Nederland gasimporteur en kolenexporteur werd 6
 3. 01 jun Het is groen voorbeurs en van plafond is het naar rentes en economie 2

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 14 maart 2012 10:07
  Goedemorgen AJK,

  De euforie sloeg toe gisteren en ineens lijken alle problemen achter de rug te zijn, maar het tegendeel is waar en het zal mij benieuwen waar wij vrijdag staan, ik denk zelf een stuk lager.
  Tenzij het onderdeel is van de komende kiezingscampagne van President Barack Obama, een leuke steun in de rug en in Amerika is dat wel een beetje te sturen.
 2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 14 maart 2012 12:04
  De VIX dus. Lager dan weet ik wanneer. Gisteren wijdde je er nog een column aan.

  De VIX, niet anders dan een wiskundige berekening van de in zekere zin gemiddelde implied volatilities van S&P500 3mnds-opties, rekening houdend met hun otm zijn, en met een geheimzinnige overgang naar latere opties. Bent u er nog?

  Enfin, lekker belangrijk. Ik kan ook de files in dit land turven, met hun (implied, zie ANWB of VID) volatility, en er vervolgens publiciteit aan geven, zodat zelfs Cees Smit ermee gaat handelen...

  Zullen we weer gewoon gaan beleggen??
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links