Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

September is aangebroken: wel of niet uitstappen?

September is aangebroken: wel of niet uitstappen?

September is volgens de statistieken de slechtste beursmaand van het jaar. Wegwezen of buy the dips?

Slimste Beleggers aller landen verenigt u! De testweek van de Slimste Belegger-beurscompetitie jaargang 2020 start komende week op maandag 6 september. De echte competitie begint één week, later op 13 september.

Ik roep iedereen op zich in te schrijven en mee te doen. Er zijn fraaie geldprijzen te winnen.

In de testweek neem ik al concrete posities in, zowel Long als Short. Ik wil tegelijk alle systemen testen en alvast mijn Turbo-column en Twitter-pagina (@roycetostrams) dagelijks updaten. Ik zal in mijn Slimste-column tevens een paar tipjes van de Turbo-sluier oplichten.

Horrormaand

Behalve de Slimste competitie, staan we nu ook met één been in september, dat volgens statistieken de slechtste beursmaand van het jaar is, althans gemeten op Wall Street. Terwijl september gemiddeld verliesgevend is, staan de overige elf maanden juist te boek als positieve beursmaanden.

Horrormaand sepember heeft in het collectieve geheugen ook een aantal historische dieptepunten gekend. Zo begon de beruchte beurscrash van 1929 in deze maand, viel Lehman Brothers in september van zijn voetstuk en waren de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september. Kortom, september blijkt een regelrechte horrormaand.

Wel of niet uitstappen?

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat september dus de minst geschikte maand is om te beleggen. Niet in de laatste plaats omdat de koersen dit jaar wereldwijd bijna zonder hapering zijn gestegen. Dan moet een correctie toch op de loer liggen, niet?

Want tot dusver behoort 2021 tot de betere beursjaren. De Nederlandse beurs won in de eerste acht maanden 27%, de S&P500 21,3%, terwijl het rendement op de 50 grootste Europese fondsen (volgens de Euro Stoxx 50 index) 19% bedroeg.

Buy the dips

Mijn mening is dat lange-termijnbeleggers hun beleggingsstrategie niet hoeven om te gooien. Is je beleggingshorizon langer dan een paar jaar, blijf dan zitten waar je zit en benut eventuele dips om bij te kopen.

Zelfs een daling binnen de uptrend, naar de laatste bodem van 19 april rond 718,50 punten, is met een risico van nog geen 10% te overzien. Dus Buy the dips.

Korte-termijnbeleggers, speculanten en traders zouden moeten ingrijpen indien de AEX onder de laatste top rond 780 zakt.

In dat geval treedt een korte termijn verzwakking op, en mag mogen we rekenen op een iets diepere correctie. Wie dan short durft te gaan, moet mij dan op Twitter of in mijn Turbo-blog volgen.

Deze keer bekijk ik de Nederlandse beurs op korte, lange en superlange termijn.

Korte termijn: Nederlandse beurs lijkt opwaartse trend te versnellen

De AEX-index valideert de bestaande stijgende trend, nieuwe all-time highs. Technisch lijkt de uptrend te versnellen, hetgeen is gemarkeerd met de vette blauwe lijn. De conclusie is gerechtvaardigd dat de technische conditie van de Nederlandse beurs oersterk blijft.

Technisch vormt de AEX index nog steeds hogere toppen en bodems. Om de steile uptrend (en de trendversnelling) vast te houden, is het wel belangrijk dat de steun van 755,33 punten (de bodem van 19 augustus) intact blijft.

Na een uitbraak boven 800 punten, hebben we 840 als volgende koersdoel berekend.

Lange termijn: AEX index valideert stijgende fase

De Nederlandse beurs heeft de oude stijgende trend hervat nadat de koerspieken rond 718,50 punten zijn doorbroken. De Nederlandse beurs (AEX-index) vormt weer hogere toppen en bodems.

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun van 718,50 punten (de bodem van 19 april) intact blijft.

De stijgende trend heeft in eerste instantie ruimte richting 800 punten en in tweede instantie naar 840 (berekend koersdoelen).

Meerjarengrafiek: Krachtig beeld richting 1000

Vanaf begin tachtiger jaren is de Nederlandse beurs, ex dividend, bijna verveertigvoudigd in waarde.

De denkbeeldige trendlijn, die de belangrijkste koersbodems met elkaar verbindt, is met de vette blauwe lijn gemarkeerd.

Een belangrijk technisch signaal is in 2017 opgetreden. Toen werd de range tussen D-E en A-B opwaarts gebroken. Op basis hiervan is een koersdoel rond 1000 punten te berekenen.

AEX 1981

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 4
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Reacties

131 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 3 september 2021 08:14
    'Horror' in September ik geloof dat je daarvoor dan toch echt..

    In de Bioscoop moet zitten maar als Kleermaker ga je gewoon..

    'de Uitdaging' aan immers every Day a green Day..!!

    Toegevoegd:

    En 9/11 wordt TRADITIONEEL nog greener dan green..!
  2. DTJ 3 september 2021 09:22
    quote:

    Sa Tire schreef op 3 september 2021 08:14:

    'Horror' in September ik geloof dat je daarvoor dan toch echt..

    In de Bioscoop moet zitten maar als Kleermaker ga je gewoon..

    'de Uitdaging' aan immers every Day a green Day..!!

    Toegevoegd:

    En 9/11 wordt TRADITIONEEL nog greener dan green..!
    Als ik jou post lees dagelijks dan zie ik een behoorlijke frustratie

    Leg eens uit .....
  3. forum rang 6 ttroo 3 september 2021 09:41
    Japan heeft meer Gratis Geld nodig. Index schoot omhoog. Er werd in Japan geklaagd dat op een Hollandse site regelmatig werd genoemd dat de Nikkei niet vooruit te branden is.
    En we staan weer op steun. La Suisse en DAXie. Boven steun. Maar niet overtuigend. Maar ook geen dijk doorbraken. Amerikaanse yield zet ik vandaag op 1.32. Met 1.295 staan ze er onder en dus zitten ze nog in de downtrend, die nu al weer 3 a 5 weken duurt.
    Het is wachten tot 14.30 uur. Het is shakie allemaal. Oftewel nog 6 uren. Count Down klok is gestart.
    India gaat door een door. Tegen de 17.3K al weer. Ze hebben afstand genomen van DAXie en NasDAKkie.
    Australie ruim boven de 7.425. Maandag krijgen ze er weer 5 punten bij. Australie staat iets minder dan een procent hoger. Ze hebben de sprong vanochtend kunnen maken. Geholpen door de Japanse beurs wildheid.
    Al met al zullen de steunen het houden en mogelijk zelfs een soort van positiviteit richting de 14.30 uur toe. En dan? Lastig. Nasdaq fondsen blijven zeer zwaar liggen in de parameters. En de dijken in Europa blijven onder druk staan. Zowel Europa als Amerika moet eigenlijk een sprong maken a la Australie vanochtend. Australie had het Japan nieuws, Europa en Amerika krijgen de maand cijfers als nieuws. Mogelijk hetzelfde resultaat, mogelijk ook niet. We gaan het zien.

  4. forum rang 6 ttroo 3 september 2021 09:47
    Lewis laat zich niet zomaar door een Hollands Welpje vangen. Al kan Lewis wel piepen en kraken. Maar hij staat toch nog een paar punten voor op Oranje Most Wanted. We gaan het zien (op tv). Ondanks de vele kritieken vanuit horeca kant, wat ik op zich kan begrijpen, ben ik blij dat het door gaat. Het zet Zandvoor en daarmee Nederland op de (water) kaart. Wees er trots op. En volg de Corona regels op. Als we vrijheid willen, en schijnbaar willen dat velen zo snel mogelijk, dan vraag ik me elke keer af, waarom kunnen we niet een paar corona regels opvolgen. De meeste landen zijn veel strenger. En hoe beter we zijn in opvolgen, des te sneller hopelijk kunnen we de corona regels laten varen. We gaan vol G R O E N op weg naar 14.30 uur.
    Ik neem zeer minimaal aan shorts mee richting dit tijdstip toe en een goede tot zeer goede cash positie.
    Mogelijk neem ik nog wat extra shorts als het te hard omhoog gaat.
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 september 2021 10:00
    quote:

    easy56 schreef op 3 september 2021 09:00:

    in mn kennissenkring gaan nu zelfs de meest zuinige mensen ineens weer beleggen!

    Rente geeft niks, iedereen spoort elkaar aan en ik ben te angstig......

    dejavu 2000 :-)
    Easy56 ik volg jouw voorbeeld en stond op behoorlijke winst en heb bijna al mijn posities verkocht.
    Voorlopig even cash en eens rond kijken voor leuke korte tripjes op de beurs.
  6. [verwijderd] 3 september 2021 10:06
    quote:

    'd Aandelen schreef op 3 september 2021 10:00:

    [...]

    Easy56 ik volg jouw voorbeeld en stond op behoorlijke winst en heb bijna al mijn posities verkocht.
    Voorlopig even cash en eens rond kijken voor leuke korte tripjes op de beurs.
    goed plan.

    iig nooit volop meedoen met gekte.

    Aan iedere euforie komt een einde van aandelen tot obligaties,kunst en huizen/vastgoed.

    Is in t verleden altijd zogegaan,alleen Timing is moeilijk vanwege hedendaagse gratis geld policy.
  7. forum rang 7 Dividend Collector 3 september 2021 10:12
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 3 september 2021 08:21:

    Dank Royce voor de duiding ik mis nog wel de moneyflow meter .
    En wat een prachtige nazomer komt eraan .
    Heerlijk met een Pilsje van AB Inbev er bij die natuurlijk nog steeds zwaar ondergewaardeerd staat.
    Mocht ie onder de 50 duiken rapen we mooi weer wat op. Een prachtige nazomer met een prachtige discount.
  8. [verwijderd] 3 september 2021 10:13
    quote:

    'd Aandelen schreef op 3 september 2021 10:00:

    [...]

    Easy56 ik volg jouw voorbeeld en stond op behoorlijke winst en heb bijna al mijn posities verkocht.
    Voorlopig even cash en eens rond kijken voor leuke korte tripjes op de beurs.
    met turbo's kun je bijv. korte spelletjes doen.

    Door zeer lage inleg nooit geen groot risico.

    Als ik dan iets doe houd ik er rekening mee dat t geld weg is,geen probleem.

    Je levert slechts klein beetje in van de eerder behaalde en veilig gestelde mooie winst:-)
  9. sims 3 september 2021 10:16
    quote:

    Sa Tire schreef op 3 september 2021 08:14:

    En 9/11 wordt TRADITIONEEL nog greener dan green..!
    Traditioneel is vandaag BTD die na Labor Day ( en zelfs tot EOY) een behoorlijke winst oplevert. Was de dip op 790 of komt die later? De buren zien een omgekeerde hoofd schouder tot 796,25
131 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links