Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voor Galapagos lijkt de bodem bereikt

Voor Galapagos lijkt de bodem bereikt

Jarenlang wist Galapagos als goednieuwsmachine beleggers blij te maken met stijgende koersen, totdat er eind vorig jaar een streep ging door de FDA-goedkeuring voor het medicijn filgotinib. Beleggers verloren alle hoop en de koers maakte een flinke duikvlucht.

Deze week werd bekend dat topman Onno van de Stolpe de handoek in de ring gooit en met pensioen gaat. Beleggers lijken opgelucht te zijn, want de koers veerde direct sterk op. Hoewel dit nieuws fundamenteel niet veel zal veranderen, zou het technisch gezien wel eens een keerpunt kunnen worden.

Instappen?

Wenst u eventuele nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Meerjarige trend

Als ik alle koersdata van Galapagos erbij pak, sinds de beursintroductie in 2005, valt op dat er sprake is van een op lange termijn stijgend trendkanaal. De koers beweegt per saldo in opwaartse richting boven de steunlijn, gevormd door de bodems van 2008, 2011 en 2014.

Na de test van de bovenkant van het trendkanaal begin 2020 is de koers hard onderuit gegaan en thans aangekomen aan de onderkant van het opgaande trendkanaal bij de oplopende steunlijn. De koers zou hier op korte termijn weer steun kunnen vinden en mogelijk het herstel kunnen inzetten.

Gala (1)

Dalende trend intact

Binnen de meerjarige uptrend beweegt de koers sinds 2020 in een dalende fase waarbij lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. Het technisch plaatje oogt zwak en zal pas wat opklaren als de zwarte dalende weerstandslijn wordt doorbroken.

De sterk dalende BOB-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Galapagos al een jaar veel zwakker presteert dan het martkgemiddelde. Alleen wanneer de dalende trend wordt verlaten, zal er ruimte vrijkomen voor herstel richting weerstand €72,50.

Gala 2 (1)

Bodemvorming?

Ingezoomd is goed te zien dat de verkoopdruk wat lijkt af te nemen. Door de recente opleving is de neerwaartse doorbraak onder de bodem van juli ongedaan gemaakt en kan een aanval worden ingezet op weerstand €52,63.

Deze weerstand lijkt dus het startpunt te zijn voor een groter herstel. Dan zal ook de langetermijn-dalende trend worden afgebroken en de onderkant van de meerjarige uptrend intact blijven. Wellicht dat dan langzaam de goednieuwsmachine weer kan worden opgestart.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 23 jan Schade bij Nederlandse indices is beperkt 49
 2. 15 jan Zwaargewichten zijn technisch op orde 72
 3. 12 jan AEX-index in alle timeframes positief 202

Gerelateerd

Reacties

80 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Long Tall Ernie goes Short.. 2 september 2021 10:12
  quote:

  Mr .X. schreef op 2 september 2021 09:02:

  Of weer omhoog kopen?

  Tja,,

  En als de Chip fondsen & Adyen het niet meer doen kunnen ze altijd nog..

  Uni's, RDS, Kpniets, Financials of Philips ('zware' achterblijver!)..

  Naar boven manipuleren..

  Toegevoegd:

  De SCHIJNDALING zit er weer op..

  1 Grote Witte- Boorden Poppenkast..;)

 2. forum rang 4 retsok 2 september 2021 10:18
  Gisteravond op npo 2, de kennis van nu.
  Hoe je middels mineralen de opnamecapaciteit vergroot. De opname van oa. co2 middels olivijn, wat een mineraalgesteente is uit het binnenste van de aarde.

  Vergroot de opnamecapaciteit van uw tuin uw buurt. Koop lavameel en strooi overal, zoveel u kunt.!
 3. forum rang 6 Doptieman 2 september 2021 10:35
  quote:

  Sa Tire schreef op 2 september 2021 10:12:

  [...]

  Toegevoegd:

  De SCHIJNDALING zit er weer op..

  1 Grote Witte- Boorden Poppenkast..;)

  Mooie woorden komen me bekend voor !! en het klopt nog ook!! ab-tje

  En nu alweer een uurtje terug in de Premie Schraapstand rond het 790 nivo het slot van gisteren. dat is dus Maximale Schraap,
  alleen hoe lang gaat dat duren. Nobody knows behalve ....... De Witboordjes.
 4. De sjaak 2 september 2021 10:39
  Perfecte crashscenario is zich aan het ontvouwen, kan nog ff duren maar we staan binnen een paar jaar veel lager dan nu. Vergelijk de huidige grafiek maar eens met die van eind jaren 90......zou betekenen dat we kunnen dalen tot ongeveer 300 voor de aex. Dus zou nu nog maar ff flink inslaan...proost, misschien duurt het feestje nog ff....
 5. forum rang 7 ttroo 2 september 2021 10:49
  Pfoe. TTROO kom je goed weg. Snel trein shorts zijn gecrashed. Maar schade is nog te minimaal om ze terug te kopen. Stop trein shorts kregen snelheid en die gingen grotendeels er vannochtend uit (66%) en die zijn inmiddels ook gecrashed. Deze schade is wel wat groter dan de snel trein shorts, maar nee, ik ga voor lagere terug koop prijs.

  Vrijdag 14.30 uur. Daar gaanwe naar toe. En futures gaan niet eerder down, ondanks hun neigingen. Australie ging redelijk diep down met de future, maar is inmddels duidelijk in het groen en ruim boven de 7.425 voor morgen. Australische beren kunnen hoogstens maandag in actie komen. Australische future beren eerder. La Suisse, nee, ze testen de 12.400 punten, maar die houdt het. DAXie, nee, ze hadden vroeg in de ochtend last van dijk doorbraken net als gisteren, maar Merkel heeft goede dijk makers in dienst. En het water is weer weg. Maar het water blijft dicht bij de rand staan. Dat wel. VIXie doet de taak fantastisch. De hele week rustig. Met als 14.30 uur het moment van beslissing. Ze kunnen dan helemaal los gaan (of niet), maar ze liggen perfect super laag op de grafieken. Amerikaanse yields kunnen niet uitbreken. Europese yields gaan mee omlaag. 1.325 vandaag voor de Amerikaanse yield, maar met een 1.297 staan ze er zo wel dicht op als ver vandaan. Morgen komt de beslissing. 1.32 is dan makkelijk haalbaar na 14.30 uur. En als het tegenvalt, dan blijven de yields in de downtrend zitten, wachten op een nieuwe trigger. AEX blijft hangen. Maar ook die is op weg naar morgen 14.30uur. Het zal voorzichtig positief gaan en zijn, want dat doen beurzen al twaaf jaar. Al lijkt de benadering deze keer behoorlijk behoedzaam. Al met al mag het nog wel wat hoger wat mij betreft. Kijken, kijken en wil graag shorts kopen vandaag, maar wel tegen de juiste prijs. CACie doet het fantastisch net als de Spanjaarden. NasDAK blijft een DAK met veel extreem hoge parameters. Maar ze neigen niet eens tot zakken. Dus NasZAK shorts wil ik wel tot me nemen.
 6. forum rang 7 handyman6 2 september 2021 10:53
  FD:"Als het crasht ,bent u eigenlijk al te laat"...
  Wanneer dan wel verkopen,cq winstnemen?

  Ik hanteer percentages:
  -5% vanaf de laatste top= kleine korrektie,beetje bijkopen?
  -10% buy the dip,gestaffeld,of niet
  -15%= verkopen,gestaffeld,ong de helft,
  en bij -20% helemaal eruit!
  Niet te veel zeuren over aan-verkoopkosten,maar handelen

  Bv Galapagos ,zou verkocht zijn rond 20% vanaf de laatste top:€250-€50=€200....

  PS... voor indices is de percentage methode minder geschikt,ivm herstelrallies en wilde paniek bewegingen
80 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links