Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse woningmarkt is krap, maar het kan nog veel gekker

Nederlandse woningmarkt is krap, maar het kan nog veel gekker

De Nederlandse huizenprijzen blijven de pan uit rijzen. Maar wie de cijfers uit andere landen erbij pakt, ziet dat het elders nog veel gekker kan.

Kwartaal na kwartaal meldt het CBS dat de huizenprijzen in de lift zitten en nieuwe records aantikken. Zo werd deze week bekend dat een gemiddelde koopwoning in juli 16,3% duurder was dan een jaar geleden.

Oververhitte woningmarkt

Experts spreken van een oververhitte woningmarkt. Bij de helft van de woningen wordt inmiddels meer geboden dan de vraagprijs.

Voor starters is inmiddels erg ingewikkeld geworden om een betaalbaar huis te vinden. Maar hoe erg is de situatie eigenlijk ten opzichte van andere landen?

Nederland is niet uniek, als we de Global House Price Index van vastgoedorganisatie Knight Frank erbij pakken. De huizenprijzen van de 56 landen uit de index zijn in het eerste kwartaal met gemiddeld 7,3% gestegen: de sterkste stijging in vijftien jaar. Dertien landen lieten een dubbelcijferige groei zien.

Nederland wel in top-10 grootste prijsstijgingen

Nederland staat wel in de top-10, maar moet zeven landen boven zich dulden. Dit zijn de tien grootste stijgers:

      1. Turkije: +32%
      2. Nieuw-Zeeland: +22,1%
      3. Luxemburg: +16,6%
      4. Slowakije: +15,5%
      5. Verenigde Staten: +13,2%
      6. Zweden: +13%
      7. Oostenrijk: +12,3%
      8. Nederland: +11,2%
      9. Rusland: +11,1%
      10. Noorwegen: +10,9%

Bij onze buurlanden werden beduidend minder sterke prijsstijgingen gemeten. In Duitsland was de gemiddelde koopwoning in het eerste kwartaal 8,1% duurder dan een jaar eerder: goed voor de 20e plaats in het klassement. De prijsstijging van 5,7% in België is zelfs ronduit bescheiden. Het land staat samen met Japan op de dertigste plaats.

Nauwelijks prijsdalingen

In slechts vier landen daalden de prijzen: Spanje (-1,8%), India (-1,6%), Marokko (-1,2%) en Maleisië (-0,9%).

Een uitgebreide analyse van de cijfers voor de OESO (de 38 meest ontwikkelde landen ter wereld) door de Financial Times. laat een vergelijkbaar beeld zien. De huizenprijzen van deze landen tezamen zijn in het eerste kwartaal met 9,4% opgelopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is de sterkste stijging in maar liefst dertig jaar:

In slechts drie landen daalden de prijzen, het laagste aantal sinds 2000, toen de FT de cijfers ging volgen. De grootste prijssstijgingen waren te zien in Canada, Turkije, Zuid-Korea, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

Betaalbaarheid onder druk

Verder blijkt dat in alle OESO-landen de huizenprijzen harder zijn opgelopen dan het gemiddelde inkomen, wat natuurlijk de betaalbaarheid van de huizen aantast. De prijs/inkomensratio (graadmeter voor de betaalbaarheid van woningen) was in het vierde kwartaal alweer hoger dan voor de uitbraak van de pandemie.

De Financial Times geeft een aantal oorzaken van de oplopende huizenprijzen. De belangrijkte factor is natuurlijk de lage rente, die het relatief voordelig maakt om een hypotheek af te sluiten.

Spaardrift

Maar er zijn ook factoren die gerelateerd zijn aan de coronapandemie. Zo zijn veel mensen meer gaan sparen. Dat geld wordt ingezet voor de aankoop van een woning. Daarnaast hebben veel mensen behoefte aan meer woonruimte, omdat ze meer thuis werken.

Kijken we naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in de afgelopen vijftien jaar, dan zien we dat Nederland zich wel in de hogere regionen begeeft, maar dat er ook landen zijn die het een stuk bonter maken, zoals Hongarije, IJsland, Luxemburg, Tsjechië, Portugal en Slowakije.

Bron: OESO

Maar of dat de pijn voor starters verzacht, is natuurlijk maar de vraag.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEXParticipaties

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten.

Meer over Redactie IEXParticipaties

Recente artikelen van Redactie IEXParticipaties

  1. aug '22 Lendahand: eerste Nederlandse crowdfundplatform met Europese licentie
  2. mei '22 'Scherper AFM-toezicht leidt tot flinke shake-out in crowdfundmarkt'
  3. dec '17 Vergelijkingswebsite crowdfunding stopt

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links