Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IPCC-klimaatrapport luidt alarmbel en vraagt om actie beleggers

IPCC-klimaatrapport luidt alarmbel en vraagt om actie beleggers

Vorige week verscheen het nieuwe IPCC-klimaatrapport. De voornaamste conclusie is dat de aarde snel opwarmt. Daarvan zien we al de negatieve gevolgen, zoals meer overstromingen, hittegolven en verlies van biodiversiteit.

Om de aarde bewoonbaar te houden moeten we niet langer treuzelen, maar in actie komen. Beleggers hebben daarbij een belangrijke rol.

Wat is het IPCC-klimaatrapport?

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) rapporteert eens in de zes tot acht jaar over de stand van het klimaat. Het IPCC-rapport is een metastudie waarin 14.000 internationale klimaatonderzoeken zijn verwerkt. Op deze manier verzamelen wetenschappers uit meer dan 60 landen een totaalbeeld.

Vervolgens hebben delegaties uit 130 landen een 'summary for policymakers' opgesteld. Hierdoor is het draagvlak gecreëerd om het IPCC-rapport te gebruiken voor het klimaatbeleid over de hele wereld.

Conclusies en bevindingen

Hieronder zijn de belangrijkste punten uit het rapport samengevat:

  1. De aarde warmt de laatste decennia sneller op dan in de duizenden jaren daarvoor, door toedoen van de mens.

  2. Het IPCC heeft vijf emissiescenario’s uitgewerkt. In alle scenario’s stijgt de temperatuur zien tot het jaar 2050. De temperatuur zal nog 1,5 tot 2 graden stijgen, tenzij we de uitstoot van broeikasgassen echt beperken.

  3. De verdere opwarming van de aarde gaat leiden tot grotere klimaatveranderingen met als gevolg:
    - Intensere en frequentere hittegolven
    - Meer en vaker zware regen
    - Vaker grote droogte
    - Meer zware tropische cyclonen
    - Verdere afname van de ijslaag op de Noordpool
    - Minder sneeuwbedekking
    - Afname van de permafrost
    - Stijging van de waterspiegel

  4. Vaker overstromingen

Veel gevolgen van de klimaatverandering zijn niet meer om te keren. Dit geldt vooral voor de veranderingen in de leefbaarheid van oceanen, het smelten van de ijskappen en de stijgende zeespiegel.

Wat kunnen we doen?

De wetenschappers geven eensgezind aan dat we de opwarming kunnen beïnvloeden door:

  • De CO2-emissie op korte termijn te verminderen naar uiteindelijk netto 0
  • De uitstoot van andere broeikasgassen sterk te reduceren

Als we erin slagen de uitstoot snel te verminderen, duurt het nog 20 jaar voordat we de effecten terug zien in de stijging van de temperatuur. Over een nog langere perioden zullen we pas verbetering zien in de gevolgen van de klimaatverandering.

Actie gevraagd door politiek

De publicatie van het rapport haalde overal de voorpagina's van de kranten. De conclusies zijn heftig en de maatregelen zijn niet gering. Maar langer wachten helpt niet. Sterker nog, dan worden de problemen groter. Het beste is dan ook om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Nederland kan een leiderschapsrol oppakken bij de klimaattransitie. We hebben een dijk aan ervaring op het gebied van watermanagement en de bescherming van het land tegen overstromingen.

... met een belangrijke rol voor de belegger

Naast politieke samenwerking en snelle actie is er veel geld nodig om de plannen mogelijk te maken. Met het doorvoeren van de maatregelen zijn miljarden gemoeid. De prijs van niets doen is echter nog veel hoger.

Om het benodigde investeringskapitaal bij elkaar te brengen zijn beleggers noodzakelijk. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Door staatsobligaties te kopen verschaffen beleggers de overheid kapitaal voor investeringen in een duurzamere infrastructuur.
  2. Door te investeren in aandelen van duurzame bedrijven.
  3. Door kapitaal te verschaffen aan innovatieve startups worden nieuwe technologieën gestimuleerd.

Vanwege het politieke belang van het klimaatrapport zullen er ongetwijfeld maatregelen komen om duurzame investeringen verder te stimuleren. Dan kan door belastingvoordelen te bieden en door  financiële instellingen te dwingen duurzamer te beleggen. Linksom of rechtsom zal duurzaam beleggen verder worden gestimuleerd.

Duurzaam én financieel rendement gaan prima samen

Voor beleggers kan inzetten op duurzame verbetering en een aantrekkelijk rendement prima samengaan. Onderzoek laat zien dat duurzame aandelen minstens hetzelfde rendement hebben behaald in het verleden dan niet-duurzame aandelen, met een lager risico.

De toenemende politieke aandacht zal de vraag naar duurzame beleggingen nog verder doen toenemen. Vanuit het perspectief van de belegger biedt het IPPC-klimaatrapport dus ook kansen.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

  1. 04 okt Beleggers in de ban van de rente 2
  2. 17 jul Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
  3. 25 mei Hoe kunnen beleggers bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot? 1

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 andre68 20 augustus 2021 14:20
    Meen eens dat we actie moeten ondernemen.
    Maar mijn bezwaar tegen de meeste "clubs" en hun onheilvoorspellende voormannen:

    Er is een TE eenzijdige focus op (fossiele) energie.

    Wil de wereld niet ten onder gaan dan moeten we nu:

    1.Per direkt stoppen van het omkappen van de nog resterende natuur.
    2.Consuminderen op álle vlakken (kleding, spullen in het algemeen).
    3.Vlees-en zuivel consumptie (sterk) verminderen (=de hoofdoorzaak van punt 1).
    4.Zorgen dat de wereldbevolkingsgroei stopt met groeien (tja............regel dat maar eens..............kinderen zijn oude dagvoorziening juist in arme landen).
    5.Inderdaad....op realistische wijze overschakelen naar duurzame (zon, wind, water, kern?) energie. Bedenk dat "duurzame" energie niet zomaar gewonnen en getransporteerd kan worden zonder grote investeringen in productiemiddelen en (electrische) infrastructuur. Dit vraagt enorm veel grondstoffen (metalen incl. koper, lithium) en (fossiele?) energie.
  2. forum rang 6 jonas 20 augustus 2021 14:51
    Alleen al dit naast de suggestie van we gaan even staatsobligaties kopen tegen klimaatverandering.

    "Nederland kan een leiderschapsrol oppakken bij de klimaattransitie. We hebben een dijk aan ervaring op het gebied van watermanagement en de bescherming van het land tegen overstromingen."

    Waarom Nederland zo nodig een leiderschap rol? Het komt mij toch voor dat een paar kolencentrales minder in zeer grote landen meer zoden aan de dijk zet en dus effectiever is dan dat onbetaalbare marginale milieu geneuzel hier.

    En ja wat ook zou vreemd is, is dat in het de klimaatgekkelogie het vaak gaat om het abstracte redden van de mensheid en dat krijg je rare zaken zoals bij het voorkomen gaat het blijkbaar in dat denken om bescherming van land.
    Ik zou toch denken dat de mens beschermen primair was en is..

    Vreemd is ook de relatief geringe aandacht voor de pure armoede zoals gebrek aan voedsel en mogelijkheden een redelijk inkomen te verwerven in grote delen in de wereld bij de milieu drammers. Voor biodiversiteit kan een aanpak via armoedebestrijding mogelijk veel effectiever zijn dan het abstracte klimaat gedoe. Denk aan straatarme gezin met honger dat een lekkere nijlpaard ziet lopen, het ontbossen voor voedselproductie etc etc

    Ergerlijk is ook dat geklets en gezwets en gedram door de in feite helemaal niet terzake kundige deugmensen bij de media .Ah ja de bekende onderbuik reacties bij de bekende linkse kliek.

    Groet, Jonas
  3. forum rang 6 Ronald Engels 20 augustus 2021 17:27
    Ter informatie,

    ICPC Klimaat Rapport is "Garbage Science".

    Het houdt alleen rekening met de CO2 invloed op het Klimaat van Planeet Aarde, "Te belachelijk voor woorden, wetenschappers maken zich met dit zoveelste 4.000 bladzijden Rapport van de IPCC, werkelijk totaal belachelijk!!"

    P.S. heb ruim 100 bladzijden van een conclusie van dit rapport gelezen en ook de commentaren van Clintel en Marcel Crok, die in mijn visie ook maar zeer minimaal geinformeerd zijn betreffende alle invloeden op het Klimaat Planeet Aarde.
    Iedereen die het klimaat beschouwd als een soort weer fenomenen heeft geen bal verstand van de zeer vele complexe invloeden die het Klimaat Planeet Aarde beinvloeden!

    Wat een schokkende wetenschappelijke incompetentie van IPCC, United Nations, EU en ook ons KNMI, die de IPCC als hun bijbel beschouwen!

    Met vriendelijke groet, Ronald uit het Groene Land van Hulst.
  4. B_B_B 20 augustus 2021 17:53
    Je moet het probleem in de kern aanpakken: de mens. Onder het mom van de vervuiler betaalt: belast het krijgen van kinderen FORS, zodat de ecologische voetafdruk van generatie tot generatie beperkt blijft. Op die manier staat de wereld er binnen enkele decennia een stuk beter voor. Kosten: nihil. Inspanning: nihil. Resultaat: bijna optimaal.

    Om tot een optimaal resultaat te geraken: combineer bovenstaande met gezond-verstand maatregelen om schoon en verantwoord te produceren.
  5. msg959 20 augustus 2021 18:54
    Het erge is dat dit soort rapporten momenteel in de financiele wereld klakkeloos wordt aangenomen. Er wordt bijzonder veel geld gestopt in het omvormen van de portefeuilles, rapportages etc etc. Ik kom geen enkele financiele instelling in nederland tegen welke hier kritisch tegenover staat.
  6. forum rang 6 jonas 20 augustus 2021 22:27
    B_B-B je stelt geboorte beperking is de oplossing en dat is het ook wel.

    Edoch ergens schijnt (dus in feiten) er een relatie te zijn tussen minder kinderen krijgen en meer welvaart. In arme landen is kinderen krijgen waarvan er dan weer een paar jong overlijden een soort bescherming bij ouder worden zeg een plaatsvervangende AOW.

    Dat betekent dus economische groei en bloei gaat gepaard met minder kinderen per gezin en is daarmee ook het beste voor de mensheid. Idioot zoals sommige mensen geforceerd terug willen naar de zgn oude tijden.
    De hele geschiedenis van de menselijke ontwikkeling loopt gepaard met een bepaald soort verovering en beheersing van de natuur.

    Gisteren nog. Zag ik zo een juffie quasi deskundige over het milieu bij de ook al links doorgedraaide BBC. De beste oplossing was: de mens moest maar niets doen aan ingrepen in de natuur..

    Volkomen gestoord. Zullen we maar beginnen morgen met de dijken doorsteken? Geen enkel weerwoord erbij op de BBC, want ja dat zou waarschijnlijk ook politiek incorrect zijn.

    Onbegrijpelijk dat een kleine groep linkse groene idioten van Rutten en de VVD nog zoveel ruimte krijgt met hun kleutergedoe!

    Groet, Jonas

  7. ubu 22 augustus 2021 16:53
    Een hele lading wappies in de commentaren. Het verschil tussen mening en feit is voor hen nog steeds niet duidelijk. Ik vrees dat dat ook wel zo zal blijven, die weerstand om iets te leren, terwijl de wetenschap over deze klimaatverandering ondertussen de gouden standaard heeft. Blijf vechten wappies. Jullie doen me denken aan Don Quichot. thehill.com/policy/energy-environment...
  8. Peak 23 augustus 2021 08:25
    Timmermans cs achter slot en grendel zetten lijkt me de beste eerste stap. Die bewerkt prachtig hout uit Braziliaans regenwoud om het op afval te laten lijken en gooit het hier in de verbrandingsoven.
    Ze subsidieren electrische @#$@ auto's die op deze "schoon gemanipuleerde"ernergie rijden en houden iedereen voor de gek. De wereld gaat keihard achteruit met dit soort bestuurders!!
  9. Jopieklaploper 23 augustus 2021 10:01
    Goed artikel. We moeten nu direct alle vervuilende industrie sluiten en stoppen met de landbouw. Vanaf 2022 alleen nog electrisch rijden toestaan en een co2 budget per nederlander gaan invoeren.

    Ook per direct CBDC (digital geld) gaan invoeren zodat de consumptie van elke nederlander getrackt kan worden en bijgestuurd (eventueel boetes bij foute consumptie zoals vlees ed).
  10. Jopieklaploper 23 augustus 2021 11:19
    quote:

    B_B_B schreef op 20 augustus 2021 17:53:

    Je moet het probleem in de kern aanpakken: de mens. Onder het mom van de vervuiler betaalt: belast het krijgen van kinderen FORS, zodat de ecologische voetafdruk van generatie tot generatie beperkt blijft. Op die manier staat de wereld er binnen enkele decennia een stuk beter voor. Kosten: nihil. Inspanning: nihil. Resultaat: bijna optimaal.

    Om tot een optimaal resultaat te geraken: combineer bovenstaande met gezond-verstand maatregelen om schoon en verantwoord te produceren.
    Nederland heeft een gelijkwaardige ecologische voetafdruk vergeleken met HEEL AFRIKA

    Afrika heeft ongeveer 1.4 miljard mensen, Nederland heeft 17,5 miljoen.

    Dit betekent dat afrika ongeveer 80x meer mensen heeft dan geheel Nederland. Dit betekent dus dat de ecologische voetafdruk van 1 nederlander vergelijkbaar is met de ecologische voetafdruk van 80 afrikanen.

    Dit geldt min of meer voor alle derde wereldlanden en westerse (witte landen)

  11. Peak 23 augustus 2021 15:16
    Weer zo n hardnekkig misverstand over co2 en landbouw. Een pak melk vergt al 2000 jaar evenveel co2. Daar is niets in veranderd, daar zit geen toename in. Dat is het probleem dus helemaal niet. Het gaat pas mis als je varkens kippen en koeien in een flatgebouw gooit zoals Brussel en Den Haag wilden waardoor poep en pies uit de arme beestjes bijelkaar komt, dan krijg je co2. Als ze lekker in de wei lopen (goed voor mals vlees) dan piesen ze hier en poepen daar, niets aan de hand. Het beste wat kan worden gedaan is om de hele demissionaire visieloze bende uit Den Haag Binnenhof op te sluiten in een biofarm en de sleutel heel ver weg te keilen ! Het is een ongelooflijk stel knuppels die fantastisch met propaganda kunnen dealen, om andere doelen na te streven, van lobbygroepen met enorme tassen geld..
  12. Peak 23 augustus 2021 15:46
    Deze democratie draait om quick gains en macht halen en houden met veel leugens, one liners en bedrog langzamerhand. Wat zou kunnen helpen is om een rekenkamer achteraf in te voeren die ook sancties mag opleggen in de vorm van zetelaftrek na gebleken foute beslissingen uit het verleden. Moet je eens kijken hoe snel Rutte cs visie weer belangrijk vinden en daarin investeren, in houdbaar lange termijn beleid. Wie wil er nu in godsnaam al dan niet demissionair bestuurd worden door zo n leugenachtige geesah die zegt; "bek houden en meedoen" en "wie visie wil gaat maar naar de Pearl". Is die Rutte dan gek met zn matties of de kiezer die daarop stemt !?
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links