Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Loopt Wall Street op de muziek vooruit?

Loopt Wall Street op de muziek vooruit?

Volgens de Dow-theorie is de bullmarkt nog niet bevestigd: de transportsector is nog niet uitgebroken.

Hoewel de bedrijfswinsten prima zijn ontvangen, beginnen beleggers zich zorgen te maken over de geldigheid van de bullmarkt. Ze vrezen onder andere dat de deltavariant een verder economisch herstel in de wielen kan rijden.

Technisch maakt de Dow Jones nieuwe all-time highs, nu het oude koersrecord rond 35.078 punten van 10 mei eindelijk is geslecht. Maar een ontbrekend schakeltje in de bullmarkt volgens de Dow-theorie is de transportsector, die nog niet is uitgebroken.

Koersrecords

Vandaag werp ik een blik op de uitbraak en het all-time high van de Dow Jones Industrial index. Maar ik kijk ook naar de achterblijvende transportindex. Volgens de Dow theory, die Charles Dow meer dan 100 jaar geleden heeft beschreven, wordt de huidige bullmarkt niet bevestigd.

Volgens deze theorie moet een all-time high van de industriële sector, dus de Dow Jones Industrial index, bevestigd worden door een gelijktijdig all-time high van de transportsector. Op dit moment is daar geen sprake van.  Een uitgebreide uitleg van de Dow-theorie geef ik onderaan deze blog.

Lange termijn Dow Jones

De Dow Jones breekt binnen de stijgende trend, nipt boven de weerstand 35.078,10 punten (gevormd op 14 mei). De stijgende trend krijgt een nieuwe impuls nu deze laatste top wordt gebroken.

Na deze uitbraak wordt 42.500 punten het volgende opwaartse koersdoel. De Dow Jones heeft steun rond 33.106,20 punten (bodem van 25 juni).

Lange termijn Transportation-index

De NY Transportation-index heeft de stijgende trend tijdelijk achter zich gelaten Zolang de koers echter boven de toppen van 2018 en 2019 weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Er ligt steun op 5.374,43 punten (bodem van 8 januari). Berekend koersdoel ligt rond 7.200 punten. De Transportation-index moet nog zo'n kleine 10% stijgen om de top van juni te breken en een nieuw koersrecord te vestigen.


Dow-theorie uitgelegd

De Dow theory is vernoemd is naar Charles H. Dow (1851-1902), onder andere oprichter van The Wall Street Journal en medenaamgever van de beroemdste beursindex ter wereld.

Charles Dow wees erop dat stock market averages in dezelfde richting moeten wijzen om de geldigheid van een bullmarkt te bewijzen.

Dow ging er in zijn tijd, toen de Verenigde Staten een industriële factor van betekenis werden, vanuit dat alle geproduceerde goederen ook daadwerkelijk van de fabriek naar de klant getransporteerd moesten worden.

Een bullmarkt in de industriële en manufacturing sector zou volgens hem gewantrouwd moeten worden indien deze niet tegelijkertijd in de transportsector zou optreden.

Overigens was indertijd de Dow een beursindex die veel meer industrieel van karakter was dan tegenwoordig. Bovendien werd de transportsector in die tijd gedomineerd door spoorwegen.

Focus op all-time highs

Charles Dow en zijn volgers waren in het bijzonder geïnteresseerd in all-time highs. Een all-time high bij de Dow Jones Industrial met een gelijktijdig koersrecord in de transportsector werd door hem als zeer positief beoordeeld.

Een uitbraak van de Dow Jones Transportation-index in combinatie met een uitbraak van de Dow Jones Industrial-index staat sinds jaar en dag bekend als een koopsignaal volgens de Dow Theory.

Feit is dat op dit moment de meest recente koersrecords van de Dow Jones Industrial-index (nog) niet zijn bevestigd door een gelijktijdige all-time high van de Transportation-index.

Koopsignaal nog niet gevalideerd

Concluderend kunnen we stellen dat op basis van de Dow theory het koopsignaal nog niet is gevalideerd. Dat gebeurt pas indien zowel de Dow Jones Transportation-index als de Dow Jones Industrial-index gelijktijdig een nieuw all-time high bereiken.

De Transportation-index moet nog zo'n 10% overwinnen om een nieuw koersrecord te vestigen. Pas in dat geval geeft de Dow theory een koopsignaal en wordt de bullmarkt van Wall Street gevalideerd.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 augustus 2021 08:04
    Als je de verhouding tussen diensten en goederen, toen en nu, zou vergelijken is het best mogelijk dat de all-time high al wel gevalideerd is. Ik denk dat de component (on-line) diensten nu hoger is en daar is geen transport voor nodig. Die verhouding zou je dan in de weging mee moeten nemen.
  2. forum rang 6 ttroo 16 augustus 2021 08:22
    Ik zit vandaag midden in de muziek: Al drie orders er uit gekregen tegen goede prijzen. Ik heb nog een order staan om er uit te gaan, maar die wilt niet. Ik vraag te veel. Ha ha ha. Was een kleine hoofdprijs. Nu ff afwachten. Misschien weer terugkopen.

    Goede muziek vandaag. Dat werd tijd.

    Grafieken staan hoog. Dat weten we. Wanneer corrigeren? Dat is de vraag. Maar het antwoord op die vraag gaan we hopelijk snel zien. Let u weer op de VIX. Die is aan het bodemen. En dat betekent dat ze ieder moment weer kunnen gaan - hoger uiteraard.
  3. forum rang 6 ttroo 16 augustus 2021 08:47
    Mijn muziek is nu al gestopt! Het waren geweldige Drie orders in een tiental minuten.

    Nu geduld hebben. Te hoog om terug te kopen. Te laag om te verkopen.

    Maar de prijzen waren goed van die drie geweldige orders.

    Graag actie - hoger of lager. U mag kiezen.

    Chinezen. Zetten ze de downtrends door?
    Australie, India, Canada, Zwitersland, Nasdaq, Down Jones, S&P 500. Gaan ze eindelijk corrigeren deze week?
    (Europa is een volger, dus die volgt).

    ASML gaan ze de range verlaten aan de onderkant en daarmee een tien a vijftien euro's lager.

    We gaan het zien. Gooi de beurzen maar open.
  4. forum rang 6 ttroo 16 augustus 2021 09:36
    Typisch Western Debt World: Trillons of dollars gestopt in een betere Afghanistan, wat in 1 week geheel werd teruggedraaid. Hebben ze de afgelopen 20 jaren nou geloofd in hun eigen droom. Je mag geen kritiek leveren. Want daar kunnen ze niet tegen. De realiteit was toch echt anders dan de dromen waarin de Western Debt World ingeloofd.

    De vierde order ging er uit. En die is een stuk lager weer teruggekocht. De futures rebounden snel.
    Maar ik durf nog niet te snel en te veel terug te kopen. Short positie is prima.
    VIXie gaat lekker. VIXie zet de beurzen in vuur en vlam.

    Muziek wordt gedraaid. Dramatische muziek en Dance muziek. Wie gaat het winnen?

  5. [verwijderd] 16 augustus 2021 09:38

    vinken we af .
    The “Great Conjunction” refers to the fact that every 20 years, the planets Jupiter and Saturn form a conjunction in the sky. As these are the two social planets, their conjunction cycle tends to indicate the beginning of a new era in society, pointing to shifts in power and ideology.

    www.youtube.com/watch?v=_x4S4jkM2uw
  6. forum rang 7 Doptieman 16 augustus 2021 10:37
    De Optiehandel en vooral die op de kortlopende Index opties is eigenlijk niets anders dan

    het strak berekende spel van de ,,Leegloop specialisten,, die het op jouw premie hebben gemunt!!

    Daarom kan je beter geen kortlopende Indexopties kopen !! schrijven is lucratiever doen ze hier allemaal denk ik of turboos of...???
  7. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 16 augustus 2021 11:39
    "Prosus én China drukken Aenix in de min" kopt de Telegraaf..

    Ik denk dan ook dat China essentieel is voor verdere dalingen..

    En dat zou mooi zou zijn omdat de Fake States of America dan heerlijk:..

    Achter de Feiten aan kunnen lopen..

    Net zoals ze dit op het moment doen met Verweggistan..

    Toegevoegd:

    Laat die Talibandjes maar rollen..

    Nú de Koersen nog..;))
  8. forum rang 7 handyman6 16 augustus 2021 12:41
    Radikale milieu maatregels? Haha...zolang de Big Industry met zijn lobby de boot af kan houden ,niet dus!
    Het is wachten op de eerste Noach's die Arken gaan bouwen,voor de burgerij.
    De Elite heeft het al wel voormekaar:achter de zon wachten er tot 200 Starships ,cloaked,in orbit,mocht het wereldklimaat versneld ontsporen:u en ik mogen natuurlijk niet mee......

    PS: vanavond is het weer Trackie night,met Startreck,Picard,Enterprice?
  9. [verwijderd] 16 augustus 2021 12:53
    quote:

    handyman6 schreef op 16 augustus 2021 12:41:

    Radikale milieu maatregels? Haha...zolang de Big Industry met zijn lobby de boot af kan houden ,niet dus!
    Het is wachten op de eerste Noach's die Arken gaan bouwen,voor de burgerij.
    De Elite heeft het al wel voormekaar:achter de zon wachten er tot 200 Starships ,cloaked,in orbit,mocht het wereldklimaat versneld ontsporen:u en ik mogen natuurlijk niet mee......

    PS: vanavond is het weer Trackie night,met Startreck,Picard,Enterprice?
    Nee hoor iedereen is fxcked er is geen ontkomen aan.
    Enige wat helpt is covid super plus,er wordt gewoon te veel geconsumeerd.
    Groen en groei gaat niet samen.
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links