Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud en zilver in capitulatiemodus

Goud en zilver in capitulatiemodus

Met een verlies van respectievelijk 9% en 11% bungelen goud en zilver helemaal onderaan de tabel met rendementen sinds de start van 2021. Wat is er aan de hand?

Flash crash

Afgelopen zondagnacht werd er nog (even) een schepje bovenop gedaan met een ‘flash crash’ die goud op het dieptepunt 5% lager zette en zilver zelfs met bijna 8% liet kelderen.

“Een late reactie van Aziatische beleggers op het Amerikaanse banenrapport van de vrijdag ervoor”, zo luidde de uitleg van de meeste commentatoren op de gespecialiseerde financiële nieuwszenders. Zou het echt? Natuurlijk niet!

Beursalgoritmes

De beursalgoritmes wachten niet tot handelaren uit een andere tijdzone achter hun scherm gaan zitten en hadden op vrijdag al gedaan waar ze voor geprogrammeerd zijn. Het werkt als volgt: algoritmes volgen de headlines en als het aantal banen boven de verwachtingen ligt en het werkloosheidspercentage er onder, dan worden de langetermijnrente en de dollar hoger gestuurd en goud lager. Meer is het echt niet.

De goudprijs was vrijdag al met 2% gedaald, wat best al een forse reactie is op een rapport dat berucht is om de forse bijstellingen achteraf. Alleen zijn die dan geen headline meer. Nog eens 5% erbij op hetzelfde “nieuws” is compleet ongeloofwaardig.

Er zit een geurtje aan deze transactie

We moeten dus aannemen dat iemand wetens en willens voor $4 miljard termijncontracten dumpte op een moment dat de liquiditeit extreem laag was. De handel is op zondagnacht normaal al dun en vorig weekend hielden de markten in Japan en Singapore dan ook nog eens de deuren dicht.

Er zit dus een geurtje aan deze transactie. Economics 101 leert namelijk dat een verkoper altijd de beste prijs wil krijgen. Met een grote verkooporder in een lege markt krijg je dus precies het omgekeerde effect.

Short raid

U hebt het begrepen: dit was net de bedoeling van de verkopende partij. We hebben dergelijke transacties al eerder gezien en ze zijn er enkel op gericht om een short raid te veroorzaken door het triggeren van stop-losses op technische steunniveaus.

Wie er achter de orders zit, komen we wellicht nooit te weten, want de markt voor termijncontracten is erg ondoorzichtig. Hoe dan ook, een marktpartij die er goed heeft aan verdiend.

Merk op dat er met geen nanogram fysiek goud werd geschoven om deze prijsdaling mogelijk te maken. Het verleden leert dat je op de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) al helemaal niet hoeft te rekenen om klaarheid te scheppen. Het was niet de eerste flash crash op de edelmetaalmarkten en het zal ongetwijfeld ook niet de laatste zijn.

Geen inflatiehedge?

De nominale top van goud ligt nu ongeveer een jaar achter ons. Op het moment dat ik dit schrijf, noteert goud 16% onder die top. Het voorbije jaar zijn zowel de inflatie als de langetermijnrente gestegen. Alleen steeg de rente veel minder hard dan de prijsindexen. De reële rente (dus de nominale rente min de inflatie) is bijgevolg alleen maar verder gedaald.

Die reële rente is de echte maatstaf voor de evolutie van de koopkracht. In de Verenigde Staten is de langetermijnrente (10 jaars overheidsobligatie) met 1,35% nog positief. Daar valt het op het eerste gezicht dus nog mee. Al is ook dat relatief, want met een inflatiepercentage van meer dan 5% is het verlies aan koopkracht niet min.

In de eurozone is er al helemaal geen ontsnappen aan, want de langetermijnrente staat hier al onder nul. Daar komt de inflatie nog eens bovenop, die uw koopkracht verder opeet.


Op langere termijn is er een hoge correlatie tussen de reële rente en de evolutie van de goudprijs. Hoe negatiever de reële rente, hoe hoger de goudprijs. Dat lijkt logisch, want (fysiek) goud is geen rentedragend actief. Het levert dus ook geen negatieve ‘strafrente’ op, wat bij spaargeld vaak wel zo is. Dit argument weegt steeds zwaarder door naarmate de reële rente meer en meer negatief wordt.

Maar de prijsdaling bij goud illustreert dat die logica het voorbije jaar niet opgaat. Heeft goud dan afgedaan als inflatiehedge? Het antwoord lijkt positief, alleen is een jaar ook niet zo lang.

Er zijn op de financiële markten namelijk wel vaker langere periodes dat bepaalde gevestigde correlaties het al dan niet tijdelijk laten afweten. Daar zijn allerhande redenen voor, maar de voornaamste is dat de markt helemaal niet logisch is.

Taper-koorts

Het hele tapering-verhaal, waar dan de afbouw van monetaire stimuli mee wordt bedoeld, is daar een perfect voorbeeld van. De aantrekkende economie en de verwachting dat de centrale bankiers de obligatie-inkopen zullen verminderen en de rente zullen optrekken, leidt tot een aantrekkende dollar en een oplopende langetermijnrente.

Alleen blijven de beurzen vrolijk de records aan elkaar rijgen. Dit is compleet onlogisch, want een hogere rente is een parameter die aandelenbeleggers liever niet zien in de waarderingsmodellen. Toch lijkt het alsof enkel goud en zilver worden getroffen door de taper-koorts.

Geen urgentie tot hedge

Goud (en dan bedoel ik de termijnmarkten of papiergoud) wordt door de verschillende marktpartijen gebruikt als hedging-instrument. Dit lijdt afwisselend tot rally’s en correcties, wat de ruime tradingrange laat zien.

Momenteel is het sentiment op de financiële markten opperbest, met een aantrekkende economie en beurzen in de buurt van recordniveaus.

In de markt leeft daardoor het idee dat er even geen nood is aan een hedge. Een opmerkelijk cijfer uit het meest recente Gold Demand Trends Report van de World Gold Council is dat van de investeringsstromen naar goud ETF’s. Tijdens de eerste jaarhelft was er een netto uitstroom van 129,3 ton. Het was voor het eerst sinds 2014 dat er geld uit ETF’s wegstroomde.

De prestaties van de edelmetaalaandelen zijn een andere illustratie dat goud en zilver momenteel in de onderste schuif liggen bij de beleggers.

Maak uw keuze

De behoefte aan goud is er alleen wanneer de angst overheerst. Het is niet toevallig dat de goudprijs grote stappen zette in 2001, 2008 en 2011. Goud is dus veel meer een systeemhedge dan een inflatiehedge.

Wie gelooft in de duurzaamheid van het huidige financiële systeem heeft er geen nodig. Wie denkt dat er na de huidige blow-off top op de markten een leegte gaapt en het schuldensprookje voor veel investeerders in tranen zal eindigen, die koopt er toch best wat van. De keuze is aan u.


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

 1. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4
 2. 09 feb Dit zijn de beleggingskansen in lithium 39
 3. 03 jan Vooruitblik 2023: koper, nikkel, goud, zilver, platina en palladium 2

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 theo1 13 augustus 2021 11:59
  Deze Koen klinkt een beetje als de light versie van Willem Middelkoop.
  Paar puntjes:
  - Goudtypes zien in dit soort flashcrashes altijd weer sinistere complotten en zo. Maar het illustreert juist de zwakte van goud als belegging: een niet al te liquide markt die gestuurd wordt door een ondoorzichtige termijnhandel. Daar wordt van geprofiteerd omdat dat zo gemakkelijk is. En het introduceert onnodig korte termijn risico waar niks tegenover staat.
  - Dat de rente van een heel laag niveau een klein beetje stijgt, doet er niet toe. Zeker na inflatie is de rente overal negatief. Overal waar het er toe doet althans. Dus obligaties kopen voor de coupon heeft helemaal geen zin. Je kan alleen verdienen met obligaties door erin te handelen. Je moet het hebben van prijsactie, en dat is niet de kracht van obligaties. Obligaties zijn dus niet echt competitief.
  - Als je een hedge wil tegen inflatie, en je wil echt iets verdienen, dan heb je eigenlijk geen andere keus dan aandelen. Aandelen geven dividend. Negatief dividend is nog steeds niet uitgevonden. En aandelen groeien met de economie. De economie groeit in reële termen, dus aandelen ook. Aandelen meer, want beursgenoteerde bedrijven zijn bovengemiddeld winstgevend.
  - Aandelen worden niet gestuurd door de rente, maar door bedrijfswinsten. En die winsten zijn gewoon hartstikke goed. Daar kan een basispuntje rentestijging niks aan verpesten. Een aandeel is niet uitgeleend geld, en ook geen stuk metaal, maar een deel van een bedrijf. Obligaties en goud zijn passief, aandelen zijn actief. Ze heten dan ook Aktien in Duits. Die actie produceert extra rendement en dat heb je keihard nodig omdat passieve dingen anno nu niks opleveren.
  - Goud als natuurlijke inflatiehedge? Ik zie het mechanisme erachter gewoon niet. Waarom specifiek goud? Waarom niet ijzer, of zeeschelpen, of aluminium? Het is zo willekeurig. Dat goud "altijd" al een magisch psychologisch effect heeft gehad vind ik een beetje een dunne onderbouwing voor een investering. Van huizen kan ik het begrijpen: die heb je nodig om in te wonen. Maar goud heeft niemand echt nodig.
 2. Koen Lauwers 13 augustus 2021 12:27
  Theo heb je je wel eens afgevraagd waarom uitgerekend centrale banken zoveel goud bezitten (en per saldo hun posities nog verder uitbreiden)?
  Goud is ook geen "belegging" zoals aandelen maar zoals Koen terecht schrijft een systeemhedge. Denk je die niet nodig te hebben, geen probleem, koop er dan geen.
 3. forum rang 5 theo1 13 augustus 2021 13:25
  Dat weet ik niet waarom die centrale banken dat doen. Centrale banken doen veel dingen die ik niet begrijp. Dat is mijn vak niet. Hopelijk weten ze dat zelf wel.

  Ik snap ook niet helemaal wat je bedoelt met "systeemhedge". Bij echte Mad Max toestanden heb je ook niks aan goud. Dan heb je ingeblikt voedsel, benzine en vuurwapens nodig.

  Bij een flinke krach (ik heb er een paar meegemaakt), heb je het ook niet nodig. Gewoon blijven zitten in kwaliteitsaandelen en wachten tot het overgaat.

  Bij een revolutie is het natuurlijk wel lekker draagbaar en het houdt een zekere waarde. Je moet er wel rekening mee houden dat als mensen weten dat je een vluchteling bent die zijn goud moet verkopen om rond te komen, dat je dan geen goede prijs krijgt. Maar dat risico is hoe dan ook nogal microscopisch. We zijn hier niet in Afghanistan en ook niet in Rusland anno 1917.

  Bij een langdurige crisis (jaren '30 achtig) heb je vooral een baan nodig. Dus vaardigheden die altijd nodig zijn. Dan is leren voor verpleegkundige of bakker een betere investering. Genoeg goud om 10 tot 20 jaar op uit te zingen? Dat is nogal wat. Je loopt in die situatie ook het risico dat de regering het van je af pakt.

  Bij een regering die systematisch en vakkundig de valuta om zeep helpt (zeg, Argentinië), heb je gewoon bezit nodig dat in stabielere valuta staat. En dat is hier ook niet aan de hand.

  Dus ik zie inderdaad de noodzaak niet zo.
 4. Bluescreen 13 augustus 2021 16:55
  quote:

  Haandelaar schreef op 13 augustus 2021 12:27:

  Theo heb je je wel eens afgevraagd waarom uitgerekend centrale banken zoveel goud bezitten (en per saldo hun posities nog verder uitbreiden)?
  Goud is ook geen "belegging" zoals aandelen maar zoals Koen terecht schrijft een systeemhedge. Denk je die niet nodig te hebben, geen probleem, koop er dan geen.
  Overheden /centrale banken zullen bij de fors opgelopen nationale schuld een lage lange rente nastreven, waardoor bij een behoorlijk aantrekkende inflatie de schuldenpositie beheersbaar blijft. Kortom centrale banken houden ons voor dat de aantrekkende inflatie 'maar tijdelijk' zal zijn, maar hebben baat bij een inflatie voor langere tijd op hoger niveau en zullen dus weinig doen om de inflatie af te remmen. De lage rente kunnen ze alleen maar in stand houden door blijvend schulden op te kopen.
  Ook als gewone burgers met wat spaargeld zullen we dus gedwongen worden het piramidespel mee te spelen: steeds hogere huizenprijzen omdat de rente laag is en hogere hypotheken afsluiten. We hopen dat de lonen meestijgen met de inflatie. Maar wat als dat niet gebeurt en
  je aan koopkracht verliest?
  Een oplopende goudprijs zou een signaal zijn van onzekerheid over de houdbaarheid van het financiële syteem.
  Wellicht zijn ook de centrale banken in de weer met termijncontracten om de goudprijs in toom
  te houden.

 5. forum rang 4 Willempie3 13 augustus 2021 17:15
  Het alsmaar meer bijdrukken van geld is nog nooit goed afgelopen. Alsmaar meer schulden stapelen ook niet. QE en MMT zijn slechts mooie woorden voor rampzalig ouderwets inflatiebeleid. De overheid is veel te groot geworden in de Westerse wereld. Die moet terug zijn hok in. Dit zal met veel pijn en ellende gepaard gaan, want vrijwillig doet de overheid dat niet. Denk hierbij aan 1929-1945 achtige pijn met depressie en dictatuur.

  Wat gaat er nu gebeuren ? Teveel schulden zorgen er normaal gesproken voor dat er op een gegeven moment rampzalige deflatie komt zoals in de jaren 30. De economie krimpt en veel bedrijven, mensen en ook banken gaan failliet. Goud beschermt in dit scenario omdat er geen tegenpartij risico is. Deze deflatie probeert men koste wat het kost te vermijden. Helaas kom je dan uiteindelijk bij hyperinflatie uit. Ook dan krimpt de economie in aantallen goederen en diensten gemeten. Ook dan raken mensen enorm veel kwijt zoals spaargeld, pensioenen en koopkracht van hun loon. Omdat er minder gekocht kan worden, is er ook veel minder werk. Of je nu een jaren 30 achtige ineenstorting krijgt of een Venzuela-Zimbabwe scenario, in allebei de gevallen moet je niet in Aandelen, vastgoed, obligaties of grondstoffen voor de economie zitten. Goud blijft als enige over omdat het geld is. Bitcoin misschien, maar omdat het programmeerbaar is en in principe helemaal doorzichtig omdat alle transacties opgeslagen zijn en omdat de overheid uiteindelijk het internet kan controleren, is Bitcoin toch nog onzeker.

 6. forum rang 4 Willempie3 14 augustus 2021 06:54
  quote:

  theo1 schreef op 13 augustus 2021 13:25:

  Bij een regering die systematisch en vakkundig de valuta om zeep helpt (zeg, Argentinië), heb je gewoon bezit nodig dat in stabielere valuta staat. En dat is hier ook niet aan de hand.

  Dus ik zie inderdaad de noodzaak niet zo.
  Het probleem is dat ook alle landen met een stabiele valuta meedoen met het om zeep brengen van hun valuta. Met Dollar, Euro en Yen wordt enorm veel geld bijgedrukt en schulden gestapeld. Deze valuta worden eigenlijk alleen nog maar overeind gehouden door hun goede reputatie uit het verleden.
 7. forum rang 8 Lepre Chaun 14 augustus 2021 08:28
  Sierra Leone vervangt zijn munteenheid. De leone wordt "binnenkort" vervangen door de new leone, heeft de centrale bank van het West-Afrikaanse land bekendgemaakt. Bij die gelegenheid worden gelijk drie nullen geschrapt, waardoor 1 new leone gelijkstaat aan 1000 leone.

  Het schrappen van nullen moet het rekenen in de nieuwe munteenheid makkelijker maken. Dat is geen overbodige luxe, want voor 1 euro krijg je momenteel ruim 12.000 leone.

  Het gebeurt wel vaker dat landen nullen schrappen als hun munteenheid door aanhoudend hoge inflatie minder waard is geworden. Vorige week maakte Venezuela nog bekend drie nullen te schrappen van de bolivar en het Zuid-Amerikaanse land haalde sinds 2008 al eerder acht nullen weg.

  Ook Turkije verving al eens zijn munteenheid. In 2005 werd de Turkse lira de nieuwe lira en verdwenen er zes nullen. Een paar jaar later werd die munteenheid weer omgedoopt tot lira.
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 augustus 2021 09:09
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 14 augustus 2021 08:28:

  Sierra Leone vervangt zijn munteenheid. De leone wordt "binnenkort" vervangen door de new leone, heeft de centrale bank van het West-Afrikaanse land bekendgemaakt. Bij die gelegenheid worden gelijk drie nullen geschrapt, waardoor 1 new leone gelijkstaat aan 1000 leone.

  Het schrappen van nullen moet het rekenen in de nieuwe munteenheid makkelijker maken. Dat is geen overbodige luxe, want voor 1 euro krijg je momenteel ruim 12.000 leone.

  Het gebeurt wel vaker dat landen nullen schrappen als hun munteenheid door aanhoudend hoge inflatie minder waard is geworden. Vorige week maakte Venezuela nog bekend drie nullen te schrappen van de bolivar en het Zuid-Amerikaanse land haalde sinds 2008 al eerder acht nullen weg.

  Ook Turkije verving al eens zijn munteenheid. In 2005 werd de Turkse lira de nieuwe lira en verdwenen er zes nullen. Een paar jaar later werd die munteenheid weer omgedoopt tot lira.
  Dit soort landen kunnen beter de bitcoin gaan gebruiken.
 9. forum rang 7 Freemoneyforever 14 augustus 2021 09:53
  Goud kan in tijden van nood van pas komen. Evenals zilver. Mijnen zijn dan ook een hedge, wanneer er een crash komt. Als er twee meter water in mijn straat staat (1 meter lager dan mijn woning) heb ik eerst water nodig, voedsel en verwarming. Op overstroomik.nl kun je nagaan of jouw woning getroffen kan worden. Daar op voorbereid zijn heeft voor negen miljoen Nederlanders meer zin, dan gesteggel over goud en aandelen, hoewel superintetessant. Minstens een week kunnen overleven in je eigen woning, daarbinnen word je gered ((als je niet dramatisch laag woont).
 10. Koen Lauwers 14 augustus 2021 11:08
  quote:

  theo1 schreef op 13 augustus 2021 16:41:

  Geen argumenten, meneer de Haandelaar?
  Beste meneer Theo, ik beschouw het niet als mijn missie om jou van wat dan ook te overtuigen, want iets zegt me dat dit toch een kansloze exercitie is. Vergeef me dus dat ik niet elke 3 uur kijk of jij hier een bericht hebt gepost...

  Ik zie het zo: de globale economische groei is al decennia in toenemende mate schuld-gedreven. Zo is het balanstotaal van de Federal Reserve sinds 2008 vertienvoudigd. De globale schuld is opgelopen naar 289 biljoen (dat is 289000 miljard) dollar of bijna 5 keer het globale GDP. Jij bent er misschien van overtuigd dat dit een duurzaam groeimodel is. Volgens mij is dat niet zo. Misschien kan dit schuldencircus nog enkele jaren of zelfs een decennium overeind blijven. Dat is heel goed mogelijk. Maar even goed ook niet.
  Goud heeft een geschiedenis van meer dan 5000 jaar als universeel waarde-opslagmiddel, heeft geen tegenpartijrisico en is schuldenvrij. Centrale banken hebben goud om wanneer de tijd rijp is de ontwaarding van hun andere actiefposten (uitgedrukt in fiat valuta) te compenseren. Dat is wat ik bedoel met systeemhedge of bescherming tegen het falen van de huidige werking van het financiële systeem.

  Bekijk anders eens onbevooroordeeld (!) enkele langetermijngrafieken uit het 'In gold we trust' rapport van Incrementum (het is gratis). Aandelen zijn historisch overgewaardeerd, goud is in verhouding tot de hoeveelheid geld in omloop historisch spotgoedkoop. Wat heb je liever in portefeuille nu? Zoals Koen schrijft, de keuze is aan u!
 11. Moker88 14 augustus 2021 12:40
  Tsja, blijven bijkopen. Ik moet zeggen dat ik toch wel teleurgesteld ben in de prestatie van goud. Het is relatief gezien heel goedkoop, maar dat gegeven alleen is geen garantie voor stevige prijsstijgingen. Net zo als peperdure aandelen nog veel duurder kunnen worden geldt voor goud momenteel het tegenovergestelde.
 12. Dikke Durk 16 augustus 2021 12:49
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 14 augustus 2021 08:28:

  Sierra Leone vervangt zijn munteenheid. De leone wordt "binnenkort" vervangen door de new leone, heeft de centrale bank van het West-Afrikaanse land bekendgemaakt. Bij die gelegenheid worden gelijk drie nullen geschrapt, waardoor 1 new leone gelijkstaat aan 1000 leone.

  Het schrappen van nullen moet het rekenen in de nieuwe munteenheid makkelijker maken. Dat is geen overbodige luxe, want voor 1 euro krijg je momenteel ruim 12.000 leone.

  Het gebeurt wel vaker dat landen nullen schrappen als hun munteenheid door aanhoudend hoge inflatie minder waard is geworden. Vorige week maakte Venezuela nog bekend drie nullen te schrappen van de bolivar en het Zuid-Amerikaanse land haalde sinds 2008 al eerder acht nullen weg.

  Ook Turkije verving al eens zijn munteenheid. In 2005 werd de Turkse lira de nieuwe lira en verdwenen er zes nullen. Een paar jaar later werd die munteenheid weer omgedoopt tot lira.
  Dit soort landen kunnen beter de zilver- of goudstandaard aanhouden. Het 50-jarig experiment heeft voor derdewereld- en tweedewereldlanden inmiddels lang genoeg geduurd.

  Voor de Westerse landen komt het nadir ook nabij. Dankzij Knol en zijn collega's van de ECB zitten we inmiddels met torenhoge huizenprijzen door de lage rente en dreigt een inflatie van boven de 5,0% de komende jaren. Men zegt dat het tijdelijk is en dat ze het onder controle hebben, maar de geschiedenis leert dat inflatie boven de 5,0% niet meert terug te draaien is zonder de rente nog veel hoger te plaatsen; niemand wil anders de euro hebben.

 13. Dikke Durk 16 augustus 2021 12:55
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 14 augustus 2021 09:09:

  [...]

  Dit soort landen kunnen beter de bitcoin gaan gebruiken.
  Ik denk dat we beter afscheid kunnen nemen van dat soort energieslurpende milieurampen. Daarbij komt dat veel mensen niet goed weten hoe ze alles moeten onthouden met passwords en fysieke wallets. Die stoppen het dan in van die software wallets die weer gerold worden..

  Eigenlijk kunnen we beter ook alle mijnen sluiten die er zijn (niet alleen edelmetalen, maar ook andere metalen en grondstoffen). Vooral in arme landen met weinig regels zijn mijnen en groeven vaak betrokken bij milieuschandalen. Met de mijnen dicht zullen de mensen ook een stuk zuiniger worden met wat er al boven de grond ligt.

 14. Maan Arkenbosch 16 augustus 2021 21:32
  Op een gegeven moment zullen de goud en zilvermijnen stoppen met hun productie als ze verlies leiden.Dat legt een bodem onder de markt. Dan is het voor de Centrale Banken lucratief om met drukpersgeld dezer waardevolle vaste activa te kopen, waardoor hun opgekochte activa zelfs in waarde kan stijgen, als er maar voldoende Monopoly geld gedrukt wordt (inflatie)
  Ik verwacht, dat als de banken spaargeld geheel met 0,5% strafrente gaan belasten er een vlucht naar goud en zilver op gang komt. Niemand is zo gek om inflatie, vermogens rendement heffing, negatieve rente en straks successie rechten te slikken.
 15. forum rang 4 Jopieklaploper 17 augustus 2021 11:41
  Dit is nog maar het begin. Gerenommeerde experts en gold en zilver bugs zijn het er allemaal over eens dat er nog veel meer daling in het vat zit voor beide edelmetalen.

  Zilver gaat zeker dit jaar ver onder de 20 dollar sluiten, we verwachten en eindkoers van 16 tot 18 dollar. Ook goud zal nog flink gaan dalen met nogmaals 200 dollar eraf zal goud het jaar op 1570 dollar gaan eindigen.

  Jammer maar helaas de toekomst is voor groeiaandelen en bitcoin gerelateerde assets. Groeiaandelen die meedoen en die een grote rol gaan spelen na de RESET zullen exponentieel gaan stijgen in waarde (Adyen, Just ETAW DSM enzovoorts zullen een gigantische groei laten zien. Ook bedrijven die huurconstucties voor allerlei gebruiksgoederen aanbieden en Drone gerelateerde tech zullen hard gaan stijgen alsmede bedrijven die in de groene revolutie zitten (windmolen zonneparken) zullen enorm gaan groeien.

  Goud en zilver horen niet thuis in de groene revolutie en ook niet in de economie na de RESET, zilver zal een kleine rol spelen in de groene revolutie maar verder niet.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links