Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: De verzekeraars stralen, waarvan één in het bijzonder

Slotcall: De verzekeraars stralen, waarvan één in het bijzonder

Bijna de hele dag wist de AEX (-0,1%) in het groen te koersen, maar op het moment dat telt, vijf minuutjes na half zes, noteert de Nederlandse hoofdindex onder de slotkoers van gisteren. Betekent overigens niet dat er plussers waren, want zeker bij de verzekeraars was er reden voor een vreugdedansje.

NN Group (+2,7%) en ASR (+1,2%) deden het vandaag namelijk uitstekend, maar dat staat in het niet bij de knalgroene koers van Aegon (+7,3%) dat vandaag met verrassend goede cijfers kwam. Zelfs de meest optimistische taxaties wist de verzekeraar te overtreffen. Aegon is onder leiding van CEO Lard Friese bezig aan een sterke turnaround, concludeert Niels Koerts. Hij geeft een klein college boekhouden om te laten zien waar de bijna €2 miljard extra nettoresultaat vandaan komt.

China kondigt regulering aan

Welk aandeel er vandaag minder lekker voor stond was Prosus (-0,3%). Uit een nieuw vijfjarenplan dat vannacht gepresenteerd werd, kondigde China aan meer in te gaan zetten op regulering. De regulering zal worden aangescherpt in sectoren variërend van voeding en medicijnen tot big data en kunstmatige intelligentie. Naar aanleiding van dit nieuws daalde techgigant Tencent, waar Prosus aandeelhouder is, en het als gevolg daarvan daalde ook Prosus. Afijn, u weet inmiddels hoe dat gaat.

“Onderliggend draaien deze bedrijven prima, maar als Beijing ieder moment een nieuwe maatregel kan afkondigen of beschuldigingen kan uiten, zoals de afgelopen tijd een aantal keer gebeurde, wordt het erg lastig om het risico in te schatten”, schrijft marketwatcher Arend Jan Kamp over de Chinese techaandelen in zijn column. “Laat staan als de Chinese regering deze bedrijven te groot, te machtig en te megalomaan gaat vinden.”  

Amerikaanse cijfers 

Er kwamen vandaag ook nog interessante cijfers vanaf de andere kant van de plas. In de Verenigde Staten was deze week het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering precies zoals voorspeld: 375.000. Dit betekent een kleine verbetering ten opzichte van vorige week, toen waren dit er nog 12.000 meer.

De Amerikaanse producentenprijzen zijn in juli wel harder gestegen dan verwacht. Door economen was rekening gehouden met een stijging van 0,6% op maandbasis, maar dit is 1% geworden. Dit is de belangrijkste reden waarom de AEX zijn dagwinst moest prijsgeven. 

Vragen voor de IEX BeleggersPodcast

Uiteraard kunt u morgen ook weer op een spiksplinternieuwe IEX BeleggersPodcast regelen. Na onze huizenmarktspecial van vorige week zullen nu aandelen weer het voornaamste gespreksonderwerp zijn. Natuurlijk komt het vaste vragenrondje ook weer aan bod. Heeft u een goede vraag aan marketwatcher Arend Jan Kamp of aandelenanalist Niels Koerts, stel deze dan hieronder in de reacties.

Euronav

De cijfers die Euronav (-2,9%) presenteerde zijn ietwat teleurstellend. Dit heeft voornamelijk van doen met het feit dat het verwachte herstel van de vrachttarieven nog niet van de grond gekomen is. “Er is nog geen gezond evenwicht tussen vraag en aanbod van olietankers. En dat vertaalt zich naar hardnekkig lage dagtarieven. Zo laag, dat Euronav opnieuw rode cijfers moest rapporteren”, schrijft IEX-analist Martin Crum erover.

De sector waarin het bedrijf opereert is uiterst cyclisch. Extreme toppen en diepe dalen wisselen elkaar in rap tempo af. Het degelijk gefinancierde Euronav speelt daar echter slim op in. “Euronav benut dalperiodes geregeld om overnames te doen, dan wel koopcontracten (nieuwe olietankers) van minder degelijk gefinancierde concurrenten over te nemen tegen een zacht prijsje”, legt Crum in zijn hieronder te vinden analyse uit.

 

Uitstekende cijfers Uber

Uber (-1,1%) heeft een uitmuntend setje kwartaalcijfers afgeleverd. De maaltijdbezorgdivisie pluste 85% ten opzichte van vorig jaar. Ook is volgens aandelenanalist Paul Weeteling een overtuigend herstel zijn bij de Mobility-divisie, waar het aantal boekingen met 185% toenam op jaarbasis. Door de snelgroeiende vraag is er een tekort aan chauffeurs ontstaan in grote steden. Uber meent dat dit tijdelijk is en het bedrijf snel veel oud-chauffeurs terug aan boord kan halen.

Daarnaast zijn er zaken die op het eerste oog minder gunstig lijken. Zo is de aangepaste ebitda flink verslechterd tot -$509 miljoen. “Dit komt doordat tijdelijk meer kosten werden gemaakt voor het on-boarden van nieuwe chauffeurs en het terughalen van oude om in de plotselinge vraagstijging te kunnen voorzien”, schrijft Weeteling. Ook is het risicoprofiel op korte termijn verhoogd door de overname van Transplace, dat een sterke positie heeft op het gebied van software voor supply chain management. Hoe dat van pas kan komen leest u in Weetelings analyse hieronder.

 

Brede markt

 • De AEX (-0,1%) presteerde vandaag minder goed dan de andere Europese indices. In Frankrijk (+0,4%) en Duitsland (+0,8%) vonden de indices wél hun weg naar het groen.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalde met 2,4% tot 15,7 punten.
 • De Amerikaanse indices verschillen: S&P 500 (+0,0%), Dow Jones (-0,3%) en de Nasdaq (+0,2%).
 • De euro daalt een kleine 0,1% en noteert nu 1,173 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (+0,0%) blijft liggen waar zilver (-1,3%) daalt.
 • Olie: WTI (-0,5%) en Brent (-0,4%).
 • Bitcoin daalt 4,4%.

Rentes

Rust in renteland. Althans, in Nederland. De Nederlandse tienjaarsrente blijft liggen op -0,34%. 

Het Damrak:

 • NN Group (+2,7%) maakte voorbeurs bekend dat het in 1H21 meer kapitaal gegenereerd heeft dan voorzien en de nettowinst meer dan verdubbeld is. Dit komt door goede prestaties bij de Nederlandse schadeverzekeringen, de Europese verzekeringen en de bank. 
 • Zowel KBC Securities als Kepler Cheuvreux hebben hun koersdoelen voor Ahold Delhaize (+2%) opgeschroefd. Respectievelijk gingen de koersdoelen van €28,50 en €27 naar €30,50 en €30,85. Beide met behoud van een koopadvies. Ook Berenberg krikte het koersdoel voor de supermarktketen met een eurootje op tot €25. Hier gaat echter een houd-advies mee gepaard.
 • ABN Amro (-0,1%) kreeg een stortvloed aan koersdoelwijzigingen over zich heen. Stuk voor stuk werden de koersdoelen verhoogd, maar qua adviezen kan het niet verder uiteen lopen. Verkoop-, houd- én koopadviezen, ze komen allemaal aan bod. Scroll naar onderen om te zien welke bank wat adviseert. 
 • David Buck zal per 30 september terugtreden als commisaris van CM.com (+0,7%). Hij wordt CEO van Peridot Group, een bedrijf dat eigendom is van Blackstone.

Adviezen

 • ABN Amro: naar €9,60 van €5,40 en verkopen - Bank of America Merrill Lynch
 • ABN Amro: naar €11,20 van €10,50 en houden - UBS
 • ABN Amro: naar €11 van €9,50 en verkopen - Credit Suisse
 • ABN Amro: naar €13 van €10,80 en kopen - RBC Capital Markets
 • ABN Amro: naar €10,50 van €9,30 en houden - Berenberg Bank
 • B&S Group SA: naar €12 van €10,50 en kopen - ING
 • Adyen: naar €2.900 van €2.800 en kopen - Goldman Sachs
 • Aegon: naar €4,60 van €4,40 en kopen - KBC Securities
 • NN Group: naar €47 van €43 en kopen - KBC Securities
 • Euronav: naar €10,20 van €9,25 en kopen - KBC Securities
 • Ahold Delhaize: naar €30,50 van €28,50 en kopen - KBC Securities
 • Ahold Delhaize: naar €30,85 van €27 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Ahold Delhaize: naar €25 van €24 en houden - Berenberg Bank
 • ING: naar €12,50 van €11,50 en kopen - Citigroup Smith Barney
 • Corbion: naar €42 van €43 en verkopen - Barclays Capital
 • IMCD: naar €128 van €100 en houden - Deutsche Bank

Agenda

13 aug Event Consensus
08:00   ForFarmers Q2-cijfers  
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan augustus  82,0
       

 

 

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 26 jan Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
 2. 24 jan Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
 3. 19 jan Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Stephanus1987 12 augustus 2021 18:15
  Vraag voor de Podcast:
  • Aankomende week staat de aandelenruil op planning van Naspers naar Prosus. Hoe gaat dit in zijn werk (technisch) en hoe voorkomen ze volatiliteit
  • één van de gedachten erachter is dat het gewicht van Prosus zo toeneemt in de Euro stoxx. Hoe zorgen fundmanagers van ETF's dat hun posities in balans blijven? kopen en verkopen ze elke dag om het gewicht van de verschillende aandelen goed te krijgen
 2. nestel 12 augustus 2021 19:27
  Vraag voor de Podcast:

  Was in een fietsenzaak in Egmond voor een buitenband. Probleem: weinig keuze, want China levert geen rubber aan de Europese rubberfabrieken,. Gevolg: bijna geen buitenbanden te bestellen. De verwachting is dat een band 10Euro ps duurder gaat worden. Vervangende rubber producerende landen hebben hun prijzen flink verhoogt en kunnen de vraag niet aan.
  Tevens: karton gebrek. Ze vertelde dat een kartonnen doos waar ze haar spullen in verpakt flink duurder is geworden, omdat er een te kort is aan karton. Gevolg: verpakkingsmateriaal wordt een stuk duurder. Ook diverse andere spullen worden niet meer door China geleverd. Niks met Corona te maken verder, maar dat komt door de enorm gestegen binnenlandse vraag naar fiets spullen en de “ niet aan oa. de EU lever dwang “ van de Chinese overheid. Gevolg niet te leveren.
  Dit alles gaat imho een groot probleem worden. De inflatie zal hierdoor flink stijgen is mijn gedachte.
  Als karton schaars wordt, dan draait de economie overuren…. Teveel misschien.
  Wat denken jullie hierover?

 3. forum rang 8 Lepre Chaun 12 augustus 2021 19:32
  quote:

  nestel schreef op 12 augustus 2021 19:27:

  Vraag voor de Podcast:

  Was in een fietsenzaak in Egmond voor een buitenband. Probleem: weinig keuze, want China levert geen rubber aan de Europese rubberfabrieken,. Gevolg: bijna geen buitenbanden te bestellen. De verwachting is dat een band 10Euro ps duurder gaat worden. Vervangende rubber producerende landen hebben hun prijzen flink verhoogt en kunnen de vraag niet aan.
  Tevens: karton gebrek. Ze vertelde dat een kartonnen doos waar ze haar spullen in verpakt flink duurder is geworden, omdat er een te kort is aan karton. Gevolg: verpakkingsmateriaal wordt een stuk duurder. Ook diverse andere spullen worden niet meer door China geleverd. Niks met Corona te maken verder, maar dat komt door de enorm gestegen binnenlandse vraag naar fiets spullen en de “ niet aan oa. de EU lever dwang “ van de Chinese overheid. Gevolg niet te leveren.
  Dit alles gaat imho een groot probleem worden. De inflatie zal hierdoor flink stijgen is mijn gedachte.
  Als karton schaars wordt, dan draait de economie overuren…. Teveel misschien.
  Wat denken jullie hierover?

  Karton/oud papier wilt China geen eens hebben meer.
  www.trouw.nl/nieuws/europa-blijft-zit...
 4. forum rang 7 izdp 12 augustus 2021 19:38
  quote:

  nestel schreef op 12 augustus 2021 19:27:

  Vraag voor de Podcast:

  Was in een fietsenzaak in Egmond voor een buitenband. Probleem: weinig keuze, want China levert geen rubber aan de Europese rubberfabrieken,. Gevolg: bijna geen buitenbanden te bestellen. De verwachting is dat een band 10Euro ps duurder gaat worden. Vervangende rubber producerende landen hebben hun prijzen flink verhoogt en kunnen de vraag niet aan.
  Tevens: karton gebrek. Ze vertelde dat een kartonnen doos waar ze haar spullen in verpakt flink duurder is geworden, omdat er een te kort is aan karton. Gevolg: verpakkingsmateriaal wordt een stuk duurder. Ook diverse andere spullen worden niet meer door China geleverd. Niks met Corona te maken verder, maar dat komt door de enorm gestegen binnenlandse vraag naar fiets spullen en de “ niet aan oa. de EU lever dwang “ van de Chinese overheid. Gevolg niet te leveren.
  Dit alles gaat imho een groot probleem worden. De inflatie zal hierdoor flink stijgen is mijn gedachte.
  Als karton schaars wordt, dan draait de economie overuren…. Teveel misschien.
  Wat denken jullie hierover?

  Bovenstaande is heel simpel te beantwoorden.
  Er is geen tekort aan karton, maar wel een hele stevige extra vraag.
  Dit door steeds kleinere verpakkingseenheden per adres.
  Prima dat het duurder wordt, want de prijs kan deze schade aan het milieu beperken.
  Qua inflatie stelt het nog steeds weinig voor.
  Dit door de ontwikkeling van productie en logistiek.
 5. forum rang 7 izdp 12 augustus 2021 19:40
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 12 augustus 2021 19:32:

  [...]

  Karton/oud papier wilt China geen eens hebben meer.
  www.trouw.nl/nieuws/europa-blijft-zit...
  Je kan en moet geen oude artikelen opvissen.
  Mooi voorbeeld hoe je dan de plank dan totaal mis kan slaan.
  Oud papier en karton is enorm in prijs gestegen, geheel logisch en volgens de verwachting van deze markt.
 6. TW82 12 augustus 2021 20:28
  Vraag voor de podcast:

  Kunnen jullie enige duiding geven (waarschijnlijk niet, maar wie weet) waarom Beter Bed sinds 15 juni in ongeveer 8 weken tijd al 35% is gedaald? Zeker in het licht van prima cijfers en aanhoudend optimisme op de beurzen.

  Sinds 15 juni nu 30 dagen gedaald, tegen 12 keer stijgen en 1 keer onveranderd. Nogal een sterk negatief sentiment dus of in ieder geval zeer negatief koersverloop. Wellicht kunnen jullie er iets zinnigs over zeggen...
 7. forum rang 7 jan de vakman 12 augustus 2021 21:44
  Coen, is dividend een blinde vlek bij jou? je had natuurlijk als 1 van de redenen waarom de aex net rood ging,moeten vermelden, dat 1 van de grootste fondsen ex dividend ging, als hij morgen net zo reageert, als post nl, dan kan de heineken toch nog ontkurkt worden!!y hope so!!
  Kijk eens naar renewi, wat betreft de hoge alsmaar stijgende kartonprijzen!!
 8. bai-bart 13 augustus 2021 07:11
  Chapeau Voor AJK en NK en de andere analisten bij IEX
  Ik lees jullie artikelen graag en jullie abalyses van cijferende bedrijven volgen snel. TOP
  Ik ben belegger van het eerste uur. Heb de hause in Japan van nabij meegemaakt de campingrally in de 90-er jaren,
  de dot-com crises en de kredietcrises. Ben meermaals geknipt en geschoren maar beleg En handel nog dagelijks.
  Ik sta elke ochtend vroeg op en de laatse 10 jaar is het eerste wat ik deed is kijken op de iex-One monitor.
  Ik had dan gelijk het volledige plaatje. Dan zag ik de futures in Amerika de ES mini en de NQ de euro/$ de rentes en de Bunds. De HSI en de Nikkei. En niet te vergeten de grafieken: dus het verloop gedurende de nacht! Nu staan die er niet meer !!
  De Markt Monitor is zelfs geen schim van de iex-One monitor
  Deze vernieuwing naar Marky Monnitor is geen verbetering Punt Mogen we de One Monitor weer terug aub
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links