Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Een groen Damrak met een onbegrijpelijke stijger

Slotcall: Een groen Damrak met een onbegrijpelijke stijger
Beeld: ANP

De AEX (+0,4%) sluit weer eens in het groen, evenals de kleintjes in de AScX (+0,8%). De midkappers in de AMX (+0,1%) blijven wel wat achter. Met de Nederlandse hoofdindex presteerden we ook beter dan de Fransen en de Duitsers die beide 0,2% in de plus staan.

Over Duitsland gesproken, de Duitse ZEW-index is flink gedaald. De index toont aan hoe experts de huidige en toekomstige economische situatie inschatten.. In juli gaf de index nog een prima 63,3 weer, maar dit is in augustus tot slechts 40,4 gezakt. Ver beneden de verwachte 57,5. Een fikse tegenvaller dus.

Onbegrijpelijke koersstijging Fastned

Fastned staat vandaag 5,3% hoger. Onbegrijpelijk voor aandelenanalist Niels Koerts, die de kwartaalcijfers van het bedrijf onder de loep nam. Na een teleurstellend eerste kwartaal steeg de omzet in Q2 op jaarbasis wel met 141% tot €2,4 miljoen, maar daar staat een flink verlies tegenover.

Foto: Fastned

“Voor een groeibedrijf is het niet problematisch dat de marges in het begin wat onder druk staan. Fastned maakt het echter wel heel erg bont. Op een omzet van €4,4 miljoen in het eerste halfjaar bedraagt het onderliggende verlies €7,7 miljoen. In andere woorden: het verlies is bijna twee keer zo groot als de omzet”, aldus Koerts. “Bij een bedrijf met een beperkte omzet, hoge verliesmarge en een twijfelachtig verdienmodel hoort geen market cap van €1 miljard”, schrijft hij enigszins verontwaardigd in de hieronder te lezen analyse. 

Nokia 

De koers van Nokia (-0,9%) is het afgelopen half jaar met ruim de helft toegenomen. Sterker nog, alleen al afgelopen maand laat de grafiek een klim van 12,7% zien. Volledig terecht, vindt aandelenanalist Niels Koerts. Sinds Pekka Lundmark de taak van CEO op zich heeft genomen is volgens de analist een turnaround te zien bij Nokia. De cijfers van Nokia zijn dan ook om door een ringetje te halen. “Iets dat we in het verleden niet vaak hebben kunnen zeggen”, schrijft Koerts.

Niels Koerts werd – net als Nokia zelf – vooral verrast door de winstgevendheid. De aangepaste winst per aandeel is met maar liefst 50% aangedikt tot €0,09. Omdat ook Nokia hier niet op rekende verhoogt het de outlook voor de operationele marge. Lees Koerts’ hele analyse hieronder.

 

Brede markt

  • De AEX (+0,4%) presteerde vandaag beter dan de meeste andere Europese indices.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalde met 0,5%. De index noteert nu 16,6 punten.
  • De Amerikaanse indices verschillen: S&P 500 (+0,2%), Dow Jones (+0,4%) en de Nasdaq (-0,4%).
  • De euro daalt met 0,2% en noteert nu 1,172 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  • Goud (+0,1%) en zilver (-0,2%) blijven beide redelijk dicht bij huis.
  • Olie: WTI (+2,5%) en Brent (+2,3%) klimmen beide omhoog.
  • Bitcoin daalt 0,9%.

Rentes

De Nederlandse tienjaarsrente gaat weer eens met één basispuntje omlaag. De rente staat daarmee op -0,35%. 

Het Damrak:

  • Uit een analistenconsensus die Ahold Delhaize (+0,3%) samenstelde komt naar voren dat de keten in Q2 van dit jaar vermoedelijk minder omzet heeft geboekt dan een jaar eerder.
  • De koers van Corbion (-1,4%) ging vanochtend met zo’n 10% zuidwaarts na tegenvallende ebitda-marges. Eenmaal van de schrik bekomen leken beleggers langzaam weer meer te willen betalen voor een stukje Corbion en de koers herstelde zich redelijk goed. Ook aandelenanalist Martin Crum heeft eens even goed gekeken naar de cijfers. “Onderliggend waren de trends, los van een inderdaad ondermaatse Ebitda-marge van 15%, redelijk sterk. Zo klom de omzet nominaal met 'slechts' 4,8% maar op autonome basis was er sprake van een plus van 15,5%.”
  • ABN Amro (+0,0%) komt morgen met Q2-cijfer. De verwachting is dat de bank weer winst heeft geboekt, na Q1 van dit jaar met een verlies van €54 miljoen te hebben afgesloten.
  • Met een omzetstijging van 67% heeft OCI (+1,8%) een topkwartaal achter de rug. “Dat was niet verrassend”, schrijft aandelenanalist Martin Crum. “Wel verrassend is dat het concern zelf verwacht dat de uiterst gunstige marktomstandigheden in ieder geval (nog) aanhouden en verdere prijsstijgingen mogelijk zijn.”
  • Berenberg heeft zijn koersdoel voor Vastned (-0,6%) met €2 verhoogd tot €27 met behoud van een houdavies. 
  • Hunter Douglas (+2,4%) kwam vandaag met puike cijfers. In de eerste helft van dit jaar steeg de omzet met bijna 44% op jaarbasis. Dit was vooral te danken aan de hogere volumes.

Adviezen

  • Intertrust: naar €12,15 van €12,30 en verkopen - HSBC
  • PostNL: naar €4,75 van €4,65 en houden - IEX
  • Just Eat Takeaway: naar €108 van €107 en houden - JPMorgan Cazenove
  • Corbion: naar €50 van €54 en kopen - Bank Degroof
  • Vastned: naar €27 van €25 en houden - Berenberg Bank
  • Galapagos: naar €64 van €87 en houden - RBC Capital

Agenda

11 augConsensus

  1. 08:00Aedifica Q2-cijfers
  2. 08:00ABN Amro Q2-cijfers
  3. 08:00Ahold Q2-cijfers
  4. 08:00Avantium Q2-cijfers
  5. 08:00CTP Q2-cijfers
  6. 08:00Thyssenkrupp Q2-cijfers
  7. 08:00Ageas Q2-cijfers
  8. 08:00Duitsland inflatie CPI jul+0,9% MoMicon waarschuwing
  9. 14:30VS inflatie CPI jul+0,5% MoMicon waarschuwing
  10. 22:00eBay Q2-cijfers

 

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Just lucky 10 augustus 2021 18:44
    quote:

    Kruimeldief schreef op 10 augustus 2021 18:32:

    Als je de termijncontractprijzen even bestudeert, begrijp ik wel dat de CEO’s van OCI, Yara, CF en Mosaic aangeven dat de komende kwartalen, tot zeker in 2022, zeer mooie winstcijfers verwacht worden; Martin Crum blijkbaar niet.
    Meneer Crum bezit geen aandelen Oci, zijn collega die de vorige updates over Oci schreef wel, die was dan ook een stuk positiever. Artikel was zo te zien tussen 2 bakken koffie door geschreven. Ik kon er weinig mee.
  2. forum rang 7 jan de vakman 10 augustus 2021 18:57
    De koersdoel verhoging door iex voor post nl hielp geen zier, opnieuw een dikke min, de keerzijde is wel, dat een aandeel, dat ik gemiddeld voor 3,20€ kocht, van het jaar al 28+ morgen 10cent, dat is al 38c dividend opleverd, dat is meer dan 10%, dat doet geen 1 aandeel tante postje na, ik zal dit heerlijke spaarpotje dus zeker niet verkopen, verontrustend vond ik dat de toppers van besi verkopen, daar word ik niet blij van!!
    Maakte kpn zo'n smak, door dat bod op tmobile?
  3. forum rang 8 Lepre Chaun 10 augustus 2021 20:10
    Niels heeft helemaal gelijk eigenlijk niemand begrijpt het van Fastned www.quotenet.nl/zakelijk/a31986584/sn...
    ,en Nokia ja 5G kon je eigenlijk wel vooruitzien met die USA en Huawei verbod en wat de Veiligheidsdiensten adviseerden in vele Landen.
    Weet je laten we er maar een lekkers Pilsje van Ab Inbev op proosten het maakt niet uit welke ,4 van de 5 meest verkochte zijn toch van AB Inbev . brandirectory.com/rankings/beers/
    Fijne avond geniet er van .
  4. forum rang 4 DaarIsDePoen 10 augustus 2021 22:26
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 10 augustus 2021 20:10:

    ...Weet je laten we er maar een lekkers Pilsje van Ab Inbev op proosten het maakt niet uit welke ,4 van de 5 meest verkochte zijn toch van AB Inbev ...
    Goed plan. Ik hou meer van Duvel. Dit gezegd zijnde, wie kan er de toekomst voorspellen? Amazon deed er 14 jaar over om winst te tonen...

    qz.com/1196256/it-took-amazon-amzn-14...

    En dit werd er over Amazon geschreven in 2017:

    "...the company has since grown into a globe-spanning retail giant worth more than $430 billion in market cap.

    That’s a 50,000% return (give or take a few thousand percent) if you bought Amazon’s shares when it first listed. The company is now the fourth most valuable firm on the US stock market.

    This is all the more remarkable considering that Amazon has made just $5 billion in net profit over the past 20 years (adjusted for inflation)..."

    Wie begrijpt de aandelenmarkt nog? :-)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links