Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: De AEX is weer bij zinnen gekomen

Slotcall: De AEX is weer bij zinnen gekomen

De AEX (+1,4%) straalt op deze iets minder stralende woensdag in juli. Het verlies dat de Nederlandse hoofdindex gisteren leed is weer helemaal goed gemaakt.

Ook Prosus (+6,6%) werd er vandaag weer aan herinnerd hoe een groene koers eruit ziet. China die de banken bijeen roept om de rust op de markten te herstellen kan daarmee van doen hebben.

Vanavond komt de Federal Reserve weer met een rentebesluit. Geïnteresseerd? Volg dan vooral dan vooral de liveblog op onze site. Marketwatcher Arend Jan Kamp zal tot de late uurtjes alles in de gaten te houden om u te updaten.

Pfizer (+2,4%) heeft zijn omzet het afgelopen kwartaal fors zien stijgen. De farmaceut heeft dit grotendeels te danken aan – u raadt het al – het coronavaccin. Met een operationele stijging van maar liefst 86% kwam de omzet in Q2 uit op $19 miljard. Tellen we het coronavaccin even niet mee, dan blijft er slechts een omzetstijging van 10% tot $11,1 miljard over.

Ferme kritiek

Cat Rock Capital is aandeelhouder van Just Eat Takeaway (+2,5%) en uitte gisteren ferme kritiek op de maaltijdbezorger. Vandaag schaarde ook aandeelhouder Lucerne Capital achter Cat Rock. “De ondermaatse prestatie is volgens ons een direct gevolg van de aanhoudend slechte communicatie, die de geloofwaardigheid bij beleggers aanzienlijk heeft beschadigd”, stelt de investeringsmaatschappij.

Daarnaast zou Just Eat Takeaway volgens Cat Rock moeten kijken naar een mogelijke fusie met een andere wereldwijd actieve sectorgenoot. Ook zouden activiteiten die niet tot de kern gerekend worden moeten worden verkocht.

Dat kritiekpunt deelt IEX-analist Peter Schutte. “De inkoop van eigen aandelen met de opbrengst van niet-kernactiviteiten zou ook zeker een optie kunnen zijn”, stelt hij. “Just Eat Takeaway mag van mij ook sneller inspelen op trends als boodschappen bezorgen”, voegt hij daar nog aan toe.

Tegenvallende marges bij ASMI

Vandaag was het onder andere de beurt aan ASMI (+0,5%) om zijn cijfers van het tweede kwartaal te presenteren. IEX-analist Paul Weeteling omschrijft de cijfers als een mixed bag. Het groeitempo lag namelijk ontzettend hoog, maar de marges vallen juist tegen, zo is ook terug te zien in de rode koers van vandaag.

De lagere marges zijn deels te wijten aan de hogere Research & Development-kosten ten opzichte van de zeer lage kosten in het eerste kwartaal. De ongunstige wisselkoersen vormen ook nog een kleine reden voor de ietwat teleurstellende marges. ASMI heeft ook aangegeven soms moeite te hebben om alle onderdelen voor de machines bij elkaar te sprokkelen, en dat prijsverhogingen in de supply chain ook niet echt meewerken.

Wat Paul Weeteling adviseert naar aanleiding van deze cijfers leest u in de analyse hieronder.

Vopak heeft het nog altijd zwaar

Tankopslagbedrijf Vopak (-5,9%) presenteerde vandaag teleurstellende tweedekwartaalcijfers die een rode koers tot gevolg hebben. “Suboptimale marktomstandigheden, valutaire tegenwind en opnieuw impairment (afschrijving) op een nieuwe terminal in Panama zetten beleggers aan tot het van de hand doen van het aandeel”, verklaart aandelenanalist Martin Crum in zijn analyse van Vopak.

Ook het nettoresultaat van €149,2 miljoen ten opzichte van de €166,1 miljoen over 1H20 valt tegen. “Het olieaanbod is dankzij zeer gedisciplineerde OPEC krap, wat de vraag naar opslag negatief beïnvloedt, evenals de relatief hoge olieprijs”, geeft Crum als verklaring. Zijn uitgebreide analyse en advies vindt u hieronder.

Brede markt

 • Waar de AEX (+1,4%) het gisteren slechter deed dan zijn Europese equivalenten, zo doet de Nederlandse hoofdindex het vandaag beduidend beter dan andere de beurzen in bijvoorbeeld Frankrijk (+1%) en Duitsland (+0,4%). 
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt met 4,4%. De index noteert nu 18,5 punten.
 • Wall Street is het niet eens: S&P 500 (+0,0%), Dow Jones (-0,2%) en de Nasdaq (-0,7%).
 • De euro daalt licht met 0,1% en noteert 1,181 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud doet +0,1% en zilver (+0,7%) komt wat terug op het verlies van gisteren.
 • Olie: WTI (+0,1%) en Brent (+0,0%) blijven liggen
 • Bitcoin (+3,6%) koerst in de plus.

Rentes

Op de rentemarkt is momenteel niet veel spannends te beleven. De tienjaarsrente in Nederland stijgt een basispuntje en noteert nu -0,31%.

Het Damrak:

 • Bank of America heeft zijn koersdoel voor Besi (+4,7%) gezet op een schamele €56. "Bank of America kan alweer niks van de cijfers van Besi maken", schrijft Arend Jan Kamp erover in de liveblog.
 • Philips (+0,0%) kreeg een houdadvies van Bank of America om zijn oren geslingerd, waar dit eerst nog een koopadvies was. Daarnaast heeft de bank heeft zijn koersdoel verlaagd van €51 naar €46. Er waren vandaag overigens veel meer adviesveranderingen voor Philips, deze kunt u allemaal in het blokje hieronder vinden. 
 • Shell (+0,6%) gaat Inspire Energy overnemen, een bedrijf actief in groene energie in de Verenigde Staten.
 • JDE Peet's (-3,8%) is van de kooplijst van JPMorgan geschrapt. Nu wordt er een houdadvies met een koersdoel van €36 afgekondigd. JDE Peet's kampt vandaag dan ook met een flink rode koers. 

Adviezen

 • Philips: adviesverhoging naar kopen - ABN Amro
 • Philips: naar €45 van €51 en verlaagd naar houden - Bank of America
 • Philips: naar €53 van €56 en kopen - UBS
 • Philips: naar €43 van €44 en houden - Deutsche Bank
 • Philips: naar €40 van €48 en houden - DZ Bank
 • Randstad: naar €59 van €50 en houden - Cfra
 • Besi: naar €80 van €76 en houden - Bank Degroof
 • Besi: naar €56 en verkopen - Bank of America
 • Galapagos: naar €49 van €57 en verkopen - Goldman Sachs
 • Accell: naar €47 van €42 en houden - Bank Degroof
 • JDE Peet's: naar €36 van €40,50 en verlaagd naar houden - JPMorgan Cazenove

Agenda

29 julConsensus

 1. 08:00Arcadis Q2-cijfers
 2. 08:00ArcelorMiital Q2-cijfers
 3. 08:00Fugro Q2-cijfers
 4. 08:00Intertrust Q2-cijfers
 5. 08:00Ordina Q2-cijfers
 6. 08:00Royal Dutch Shell Q2-cijfersicon waarschuwing
 7. 08:00CM.com Q2-cijfers
 8. 08:00Ontex Q2-cijfers
 9. 08:00AB Inbev Q2-cijfers
 10. 08:00Nokia Q2-cijfers
 11. 08:00Volkswagen Q2-cijfers
 12. 08:00Airbus Q2-cijfers
 13. 08:00Relx Q2-cijfers
 14. 14:30VS BBP Q2+8,0% QoQ (geanualiseerd)icon waarschuwing
 15. 16:00VS pending Home Sales jun-0,8% MoMicon waarschuwing
 16. 18:00Euronext Q2-cijfers
 17. 18:00Vastned Q2-cijfers

 

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 22 sep Slotcall: Beleggersogen gericht op wankelend vastgoedfonds en de Fed 3
 2. 21 sep Slotcall: Shell stormt naar de koppositie in herstellende AEX 3
 3. 17 sep Flinke afstraffing, maar ik leef nog 1

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 ff_relativeren 28 juli 2021 19:09
  Komt AMG (Advanced Metallurgical Group) een keer rond half zes met de kwartaal- en halfjaar cijfers, en dan worden ze nog over het hoofd gezien bij IEX. Geeft niets, ik geef u graag de bronlinkjes. De cijfers zijn goed, de Outlook-verhoging van 1 kwartaal geleden wordt gehandhaafd, het dividend wordt gehandhaafd, en er zijn ook nog eens goede bouwberichten van de sites Ohio 2 en Duitsland.

  Bron : www.globenewswire.com/news-release/20... , voor de cijfers,

  en Bron : amg-nv.com/feed-posts/amg-advanced-me... , voor het dividend-bericht.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links