Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Wat gaat het hard

Slotcall: Wat gaat het hard

De beurs heeft er zin in vandaag. De AEX sluit 1,4% in het groen op 749,42 punten en zet daarmee een nieuwe hoogste koers ooit op het bord. Wie had dat maandag gedacht? Toen kelderden de beurzen wereldwijd meer dan 2%, maar dit bleek zoals zo vaak een mooi instapmoment te zijn.

Sinds het actieve beleid van centrale banken hebben er nog wel een aantal fikse correcties plaatsgevonden, alleen verliep het herstel nog veel sneller. Dat was in de periode 2000-2003 wel anders toen de beurzen gewoon drie jaar achter elkaar omlaag gingen. Alleen de echte toppers kunnen zo'n periode uitzitten.

Een duidelijke trigger voor de stijging van vandaag kan ik niet vinden. Wel vielen de Europese inkoopmanagersindices voor de industrie en dienstensector in een brede lijn mee. Een mooi voorbeeld is de Duitse PMI voor de industrie die uitkwam op 65,5 punten. Dit cijfer is niet alleen beter dan de 64,2 waarop de markt rekende, maar betekent ook nog eens fikse groei.

Het valt mij trouwens tegen dat de AEX vandaag niet de beste beurs van Europa is. Zwaargewicht ASML (+2,9%) heeft er toch weer alles aan gedaan. Nog een paar van dit soort dagen en het ambitieuze koersdoel van €800 van Barclays komt in zicht. Op de achtergrond doen ASMI (+3,0%) en Besi (+3,4%) het ook niet onaardig.

Flow Traders

De bleeder binnen de AMX is met afstand Flow Traders (-6,1%). De winst per aandeel van €0,66 is wat lager uit gekomen dan verwacht, maar het slechtste nieuws is dat de marketmaker in Amerika marge moet inleveren.

In de VS heeft het bedrijf te maken met stevige concurrentie van onder andere Virtu, Blackrock en Vanguard. De toenemende concurrentie gaat ten koste van de winstgevendheid van Flow Traders. 

Wat ook meespeelt is dat het in het tweede kwartaal relatief rustig is geweest op de beurs. De marketmaker moet het vooral hebben van de momenten dat er paniek uitbreekt op de financiële markten. Daar was het afgelopen kwartaal geen sprake van.

Ondanks dat de markt de cijfers van Flow Traders niet pruimt, ziet onze analist Martin Crum aanknopingspunten. Welke dat zijn, leest u in het onderstaande artikel.

IEX-Beleggerspodcast

Het is weer vrijdag dus hebben we voor u een nieuwe podcast in de aanbieding. Zoals u van ons gewend bent, bespreken Arend Jan en ik op een luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Beurzen op records, vertrouwen belegger omlaag
 • ECB-rentebesluit
 • Oplopende grondstofprijzen
 • Waarom de koers van Unilever omlaag ging op de cijfers
 • De puike resultaten van ASML
 • Waarom Flow Traders een pak slaag van beleggers krijgt
 • Basic-Fit: omzet implodeert, koers omhoog. Ik leg uit waarom
 • Tip van de week: CM.com
 • Korte vooruitblik op de komende week

Beluister de podcast op Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts. 

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omhoog. De Italiaanse tienjaarsrente is een uitzondering.

 • Nederland: +1 basispunt (-0,28%)
 • Duitsland: +1 basispunt (-0,41%)
 • Italië: -2 basispunten (+0,62%)
 • Verenigd Koninkrijk: +3 basispunten (+0,59%)
 • Verenigde Staten: +3 basispunten (+1,30%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +1,8%
 • AEX deze maand: +2,8%
 • AEX dit jaar: +20,1%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +21,4% 

Praktisch alles groen

Op de Chinese beurzen na sluiten de Europese graadmeters allemaal in het groen. De ASCX (+2,4%) profiteert van de goede resultaten van Acomo en Accell. De Nasdaq100 (+2,7%) krijgt een lift van Big Tech.

 

AEX

Technologie slaat de klok terwijl de oude-economie aandelen wat achterblijven. Een uitzondering is ArcelorMittal (+6,6%). Signify (-4,0%) rapporteerde een autonome omzetgroei van 14%, terwijl de markt rekende op 16%. Bij Unilever (-4,6%) zit het probleem hem vooral in de stijgende grondstofkosten.

 

AMX

Aalberts (+16,5%) laat bijna nooit van zich horen, maar daar kwam deze week verandering in. De halfjaarcijfers waren ronduit indrukwekkend, zo kwam de winstgevendheid veel hoger uit dan verwacht. Met name de stijging van de ebitda van 86% is ijzersterk. Corbion (-6,3%) werd daarentegen op de verkooplijst van Barclays geslingerd.

 

ASCX

Een interessante stijger binnen de ASCX is Ordina (+5,7%). Komende donderdag presenteert de ICT-dienstverlener zijn halfjaarcijfers en ik ben vooral benieuwd of het bedrijf zijn personeel binnenboord kan houden. De schaarste van ICT-personeel is bijzonder groot.

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 17:00 IEX Podcast: Party like it is 1999... eh 2021
 2. 21 okt Relx doet particuliere belegger met cijferpresentatie weinig plezier
 3. 20 okt Vooruitblik Facebook

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Long Term 23 juli 2021 18:27
  Een duidelijke trigger voor de stijging van vandaag kan ik niet vinden.

  1.Wel vielen de Europese inkoopmanagersindices voor de industrie en dienstensector in een brede lijn mee.
  2.Een mooi voorbeeld is de Duitse PMI voor de industrie die uitkwam op 65,5 punten. Dit cijfer is niet alleen beter dan de 64,2 waarop de markt rekende, maar betekent ook nog eens fikse groei.

  Is dat dan geen duidelijke trigger ?
 2. forum rang 4 Goldfish1080 23 juli 2021 21:37
  De chippers zijn nu echt extreem duur. ASML heeft meer orders aangenomen dan ze de aankomende jaren kan realiseren. De productiecapaciteit van de jonge EUV machines is gewoon zeer beperkt. Topmannen geven zelf aan dat 10% productiecapaciteit per jaar erbij voor de meest complexe machines al een enorme uitdaging is. Leuk al die orders maar je zult ook moeten leveren.

  Realiseer je welke enorme risico's je loopt met aandelen met een pe en forward pe boven de 50. Als je nog wat zekerheid wilt zul je toch echt richting de Unilevers, ASR en Wolters Kluwers van deze wereld moeten kijken. Ook niet goedkoop maar de kans dat het hele kaartenhuis daar instort is veel kleiner.
 3. forum rang 7 Lepre Chaun 24 juli 2021 09:39
  quote:

  Goldfish1080 schreef op 23 juli 2021 21:37:


  De chippers zijn nu echt extreem duur. ASML heeft meer orders aangenomen dan ze de aankomende jaren kan realiseren. De productiecapaciteit van de jonge EUV machines is gewoon zeer beperkt. Topmannen geven zelf aan dat 10% productiecapaciteit per jaar erbij voor de meest complexe machines al een enorme uitdaging is. Leuk al die orders maar je zult ook moeten leveren.

  Realiseer je welke enorme risico's je loopt met aandelen met een pe en forward pe boven de 50. Als je nog wat zekerheid wilt zul je toch echt richting de Unilevers, ASR en Wolters Kluwers van deze wereld moeten kijken. Ook niet goedkoop maar de kans dat het hele kaartenhuis daar instort is veel kleiner.  BESI is juist ondergewaardeerd .

  18.8%Undervalued compared to fair value

  Dus extreem duur kan ik me niet in vinden .
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links