Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street staat op springen: ligt een krachtige stijging op de loer?

Wall Street staat op springen: ligt een krachtige stijging op de loer?

Donderdag 15 juli sloot de Dow Jones slechts 0,25% onder haar all-time high van begin mei. De bekendste aandelenindex ter wereld blijft al een aantal weken aarzelen, maar ligt er op lange termijn technisch prima bij.

Ik zie op de meerjarengrafieken zelfs een extreem bullish koerspatroon op de Dow in de vorm van een katapultformatie. Dit koerspatroon komt doorgaans voor aan de vooravond van een zeer krachtige stijging. Een uitgebreide uitleg van de katapultformatie vindt u helemaal onderaan deze blog. Ik raad u aan deze te lezen.

Nog geen all time high

Het laatste koersrecord is al weer van tien weken geleden (top van 10 mei). Daarmee blijft de Dow achter ten opzichte van andere indices. Zo zetten de S&P500 en de Nasdaq voortdurend nieuwe koersrecords neer.

Sommige waarnemers maken zich zorgen over de inflatie VS. Anderen noemen de matige ontvangst van de eerste halfjaarcijfers als reden voor de aarzeling van de Dow. Maar ik denk dat er te veel haperende aandelen in de Dow zijn. Ik wees daar onlangs ook al op.

Vandaag werp ik mijn blik op de Dow Jones-index. Ik bekijk de korte, de lange en de meerjarige plaatjes.

De Dow Jones flirt met weerstand 35.078,10

De Dow Jones consolideert onder de top van 35.078,10 punten (de top van 10 mei) bereikt. Er kan een opwaartse trend worden ingezet indien de Dow boven de laatste top weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten.

De Dow heeft steun rond 33.106,20 punten (de bodem van 21 juni). Na een uitbraak boven de weerstand van 35.078,10 punten wordt 40.000 het eerstvolgende korte termijn koersdoel.




Lange termijn commentaar: katapult

Op de lange-termijngrafiek zien we dat de Dow er in feite prima bijligt. Begin van dit jaar doorbrak de Dow de licht stijgende weerstand uit 2018, op de grafiek gemarkeerd met de dikke rode lijn.

In de recente terugval heeft de Dow een hogere bodem achtergelaten, ver boven die voormalige weerstandslijn. We zien hierin een katapultformatie, waarmee het elastiek als het ware strakker wordt aangetrokken voor de volgende sprong.

Het positieve technische beeld wordt bevestigd indien de koers boven het all-time high van 10 mei rond 35.078,10 weet te breken. Er ligt steun op 33.106,20 punten (de bodem van 25 juni).  Ons technisch berekende koersdoel ligt rond 42.500 punten.

 


Meerjarig: naar 60.0000

Op de meerjarige grafiek heeft de Dow weerstandslijn a-b over alle koerspieken vanaf 2007 gebroken. Het passeren van deze veertienjarige weerstandslijn geeft een zeer krachtig koopsignaal.

In de correctie van begin 2021 heeft de Dow bij 2 een hogere katapuktbodem (zie uitleg hieronder) achtergelaten, duidelijk  boven die voormalige weerstandslijn. Ons lange termijn technische koersdoel ligt rond 42.500.

Maar gemeten vanaf het uitbraakpunt rond 33.000 punten, zou je bijna een koersverdubbeling mogen verwachten tot circa 60.000. Uiteraard niet op korte termijn, maar wel in de komende jaren.

 

Dow Groot

 

Uitleg katapultformatie

De  katapult is de extra positieve variant op de bullish pullback. Een bullish pullback treedt op indien een oude weerstand fungeert als nieuwe steun. Een katapultbodem treedt indien de nieuwe bodem ruim boven de oude top ligt. Deze treedt doorgaans op de volgende wijze op:

  • Eerst stuit de koers op een of meerdere toppen (a en b), waardoor daar weerstand ontstaat. Dit hoeft niet noodzakelijk een horizontale weerstand te vormen.
  • Vervolgens breekt de koers door deze toppen, wat een koopsignaal oplevert.
  • De hogere top (c) geeft aan waar vervolgens de eerste winstnemingen optreden, waarschijnlijk door kortetermijntraders en speculanten.
  • Na deze winstnemingen valt de koers terug, waarbij doorgaans de oude weerstand als nieuwe steun fungeert.
  • Indien de bodem bij 2 duidelijk 'boven' het niveau van de toppen a en b wordt gevormd, spreekt men van een katapultbodem.
  • Thans lijkt deze katapultbodem zich op de Dow Jones te hebben gevormd. De katapult staat gespannen.

 

Katapult _d

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken 37
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Reacties

103 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 16 juli 2021 07:19
    Als ze de DAX 100 punten lager kunnen duwen gaan de DAX luiken open. Fransen zijn gisteren net ingesloten. Opvallend. Schades daar. Dat moeten ze wegwerken met groene koersen. Anders is de schades geldig. Italie en Ukkie hebben ook schades. Die moeten duidelijk groen noteren. Anders is ook daar de schades geldig. India blijft doorgaan. Zwitserland ook. Euro Stoxx lijkt met net geen schades daaar. Maar wat rood levert meteen ook daar schades op. Spanje zit al een tijdje in de garage. Die heeft veel nodig om opgelapt te worden. Net als Griekenland. Australie doet het ook nog goed. Zo wie zo. De Aziatische kant ligt nog goed. Amerika blijft uiteraard ook goed liggen. Maar ze liggen wel mega hoog op de grafieken! Dus die moeten nog gaan corrigeren. En met een zwak Europa zal Europa nog zwakker worden en Azie zal vanzelf mee down worden gebracht. Het wordt weer een interessante beursdag vandaag. Wat wordt de kleur van de vlag vandaag? Groen of Rood, waarbij Rood voor de Groenen vandaag uit technisch oogpunt Not Wanted is.
  2. beginnendebelegger 16 juli 2021 07:31
    Van de 100 dagen zijn er 99 groen dus ook vandaag. Dit alles staat los van beleggen maar meer de sturing van de centrale banken. Rentes blijven de komende jaren laag. Enige manier om rendement te kunnen maken is de beurs dus daar gaan mensen dan ook naar toe om hun zuur verdiende centjes naar toe te brengen en vervolgens klapt de boel in elkaar. Je zou maar in Tom Tom zitten en Galapagos dan kan je binnenkort onder een brug vertoeven. De index zelf blijft goed liggen vanwege de grote hoeveelheid tech aandelen. Echter zo een adyen vind ik ook een overdreven koers hebben maar ach wat bij Tesla kan dat kan bij ieder aandeel. Ik vertrouw het voor geen meter in ieder geval en blijf loeren op een short kans
  3. forum rang 8 Lepre Chaun 16 juli 2021 08:12
    Kom erbij
    Kom erbij zet je zorgen maar opzij
    Een servetje om je nek cherie
    De rest van het werk doen wij

    Al tien jaren doen wij niets
    en daarom roesten wij hier vast
    En ineens sta jij hier
    Nou, wij helpen met plezier
    Laat de kaarsjes vrolijk branden
    Jij bent hier in goede handen

    Kom erbij
    Kom erbij
    Kom erbij

    Op naar de 800
103 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links