Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: inflatie VS schiet door het dak

Slotcall: inflatie VS schiet door het dak

Een vriendelijk gestemde markt waarbij de AEX, het wordt bijna gewoonte, opnieuw een hoogste slotkoers ooit neerzette. Banken, vastgoed en de cyclische staalsector wisten vandaag niet te profiteren van het bullish sentiment. De chipsector, Unilever en de verzekeraars trokken vandaag de kar, evenals enkele oude economie fondsen als AkzoNobel en DSM.

De AMX liet het vandaag liggen: aandelen als ABN Amro, AF-KLM, OCI, PostNL en Galapagos moesten een stapje terug doen. Binnen de AScX viel TomTom positief op, terwijl veel andere kleinere fondsen zoals Sif Holding, Sligro en Pharming het lastig hadden. 

Scepsis rond BAM Groep

Hoewel de rust bij 's lands grootste bouwer weer enigzins terug is na jaren deceptie op deceptie, lijken beleggers nog niet geheel overtuigd van de prestaties van BAM Groep. Of dit terecht is, leest u bij deze analyse van IEX Premium

Geen zorgen over Microsoft

Microsoft haalde eerder een fraai contract van het Pentagon binnen met een waarde van $10 miljard. Bezwaren tegen de aanbestedingsprocedure werden gegrond verklaard en de order wordt opnieuw aanbesteed. Wat dit voor impact op Microsoft heeft, leest u hier.

Inflatie VS

Alle ogen van beleggers waren eerder vandaag gericht op de inflatiecijfers uit de VS. Die vielen op het eerste gezicht tegen: de consumentenprijzen stegen met een forse 5,4% over juni, dat is nominaal hoog en ook boven de consensus (4,9%).

Tijdelijk volgens de Fed en voor dat standpunt kan wel enige onderbouwing worden gevonden in het jongste inflatiecijfer. Eenderde van de inflatie werd veroorzaakt door een prijsstijging van tweedehands auto's. Die zijn in trek omdat er tijdelijk minder nieuwe auto's kunnen worden gebouwd als gevolg van chiptekorten. Wordt vervolgd.

Amerika trapt af

De eerste halfjaarcijfers zijn binnen! Goldman Sachs, JPMorgan Chase en PepsiCo trappen het cijferseizoen af. En hoewel een zwaluw geen zomer maakt, kan geconstateerd worden dat er geen sprake is van een valse start.

Vooral de resultaten van Goldman Sachs imponeren: een wpa van $15,02 versus $10,24 verwacht (bron: FactSet). Ook de financiële reus JPMorgan Chase boekte indrukwekkende resultaten: een kwartaalwinst van afgerond $12 miljard, oftewel een wpa $3,78 (verwacht: $3,20).

Laatstgenoemde wist echter vooral te verrassen dankzij een terugdraaiing van eerder genomen voorzieningen slechte leningen. Als hiervoor wordt gecorrigeerd, heeft de bank juist wat onder verwachting gepresteerd.

Buiten de financiële sector wist ook PepsiCo positief te verrassen met een wpa van $1,72 versus $1,53 verwacht. De frisdrank- en snackgigant heeft de outlook voor geheel 2021 opgetrokken tot een wpa van $6,20 en dat is $0,12 meer dan de analistenconsensus (FactSet).

Wall Street

De Amerikaanse beurzen blijven dicht bij huis, twee uur na aanvang van de handel. Opvallend genoeg werden de meevallende kwartaalcijfers van Goldman Sachs en JPMorgan Chase niet beloond met een koersstijging. PepsiCo werd wél beloond voor betere resultaten.

Rentes

pharming
Bron: Reuters

Brede markt

 • De AEX wint een half procent en boekt een nieuwe ath
 • Wall Street noteert vlak tot licht hoger na twee uur handel
 • De euro verliest een halve cent versus de dollar
 • De VIX blijft in ruststand rond de 16 staan
 • Goud en zilver reageren amper tot niet op het inflatienieuws
 • Olie: WTI en Brent houden stand op circa $75 per vat
 • Bitcoin vertoont opnieuw wat zwakte, maar de uitslagen zijn beperkt

Het Damrak  

 • ASML (+ 1,3%) snuffelt aan de €600-grens
 • ING (- 1,6%) ligt opnieuw zwak op inflatie, renteperikelen
 • Prosus (+ 2,2%) profiteert van een herstel bij de grote Chinese aandelen
 • ABN Amro (- 1,9%) kampt met dezelfde issues als ING
 • AMG (+ 0,3%) lag de gehele dag sterk, maar daar blijft op het slot weinig van over
 • AF-KLM (- 2,1%) verliest opnieuw terrein en ligt al enige tijd zwak
 • PostNL (- 2,1%) kende een mindere dag
 • Ajax (+ 1,7%) wint mogelijk op het Berghuis effect
 • TomTom (+ 3,5%) boekt opnieuw koerswinst, wellicht in aanloop naar meevallende Q2-cijfers
 • Op de lokale markt viel Fastned (3,2%) in positieve zin op

Adviezen

 • Shell: naar £19,5 van £18,6 en kopen - Barclays
 • RELX: naar £19,5 van £18 en houden - KBC Securities
 • Just Eat Takeaway: naar €100 van €115 en kopen - Deutsche Bank
 • Just Eat Takeaway: naar €130 en kopen - Morgan Stanley

Agenda

14 juli  Event                                                     

00:00 Inflatie VK jun
08:00 NSI Q2-cijfers
09:30 cpi VK jun
11:00 EU industriële productie mei


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 21 sep Shell mist gouden PR-kans
 2. 20 sep Slotcall: Nerveuze beleggers, AEX toont veerkracht 8
 3. 20 sep IEX modelportefeuille: onrust rond Chinese aandelen houdt aan

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Goldfish1080 13 juli 2021 19:50
  quote:

  robrdam schreef op 13 juli 2021 19:35:


  [...]

  En je hoeft niet meer te werken als ze wel hebt!  Absoluut onwaar. Belasting op inkomen en zeker vermogen zal de aankomende jaren enorm toenemen. Verder vraag ik mij af hoe wilt rondkomen van enkel een koophuis. 100 dzd euro aan aandelen ga je ook niet rond van kunnen komen, dan zul je minimaal richting de anderhalf miljoen moeten. Particuliere verhuur wordt ook steeds minder aantrekkelijk. Ik zou zeggen, ga vooral goedkoper wonen en cash uw overwaarde. Mijn familie zit ook in de verhuur en ik kan u vertellen dat het zeker geld oplevert maar een vetpot is het allerminst.

  Een huis van 500 dzd euro of meer is vaak door veranderende omstandigheden (leeg nest, leeftijd) niet meer nodig. Wees dan realistisch en ga voor kleiner en goedkoper. Te veel mensen zijn rupsjes nooitgenoeg, hierdoor blijven de banken en retail cashen. Minder huis en minder spullen doet een mens goed.
 2. eldee99 13 juli 2021 20:20
  Rustig blijven zitten in Shell Jan, gaat je geen windeieren leggen. Maar zover ik uit jouw postings kan opmaken laat jij je nooit gekmaken tijdens koersschommelingen. Komt wel goed dus!
  Verder ook eens met deflationist, werken loont echt niet meer, het spel wordt heel vals gespeeld. Zeer ongezond en gaat in de toekomst voor enorme ontevredenheid zorgen bij Jan modaal. Nu lijkt 't leuk, maar zonder een sterke middenklasse is je maatschappij niks waard.
 3. forum rang 4 Goldfish1080 13 juli 2021 21:37
  quote:

  eldee99 schreef op 13 juli 2021 20:20:


  Rustig blijven zitten in Shell Jan, gaat je geen windeieren leggen. Maar zover ik uit jouw postings kan opmaken laat jij je nooit gekmaken tijdens koersschommelingen. Komt wel goed dus!
  Verder ook eens met deflationist, werken loont echt niet meer, het spel wordt heel vals gespeeld. Zeer ongezond en gaat in de toekomst voor enorme ontevredenheid zorgen bij Jan modaal. Nu lijkt 't leuk, maar zonder een sterke middenklasse is je maatschappij niks waard.


  En de oplossing? Zwaardere vermogensbelasting. Dat is hier vloeken met de duivel maar wel de meest realistische en te verwachten oplossing, ook met een VVD kabinet. Werken is afgelopen jaren wel degelijk meer gaan lonen, feit is alleen dat assets enorm veel duurder zijn geworden, mede dankzij de lage rente. Niet getreurd, aankomend jaar zal de VS rente 0.5% stijgen en jaar er op nogmaals 0.5/1%. Dan is de boel weer aardig in balans. Zal natuurlijk wel gigantische gevolgen hebben voor assets, zeker aandelen.

 4. Abandoned baby 14 juli 2021 00:42
  quote:

  Goldfish1080 schreef op 13 juli 2021 19:50:


  [...]

  Absoluut onwaar. Belasting op inkomen en zeker vermogen zal de aankomende jaren enorm toenemen. Verder vraag ik mij af hoe wilt rondkomen van enkel een koophuis. 100 dzd euro aan aandelen ga je ook niet rond van kunnen komen, dan zul je minimaal richting de anderhalf miljoen moeten. Particuliere verhuur wordt ook steeds minder aantrekkelijk. Ik zou zeggen, ga vooral goedkoper wonen en cash uw overwaarde. Mijn familie zit ook in de verhuur en ik kan u vertellen dat het zeker geld oplevert maar een vetpot is het allerminst.

  Een huis van 500 dzd euro of meer is vaak door veranderende omstandigheden (leeg nest, leeftijd) niet meer nodig. Wees dan realistisch en ga voor kleiner en goedkoper. Te veel mensen zijn rupsjes nooitgenoeg, hierdoor blijven de banken en retail cashen. Minder huis en minder spullen doet een mens goed.


  Je vergeet de erfenis/nalatenschap in je verhaal.
 5. Koopman83 14 juli 2021 09:03
  Werken heeft altijd zin, je moet toch geld verdienen om jezelf te kunnen vorozien in de eerste levensbehoeften. Maar het grote niveleren is reeds begonnen en de inflatie zal toeslaan onder de middenklasse en daarboven. Kwestie van slim investeren nu. Q2 2022 Weer eens kijken naar de inflatie, werkeloosheidcijfers en toekomstperspectief. Mogelijk dat we tegen die tijd ook een regering hebben zitten
 6. opoopo 14 juli 2021 09:35
  Leuk draaje hier. Anderhalf miljoen is mi niet nodig om van te leven. Half miljoen is wel aan de krappe kant. Voor een skere vrijgezel ms net te doen. Iets er tussen in moet kunnen.
  Persoonlijk zie ik overal inflatie behalve in de officiele cijfers. En idd nauwelijks in de lonen. Hier. Internationaal natuurlijk wel. Bv China. Zal wel een klein golfje komen. Belasting op vermogen wordt moeilijk. Als die er al komt gaat die ten koste van de middenklasse. Of dacht u dat koningshuizen, topsporters en brennikmeiers hier vermogensbelasting betalen? Enige wat kan helpen is om grote bedrijven weer te belasten. Dat is moeilijk maar mi niet onmogelijk.
 7. forum rang 4 theo1 14 juli 2021 15:16
  Vermogensbelasting gaat de begroting niet redden. Grote vermogens staan niet op privé rekeningen, die zitten in stichtingen, familietrusts, BV's en dergelijke. Dus niet box3 maar box2. Hoe hoger de vermogensbelasting, hoe lager de grens om met dergelijke constructies te beginnen. Natuurlijk kan het politiek/symbolisch wel aantrekkelijk zijn de vermogensbelasting te verhogen. Maar dat is dan meer om de indruk te wekken "de rijken" aan te pakken dan om echt geld binnen te halen.

  Hoeveel je nodig hebt om van te leven hangt nogal sterk van de omstandigheden af. Als je begint met een afbetaald huis, zonnepanelen op het dak en geen kinderen (of kinderen die gesetteld zijn en voor zichzelf zorgen) dan heb je heel wat minder nodig dan als je dat allemaal niet hebt.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: AEX, shell, bitcoin, aandelen, beleggen

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links