Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen balanceren tussen hoop en vrees, hebzucht en angst

Beurzen balanceren tussen hoop en vrees, hebzucht en angst

Technisch balanceren de financiële markten tussen hoop en vrees, hebzucht en angst.

De beurzen lopen flinke klappen op. Onder andere tegenvallend cijfers over Amerikaanse arbeidsmarktcijfers zorgen voor wolken boven de markten. Gaan beleggers zich ineens zorgen maken, vlak voor de nieuwe ronde kwartaalcijfers? Kortom is er vrees voor tegenvallers?

Pas enkele weken geleden rolden we met z'n alle over elkaar heen om aandelen te bemachtigen, kortgezegd hebzucht.

Angst

Hier en daar beginnen beleggers weer over risico te praten. Voor het eerst las ik in een artikel zelfs, in relatie tot beleggen, het woord angst. 

Volgens Bloomberg worden  beleggers onrustig. Het persbureau denkt dat beleggers, met de dreiging van nieuwe varianten van het coronavirus, vraagtekens hebben bij de kracht van het economische herstel.

Bloomberg noemde van de week enkele financiële markten, die op onrust wijzen:

  • haperende beurzen
  • rentes zakken weer (beleggers vluchten in obligaties)
  • dalende olieprijzen in (na OPEC debacle)
  • Chinese tech stocks lijden onder strengere regels
  • stijgende volatiliteit

Mijn IEX-collega Arend Jan kamp wees hier ook al op.

Enkele seinen op oranje

Uiteraard kan ik als technisch analist alleen technisch naar bovenstaande factoren kijken. Dat ga ik dan ook doen. Alles bij elkaar zie ik wel enkele seinen op oranje springen.

Maar vooral de combinatie van deze verschillende markten geeft beginnende zorg en vrees, mogelijk wat angst in de markten aan.

Maar ik wil benadrukken dat dit alleen op korte termijn technische schade oplevert. Op wat langere termijn, zeg twee tot vier maanden vooruit, is er nog niets aan de hand.

Hieronder bekijk ik dus de AEX en de Dow (haperende beurzen), vastrentende markten in NL en de VS (beleggers vluchten in oblies), Alibaba (China's tech) en de VIX (stijgende volatiliteit). De haperende olieprijs heb ik afgelopen week al uitgebreid belicht.

AEX-index is gestrand op weerstand 736,07

De Nederlandse beurs is afgeketst op de weerstand van 736,07 punten (gevormd op 17 juni). Thans gaat de AEX zich wat terugtrekken.

Op korte termijn met wat terugval richting de steun rond 718,50 punten (de bodem van 19 april). Het laagste intraday punt van donderdag 8 juli lag rond 718,22 punten.

Nu dit vangnet lijkt stand te houden, is de schade te overzien. Maar bij een eventuele doorbraak springen de seinen alsnog op rood.

De recente hogere koersbodems signaleren overigens een licht positieve ondertoon. Dus de strijd is nog niet gestreden. Het technische beeld trekt pas aan indien de horde van 736,07 punten overtuigend wordt gebroken.



Dow Jones maakt pas op de plaats

De Dow Jones neemt gas terug, waarbij de opwaartse trend tot stilstand komt. De uptrend wordt pas hervat indien de recente koerspiek van 35.078,10 punten naar boven wordt gebroken.

Voorlopig zie ik een terugtrekkende beweging onder beleggers, maar nog geen overgave.

Mogelijk drijft de onrust over. Belangrijk is wel dat de eerste steun van 33.106,20 punten weet stand te houden.


Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente draait neerwaarts

De Nederlandse rente is onder de de junibodem gezakt nadat eerder de opwaartse trend naar onderen is gebroken. Ook heeft de Nederlandse rente eind juni een lagere koerstop achtergelaten, hetgeen neerwaartse druk signaleert.

Er is technisch weer sprake van een dalende tendens in de rente (die ik niet zag aankomen, ik zeg het eerlijk). Deze geeft aan dat beleggers veiligheid zoeken in staatsleningen. Hier spreekt redelijk wat voorzichtigheid uit.




Kopers keren ook bij Amerikaans staatsleningen terug

Ook in de VS zakt de rente fors, dit jaar al van 2,49% naar 2%. In het spiegelbeeld krult de Amerikaanse 30-jarige staatslening omhoog. De US T Bond 30yr zet bovendien weer hogere bodems neer.

Er zijn sinds lange tijd weer kopers actief. De T Bond heeft ruimte tot 168,00 (topje van  11 februari).

Ook in de VS schuilen beleggers. Zij vluchten in staatsleningen. Hier spreekt voorzichtigheid en lichte onrust uit.


Alibaba onder druk

Het zit webwinkel Alibaba technisch tegen. Nu de Chinese overheid strengere regels oplegt aan techbedrijven zet de verkoopdruk door. Dit voorjaar is de uptrend (blauwe stippellijn) al verlaten.

Sinds eind vorig jaar is de beurswaarde al met een derde gedaald. Op korte termijn zakt de koers van de webwinkel ook nog door de laatste technische steun rond $211,23 (de bodem van 25 december 2020).

Lagere toppen signaleren bovendien nog steeds verkoopdruk. Nu de steun breekt gaat het luik open. Dan wordt $169,95 het volgende neerwaartse koersdoel.

Al met al is het een zorgelijk technisch plaatje, wat ook bij andere Chinese techbedrijven zichtbaar wordt.



Volatiliteit blijft laag

Ik begin het langzaam waar te nemen, die stijging in de volatiliteit. Ik denk niet dat er paniek in de markt zit. Wel signaleert de Europese VIX index dat er enige onrust onder beleggers komt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 32
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

88 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 9 juli 2021 07:38
    Verder te verwachten vandaag:

    witboord en bijna niemand aan boord
    boring en borrel
    dom tellen en passen op je tellen (voor je betaalde premie die ciaooh gaat)

    op gezette tijden voorbij stuivende planeten
    onder meer iets van "Zouden ze nog...?"
    onleesbare lappen behang over VIX en yield
    oproep voor het nu eindelijk eens plaatsen van lijstjes met minimaal 100 aaneensluitende orders
    opmerkingen voor
    open doel
    over een belangrijke finale op zondag en
    overig voor beleggingsbeslissingen volstrekt
    onbruikbaar materiaal.

    Veel succes! ;O)
  2. forum rang 6 Silk 9 juli 2021 08:02
    Om de ‘tussentijdse’ top te bevestigen wil ik toch graag met oveetuiging de huidige daling kort maar krachtig doorgezet zien. Dus liefst nog met gap down openen. Of toch tenminste onder de 50d MA sluiten. Die hebben we gisteren net geraakt.

    Down scenario is wat mij betreft een triangle met toppen in de 720-740 regio en steeds lagere bodems tot (4).Dan Q3-Q4 de laatste hogere top (5) die hoeft dan ook niet veel hoger te komen. Dan staat er een perfect meerdere maanden durend toppatroon en zijn we klaar voor de hoogmis in 2023.
  3. Zeiler1969 9 juli 2021 08:04
    Geachte heer Tostrams,
    Met een sceptische blik (en met soms een glimlach) lees en bekijk ik regelmatig uw technische analyses. Hou de korrels zout daarbij in de aanslag. Maar ik moet bekennen dat gisteren, toen de AEX de steun van ca. 718 in het vizier kreeg, het wonderbaarlijk was om te zien hoe de index precies vanaf dat punt weer opveerde! Ik berg de korrels zout maar snel weer op.
    MVG,
    F.
  4. Goldfish1080 9 juli 2021 08:15
    Ik heb weinig tot geen geloof in TA maar het is mij duidelijk dat er nu geen reden is voor paniek. Corona laait weer iets op en de ECB heeft een tegenvallend besluit genomen. So what. De wereld draait door en de markt zit voor met geld. De euro's zijn er gewoon dus het is geen punt als iemand even wilt cashen. Blijft sprake van TINA en de yields op veel aandelen zijn nog steeds oké (10% voor financials, 5% voor blue chip, groei blijft groei).
  5. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 9 juli 2021 08:54
    quote:

    objectief schreef op 9 juli 2021 07:58:

    [...]

    Wat bezielt iemand regelmatig zulke onzin te plaatsen!!
    Aha, we hebben de eindverantwoordelijke samensteller van de cursus 'De toch enig juist te volgen weg naar een rationeel en zinvol leven' gevonden.

    Laat me raden: bevindelijk gereformeerde uit het Bijbelgordelse Nunspeet? Of toch rechtmatig gestrenge predikantenzoon uit Aagtekerke?
  6. [verwijderd] 9 juli 2021 08:56
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 9 juli 2021 08:54:

    [...]

    Aha, we hebben de eindverantwoordelijke samensteller van de cursus 'De toch enig juist te volgen weg naar een rationeel en zinvol leven' gevonden.

    Laat me raden: bevindelijk gereformeerde uit het Bijbelgordelse Nunspeet? Of toch rechtmatig gestrenge predikantenzoon uit Aagtekerke?
    hahah AB fijne dag verder mooi weer .
88 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links