Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: groen in staatsobligaties

Tracker Tips: groen in staatsobligaties

Lyxor Asset Management heeft deze week Europa’s eerste ETF voor groene staatsobligaties geïntroduceerd.

De kersverse tracker volgt de Solactive Euro Government Green Bond-index die blootstelling biedt aan zogeheten investment grade green bonds die zijn uitgegeven door landen in de eurozone.

ERTH

De Lyxor Euro Government Green Bond UCITS ETF met ticker ERTH en isincode LU2356220926 is nu verhandelbaar op Euronext Parijs en kost jaarlijks 0,20%. De komende weken zullen verdere noteringen volgen op het Duitse Xetra, Borsa Italiana en de LSE.

Om in aanmerking te komen voor opname moeten de onderliggende obligaties goedgekeurd zijn door het Climate Bonds Initiative, moet er minimaal €300 miljoen uitstaan, moeten ze een looptijd van één jaar hebben en in euro's zijn uitgedrukt.

Volgens gegevens van Lyxor was eind 2020 voor ongeveer $ 97,7 miljard aan  groene, duurzame en sociale staatsobligaties uitgegeven door 22 landen in heel Europa.

klik om te vergroten

Bovenstaand figuur geeft de indexperformance aan vanaf eind november 2020.

Missing link

Tot op heden was een gediversifieerd overheidssegment een ontbrekende schakel in de markt voor groene obligaties.

Lyxor biedt momenteel de grootste groene-obligatie-ETF aan op de Europese markt: de Lyxor Green Bond UCITS ETF met ticker CLIM en isincode LU1563454310, eveneens verhandelbaar op Euronext Parijs. Dit fonds kent een belegd vermogen van €583 miljoen op het moment van schrijven.

Marktontwikkelingen

Het in Londen gevestigde Climate Bonds Initiative voorziet in het eerste certificeringsprogramma voor klimaatobligaties in de wereld. Dit model is door verschillende landen gebruikt om hun eigen richtlijnen voor de notering van groene obligaties op te stellen.

De organisatie verwacht dat de totale markt voor groene obligaties – die wereldwijd een gecumuleerde uitgifte van $ 1,27 biljoen heeft bereikt – dit jaar met 80 procent zal groeien ten opzichte van het voorgaande jaar.

Inspanningen van regeringen en de Europese Unie voor een groenere economie en duurzamere ontwikkelingsdoelen zullen naar verwachting de verdere groei in deze markt stimuleren.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. 27 dec Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. 10 dec Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. 24 nov Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links