Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De eurocrisis is bedwongen

De zon schijnt, de vogeltjes zingen en de eurocrisis is volledig bedwongen. De ultraconservatieve rotsvaste Europese Centrale Bank (ECB) heeft met een paar LTRO-ingrepen alle banken in een klap weer gezond gemaakt. Deze banken staan nu weer te popelen om geld aan Jan en alleman te lenen.

Niet alleen de huisprijsdalingen in Nederland liggen achter ons, maar ook bij de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje):

 • huizen gaan dadelijk als hete broodjes tegen steeds hogere prijzen van de hand
 • de halfafgebouwde golfressorts in Spanje worden weer afgebouwd
 • lege winkelcentra zullen binnen no-time volledig verhuurd zijn
 • iedereen die zijn baan is kwijtgeraakt krijgt binnenkort weer een baan, waar een lease auto, iPhone, iPad en gratis massage weer als secundaire arbeidsvoorwaarden gaan gelden
 • de Jack-Russells en Chihuahua-hondjes kunnen weer allemaal een Burberry-jasjes aan terwijl ze in een Louis Vuitton-hondentas worden vervoerd voor een nieuwe coiffure naar de PC Hooftstraat

Kordaat optreden politiek
Dankzij het kordate optreden van de politiek en de samenwerking die het aanging met de ECB hebben we allemaal weer een toekomst. Er zijn natuurlijk altijd politici die dwarsliggen maar die worden handig opzij gezet. Presidentskandidaat Hollande in Frankrijk heeft lastige ideeën dus hebben onze Europese leiders afgesproken om hem niet te ontvangen en zoveel mogelijk te boycotten. Dat zal hem leren!

En ijzeren vrouw Merkel gaat op campagne met Sarkozy om zijn herverkiezing veilig te stellen. Zelfs in de Elzas staan ze te juichen om deze samenwerking. Dus dat Hollande nu voor ligt in de peilingen is alleen maar tijdelijk.

Hard ingrijpen
In sommige gevallen moesten onze politieke leiders harder ingrijpen. Zo was het nodig om in Griekenland een premier opzij te schuiven omdat hij het volk wilde laten stemmen over de euro. Tja, dit soort personen verdienen het natuurlijk niet om een premier te zijn en door het kordate optreden van de Europese politiek zit er inmiddels een regering met een stabiliteit die zijn weerga niet kent en zijn er plannen om een financiële der Kommissar naar het land te sturen.

In Italië was er iets soortgelijks aan de hand en hebben onze leiders gelukkig de zittende premier op bunga-bunga-sabbatical gestuurd en een eigen kandidaat naar voren geschoven die, zonder lastige verkiezingen, Italië naar nieuwe hoogten zal leiden. Alles staat weer op de rails. De maffia bestaat niet meer want niemand heeft een lening van ze nodig, iedereen betaald belasting, en iedere werknemer wil maar al te graag langer doorwerken vooraleer met pensioen te gaan.

Geef het een paar maanden en Griekenland en Italië zullen gewoon kopieën zijn van Duitsland.

Europese Unie weet alles het beste
Om extra stabiliteit te waarborgen hebben de Europese leiders tevens besloten om Van Rompuy weer als president van de Europese Unie (EU)aan te stellen. Deze zeer capabele man is gelukkig nog nooit democratisch gekozen, niet als premier van België noch als EU-president, dus onbesmet vlees.

Hiermee kunnen Van Rompuy en Europese Commissie-voorman Barroso hun goede werk voortzetten met one-size-fits-all en/of on-rule-fixes-all ingrepen. Zo hebben ze laatst met een nieuwe regel de ongelijkheid van vrouwen in de arbeidsmarkt opgelost door een 40%-quota vast te stellen; 40% van de directeuren moet vrouw zijn. Gewoon een top-beslissing en ik hoop dat ze binnenkort de burqa en hoofddoek ook verbieden zodat onderdrukking van vrouwen dan al helemaal niet meer kan bestaan.

Het is allemaal zo simpel eigenlijk.

Dwarsliggers
Dan zijn er wel nog wat banken en investeerders die wat moeilijk lopen te doen over een kleine schuldsanering in Griekenland. Maar die worden door onze leiders in de tang genomen zodat ze vrijwillig akkoord gaan. Diegene die dat niet doen, worden door achteraf de contractregels te veranderen alsnog overtuigd om akkoord te gaan.

Dat er dan van die zeurpieten zijn die stellen dat deze verandering van contractregels achteraf de hele schuldenmarkt in rep en roer kan brengen is bijzaak. Geef ze wat aluminium zodat ze hoedjes kunnen maken en daar is de kous me af. Als dat niet werkt dan kan de EU altijd nog met een wet komen tegen zeurpieten en zwartkijkers.

Hoe dan ook, de EU/EC/EMU gaat helemaal goed komen. Helemaal tip-top in orde.

Prozac sterker dan Noorse kronen
Het verhaal is duidelijk dus ik zal het hierbij laten, temeer omdat mijn Prozac-pilletjes op zijn en ik naar de apotheek moet gaan voordat alles weer zwart voor mijn ogen wordt. Negeer die rally in Noorse kronen, dat land heeft veel te veel pensioenreserves, oliereserves, en andere enge bezittingen. Ze zouden een voorbeeld aan onze EU moeten nemen, dan komt alles pas echt goed.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Hierdiepoen 6 maart 2012 16:32
  Ik word ziek van die mensen die het telkens weer hebben over het democratisch deficit in Europa, maar duidelijk niet weten wat dat dan betekent. Het Europees parlement wordt verkozen door de Europese burger volgens de lokale democratische gebruiken die veelal in de grondwet zijn ingeschreven. Datzelfde parlement heeft een significante stem (naast de politici van lidstaten) in de benoeming van de leden van de commissie . De leden van de Europese raad zijn allen politici die in hun thuisbasis op één of andere democratische wijze aan de macht zijn gekomen en van ambtswege zetelen in die raad. Omdat de individuele lidstaten een belangrijke stem wilden behouden in de besluitvorming. In de samenstelling van de raad, de commissie en het parlement hebben nationale parlementen, politici en bevolking dus een belangrijke stem. Van Rompuy is trouwens niet de president van Europa, maar is voorzitter van Europese raad.
 2. farcha 6 maart 2012 16:39
  quote:

  thomson schreef op 6 maart 2012 16:12:

  Na maanden stijgingen eens een -2% dagje en direct komt Alex uit zijn berenhol gekropen. Je begint een beetje ongeloofwaardig te worden. De huidige correctie past mooi binnen de LT opgaande trend.
  Tjonge jonge, schrijft Alexander een leuk stuk dat niks te maken heeft met de waan van de dag (+/- 1, 2, 3, 1/2, of hoeveel procent ook), en wat doen we als eerste? Azijn pissen! Het enige voordeel van zuur pissen is wel dat je geen urineweginfectie zult krijgen krijgen. Maar kom Thomson, bekijk de wereld eens wat vrolijker joh. Veel prettiger!

  @Alexander: leuk stuk, en je hebt helemaal gelijk hoor! Alleen als ik jou zo lees heb jij helemaal geen Prozac nodig. Gewoon een Palmpje en alles komt dik voor elkaar! Dank voor je columns, ik lees ze graag.

  Groet,
  Albert.
 3. Alexander Sassen van Elsloo 6 maart 2012 16:44
  @Greenspannetje (leuke naam btw) een tweede of derde afgelide is nit zoals een democratie zou moeten werken. Het negeren van de Nee stem noem jij ook democratisch? Het opzijzetten van Papandreou en Berlusconi was dat democratisch?
  Verder staat v Rompuy gewoon bekend als EU President maar OK.
 4. farcha 6 maart 2012 16:46
  quote:

  Greenspannetje schreef op 6 maart 2012 16:32:

  Ik word ziek van die mensen die het telkens weer hebben over het democratisch deficit in Europa, maar duidelijk niet weten wat dat dan betekent. Het Europees parlement wordt verkozen door de Europese burger volgens [...]
  Freudiaanse verspreking lijkt me: wordt het Europees parlement verkozen of gekozen? Gezien de opkomst vrees ik zeker niet het eerste en je kunt je (dus) ook afvragen hoe sterk het mandaat van het E.P. werkelijk is.

  Groet,
  Albert.
 5. [verwijderd] 6 maart 2012 16:47
  Alexander, helemaal met je eens. Eindelijk eens een positief verhaal van je ;-) .. Ik ga vanmiddag gelijk een afspraak met de bank maken om mijn hypotheek weer te verhogen, zodat die lang uitgestelde keuken eindelijk gekocht kan worden ;-)

  Nee serieus.. Volgens mij komt je visie op deze manier zelfs nog beter tot zijn recht.. Het is bij elkaar zo'n bizar ongeloofwaardig verhaal aan het worden, maar het gros van de bevolking neemt 't als zoetekoek. Keep up the good work! En als de Prozac op is, kan je altijd nog naar de coffeeshop. Een paar blowtjes, en je vergeet alle zorgen van de wereld ;-) .
 6. de breker 6 maart 2012 16:54
  er is inderdaad niets opgelost, het systeem is alleen weer volgegoten met vers geld. De politiek heeft nu drie jaar de tijd om e.e.a. te regelen. Dat zal ze wel niet lukken maar dankzij de ECB kunnen we weer een poosje verder. En ik denk niet dat de Noren zo blij zijn met hun dure kroon want dat gaat flink ten koste van hun export (zie de Zwitsers)
 7. [verwijderd] 6 maart 2012 16:57
  quote:

  Greenspannetje schreef op 6 maart 2012 16:32:

  Ik word ziek van die mensen die het telkens weer hebben over het democratisch deficit in Europa, maar duidelijk niet weten wat dat dan betekent.
  Misschien moet je eens wat finesses van het ESM-verdrag/contract lezen:
  www.realiteitsblog.nl/economie_crisis... .. Check het filmpje vooral maar even. Of check gelijk ook even deze Een-vandaag uitzending:
  www.eenvandaag.nl/economie/39854/cont...

  Het verdrag wordt geaccordeerd en ondertekend door democratisch gekozen politici, maar als die "vergeten" de kleine letters te lezen, dan zakt het democratisch gehalte toch snel naar nul.

  Zeer democratisch ook wat er nu gebeurt met de "redding" van Griekenland. Vraag het de Duitse en Nederlandse burgers maar eens of ze dat nou echt willen. De Duitsers hebben zelfs een hele passage uit het onderzoeksrapport gehaald waarin staat dat er in 2014-2015 nog eens 50 a 100 miljard nodig zal zijn. Dát hoeven de burgers en de door hen democratisch gekozen volksvertegenwoordigers natuurlijk niet te weten. Maar die volksvertegenwoordigers zijn zelf natuurlijk ook schuldig aan naïviteit en alles voor zoetekoek slikken. Ze kunnen toch zelf ook wel een beetje rekenen, zou je denken?

  Democratisch? Amahoela!

  En dan vergeten we Draghi nog. Die met allemaal achterdeurtjes gewoon Quantitive Easing 3 aan het uitvoeren is, ten koste van de Noord Europese burgers, en tegen alle regels in. LTRO van ruim 1000 miljard euro. Kom op zeg!
 8. forum rang 4 @iPlof 6 maart 2012 17:13
  Nu de geadviseerde gas-longs, de goud-longs en de aandelen-shorts het niet zo best doen gaan we het maar over democratische beginselen hebben?

  Het is een misvatting dat economische groei en democratie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Mocht je over de laatste ernstige zorgen hebben dan hoort dit op het Amnesty forum en dient niet in verband te worden gebracht met je eerder gedane teleurstellende beleggingsadviezen.
 9. [verwijderd] 6 maart 2012 17:21
  Goed stuk Alexander,
  gewoon lekker met z'n allen de afgrond in geleid door onze leiders.
  Probleem is dat ik echt niet zou weten op wie te stemmen, lijkt mij toe dat de ene politici nog naiever is als de ander.
  Noord-europa gaat nog steeds te goed, pas als dat op apegapen ligt kunnen we ons opmaken voor een revolutie, alleen is het dan te laat.
 10. Alexander Sassen van Elsloo 6 maart 2012 17:56
  @Hap u begrijpt het niet helemaal. Ik stel juist dat het verbieden van hoofddoekjes NIET leidt tot een vermindering van de onderdruking vd vrouw. De column is cynisch bedoeld. Over Wilders en de euro/gulden heb ik ook gesproken en deze vrijdag op DFT staat mijn opinie over Lombard en reacties...
 11. Alexander Sassen van Elsloo 6 maart 2012 18:06
  @Plof je blijft naggen. Ik heb je de beleggingsadviezen en resultaten ( sassen.posterous.com/returns-of-my-tr... ) laten zien die van bij mijn ex-werkgever en al mijn adviezen op iex en dft staan gewoon te lezen. Ook mij Default of the PIIGS rapport heeft voorspeld wat er nu gebeurt, toch knap als het in begin 2010 geschreven is. Goud, CHF, NOK, long-short phia-kbc eur/usd etc etc. Zaten ook wat mindere tussen maar dat hoort erbij. In zijn totaliteit is het goed. Verder is IEX voor beleggers maar het is aan de belegger om een beslissing te nemen, niet aan de columnist. De columnist kan een van de puzzelstukjes zijn in het beslissingstraject. Maar misschien volg je liever blindelings de bulls, dat mag natuurlijk. Maar goed ik las hier net dat azijn goed voor mijn urinewegen isdus bij deze mijn dank voor je bijdrage.
 12. hap 6 maart 2012 19:02
  quote:

  Alexander Sassen van Elsloo schreef op 6 maart 2012 17:56:

  @Hap u begrijpt het niet helemaal. Ik stel juist dat het verbieden van hoofddoekjes NIET leidt tot een vermindering van de onderdruking vd vrouw. De column is cynisch bedoeld. Over Wilders en de euro/gulden heb ik ook gesproken en deze vrijdag op DFT staat mijn opinie over Lombard en reacties...
  Hoe je het ook wendt of keert, die hoofddoekjes hebben weinig te maken met economie en financiën. Betekent dit trouwens dat u het op dit punt niet eens bent met Wilders? Dat vermindert wel uw kans om op een kandidatenlijst van hem te komen.
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links