Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Chippers moeten flink inleveren

Slotcall: Chippers moeten flink inleveren

De chippers hadden de wind vandaag flink tegen. Branchegenoot Micron bracht namelijk tegenvallende cijfers naar buiten. Van de drie bleef de schade bij ASML het meest beperkt, al deed ook het zwaargewicht binnen de AEX (+0,3%) vandaag -1,4%. Desondanks wist de AEX in de plus te eindigen.

Op deze ietwat grauwe 1 juli trapt de markt H2 af. IEX deed dat met een hagelnieuwe IEX Markt Monitor, die de oude IEX One zal vervangen. Om de switch zo soepel mogelijk te laten verlopen vindt u hier een uitgebreide uitleg van de nieuwe IEX Markt Monitor. Neem een kijkje, klik lekker in het rond en ontdek wat het vernieuwde koersenscherm nu allemaal te bieden heeft.

Fugro als overnamekandidaat

In de analyse die IEX-analist Niels Koerts vandaag over HAL (+0,3%) schreef gaat hij in op de gevolgen van het hele gebeuren rond GrandVision (+0,2%) en EssilorLuxottica. Kijkend naar de toekomst opperde Koerts een ander interessant idee: Fugro (+3%) als overnamekandidaat.

HAL is grootaandeelhouder van Boskalis (+0,3%), dus die twee zouden hun krachten goed kunnen bundelen. “Wel zou de bedrijfstop van de baggeraar nog een kopje thee moeten drinken met het bestuur van de bodemonderzoeker, want sinds de mislukte vijandige overname in 2014 zijn de relaties nogal bekoeld”, schrijft Koerts erbij.

Alle voor- en nadelen van een eventuele overname van Fugro leest u in de uitgebreide analyse van HAL. Deze is hieronder te vinden.

Shell gespreksonderwerp in de wandelgangen

Vanochtend meldde persbureau Reuters dat Shell (+2,7%) uit de joint venture met Exxon Mobil in Californië stapt. Samen met Exxon Mobil haalt Shell bij de gezamenlijke olie- en gaswinning dagelijks 125.000 vaten olie en ruim 900 miljoen liter gas wordt geproduceerd. Dit is goed voor een kwart van de totale olie- en gasproductie in de Amerikaanse staat.

Er gaan enkele geruchten in de rondte over Shell. Reuters en CNBC meldden recent op basis van anonieme bronnen dat Shell waardevolle olievelden in de Verenigde Staten van de hand wil doen, in lijn met de zojuist genoemde desinvestering in Californië. “Een verwachte geschatte opbrengst van $9 tot $10,5 miljard is weliswaar welkom, maar uit financieel oogpunt volstrekt niet nodig”, schrijft IEX-analist Martin Crum erover.

Volgens Crum zijn de berichten rond Ionity interessanter. De uitbater van snellaadstations in Europa heeft centen nodig om sneller te kunnen uitbreiden, en biedt nu een belang van 20% à 25% aan. Hiermee hoopt het bedrijf tussen de €400 en €500 miljoen op te kunnen strijken. Shell zou een van de mogelijke geïnteresseerden zijn. Aanhaken van Shell bij Ionity zou volgens Crum uit strategisch oogpunt verstandig zijn en de investering is te overzien. To be continued dus.

Lees vooral even de gehele analyse van Shell door op het bericht hieronder te klikken.

Brede markt

  • De AEX sloot in het groen, maar Duitsland (+0,4%) en Frankrijk (+0,6%) kleurden groener.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalde met 0,2%. De index noteert nu 15,8 punten.
  • Wall Street is het weer oneens: S&P 500 (+0,3%), Dow Jones (+0,2%) en Nasdaq (-0,2%).
  • De euro daalt met 0,1% en noteert 1,185 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  • Goud (+0,1%) stijgt weer waar zilver (-0,5%) juist weer daalt.
  • Olie: WTI (+1,9%) en Brent (+1,5%) koersen vandaag beide mooi in het groen.
  • Bitcoin (-3,3%) daalt wat.

Rentes

Nadat de rentes gisteren behoorlijk daalden, lijken ze nu tot bedaren te zijn gekomen. Net als in veel andere landen bleef de rente vandaag liggen. 

Het Damrak:

  • Zoals in de intro genoemd zit het de chippers vandaag niet mee. Hier de exacte verliezen: ASMI (-3,5%), ASML (-1,4%) en Besi (-4,8%).
  • Goldman Sachs schroefde zijn koersdoel voor Unibail (+2,5%) vandaag flink op. Waar dit eerst €79 was, is dit nu €100. 
  • Liberum Capital verlaagde vandaag zijn koersdoel voor Air France-KLM (+1,4%) flink tot €3. Dit ging gepaard met een verkoopadvies. Maar wacht, het kan nog erger. Stifel Nicolaus gaf vandaag een eerste koersdoel van slechts €0,50 af voor de vliegmaatschappij. Uiteraard ging ook dit koersdoel zij aan zij met een verkoopadvies. Auw, die moet pijn doen. 
  • Op de postbezorgers PostNL (-0,6%) en InPost (-2,7%) na, deden de midcappers het vrij goed. De AMX (+0,8%) sluit de dag goed. Hetzelfde geldt overigens voor de AScX (+0,4%).
  • Pharming (+1,2%) heeft een samenwerking met Orchard Therapeutics aangekondigd voor de ontwikkeling en commercialisering van autologe HSC ex-vivo gentherapie tegen erfelijk angio-oedeem. 

Adviezen

  • Akzo Nobel: verkoopadvies verhoogd naar houden - Kepler Cheuvreux
  • Akzo Nobel: naar €120 van €102 en kopen - Citigroup Smith Barney
  • Just Eat Takeaway: naar €145 van €156 en kopen - Citigroup Smith Barney
  • DSM: naar €182 van €156 en kopen - Citigroup Smith Barney
  • Air France-KLM: naar €3 van €4 en verkopen - Liberum Capital
  • Air France-KLM: verkoopadvies afgegeven met een koersdoel van €0,50 - Stifel Nicolaus
  • Unibail: naar €100 van €79 en kopen - Goldman Sachs
  • CTP: naar €17,70 van €17,15 en houden - Goldman Sachs

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jelle Trader 1 juli 2021 19:48
    Beweeglijke dag voor de AEX. Gisteren mooie afsluiting 1e halfjaar(windowdressing). Vandaag instroom nieuw geld(o.a. premie inleg voor verzekeringsbeleggingen, pensioenopbouw)wat de koersen op peil hield, maar welke items gaan komende periode voor hogere koersen en indexstanden zorgen? Vanaf oktober verleden jaar hebben beurzen een geweldige performance laten zien.

    Technisch gezien echter zijn de markten stevig overbought, zowel op het huidige niveau(dagbasis), maar ook op de middellange termijn.(weekbasis). Daarnaast staan vakanties voor de deur, zijn er inflatie- c.q. renteperikelen met mogelijke toekomstige tapering. Wat ook speelt zijn de toenemende zorgen de gemuteerde- en steeds verder oprukkende Covid variant. Al met al een aantal zaken die een verdere koersrally mogelijk parten kunnen gaan spelen.

    Morgen cijfers uit Amerika, maar wat de uitkomst ook is, het is nog maar de vraag of 'goede cijfers' de beurzen naar grotere hoogtes kunnen stuwen. Zo niet, dan blijkt dat de markten vermoeid zijn met gevolg lagere koersen door winstnemingen. Niets mis mee, dat is een normaal en gezond patroon wat mooie kansen bied.

    Goed weekend & happy trades....,

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links