Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Belgische beurs stoot het hoofd

Belgische beurs stoot het hoofd

Het afgelopen jaar hebben de meeste aandelenbeurzen een sterk herstel laten zien na de forse coronacorrectie van begin 2020. Binnen Europa wisten meerdere indices eerder dit jaar al opwaarts uit te breken boven hun pre-coronatoppen en in enkele gevallen, waaronder dat van de AEX-index, ook een nieuw all-time high op het bord te zetten.

De Belgische beurs is echter nog niet zo ver. De Bel 20-index heeft wel een mooi herstel laten zien, maar noteert nog onder de toppen van de afgelopen jaren en ruim onder het oude all-time high uit 2007.

De Bel 20-index is samengesteld uit de 20 grootste beursgenoteerde ondernemingen in België. De drie aandelen met de zwaartste weging zijn momenteel AB InBev, KBC en UCB. Ik bespreek de technische plaatjes van de Belgische beurs en deze drie aandelen.

Bel 20-index stuit op weerstand

De beurs van Brussel (Bel 20-index) heeft sinds eind vorig jaar een sterke stijging laten zien, waarbij fors hogere toppen en bodems wijzen op koopkrachtige vraag. De index heeft echter binnen de stijgende trend het koersdoel rond weerstand 4198 punten (gevormd op 26 januari 2018) bereikt.

De opwaartse trend kan enkel worden voortgezet indien de Bel 20-index boven de laatste top weet te breken. Na een uitbraak boven de weerstand wordt 4759,01 punten het volgende opwaartse koersdoel. Dit is het all-time high uit 2007.

AB InBev mist overtuiging

De grootste bierbrouwer ter wereld, AB InBev, heeft de zwaarste weging aan de beurs van België. De resultaten van het bedrijf stonden al enkele jaren onder druk. De coronamaatregelen zorgden voor een extra dreun voor de bierverkopen. Toch lijkt het aandeel, met de versoepelingen in het vooruitzicht, de weg omhoog weer te hebben gevonden.

De trend van AB InBev is weer opwaarts gericht, maar oogt nog niet erg krachtig. Toppen en bodems lopen in elkaar over, wat aangeeft dat het ontbreekt aan overtuiging. Het technisch beeld oogt gematigd positief. Binnen de zwak stijgende trend hanteren we een koersdoel rond weerstand €75,26 (top van 10 januari 2020).

KBC stuit op toppenlijn

De Belgische bank KBC moet blijkbaar nieuwe krachten opdoen nu binnen de stijgende trend een consolidatie zichtbaar wordt. Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers. De hogere bodems wijzen nog wel steeds op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de oude uptrend moet KBC boven de laatste top breken.

KBC is afgeketst op de dalende toppenlijn vanaf begin 2018. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. Het koersdoel ligt dan op €74,04 (gevormd op 27 april 2018).

UCB leeft op

UCB is een Belgische biofarmaceut actief in de ontwikkeling van innovatieve medicijnen. De koers van UCB heeft het afgelopen jaar onder druk gestaan. Na de sterke opleving van begin 2020 is de koers namelijk in een dalende trend terecht gekomen.

Het technisch beeld verbetert wel wat op korte termijn, nu de dalende beweging opwaarts wordt doorbroken. Dit geeft aan dat vraag wat begint aan te trekken. Voor meer technische verbeteringen is een doorbraak boven weerstand €89,10 (top van 29 januari) noodzakelijk. Voorlopig lijkt echte overtuiging voor een grotere stijging nog te ontbreken.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 07:30 Verdeeld beeld bij zwaargewichten 72
 2. 19 okt FOMO overheerst bij bitcoin en ether 15
 3. 15 okt Crypto TA update: LINK staat klaar voor nieuwe opmars 3

Reacties

81 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 24 juni 2021 08:12
  heb getwijfeld over België
  Omdat iedereen daar lacht
  Ik heb getwijfeld over België
  Want dat taaltje is zo zacht
  Ik stond zelfs in dubio
  Maar ik nam geen enkel risico
  Ik heb getwijfeld over België
  Ik stond zelfs in dubio
  Maar ik nam geen enkel risico
  Ik heb getwijfeld over België
  België, België, België, Bel-gi-ië

 2. Knarf 24 juni 2021 09:04
  quote:

  Pomper schreef op 24 juni 2021 08:55:


  Iemand nog ROKU in de gaten gehouden van een paar dagen geleden?

  www.tradingview.com/x/B11puB31/
  Met een P/E van rond de 550 is het een duur aandeel. Of de earnings moeten omhoog vliegen of de koers moet een forse correctie krijgen. Maar goed, dat is fundamenteel en dit is een TA forum. Hoe denk jij erover Pomper? Gebakken lucht of reële waarde?
 3. Pomper 24 juni 2021 09:12
  quote:

  Knarf schreef op 24 juni 2021 09:04:


  [...]

  Met een P/E van rond de 550 is het een duur aandeel. Of de earnings moeten omhoog vliegen of de koers moet een forse correctie krijgen. Maar goed, dat is fundamenteel en dit is een TA forum. Hoe denk jij erover Pomper? Gebakken lucht of reële waarde?


  Oh P/E van 550 , dat wist ik niet, snel verkopen dan maar, nee grapje, ROKU is een typisch momentum stock, het gaat hier om groei de rest is niet zo belangrijk, dus een deel van de fundamentals zijn werkelijk superrrrr.
  Ik heb nog wel een plaatje toen ik m in het begin zag en voor het eerst uitbrak. Was rond de 135


  www.tradingview.com/x/rGqsFvby/
 4. forum rang 4 Ni! 24 juni 2021 09:12
  'mogge...blijf erbij dat aan bovenkant de grenzen zijn gezet...mag best wel wat aangescherpt worden, maar dat zullen geen extremen meer zijn denk ik...dus daar liggen short kansen voor swingtraders nmm...tot die tijd is het long scalpen..

  de eerste berenaanval is iig netjes afgeslagen...

  ltrrr
 5. Pomper 24 juni 2021 09:15
  quote:

  Ni! schreef op 24 juni 2021 09:12:


  'mogge...blijf erbij dat aan bovenkant de grenzen zijn gezet...mag best wel wat aangescherpt worden, maar dat zullen geen extremen meer zijn denk ik...dus daar liggen short kansen voor swingtraders nmm...tot die tijd is het long scalpen..

  de eerste berenaanval is iig netjes afgeslagen...

  ltrrr


  Let erop we hebben vrijdag vix signaal gehad, 13 mei ook, dus....
 6. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 24 juni 2021 09:16
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 24 juni 2021 09:04:


  Storing optiebeurs? ;O)


  FTI werd gedrukt, sprong toen omhoog en om 09.07 u kwamen de quotes er pas in. Mochten even geen calls voor lage prijzen c.q. puts voor hoge prijzen verhandeld worden.

  Doptieman heeft gelijk.
 7. forum rang 6 ttroo 24 juni 2021 09:20
  Leuk column. Belgie. Wordt heel vaak links gelegd. Maar ze bestaan wel. En hebben net als de rest een mooie uptrend lijn. En drie fondsen behandeld. Top!

  Zelf houd ik de Ukkie yield in de gaten. Ze gaan en staan richting hun downtrend te breken. En dat kan vandaag, maar ook morgen gebeuren. Ze staan op de 0.78 en ik heb de downtrend vandaag gezet op 0.795 en morgen op 0.79. Daarna komen dus de twee bekende getallen, de 0.84 en de 0.85 en daarna de rode lijn. De rode lijn daalt heel minimaal, maar dat helpt de aanval op hogere ukkie yields.

  Ik zie dat Nasdaq future als een trein gaan en de Europese futures doen vandaag mee! Dat werd tijd! Mogelijk gaan de financials vandaag herstellen. Wat liggen ze zwak. Waaronder ook KBC, maar anderen zijn de Amerikaanse banken Wells Fargo en Bank of America en in Europa de bekenden zijn Santander en Deutsche Bank. Hogere yields betekent hogere financials, maar die relatie lijkt niet geheel meer op te gaan. Ukkie yield en Duitse yield liggen niet ver van hun toppen vandaan.

  Gooi de beurzen open. O. Ze zijn al open. Alles groen, behalve 2 fondsen. Delisten deze fondsen. Negatief nieuws moet meteen afgetikt worden. Adyen. Ze blijven pogen om de weerstanden te breken. Maar ze moeten hoger. ASML gisteren zakten ze nog aardig weg richting slot. Vandaag liggen ze weer in het midden van de weerstand en steun. Afwachten op definitieve doorbraak. Unilever. En weer terug boven de 50. Dat is nodig! Vasthouden, anders start de correctie. Philips. Eindelijk dat herstel. Ze liggen wel erg zwak en interessant voor een paar dagen. Maar waar kunnen ze heen? In eerste instantie 1 a 1.5 euro hoger dan staan ze op de downtrend en kan de downtrend verder doorzetten. Te link voor mij. DSM gaat goed. Een pluim. Akzo. Zet door, maar moet een DSM sprong maken. Opes. Vier rode fondsen nu. U ziet het, die twee rode appels hadden al delisted moeten worden. En ja hoor AEbommetjes. Gaan ze voor de beren markt? Nog een paar centen lager. Vijf om precies te zin. Ik zet de beren markt onder de 3.44. Al met al een bekende opening. Groen. Maar Europa doet de laatste tijd aan wegzakkertjes. Leuk beginnen en steeds minder leuk eindigen. Wordt het een replay van de afgelopen drie dagen? Of gaan ze die ontwikkeling vandaag stoppen? We gaan het zien. Nasdaq 100 future heeft weer wat punten verspeeld. De Nasdaq fondsen, de grote fondsen liggen hoog op de grafieken. Gisteren weinig gebeurd, behalve Tesla die goed doorschoot. Amazon, Apple, Microsoft, Nvidia ze liggen hoog op de grafiek. Rode koersen zijn daar niet gewenst, omdat ze dan de correctie kunnen gaan starten. Moet het wel rode koersen zijn in de trend van minimaal een kwart procent en het liefst een halve procent. Rennen Stieren. Rennen.

 8. Rode wolf 24 juni 2021 09:34
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 24 juni 2021 09:16:


  [...]

  FTI werd gedrukt, sprong toen omhoog en om 09.07 u kwamen de quotes er pas in. Mochten even geen calls voor lage prijzen c.q. puts voor hoge prijzen verhandeld worden.

  Doptieman heeft gelijk.
  Echt hoor Ren ,die coronatijd is niet iedereen in de koude kleren gaan zitten pff
 9. Pomper 24 juni 2021 09:43
  quote:

  Bolleke Beer schreef op 24 juni 2021 09:32:


  [...]Hoe ziet dat eruit,dus...


  Bestudeer dit maar, het is een begin..... je moet naar combinaties zoeken.

  Royce kende het ook zei hij een jaar geleden of zo tegen mij in dee chat, hij zou er een epistel aan wijden, helaas nooit gezien.

  Anyway het is zo ongeveer het belangrijkste signaal om te timen, samen met breath 20,50,200 day, alles te vinden online

  www.tradingview.com/x/nPvORc0B/


 10. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 24 juni 2021 10:25
  quote:

  Bolleke Beer schreef op 24 juni 2021 09:34:


  [...]Echt hoor Ren ,die coronatijd is niet iedereen in de koude kleren gaan zitten pff


  Wat betekent dat: niet mee eens? Feit is dat quotes vroeger bij deze lage vola er al na 1 of 2 min stonden en nu dus na 7 min. Soms na nog veel langere tijd.

  Corona heb ik zelf niets van gemerkt trouwens, ook geen prikken gehaald.

  Mogen de maatregelen weer terug? Lekker rustig winkelen en geen schreeuwende jongeren op straat.

 11. forum rang 5 an12 24 juni 2021 10:34
  quote:

  Ni! schreef op 24 juni 2021 09:12:


  'mogge...blijf erbij dat aan bovenkant de grenzen zijn gezet...mag best wel wat aangescherpt worden, maar dat zullen geen extremen meer zijn denk ik...dus daar liggen short kansen voor swingtraders nmm...tot die tijd is het long scalpen..

  de eerste berenaanval is iig netjes afgeslagen...

  ltrrr

  Ik zit helemaal cash omdat ik het allemaal heel hoog vind staan. Maar ik moet wel erkennen dat de beurs eigenlijk alleen nog maar omhoog gaat.
  Heel lastig dus.
 12. forum rang 6 ttroo 24 juni 2021 11:12
  Deze fonds op deze fonds en zo gaan we naar boven. AEX klimt per minuut een stukje hoger. Adyen. Ja zo moet het. Doorbraak intraday wordt dat doorbraak definitief? Want we hebben dat al een paar keer eerder gezien! Arcelor die zijn terug, ze waren een beetje diep gezakt. ASML wat hoger gegaan in de ochtend, maar ze moeten verder omhoog. Mogelijk als de Amerikanen gaan openen. AEbommetjes zijn terug in het groen. Overtuigend is het aller minst. Wat is hun business model? Het leidt tot een fonds van onder de vier euro. Ze moeten wat aan hun business model gaan doen! ING zet heel langzaam door. Toch nog drie fondsen in het rood. Delisten. AEX inmiddels op de 7 3 1. Amerikaanse futures zetten ook door per minuut. Het is kijken, kijken en afwachten. Yields blijven rustig. Het wordt wel tijd daar voor meer beweging en het wordt tijd voor hogere yields. Brentje gaat door en door. En anders wordt het elektriciteit en dat is product dat niet gratis wordt geboren. Maar wordt wel en meer opgevangen door zon en wind. Lekker hoor. De mens gaat reizen de dieren hebben geen zieken huis dus geen zielige beelden van de dieren. Zee dieren krijgen weer te maken met mega cruise schepen dus die moeten zich weer terug trekken. U bent dier vriendelijk, want u ziet de dieren niet (meer) en ze kunnen ook niet klagen. Dus ja. U bent dier vriendelijk. Shell trekt goed door op 17.50. Herstel zet goed door op dag 4 na de beruchte afgelopen vrijdag. Western Debt World kan de twee meest bekende producten produceren. Geld en Drugs. Kapitaal markten zijn Credit Markten. Centrale Banken zijn de grootste kopers naast de bedrijven die eigen aandelen inkopen.
  $28.44 trillion al weer. De Amerikaanse schuld. Ze kunnen gaan praten over een rente verhoging in 2022 of 2023, maar als het zo doorgaat met de Amerikaanse schuld blijft het bij praten. Hogere rentes kunnen ze niet tot nauwelijks hebben. Tuurlijk een kwartje er boven op, misschien een halve punt, maar richting het hele punt en er overheen wordt problematisch. De fondsen worden verder gestapeld in onze aandelen portefeuilles, dus we gaan hoger. AEX bijna op 7 3 2.
 13. forum rang 7 easy56 24 juni 2021 11:34
  quote:

  an12 schreef op 24 juni 2021 10:34:


  [...]
  Ik zit helemaal cash omdat ik het allemaal heel hoog vind staan. Maar ik moet wel erkennen dat de beurs eigenlijk alleen nog maar omhoog gaat.
  Heel lastig dus.
  mischien meedoen met turbo long,met lage inleg.

  Alles veel tehoge waardering dus nooit met grote bedragen instappen.
81 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links