Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX ondergaat correctie, technische schade financials is fors

AEX ondergaat correctie, technische schade financials is fors

De AEX ondergaat een correctie, voor de financials is er technische schade.

De astronomische zomer begint op de AEX met een doorbraak van de steunniveaus. De Europese aandelenmarkten ondergaan een pullback. Na de recente opmars nemen de meeste beurzen flink gas terug. Daarbij vallen de markten terug onder hun voormalige toppen.

Deze voormalige korte termijn weerstandniveaus, zijn voor de AEX gevormd door de toppen van april en mei rond 718,50 punten. Indien dit vangnet niet standhoudt,  passen we ons positieve scenario aan, de technische schade voor de brede markten is serieus.

In bepaalde sectoren zien we echter stevige averij. Vooral financials, die het dit voorjaar toch al moeilijk hadden vanwege de renteontwikkelingen, krijgen forse klappen.

Vandaag bekijk ik de AEX op basis van de voorwaarden van het pullback scenario. Ook beoordeel ik het technische plaatje van Aegon, dat lijdt onder de rentemarkten.

AEX valt terug onder voorliggende koerstoppen rond 718,50

De recente daling zorgt ervoor dat de AEX-index terugzakt ondfer de voormalige weerstand, gevormd door enkele koerstoppen van april en mei 718,50. Nu de AEX-index hieronder zak, passen we onze (gematigd) positieve visie neerwaarts aan.

Pas bij bewezen steun rond 718,50  kunnen we spreken van een succesvol pullback scenario (zie uitleg onderaan deze blog). We handhaven het berekende koersdoel rond 760. Maar eerst moet de tussentijdse top rond 736,07 (gevormd op 17 juli) gebroken worden. De steun ldient een stevig vangnet rond 718,50 (van 19 april) te vormen.



Aegon zakt door de steun €3,70

Aegon heeft de koersbodem rond €3,70 gebroken. Hiermee is er duidelijk sprake van een technische verzwakking.

Ook heeft Aegon een lagere top gevormd, die nieuwe verkopers in het aandeel signaleert. Houd rekening met aanhoudende verkoopdruk.

De nieuwe dalende trend biedt naar onderen een koersdoel rond de steun van €3,18 (de bodem van 5 januari). Weerstand ligt op €4,00 (gevormd op 4 juni).

De neerwaartse trend van de moneyflow (wordt van de beursomzetten afgeleid) geeft aan dat er kapitaal uit de markt weglekt.

De relatieve sterktelijn (blauwe lijn), die het koersverloop van Aegon vergelijkt met dat van de rest van de markt, oogt negatief. Dit geeft aan dat Aegon relatief gezien slechter presteert. Dat is al sinds maart het geval.




Uitleg Pullback

Van een geldige pullback is onder de volgende voorwaarden sprake:

  • Bij punt 1 op onderstaande voorbeeldgrafiek breekt de koers boven een vorige top, wat een koopsignaal genereert. Op de AEX lag deze voormalige horde rond 718,50 punten.
  • Indien de koers daarna terugvalt (bij punt 2), moet die daling op of boven die voorgaande top opgevangen worden.
  • De volgende AEX-bodem moet dus op of boven 718,50 punten liggen.
  • Het koopsignaal wordt voltooid indien vervolgens top b wordt gebroken. Op de AEX ligt hier de top van 17 jni rond 736,07
  • Indien bij 2 de steun rond a niet standhoudt, spreken we van een faliure. Dat zien we nu de AEX onder de eerste steun rond 718,50 punten zakt
  • In dat geval is er sprake van een serieuze technische verzwakking

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  2. 16 apr ASML oogt wispelturig 101
  3. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74

Gerelateerd

Reacties

95 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 21 juni 2021 08:59
    quote:

    handyman6 schreef op 21 juni 2021 08:43:

    Bezwerende heren
    Neehoor,we zien nog geen beren
    Ja straks misschien,,dan kan het gaan keren

    En zullen ze weer broodjes gaan smeren..;)

    Maarrr..

    Toegevoegd:

    Weer een goed voorbeeld vandaag van je reinste manipulatie..!

    De keizer heeft iig nog steeds de mooiste kleren aan..

    Dat dan weer wél..! ;)
  2. forum rang 6 ttroo 21 juni 2021 10:02
    Met goede beren openingen zijn de stieren dankzij Gratis Geld Kracht al behoorlijk terug. Ruim binnen de drie kwartier. Maar zet het herstel door of zijn het afscheidskussen. DAX. De future moet over de 15.400 punten. Anders loert de 15.000 punten grens. Iets er onder. Lastig. Financials zijn erg zwaar afgestraft. Rebound lijkt op de loer te liggen voor de financials, maar het kan een zwakke rebound zijn om vervolgens verder onder uit te knallen. Jawel. DAXA future bijna in het groen en boven de 15.400 punten. Ze hebben raket stof gevonden of gekregen. Correcties zijn Toekomstige Drama's. En flinke ook. Hoe moet dan al die leningen worden terugbetaald? Bedrijven, Regeringen, Mensen. Kortom we moeten verder in deze race. Een race die we verliezen. China komt aan alle kanten dichterbij, langs en voorbij. Noord Korea is stil, die hebben andere problemen, voedsel, maar hun kern wapen programma. Iran gaat door en door in omringende landen. Saoedi Arabie had een flinke drone aanval afgeslagen. De zoveelste. Ze hebben in ieder geval een sterke defense op dat gebied. De drones worden meestal in het weekend afgevuurd op Saoedi Arabie. De slag om Marib Yemen gaat door. En dat is een belangrijke. Olie en laatste bolwerk. Marib houdt goed stand. Amerika. American debt, hoppa op $28.43 trillion. Wat stelt het zonder credit voor? Weinig. Bij het woord belastingen komen alle Amerikanen in opstand. Ze kunnen en willen het niet betalen. Laat staan hogere rentes. Inflatie is zeker Transitory, in de zin van of olie moet naar de $90 a $100 gaan en grondstoffen nog hoger, maar dan hebben we grote problemen. Het is vechten om grondstoffen. En dan doen vele landen niet eens mee in deze oorlog. Noord Korea is gewoon milieu bewust. In de nacht weinig tot geen vervuilend licht. Tuurlijk komt dit door armoede. Maar ze zijn daarmee wel goed voor het milieu! Als de armere wereld landen zich verder en verder gaan ontwikkelen, dan pas komt de strijd om grondstoffen tot uiting. Huizen prijzen sky high. Overbiedingen van 20K tot 30K zijn onvoldoende las ik. Pfoe. Dat is wel echt geld. De opening in Aegon was tegen de beren markt aan. Alles boven de 3.46 is geen berenmarkt. ASML heeft bij opening belangrijke bodem getest en gehouden. 5 7 0 en ze houden daarmee de AEX hoog. Kan nog makkelijk 2 5 euro vanaf. Het is afwachten hoe deze dag gaat aflopen. S A A I.
  3. forum rang 7 handyman6 21 juni 2021 10:23
    quote:

    Nothing Else..?! schreef op 21 juni 2021 10:04:

    Bij de "buren" zit een analist (voorlopig?!) zo scheef als een hoepel..

    Tis hem vergeven vind ik..;)

    Haha,en hoe er dan mee om wordt gegaan door de " volgers": onnavolgbaar...

    Maargoed: voor sommige voetballers in hun nationale 11 tal ,is het nu ook even geen pretje:3x op rij vet verliezen, yep voetbal is a bitch....
95 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links