Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

EK, drankjes en vedettes: dit doen de koersen van Heineken, ING, Nike en Coca-Cola

EK, drankjes en vedettes: dit doen de koersen van Heineken, ING, Nike en Coca-Cola
Beeld: ANP

Hebben voetbalvedettes Ronaldo en Pogba invloed op de beurskoersen van EK-sponsors Coca Cola en Heineken? Beide drankfondsen krijgen veel aandacht, maar kunnen technisch geen potje breken.

In de media is buitenproportioneel veel aandacht besteed aan de acties van Ronaldo en Pogba. De vedettes hebben ten overstaan van de pers, flesjes cola en Heineken, twee sponsors van het EK, demonstratief opzij geschoven.

Actie Ronaldo en Pogba

Volgens mediaberichten zorgen de heren er hoogstpersoonlijk voor dat het imago van de sponsors flinke schade lijdt. Ook zou de beurswaarde een deuk hebben opgelopen.

Sensationeel allemaal, maar het klopt niet. Zo daalde de koers van Coca Cola wel, maar dat was ten delen doordat het aandeel ex-dividend ging. De koers van Heineken is op de berichten zelfs gestegen.

Kijken we over het koersverloop van deze week, dan is Coca Cola met 2% gedaald. Maar de Dow Jones, waarvan het frisdrankfonds deel uitmaakt, daalde in dezelfde periode met bijna 1,9%. Dus Coca Cola loopt dus in de pas met de rest van de markt. 

Heineken is deze week bijna 2% in koers gestegen, versus een plus van 0,9% voor de AEX. Kortom de schade, als er al sprake van is, is ver overdreven. Mijn IEX collega Arend Jan Kamp heeft er ook al uitgebreid aandacht aan besteed. 

Bij andere sponsors zien we soortgelijke ontwikkelingen. De koers van shirtsponsor Nike is deze week 2,3% gedaald. Daar staat tegenover dat bij KNVB-sponsor ING de beurskoers deze week met 0,6% is opgelopen.

Vandaag bekijk ik de technische plaatjes van Coca Cola, Heineken, Nike en ING. Opmerkelijk is wel dat niet één van deze sponsoren is opgenomen in de defensieve lange termijn TA portefeuilles. Dat heeft er mee te maken dat op langere termijn nog geen sprake is van structurele outperformance.

Heineken

Het technische plaatje van Heineken wint aan kracht nu er binnen de neutrale bandbreedte hogere bodems worden gevormd.

Om meer ruimte naar boven vrij te maken, moet de weerstand van €105,00 de (top van 21 februari 2020) gebroken te worden. De steun ligt op €80,84 (de bodem van 5 maart).

De 200-dagenlijn van Heineken laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert echter dat Heineken al twee jaar slechter presteert dan de markt.ING

ING laat een patroon zien van hogere toppen en hogere bodems, een teken van koopkrachtige vraag.

De trend is opwaarts gericht, maar de weerstand van €12,14 (de top van 19 april 2019) ligt dichtbij. Die moet nog gebroken worden.

Steun ligt rond €7,14 (de bodem van 29 januari). Na een uitbraak boven de weerstand van €12,14 wordt €13,28 het volgende opwaartse koersdoel.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wijst bij ING op een positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat ING iets beter presteert dan de rest van de markt.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van ING met dat van het marktgemiddelde.
Coca-Cola

Coca-Cola komt er technisch bezien beter bij te liggen, met hogere toppen en bodems. Aan de bovenkant is er weerstand rond $60. De steun ligt op $48,11 (de bodem van 29 januari).

De 200-dagenlijn van Coca-Cola laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. Maar de dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Coca-Cola achter blijft bij de rest van de markt.Nike

Nike laat lagere toppen zien, nadat eerder de stijgende trend is gebroken. De weerstand ligt rond $147,95 (top van 25 december 2020). Vooralsnog is er geen reden om positief naar dit aandeel te kijken.

Steun ligt op $105,62 (de bodem van 22 januari 2020). De 200-dagenlijn van Nike vlakt wat af.. Dit geeft een lichte verzwakking in de technische conditie weer.

De B.O.B. draait neerwaarts. Dit signaleert dat Nike iets slechter gaat presteren dan de markt.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 15 okt Indices op Wall Street staan nog even on hold 62
 2. 13 okt Halfgeleiders in de belangstelling: ASML en ASMI blijven op koers 109
 3. 12 okt Verdere rentestijging ligt om de hoek: olieprijs is katalysator 83

Reacties

143 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 handyman6 18 juni 2021 10:06
  Hmmm...tapering pas in 2023. Beurs loopt daar 6 tot 9 maanden op voor uit,dus ergens in de zomer van 2022 komt de Korrektie? Hebben we nog 1 jaar Goldylocks scenario voor de boeg? Jammer voor Calimero en zijn 2021 doemscenario.

  Mits Corona ,mits Taiwan en China ,mits de inflatie niet toch op hol slaat,mits mits.....
 2. forum rang 7 Terminal velocity 18 juni 2021 10:40
  Ach ja: die Memphis dacht even dat ie Beckenbauer, Passarella, Platini, Pirlo en Iniesta was. En Frank en de rest van Nederland behalve Rennie geloofde hem in potjes die er eigenlijk niets toe deden na de grote toernooien.

  'Geef hem maar een opdracht in dienst van het elftal op een vaste stek aan de zijkant, Frank.'
 3. forum rang 6 ttroo 18 juni 2021 11:08
  Wat doet u nu? Temperatuur check. Ok. U loopt rood aan. Dat is niet goed. AEX in een kleine range van zeg 729 a 735 punten. Dus onder de 729 gaan we naar de 700 toe en boven de 735 kunnen we naar de 740. Nee. Ik ben niet zo enthousiast als het Oranje volk tegen en Oekraine. Zie ik zelfs een rode DAX future? Ze gaan toch niet de 15.600 punten testen? Oe. Yields behoorlijk rood. Middel lange termijn parameter vindt het prima. Daar moet nog meer lucht uit en gaat op deze manier ook gebeuren. Nog 3 a 5 weken daar en dan staat de trading parameer geheel weer op neutraal en kan dan een mega hogere yield rondje gaan maken. Lagere yields geven ten eerste een verzwakking aan en ten tweede is het slecht voor de financials. Lagere yields zijn goed voor High Tech fondsen, maar als High Tech fondsen ook High Multiple gewaardeerd zijn, kan het niet altijd hoger en hoger. Nasdaq future laat een magere plusje zien. Is dit een voorbode voor een veel rodere volgende beursweek? VIXie blijft loeren. Als ze vandaag de 18 veroveren, dat zou een pre voor de beren zijn. Een stiekeme grote veld slag overwinning. Zeker na vorige week toen de VIX sloot op een 15 midden. Het zal vandaag zoveel mogelijk in een kleine range houden zijn. Alles af tikken en binnen harken. De beurs ochtend is bijna voorbij.
 4. forum rang 5 Doptieman 18 juni 2021 11:36
  Triple Expiratie mag de Witboordjes natuurlijk geen bakken met geld gaan kosten!!!


  Dus eerst maar eens een half dagje rond het 733 nivo bivakkeren en dan vanmiddag het
  aex nivo weer oppompen maar niet meer oppompen dan er vanochtend uitgelopen is.
  Anders gaat het weer geld kosten voor de beurs en op deze manier betaald Piet!!
 5. forum rang 6 ttroo 18 juni 2021 11:51
  Adyen schommelt flink de laatste dagen, maar per saldo gebeurt er weinig. ASML gaat snel. 5 9 1. En is op weg naar de 7 3 3. 32 de huidige AEX stand. Volgende beursweek mooi om hier shorts op te gaan nemen. DSM, Akzo, ze halen net hun lijnen. Ze blijven niet overtuigend, maar ze blijven er wel boven. Wolters Kluwer. 82. Keurig! ING weer terug op de 11. Wat doet AEbommetjes. Die zijn ontploft. Naar beneden dan. -4%. Waar was die tijd dat ze ruim boven de 4 stonden. Ik moest verder terug kijken dan ik dacht. Dat was medio maart. Zeg 3 maanden geleden. Hoogte punt was een 4.3. Kortom nog wat er af en ze zitten zelfs, ok, ik ga het toch noemen: IN EEN BEREN MARKT! Als je een min 4% laat zien in de meest Grote Bull runn Aller Tijden Ooit en Aller Toekomstige Tijden Ooit, tja, dan kan je dus ook in een beren markt verzeild raken. Lekker hoor, Directie en Commissarissen elk jaar spekken voor een beren markt aandeel. U doet dat goed! Mittalletje was in het herstel. Unibail ook. En onze top High Tech fondsen staan in het groen. En zo houden we de AEX in evenwicht. Saaie beursdag. ASML gaat als ze deze week inkopen hebben gedaan naar een cash uitgave van EUR 2.2 miljard dit kwartaal. Een aggressief bedrag om aandeelhouders te spekken. Ze draaien iets meer daarvan winst dit kwartaal. Winst is geen cash. Maar het is en blijft een aggressieve houding van ASML. Ondanks de top kwartalen staat Apple nog steeds maar op $131. Mooi om te zien, China moet openen van de wereld, maar de wereld opent zich niet voor China. Tja. Ze kunnen we er nog een paar. U mag geen kernwapen hebben, ik heb er duizenden van. U mag geen kernwapens tegen andere landen gebruiken, ik heb het gedaan. U moet op uw fnancien letten, maar wij geven Gratis Geld weg. U en de gemiddelde Amerikaan heeft inflatie, maar wij hebben geen inflatie. Bizarre yield sprongen. De korte termijn parameter staat elk moment op springen voor hogere yields. Het lukt ze alleen niet of soms tijdelijk wel, de trigger is er niet, ondanks de hogere inflatie cijfers doet China als enige land er wat aan om deze te beperken en we geloven groot in de Powerless Money Printing Machine, zolang deze blijft printen en zolang hij belooft geen rente verhoginen op korte termijn, blijven we positief. Opvallend dat de Amerikaanse rente niet eens een verhoging van een kwartje aan kan op korte termijn, terwijl dat zeker moet kunnen. Er is ruimte tot zeg 1.25% a 1.5%. Dus het oude normaal is helemaal geen normaal. Het oude normaal gaf rentes van 4% a 5%. Kortom we zitten al in een andere normaal. En we kunnen maximaal 1/3e terug naar het oude normaal.
 6. forum rang 6 ttroo 18 juni 2021 13:11
  Code Rood ook voor de AEX. Spanje tegen Italie waar blijft het geld uit het Oranje Land?
  Het gaat goed down. Aebommetjes. Bijna -5%. Zelfs Shellie op -2.7%. Philips, een oude Oranje Glorie Fonds. No Glory. Dan Rood. Zelfs ASML gaat in het rood. Wie helpt ASML? Adyen gaat ongestoord verder. Maar ze zitten dicht bij een weerstand. En het begon zo rustig allemaal. Beren zetten de VIX boven de 18 pre market en proberen deze weerstand weer te herwinnen om meteen een uitbraak te forceren. En uitbraken in de VIX betekent vel meer rood in de wereldwijde indices. Oh oh. DAX en AEX zitten onder de belangrijke standen. Spanje en Italie zijn al aan het verdrinken in hun eigen overzwaarde koersen. Die zitten vol met financials. Die slechte ratio's hebben, maar die slechte ratio's zorgden voor verdubbelingen van de koersen. Veel rode orders. Waar is de European Protection Plunge Team(s).
 7. forum rang 6 ttroo 18 juni 2021 13:20
  Haltes AEX 720, dan 700, dan 680. S&P 500, kritieke grens wat ik vaak lees is de 4.200 punten. Ik zet het zelf iets lager op 4.175 punten. Yields doen niet heel veel gekke dingen. Ze liggen in niemandsland. De korte termijn parameter die hoger wilt, de middel lange termijn parameter die hoger wilt niet, maar het liefst niet nu.
 8. forum rang 6 ttroo 18 juni 2021 13:31
  Ik weet niet WAT de oorzaak van de daling is. Ik houd het maar op China. Vallende Grondstoffen, Vallende Yields en China gaat steeds meer tegen maatregelen nemen tegen landen die dat ook doen tegen China. Kortom dat is wel een groot bedrijfsrisico, want China sales zijn enorm voor Westerse bedrijven. Kortom politiek en economie gaan op dat gebied niet hand in hand. DAX dalers. Henkel, Daimler, Allianz en Infineon. Kortom het is een bredere markt die daalt. VIX kondigde het al aan. Die geldt voor de gehele markt(en). AEbommetjes hard op weg naar een beren markt. Wat gaat ze helpen? Volgens mij is hun hele business model niet ideaal. Al tijden niet. Ze verkopen wel hun tafel zlver, maar als je dat gebruikt om aandeelhouders te spekken, dan verkoop je voor een eenmalige lekkere maaltijd. Het probleem blijft bestaan. Sterker nog wordt erger, omdat je je eigen kip met de gouden eieren hebt geslacht, in dit geval verkocht. ING onder de 11. Pfoe. Shelle hard op weg naar de -3%. Het lijkt tijdelijk te consolideren onder de dijkdoorbraken en dat is niet goed. Ze moeten over de dijken heen en er net niet onder blijven, dat is een verkeerde consolidatie. ASML met deze huidige koersen is de toegevoegde ondernemingswaarde zeer minimaal. Misschien net positief. Maar dan gaan ze vanzelf na 1 of 2 jaren negatief worden en dan moet de meest negatieve impact nog komen. Gelukkig hebben ze nog prima ratio's. Alhoewel als het slecht gaat, dan weet u het, dan gaat het meteen echt slecht. Kijken waar deze consolidatie slag ons heen kan brengen. In ieder geval naar de dijk, maar we moeten er overheen! En snel. Hoe langer we wachten, des te groter de dijk als weerstand gaat fungeren en nog meer water over ons heen gaat gooien.
143 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.