Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Unibail en Galapagos stelen de show op vriendelijk gestemd Damrak

Slotcall: Unibail en Galapagos stelen de show op vriendelijk gestemd Damrak

Een wisselvallig dagje op het Damrak. De verzekeraars moesten vandaag inleveren, waar de chippers juist voorzichtig in de plus eindigden. Toch valt alles in het niet bij de koersklim van Unibail.

Alsof Unibail gisteren met bijna 6% in de plus nog niet hard genoeg ging, doet het vastgoedbedrijf het vandaag nog eens dunnetjes over met een koersstijging van nog eens afgerond 6%.

Shell gaat minderen

Shell-topman Ben van Beurden meldde vandaag op LinkedIn dat het bedrijf van plan is versneld de CO2-uitstoot terug te brengen. Hij had het over ‘forse, maar afgemeten stappen’ die Shell (+ 1%) te komende jaren zal nemen. Wel verwacht Van Beurden nog altijd in hoger beroep te gaan tegen de recente uitspraak van de Haagse rechtbank.

De Amerikaanse Senaat heeft goedkeuring gegeven aan een gigantische investering in tech. Het gaat om een investering van $250 miljard in technologisch onderzoek en ontwikkeling. Zo’n $52 miljard is bestemd voor de productie van halfgeleiders in the States.

KPN

Met het bericht van het Financieele Dagblad dat EQT en Stonepeak de overnamepoging van KPN (+ 1,4%) staken, lijkt de kans op een overname van de telecommer helemaal gevlogen. Dat leken beleggers gisteren gezien de koersdaling ook te denken. Maar is dat wel zo?

Een flink te nemen horde is de Nederlandse overheid. Zij zullen het niet zomaar toestaan dat een buitenlandse partij het waardevolle digitale netwerk van KPN in handen krijgt. “Wel zal ook de Staat bij een superieure prijs in verlegenheid gebracht kunnen worden, zeker nu door de coronacrisis het staatshuishoudboekje flink uit het lood is geslagen”, schrijft aandelenanalist Peter Schutte in zijn analyse.

Hoe groot de kans van slagen volgens Schutte nu nog is bij een eventuele overname leest u hieronder:

Acomo 

De prijzen van soft commodities zitten flink in de lift. Acomo (+ 3%) profiteert hier volop van. De winstgevendheid van het handelshuis in specerijen, noten, zaden, thee en food ingredients lift dan ook lekker mee met de grondstoffensupercyclus.

Hoewel Acomo – zeker sinds de overname van Tradin Organic eind vorig jaar – een ESG-belegging is, is dit nog niet tot iedereen doorgedrongen. Jammer, aangezien veel professionele belegggers naarstig op zoek zijn naar ESG-beleggingen. Volgens IEX-analist Martin Crum heeft Acomo dus nog wel wat werk te verzetten op het vlak van investor relations. Zijn volledige analyse vindt u hieronder.

Brede markt

 • Vandaag wist de AEX andere Europese indices in het stof te laten: Duitsland (-0,4%) en Frankrijk (+0,3%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stabiliseert rond de 17 punten.
 • Wall Street lijkt zijn weg naar het groen voorzichtig te vinden: S&P 500 (+0,1%), Dow Jones (+0,1%) en Nasdaq (+0,2%).
 • De euro stijgt 0,1% noteert nog altijd 1,218 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (-0,2%) en zilver (+0,5%) zijn het niet eens.
 • Olie: WTI (-0,2%) en Brent (+0,2%) schommelen rond de $70 per vat. 
 • Bitcoin (+ 9%) herstelt weer flink ten opzichte van gisteren.

Rentes

De rentes blijven dalen. In Nederland ging het tienjaars staatspapier met drie basispunten naar beneden en noteert nu -0,1%. 

Het Damrak:

 • KPN (+ 1,4%) kwam vandaag een klein beetje terug op de koersdaling van 4,3% die het bedrijf gisteren voor zijn kiezen kreeg. Vandaag kreeg de telecommer een koopadvies van BNP Paribas.
 • Bank of America heeft zijn belang in Just Eat Takeaway (+ 1,5%) een fractie verkleint. Waar het kapitaalbelang en stemrecht op 26 mei van dit jaar nog 3,03% was, is dit nu 2,98%. 
 • ABN Amro heeft zijn koersdoel voor Prosus (- 0,8%) met welgeteld één euro verhoogd naar €126. Een koopadvies blijft van kracht.
 • Ondanks het feit dat de verzekeraars de wind vandaag tegen hadden op het Damrak, kreeg Aegon (- 1,2%)een koersdoelverhoging van Barclays Capital voorgeschoteld. Het koersdoel was eerst €3,70 en is nu €4.
 • Ook in april is het passagiersvervoer in de mondiale luchtvaartsector gedaald, maar wel minder sterk dan in maart. Zou dat de reden zijn voor de mooie koers van Air France-KLM (+ 3,5%) vandaag?
 • Galapagos (+ 7%) ging vandhaag keihard. Ik zie zo gauw echter niet waarom.

Adviezen

 • KPN: een koopadvies afgegeven zonder koersdoel - BNP Paribas
 • Prosus: naar €126 van €125 en kopen - ABN Amro
 • Aegon: naar €4 van €3,70 en houden - Barclays Capital 

Agenda  

10 jun Event Consensus
00:00   AvA Grubhub over overname Just Eat Takeaway  
09:00   ECP notering €0,50 ex-dividend  
13:45   ECB rentebesluit -0,50%
14:30   VS inflatie CPI mei +0,4% MoM
14:30   VS wekelijkse jobless claims

  

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 06 jan Slotcall: Pharming floreert op bloedrode beursdag 15
 2. 05 jan CEO ForFarmers: “De sector zit in moeilijk vaarwater” 1
 3. 04 jan Slotcall: Grootste verliezer van het Damrak getipt als topper van januari 6

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Goldfish1080 9 juni 2021 19:48
  Enige reden om Unibail te kopen is de hoop dat ze hun vastgoed ooit als grond voor woningbouw en/of conversieprojecten kunnen verkopen. Gezien de ligging, kwaliteit en aard van hun panden lijkt mij dit geen realistische weg. Realiseer je dat het een bedrijf is met een grote schuldenberg in een markt die het al jaren slecht doet. Dat men nu tijdelijk meer geld kan uitgeven geeft weinig garanties voor de toekomst.

  Er is nu sprake van bubbelvorming in de aandelen, crypto en woningmarkt. De waarderingen staan los van enige logica en iedereen lijkt in een hossana stemming. Juist nu moet je als particulier oppassen. Kans dat we met ook maar een kleine trigger of wat gezone paniek zomaar 20% in de min gaan is echt heel groot. We hebben gezien wat 0.3% stijging van de rente wel niet doet met het sentiment. Stel we gaan naar 1% rente dan is een AEX van 580 punten nog optimistisch.

  Nog een ander belangrijk punt: de cashflow zal op termijn opdrogen, met dalende vraag en winstnemingen tot gevolg. Beleg verstandig, op de lange termijn zit je zeker goed maar de risico's zijn nu echt veel groter dan pakweg 2 a 5 jaar geleden.

  Tot verkort was ik ook nog vrij bullish maar ik begin nu toch echt in te zien dat de markt te enthousiast reageert op slecht nieuws, er te veel particulieren in de markt zitten en het sentiment gewoon onrealistisch bullish is.
 2. I need a dollar 9 juni 2021 20:47
  @goldfish, analyse na 1e alinea deel ik, prima advies m.i.

  Ik vermoed wel dat je weinig verstand hebt van vastgoed en of ontwikkelen.
  De m2 prijs voor zowel gebouwde woningen als de grondwaarde die eronder ligt is vele malen lager dan commercieel winkelvastgoed. Converteren is een enorme waarde vermindering, sterker het converteren na sloop en dan opbouwen zal zelfs NUL opleveren en de schulden van het bedrijf blijven staan. URW zou direct failliet zijn.
  Vraag is dus of je wel of niet vertrouwen hebt dat er een vorm van winkel/horeca/leisure centra blijven bestaan. Wat mij betreft zeker maar in een langzaam andere kleinere vorm dan nu. Iedereen wil wel die grote supermarkt, visboer, slager, bakker, ijssalon, snackbar, pizzaria, enz om de hoek hebben. Vers, goed, healthy/lokaal zal altijd vraag naar blijven. Maar ook geconcentreerde centra met alle topmerken bij elkaar. URW zit strategisch beter dan haar concurrenten door de A locaties.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A

21,765 14 jan
+0,145 +0,67%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links