Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schoon schip SBMO

"De nieuwe CEO is het keukenkastje aan het opruimen en dat is altijd wat rommelig. Ze hebben nu zo veel verliezen genomen dat wij denken dat SBM Offshore in 2012 geen additionele lasten zal hoeven nemen", oordeelt Rabobank (buy) vandaag over de cijferrapportage van SBM Offshore. Het gaat er wild aan toe. De koers fluctueert 10 à 15% hoger.

Wat er nu met het concern, aandeel en koers gebeurt, is een schoolvoorbeeld van twee beursklassiekers. Ten eerste komt het regelmatig voor dat een nieuwe topman (Bruno Chabas in dit geval) bij een van zijn eerste rapportage (alle) lijken uit de kast van zijn voorganger trekt (Tony Mace bij SBM Offshore).

Ten tweede is het ook heel normaal op de beurs dat een aandeel fors stijgt, ondanks een veel slechtere rapportage dan verwacht. Beleggen is vooruitkijken, tenslotte. Aan het afgelopen kwartaal valt geen geld meer te verdienen, maar des te meer aan de volgende. Beleggers zien de toekomst van SBM Offshore ineens zonniger in.     

Applaus
Er zijn nog niet zoveel analistenreacties, maar er klinkt al wel luid applaus, zoals bijvoorbeeld van het genoemde Rabo Securities. Theodoor Gilissen is ook enthousiast: "Wij vinden dat de problemen van SBM offshore voldoende in de koers zijn verwerkt en hebben een koopadvies op SBM Offshore." Wat schrijft het huis zoal?  

"Onderliggend verliep het afgelopen jaar evenwel prima. De omzet steeg met 3% tot USD 3.157 mln en de EBITDA met 14% tot USD 813 mln. Het concern sleepte een groot aantal nieuwe orders binnen (USD 8.552 mln), waarvan het grootste deel (59%) Turnkey-projecten betreft en 37% betrekking heeft op de leasevloot. De orderinstroom ligt fors die van 2010 (USD 4.532 mln).

"De forse verliezen op de MOPU’s zien wij als een extreem groot, maar wel geïsoleerd probleem. Hoewel nooit zeker is of ook die extra USD 400 mln genoeg is na de voortdurende kostenoverschrijdingen,  mag worden verwacht dat het weer op de Noordzee een keer meezit en het systeem deze zomer opgeleverd kan worden."

"De balansverhoudingen van SBM Offshore blijven ruim binnen de convenanten met de banken. Belangrijk is ook te beseffen dat het concern uit de leaseportefeuille een mooie constante kasstroom ontvangt. Het bedrijf passeert het dividend over 2011, maar wij handhaven de verwachting dat in 2012 weer dividend wordt uitgekeerd."

Aandelenmissie...?
ABN Amro spreekt het woord niet hardop uit, maar rekent de bank op een aandelemissie?

"SBM Offshore had over de eerste helft van 2011 al een last genomen van USD 450 miljoen op de probleemprojecten. Daarom komt alleen de USD 407 mln die daaraan is toegevoegd als een verrassing. Dat het bedrijf de dividenduitkering schrapt voor 2011 is weliswaar negatief, maar is evenmin een verrassing."

"Onze grootse zorg is dat het eigen vermogen van het bedrijf een flinke klap heeft opgelopen. Dat beïnvloedt het vermogen van het bedrijf om toekomstige, grote projecten te kunnen financieren. We zijn niet verbaasd als SBM Offshore snel het eigen vermogen probeert te versterken. Wij handhaven onze opinie Houden."

"Mooie bonus"
"Cleaning the house", kopt KBC Securities luid en duidelijk boven haar research van vandaag. Het huis is ook tevreden met de (onderliggende!) cijfers van SBM Offshore en concludeert:

"As on previous occasions, we are pleased by very strong underlying earnings and the backlog, and we are appalled by the ongoing issues with the MOPU units. Lower than expected net debt is a nice bonus. Estimates under review."

Technisch analist Nico Bakker twittert vandaag:
"SBM Offshore fors hoger, thans aanbeland bij de 15,09 weerstand, wellicht door naar 17,00, toch geen koopkandidaat."

RBS' Jim Tehupuring twittert een optie- en turbocontructie:
"Met de onverwachte explosieve stijging van SBM stijgen de optiepremies fors. Ik heb de aandelen in bezit en schrijf daarom calls 15 op mei. Schrijven Call SBM mei 15 levert €1 op=>leveringsplicht. Ook interessant om als dekking voor deze verplichting Turbo's Long aan te houden."

21,07 euro
De analistenconsensus ziet er voor SBM Offshore vooralsnog zo uit, maar wie weet verandert er de komende dagen wat. Hoewel, op het oog ziet die er uit alsof de marktvorsers er al van uit gingen dat het concern schoon schip zou maken. Of ze hadden nou juist nooit op al die tegenvallers gerekend...  

  • Buy: 13
  • Hold: 2
  • Sell: 0
  • Gemiddeld koersdoel: 21,09 euro

Wilt u meehelpen met het verder verbeteren van Guruwatch?
Wij vragen slechts 5 minuten van uw tijd.
Geef uw mening en maak kans op een exclusieve lunch met Nico Bakker!
Klik hier om naar de enquête te gaan



Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links