Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ook gij, De Jager?

De Nederlandse regering heeft zich de afgelopen maanden ongekend hard opgesteld bij de onderhandelingen over het nieuwe Europese begrotingsplan. Met trots werd een pact gepresenteerd waarin de eurolanden zich verplichten hun begrotingstekort te maximeren op 3%. Nederland ging er prat op tot de selecte kopgroep van AAA-landen te horen die zich het recht hadden toegeëigend de zwakkere broeders de financiële les te lezen.

Onze minister van Financiën zou willen dat hij zich wat bescheidener had opgesteld. Gisteren kwam het CPB met de langverwachte cijfers die als basis moeten dienen voor een nieuwe bezuinigingsronde. En het viel allemaal niet mee. Volgend jaar zal het begrotingstekort  in Nederland 4,5% bedragen. Dat is 1,5% boven de toegestane limiet. Dat komt neer op extra bezuinigingen van negen miljard euro. Wanneer de zogenaamde uitverdieneffecten worden meegerekend dient er voor niet minder dan zestien miljard euro te worden omgebogen.

Haagse politici struikelden over elkaar heen in hun pogingen de hardheid van de eerder zo geprezen 3% te nuanceren. Nederland mag nu in navolging van Griekenland en Portugal bij de grote baas gaan smeken om een soepeler behandeling. Ja, ja, een ander harde bezuinigingen voorschrijven is één, zelf doen is iets anders. Hoor ik de Grieken daar grinniken op de achtergrond?

Verschillende uitwegen
De Europese overheidsfinanciën verkeren in een deplorabele staat. Er zijn verschillende mogelijkheden daar uit te komen. Aanvankelijk dacht men dat economische groei na verloop van tijd de schulden vanzelf zou reduceren. Een bovengemiddelde groei lijkt er de komende jaren echter nog niet in te zitten. Een tweede mogelijkheid betreft afwaardering van de schuld. Deze optie wordt momenteel wel bescheiden toegepast maar stuit ook op de grenzen van bancaire weerstand.

Een derde mogelijkheid -  momenteel op grote schaal in de EU toegepast - zijn forse saneringen van de overheidsuitgaven.  Zware saneringen stuiten echter overal op grote maatschappelijke weerstand. Is er dan geen enkele uitweg? Jawel, er is nog een optie. Reeds in 1966 noemde een toen nog jonge Alan Greenspan inflatie als de enige vorm van belasting die de overheid zonder wet kan opleggen. Binnen de economische wetenschap wordt inflatie creëren om de staatsschuld te reduceren financiële repressie genoemd.

Het komt erop neer dat de centrale bank de nominale rente gedurende lange tijd lager houdt  dan normaal het geval zou zijn. Een lage rente houdt immers de rentekosten binnen de perken. Wanneer er zelfs sprake is van een negatieve reële rente - wanneer de inflatie  hoger is dan de rentevergoeding - daalt de uitstaande schuld zelfs. In feite vindt er een dan overdracht van spaarders naar schuldenaren plaats.

Financiële repressie
Bij een voortdurende negatieve reële rente - en het verschil tussen rentevergoeding en inflatie hoeft nooit groot te zijn - zal het rente-op-rente-effect er uiteindelijk voor zorgen dat de uitstaande schuld substantieel reduceert. De politieke prikkel voor een dergelijk beleid is duidelijk. Het is zo subtiel dat de meeste kiezers het niet eens in de gaten hebben. Bovendien is het aanzienlijk eenvoudiger dan het doorvoeren van zware bezuinigingen.

Wanneer beleggers bang zijn – zie de actuele situatie -  hun geld te verliezen kiezen ze als vanzelf voor "veilige" beleggingen als staatsobligaties, zelfs tegen zeer ongunstige koersen. Daar komt geen dwang van de overheid aan te pas. En wanneer de centrale banken dat nog wat stimuleren door de wereld te overspoelen met goedkoop geld waarmee eenvoudig onaantrekkelijke staatsobligaties gekocht kunnen worden loopt financiële repressie gesmeerd.

Na de Tweede Wereldoorlog kampten westerse overheden eveneens met enorme staatsschulden. Zo bedroeg die van de VS  zelfs meer dan nu. Middels een uitgekiend beleid van financiële repressie wisten de VS hun staatschuld te reduceren van 116% naar 66% in tien jaar tijd. Een zelfde resultaat boekte België van 112% naar 63%.

Op volle toeren
Na de kredietcrisis gaan de westerse overheden wederom gebukt onder een zware schuldenlast. Opnieuw dragen de centrale banken zorg voor een zeer lage rente. De rente is lager dan de officiële inflatie. De centrale banken deinzen er zelfs niet voor terug rechtstreeks staatsobligaties te kopen. Houdt er rekening mee dat de rente nog lang laag zal blijven.

Door te beleggen in staatsobligaties helpt u mee de schuld te reduceren. En wanneer u spaart spekt u  de bank die het geld vervolgens waarschijnlijk ook weer investeert in staatsleningen. De financiële repressie draait zo op volle toeren. Natuurlijk is vaderlandslievendheid een goede zaak.  Maar uw eigen financiële welzijn is de komende jaren beter af wanneer u kiest voor kwaliteitsaandelen met een mooi dividend.

 


Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Deze publicatie is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Een uitgebreide disclaimer kunt u vinden op www.fintessa.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan-Willem Nijkamp

Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn.

Meer over Jan-Willem Nijkamp

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 maart 2012 12:16
    als je van de 21(?) lidstaten er 15 in feite beschuldigt van financieel wanbeheer is dat een teken van politiek onvermogen want wie heb je nu als politieke vriend? Minister de Jager ging prat op zijn Hollandse botheid. De 2e kamer kan beter zwijgen want beroepen zich op autoriteit om onder de 3% uit te komen. t zal je vriend maar wezen.
  2. [verwijderd] 2 maart 2012 13:06
    Maar uw eigen financiële welzijn is de komende jaren NOG VEEL beter af als je helemaal niet meedoet met deze inflatieoorlog en gewoon een groot deel van je vermogen omzet naar FYSIEK goud of zilver. Het edelmetaal dus, niet het I-O-U papier met de naam goud of zilver erop.

    De systeemreset komt toch wel, vroeger of later....
  3. [verwijderd] 2 maart 2012 13:32
    Die paar miljard lijken mij niet zo moeilijk

    Hervormen woningmarkt, o.a. scheefwonen aanpakken etc. etc.

    Aanpak oneigenlijk gebruik Nederlands wegennet: Belastingdienst / Douane kan mensen met een buitenlandskenten in vele gevallen BPM in rekening brengen.

    Aanbestedingsprocedure wijzigen

    Werken met verblijfsvergunning voor bepaalde tijd, voorkomt misbruik sociale voorzieningen.

    Versoepeling visum procedure voor de kapitaalkrachtige BRIC toerist,
    deze komt om geld uit te geven, weliswaar geen werkgelegenheid in een van de 6 topsectoren, maar wel veel effecten voor arbeidsintensieve sectoren, en een beetje extra werkgelegenheid is mooi meegenomen.

    En als het BTW tarief met 2 % wordt verhoogd komt er per jaar ook weer zo,n 6 miljard extra binnen.

  4. @iPlof 2 maart 2012 13:43
    Eerdere 'bezuinigingen' zijn allemaal ingevuld door de belasting te verhogen. VVD loopt hier ook in dit kabinet weer in voorop. Dat is een beetje uitgespeeld want iedere belastingverhoging zal economische groei en huizenmarkt verder beschadigen. Beter lijkt het mij volop in te zetten op keiharde sanering van de ge-explodeerde zorgkosten. Maar ja dat betekent ook de topsalarissen in de zorg hard aanpakken. En dat wil men eigenlijk liever niet gezien het invloedrijke deel van de achterban..
  5. forum rang 7 wiegveld 2 maart 2012 15:03
    Die paar miljard zijn heel goed te vinden in alle dubbelingen en verspillingen.
    bv Gapast onderwijs is betaalbaar als in grotere steden en dorpen de kleinste scholen gesloten worden.

    Verkleining parlement en ministeries,
    Stoppen direct van alle wachtgeldregelingen, Kortom ambtenaren (niet de harde werkers hoor!) lozen en afscheid nemen van ex wethouders die niet voor niets zijn weggezonden.

    BTW verhogen lijkt niet slim, tenzij je tegelijk de loonkosten (belasting op arbeid) verlaagt,

    Ook in zorg kunnen miljarden worden bespaard door de marktwerking te stoppen. Waarom zou een arts in zijn eigen kliniek je adviseren een operatie niet te laten doen?
  6. [verwijderd] 2 maart 2012 15:40
    Het grote verschil met Nederland ten opzichte van Griekenland is dat wij tijdelijk even boven de 3% geraken maar vanaf 2015 er gewoon onder zitten. Als je tegen de Grieken geen eisen zou opstellen zouden zij decennia lang ruim boven de 3% blijven zitten.
    En vergeet niet dat wij er boven zijn gekomen onder meer door het wanbeleid van Zuid - Europa.

  7. [verwijderd] 2 maart 2012 18:54
    Rotzooi eens wat minder met de inflatiecijfers. Dan worden harde-werker lonen weer eens gecorrigeerd, kan er wat besteed worden daar. Dat gaat uit de portemonnee van vooral de grotere werkgevers, levert misschien wat lagere bonussen op voor topbestuurders.
    Sowieso, multinationals betalen amper belasting. Halen we dat er nog wel uit met extra arbeidsplaatsen en loon- en BTW inkomens?

    Innoveer weer eens NL, wanneer deed je dat nu voor het laatst? Dat we nog redelijke technische uni''s hebben, betekent niet dat er ook geld is voor innovatie, en dus toekomstige export.
  8. [verwijderd] 2 maart 2012 22:10
    sociale dienstplicht na de schoolopleiding b.v de kinderopvang.Ouders betalen naar draagkracht en kunnen blijven werken.aow leeftijd versnelt ophogen hypotheek aftrek drastich verminderen.Bijstandstrekkers verplicht werken waar nu buitenlanders werken vlaktaks serieus bekijken en snel invoeren
  9. [verwijderd] 4 maart 2012 08:08
    quote:

    OldAndWise schreef op 2 maart 2012 13:06:

    Maar uw eigen financiële welzijn is de komende jaren NOG VEEL beter af als je helemaal niet meedoet met deze inflatieoorlog en gewoon een groot deel van je vermogen omzet naar FYSIEK goud of zilver. Het edelmetaal dus, niet het I-O-U papier met de naam goud of zilver erop.

    De systeemreset komt toch wel, vroeger of later....
    blijf lekker in je eigen waarheid geloven!
  10. pcrs7 5 maart 2012 09:23
    " Daar komt geen dwang van de overheid aan te pas."
    Dit is incorrect. Centrale banken vormen een monopolie dat door overheidsgeweld beschermd wordt tegen concurrentie.
    Dus als jij en ik geld drukken, zijn we valse munters en worden we met overheidsdwang in de gevangenis gegooid. Als centrale bankiers geld drukken en het goedkoop aan overheden uitlenen, dan heet dat het stimuleren van de economie.
    Het overheidsmonpolie op geldcreatie, is iets dat onmogelijk zonder overheidsbescherming kan bestaan.

    Er is geen enkel monopolie mogelijk zonder bescherming van de overheid. De hogere winstmarges van monopolisten zouden onmiddelijk concurrentie aantrekken, totdat de winstmarges tot een normaal niveau terugvallen. Hogere dan gemiddelde winstmarges kunnen alleen in stand gehouden worden als nieuwe toetreders tot de markt, met overheidsgeweld worden tegengehouden. Geen overheid, geen monopolies.

    De overheid is zelf natuurlijk al een monopolie op geweldsinitiatie en daarnaast hebben ze nog vele andere monopolies. Het idee dat je een monopolie nodig hebt om je tegen monopolies te beschermen is natuurlijk al belachelijk. Zelfs die Kroes die vermeende monopolies beboet, heeft zelf een monopolie op het beboeten van monopolies. Het is pure waanzin en kan alleen maar in financieele catastrophe en oorlog eindigen.
  11. [verwijderd] 5 maart 2012 15:58
    quote:

    OldAndWise schreef op 2 maart 2012 13:06:

    Maar uw eigen financiële welzijn is de komende jaren NOG VEEL beter af als je helemaal niet meedoet met deze inflatieoorlog en gewoon een groot deel van je vermogen omzet naar FYSIEK goud of zilver. Het edelmetaal dus, niet het I-O-U papier met de naam goud of zilver erop.

    De systeemreset komt toch wel, vroeger of later....
    Agree. Fysiek goud en zilver gaat enorm veel waard worden.
  12. forum rang 4 COUPEJET 5 maart 2012 20:08
    Ik vraag me soms weleens af waarom de AOW leeftijd moet worden verhoogd. De straat waarin ik woon werken er van de mensen die kunnen werken er 28. Is dus zo ongeveer het landelijk gemiddelde. De twee mensen die niet werken zitten beide na faillissement in de WW en zijn tussen de 62 en 65 jaar.Ze solliciteren zich een hoedje, horen acht van de tien keer niks en als ze al iets horen zijn het de vooraf getikte brieven met de vermelding:Wij zijn voorzien en wensen u nog veel succes bij het vinden van een baan. Stel de AOW leeftijd wordt verhoogd naar 66. Deze mensen zullen er echt geen werk door vinden en krijgen dus gewoon een jaar langer een uitkering. Dus wat niet uit het AOW potje komt, komt nu een jaar langer uit de WW of ander uitkeringspotje. wat schiet je hier dan feitelijk mee op. Of zie ik het helemaal verkeerd.

    Groet CJ
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links