Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De AEX wil uitbreken; chipfondsen blijven op peil

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken 20
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 31 mei 2021 10:27
    Yields gaan weer tekeer. Duitse Yield heeft er zin in. Vooral in Relatieve zin. Gaan we deze week (flink) hogere yields zien? Grafieken zijn er klaar voor. Ik had liever gezien dat het nog iets lager was gegaan. Maar dat is geen must. ASML. Die gaat niet meer zo snel. Schommelt flink. Tussen de 500 en 550 euro. Iets daarboven. Is hun programma niet vol nu? Ze zitten op 2/3e. En het programma loopt 2020-2022. Kortom ze lopen al voor op 2021 schema. Ze zijn agressief bezig. Zolang het goed gaat is het niet erg. Ze hebben nog behoorlijk goede ratio's. Maar als ze foute toekomstige beslissingen maken gaat het ook snel berg afwaarts. Wat op dit moment niet te verwachten is. Flinke afschrijvingen dan, Mega hoge waarderingen. Alles is afhankelijk van de snelheid van China hoe ze zich ontwikkelen in deze industrie. Voorlopig loopt China te ver achter. Maar China is op alle vlakken bezig met grote ontwikkelingen. Vliegtuigen. Machine. Eigen high end smart phones. Eigen OS voor zowel smart phones als gerelateerde produkten, Eigen EV's. Kortom ze doen zeker mee. Maar het kost uiteraard wel tijd. Het is niet morgen allemaal klaar. Qua vliegtuig produktie hadden ze vorig jaar 3% in handen. Minimaal. En Boeing had een probleempje. U kent het wel. U bent mogelijk sceptisch over een Chinees gemaakte vliegtuig maar u stapt wel zonder problemen in een Boeing MAX die binnen no time 2x crashte na introductie en waarbij Boeing ook nog eens in de ontkenningsfase zat en waarbij de vlieg instanties Boeings op de grond vast zette. U vertrouwen in sommigen is enorm. En u wantrouwen in anderen is nog meer enorm. Opvallend gedrag van u. Die 3% markt aandeel wordt lastig dit jaar om vast te houden. Boeing en Airbus hadden last van uitstellende kopers in verband met de Corona Virus in de wereld. Maar China komt er aan. En China zal profiteren van 1. efficientere produktie en 2 een nieuw vliegtuigmodel. Kortom. De jaren 2022 en 2023 wordt op dat gebied interesanter voor China.

    Gaan de Europese fondsen deze week toppen? Akzo. Hoger. Nee. Dat gaat goed. ASML. Ze hebben nog wat ruimte om lichtjes hoger te gaan. Dan weer flink down naar de 500 euro? ING. Die blijft goed doorgaan. Er is rood te zien in de AEX. Arcelor Mittal gaat goed door. Unibail die kan gaan toppen deze week. Gaan de Fransen fondsen toppen deze week? Ik zie ruimte in de Nasdaq en de S&P 500. Hoger. Wordt dit benut? Vandaag niet in ieder geval. Gesloten. Shell. Ik zie daar een rebound komen. Het grote risico is natuurlijk het milieu. Rechtzaken. Afspraken. Als grote jongen sta je in de picture. En die rechtzaken en afspaken kunnen grote financiele gevolgen hebben. Ik stem voor om hun hoofdkantoor te verhuizen naar een ander gebied, die olie en gas aardiger is dan het Oranje Land. Zolang Besi, Arcelor, Akzo en ASML hoger gaan, gaan we hoger, maar zodra die gaan zakken. Gaan we lager. Boven 720 uitbraak naar boven. Onder 700 uitbraak naar beneden. En er tussen in is: S A A I.

    Opvallend als u eens kijkt hoe een aandeel in Amerika kost. Ze zitten al snel op $100, $200, $300 of zelfs meer, $400 - $600, met zelfs fondsen als Alphabet en Booking die ruim boven de $2.000 gaan en Amazon die zelfs boven de $3.000 kost. Kortom - het zijn geen $1 fondsen. In Nederland doen een paar fondsen mee. Adyen. ASML en ASMI bijvoorbeeld. Splitsen lijkt me de enige oplossing. De andere oplossing kan ook: Dalen - maar dat is een minder enthousiast scenario.
  2. forum rang 6 ttroo 31 mei 2021 10:38
    Over een paar dagen - 2 juni - gaat het gebeuren. Huawei komt met launches voor Harmony OS (standaard bij geleverd product). Dan wordt het interessant om te zien hoe deze produkten gaan aanslaan. Voorlopig zal het een Chinees succes of failure worden. Western Debt World is omringd door Google aanhangers, dus daar succes halen is lastiger. Een sprong buiten China wordt Azie. Daar gebruiken ze Google een flink stuk minder dan in de Western Debt World. Azie een markt van 1.5 a 2 miljard consumenten. Kortom als Harmony OS daar een marktaandeel kan pakken van 10 - 15 - 20% dan is er een basis. Nog interessant yield nieuws: Heeft u gekeken naar Brazilie. Rente van 2% naar 2.75% naar 3.5% naar vermoedelik 4.25% in juni. Dat zijn pas sprongen. En wat doet Bovespa? Die maakt ook sprongen! Australie Triple A staat klaar voor een downgrade in September. Daar gaan we zeker niet meteen het rafijn in springen. Maar we zien meer en meer dat het continue meer spenderen door overheden en de inflatie sprongen in landen pijnlijk gaat worden. AEX doet niet veel. Beetje rond dobberen.
  3. forum rang 7 Doptieman 31 mei 2021 11:15
    De Regie die een hekel heeft aan uitbetalen houd de beurs rond het slot van vrijdag!

    Dit zorgt ervoor dat alle vooral de kortlopende calls en de puts in de leegloopstand blijven.

    Dus Piet P je verdient weer niets alleen maar tijdwaardeverlies.
    Ik had je gewaarschuwd weet je nog en zeker voor de maandag !! Misschien (WRS) morgen verder omhoog
  4. forum rang 7 handyman6 31 mei 2021 12:58
    quote:

    Tinky Winky schreef op 31 mei 2021 10:12:

    Nog een paar weken, dan is t huilie huilie.
    Geld van tafel halen is het devies.
    China en Taiwan.
    Imo is het wachten op de dag dat China zichzelf sterk genoeg waant om toe te slaan ,want Taiwan is militair natuurlijk geen partij voor ze ,lijkt mij. De dag dat het denkt dat de US ,niks doet ,niks kan of niks wil.
    Maargoed ,kan nog ff duren ,dus intussen loert het short leger vooral naar de rente/ inflatiecurves hier en elders.

    Wat een heerlijk weer is het ...naar buiten mensen
  5. The Saint 31 mei 2021 13:08
    Short Shell is wel erg kort door de bocht. Zeer grote kans dat Shell hoger beroep gaat winnen. Terugdringen van CO2 kan niet individueel worden opgelegd aan een bedrijf en daar aan gekoppelde bedrijven. De overheden EU hebben daar universeel afspraken over gemaakt. Shell houdt zich daar keurig aan. Een rechtertje staat niet in haar eentje boven politieke keuzes. De uitspraak kan destructief zijn voor een bedrijf. Voor Transitie naar duurzaamheid heb je Shell en andere grote multinationals nodig. Dat moet je je niet forceren. De grote energieleveranciers kunnen het ook niet faciliteren. Voorbeeld: Shell kan waterstof leveren, maar er zijn nog geen vliegtuigen, auto’s, bussen en treinen met waterstof als brandstof. Zo ook elektriciteitsnetwerken eerst dienen te worden uitgebreid voor grotere capaciteit en laadpalen voordat iedereen elektrisch gaat rijden. Wat de rechter eist is onhaalbaar op gestelde termijn.
  6. forum rang 9 Calimero 31 mei 2021 15:25
    quote:

    Calimero schreef op 29 mei 2021 14:11:

    Silk .... be careful ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13201756...

    www.youtube.com/embed/fjak9_8B7pk?rel...
    Boring ...

    May 31, 2021 8:12 PM ET —– Sun 10 Gemini 45 conjunction True Node 10 Gemini 45

    Mercury
    Roman Mythology : the messenger of the gods ...

    www.youtube.com/embed/CKw9JA66H-A?rel...
  7. forum rang 6 ttroo 31 mei 2021 18:41
    En u ging steeds roder aan het einde. Bent u aan het toppen? ASML, Adyen, Unibail, ING. Het lijkt er verdacht veel op. Maar Arcelor, Besi, Akzo, die hebben in ieder geval een dag extra nodig om te beseffen dat zij ook moeten gaan toppen. Was wel saai zonder Amerika. Terwijl Amerika meer in hun mars zou moeten hebben.

    Duitse yield swingt alle kanten op vandaag. Van Extreem Groen naar een aardige rood. Maar dit heeft meer mijn voorkeur dan het Extreme Groen in de ochtend. Dat leek op een te vroege move opwaarts in de yields. Niettemin u ziet de opwaartse kracht als het opwaarts gaat.

    Duitse beurs wilde ook niet. En van schrik gingen de Fransen ook een keer mee down. Als ze maar morgen weer bijkomen van de schrik. Nu we weer kunnen beginnen gaan we juist steeds meer de gespannen situatie in. Landen moeten wat gaan doen aan hun ratio's. En u kent het, bij het ene land lukt het beter dan het andere land. En dat kan tot domino effect lijden, want met zo veel geld zit iedereen over al in tegen hoge tot extreem hoge prijzen. China. CNY. Mooi he Trumpie en die nieuwe President. U probeert China te remmen. Maar kijkt u eens hoe de CNY zich ontwikkeld. Van een 7 naar bijna een 6.3. Dat is 10% verbetering van de CNY tegen uw eigen wereldwijde munt. Scoort geen punten. Zelfs China moet nu maatregelen nemen om de CNY te laten zakken. Omgekeerde Wereld.

    Western Debt World gaat verder met Debt maken. Het is het top produkt van de Western Debt World. Aflossen lukt niet eens een keer. Zelfs taperen lukt niet. Zelfs rente verhogingen moeten een half jaar van tevoren getelefoneerd worden, anders raakt de ontvanger van die rente verhogingen mogelijk in grote paniek. Dat is geen teken van een sterke kapitalistische markt dat is eerder een teken van een kapitalistische markt die op omvallen staat. Maar zolang ze telefoneren, kunnen we het opvangen. Tenzij de yields flink gaan stijgen. We gaan naar de maand juni toe en daarme richting Q3. Midden Q3 en bij aanvang Q4 zullen de yields steeds meer in het nieuws gaan komen. Vooral als ze de stijgende lijnen weer te pakken hebben. De rode lijnen zijn nu nog te ver vanaf. Maar als de Western Debt World yields gaan stijgen, kan het in een korte tijd snel omhoog gaan, waarbij de Duitse en Ukkie rode yields lijnen het snelst in zicht komen en dat kan binnen een week. Zolang dat niet gebeurd, gaan we nog door met feesten. Party like 1999. Party like 2008-2020 en pijnlijden als 2001-2003. En vandaag was een slappe dag. De ene helft wilt toppen, de andere helft niet.
  8. forum rang 6 ttroo 31 mei 2021 18:47
    Shell vind ik eigenlijk een mooie rebound kandidaat. Ze liggen erg laag op de grafieken. Dus rebounden lijkt me het meest waarschijnlijke scenario. Tenzij die milieu achtige claims heel veel pijn gaan doen. Olieprijs wise ligt er gewoon goed bij voor Shell. En daarmee vermoedelijk ook de groene energie prijzen. Die zullen ondanks de verschillende kleuren redelijk hand in hand gaan.
  9. forum rang 6 Silk 31 mei 2021 20:55
    quote:

    Calimero schreef op 31 mei 2021 15:25:

    [...]
    Boring ...

    May 31, 2021 8:12 PM ET —– Sun 10 Gemini 45 conjunction True Node 10 Gemini 45

    Mercury
    Roman Mythology : the messenger of the gods ...

    www.youtube.com/embed/CKw9JA66H-A?rel...
    Sorry ... ben op vakantie ... het verloop van de aex is saai. Nog steeds op schema.

    m.youtube.com/watch?v=JxPLtXwkzRE

16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links