Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short Shell: Technisch is het aandeel een shortkandidaat

Short Shell: Technisch is het aandeel een shortkandidaat

Technisch is Shell een short kandidaat nu een oude 15-jarige steun verder herstel dwarsboomt.

Ik geef toe, het klinkt als vloeken in de kerk. Gisteren, tijdens de slotdiscussie van de zeer druk bezochte Hollandse Aandelen Avond, heb ik Shell getipt als shortkandidaat.

Bearish pullback

Het belangrijkste technische signaal hiervoor was de bearish pullback. Lees ook mijn uitgebreide uitleg met voorbeeldgrafiek helemaal onderaan deze blog.

Het zal beleggers niet ontgaan zijn, maar Shell geniet de laatste maanden veel aandacht in de media. Mopperende aandeelhouders, wel of niet vergroening en tenslotte het spectaculaire verlies van de klimaatzaak in de rechtbank.

Technisch doen al deze ontwikkelingen er uiteraard niet toe, maar echt enthousiast word je er niet van. De Grand Old Lady van de Nederlandse beurs, zoals de onderneming vroeger werd genoemd, is steeds slechter ter been.

Hieronder de volledige argumentatie voor mijn short-advies.

Op de meerjarige grafiek vanaf 1987 zien we bij Royal Dutch Shell de volgende opmerkelijke technische signalen:

 • In de periode 1995-2020 bewoog RDS grofweg tussen €16/€18 en €32.
 • Een negatief signaal trad begin 2020 op, nadat de bodems (groene pijlen) neerwaarts werden gebroken.
 • In het recente herstel (rode pijl) stuit de koers op de bodems van de voorgaande jaren. Niets meer en niets minder dan een bearish pullback (lees uitleg onderaan deze blog).

SHELL87


Korte termijn: Shell test  steun 15,54

Royal Dutch Shell beweegt zijwaarts, maar heeft het moeilijk omdat er lagere toppen worden gevormd. Verkoopdruk lijkt dus toe te nemen. We adviseren de steun van €15,54 (de bodem van 26 april) goed in de gaten te houden.

Bij een slotstand onder €15,54 wordt de neutrale trend neerwaarts verlaten en dienen we rekening te houden met een diepere correctie. Er ligt weerstand rond €18,57 (gevormd op 2 april 2020).


Lange termijn: Shell is afgeketst

Royal Dutch Shell is op het koersdoel rond de weerstand van €18,57 (gevormd op 2 april 2020) gestuit.

Technisch heeft Shell het erg lastig gehad. De koers heeft een wilde achtbaanrit achter de rug, met swings tot 80%. Begin 2020 was er de zeer zware daling van €27,50 naar €10 (koersverlies ruim 60%). In het najaar werd dit gevolgd door een sterke opleving naar €18,57 (herstel ruim 85%).

Afgelopen weken brokkelde de koers weer af, met een kortstondig low rond €15,54 (de bodem van 26 april).

Royal Dutch Shell beschouwen we als een short-kandidaat zolang de koers afketst op de horde van €18,57. Het aandeel heeft de eerste lange-termijnsteun rond €14,08 (de bodem van 25 december 2020).

Uitleg pullback

Een bearish pullback toont altijd de volgende kenmerken:

 • Eerst beweegt de koers een tijdlang zijwaarts. In de voorbeeldgrafiek hieronder tussen de bodems K en toppen V.
  Bij Shell lagen de bodems in de periode 1995-2020 rond €16/€18 en de toppen rond €32, een wijde range dus.

 • De bodems (K1, K2 en K3) worden neerwaarts gebroken, waarna de koers verder zakt. De doorbraak van de voormalige steun geldt technisch als een verkoopsignaal.
  In het geval van Shell brak de koers onder de bodems uit de periode 1995-2020.

 • Als gevolg van het verkoopsignaal volgt dan een stevige daling.

 • Vaak is de daling, die volgt op het verkoopsignaal, even groot als de afstand tussen K en V.

 • Nadat koopjesjagers vinden dat de koers voldoende is gedaald stappen zij weer in, waardoor zich een herstel aftekent.

 • Zodra koopjesjagers tevreden zijn en hun winst willen verzilveren, komen de verkopers terug.

 • Vaak is dat rond de voormalige bodem, waardoor zich daar een lagere top vormt. Doorgaans ligt V4 onder bodems K. Hiermee  wordt de pullback voltooid en kunnen de koersen weer dalen.

 • Voor beleggers een reden afscheid te nemen. Voor traders een typische short.

 PB Bear

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 11:15 Stress in de markten
 2. 06:45 Draagvlak brokkelt verder af 86
 3. 13 mei Er hangt onweer boven Europa 331

Reacties

70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Dividend Collector 28 mei 2021 08:45
  quote:

  florida_tower schreef op 28 mei 2021 08:28:

  Dat je TA meeneemt in een analyse begrijp ik, maar je kan advies toch niet baseren op enkel de vorm van een prijsgrafiek?
  We weten de reden van de prijsdaling vorig jaar (dividendverlaging), dan neem je dat op zijn minst mee in je analyse?

  Dit IS technische analyse, dus zonder fundamentele argumentatie. Alleen de grafiek telt.
 2. forum rang 5 Jelle Trader 28 mei 2021 08:51
  Hmmm,...gedurfd advies om RD een sell te geven. Dollar staat op punt te stijgen, economieen gaan open en creeeren vraag naar energie(lees olie,....). Okay, Shell is log, maar zal uiteindelijk 'meeveren' en hun verdienmodel versneld aanpassen aan de collectief nieuw ingeslagen weg,...

  Shell in driehoeksformatie,....richting moet nog worden bepaald. Stock onder Euro 15,- is negatief.
 3. forum rang 7 ttroo 28 mei 2021 09:10
  En nu? We staan al een tijdje stil. En de opgaande trendlijnen komen nu wel erg dichtbij de huidige koersen. Akzo bijvoorbeeld. Vandaag liever niet onder de 103 euro. ASML en Besi moeten door. Nasdaq moet door. Iedereen moet door. AEX moet door. Een rode AEX is zeker niet prefereerbaar. Yields gaan weer ouderwets te keer. Ukkie en Duitse yields blijven redelijk dicht bij de rode lijnen liggen. In Relatieve Termen de Duitse Yield is nog enorm in afstand van de rode lijn, maar absoluut liggen de Duitse Yield en de Ukkie yield dichtbij hun rode lijnen. Dat kan zo binnen een paar hogere yield dagen weer bereikt zijn. We gaan het zien vandaag. Het wordt tijd om kleur te kiezen voor de beurzen. Mogelijk uitstel tot maandag.
 4. forum rang 5 Jelle Trader 28 mei 2021 09:20
  quote:

  Jelle Trader schreef op 28 mei 2021 08:51:

  Hmmm,...gedurfd advies om RD een sell te geven. Dollar staat op punt te stijgen, economieen gaan open en creeeren vraag naar energie(lees olie,....). Okay, Shell is log, maar zal uiteindelijk 'meeveren' en hun verdienmodel versneld aanpassen aan de collectief nieuw ingeslagen weg,...

  Shell in driehoeksformatie,....richting moet nog worden bepaald. Stock onder Euro 15,- is negatief.
  Dollar Index grafiek,....
 5. forum rang 6 handyman6 28 mei 2021 09:28
  quote:

  Dividend Collector schreef op 28 mei 2021 08:45:

  [...]

  Dit IS technische analyse, dus zonder fundamentele argumentatie. Alleen de grafiek telt.
  En in de grafiek zie je dus ook mooi wat we met ze allen fundamenteel van Shell vinden,om het te kopen of te verkopen,zeg maar de dagelijkse koers.
  TA ,mooi man.....
 6. forum rang 6 Stephanus1987 28 mei 2021 09:32
  De toekomst zal het uitwijzen. Voor mij zegt TA niet zoveel zonder een deugdelijke fundamentele analyse. TA kan wel een ondersteuning zijn van een fundamentele analyse, maar enkel beleggen op TA heeft wetenschappelijk gezien nooit gezorgd voor bovengemiddeld rendement. Ik blijf lekker LONG Shell, die 18 komt wel weer in zicht.
 7. forum rang 7 ttroo 28 mei 2021 09:47
  Niet breken. Dames en Heren! Ik zie ook wat Franse fondsen wat nerveuzer worden bij hun trendlijnen. Maar het goede nieuws is: Voorlopig houden ze stand. Ze breken NIET. Nog niet

  Centrale Banken zijn alles aan het doen om in control te blijven in de yields. Maar de regeringen werken in geen enkel land mee. Wat wilt u? Gratis Geld is te verleidelijk. Gratis Geld en Rente erbij is nog verleidelijker. Niemand wilt komen met hogere belastingen. Of met een heel mooi verhaal, belastingen zijn goed. Ik heb dat in geen enkel boek gezien. En regeringen kiezen niet om hun expenditures te verlagen, nee, die blijven ze verhogen en verhogen en verhogen. Kortom ook hier komt steeds meer een squeeze. Bevolkingen zijn steeds meer geld aan alles kwijt en dan krijgen ze hier voor mindere voorzieningen voor terug. Western Debt World is te verslaafd aan Debt geraakt. De Amerikaanse yields die hebben nauwelijks wat weggeven deze week. $28.33 trillion alweer die Amerikaanse schuld. Ze kunnen geen rente hebben van 1.5%. Kortom lage rentes blijven we houden en als we onverhoopt toch rentes boven de 2% krijgen, dan is dat een heel slecht teken. Een rente van 3.33% levert kost de Amerikaanse tax payers al $1 trillion.

  Wereld landen zijn Groot en gaan over naar Consumptie. En dus wordt de concurrentie om consumptie goederen steeds sterker. China blijft komen. Harmony OS, als dat nu wel of geen succes wordt, stel de volgende Chinese smartphone krijgt problemen met Amerika, dan is Harmony OS wel een stuk verder in het maak proces. En het nieuwe Chinese vliegtuig type zit zeker nog vol val Westerse componenten. Maar dat zal zeker meer Chinese componenten worden. Niet omdat China het wil, maar omdat ze moeten. Globalisering wordt hierbij Selectieve Globalisering. De combinatie China Rusland Iran Noord Korea heeft een behoorlijke achterban. Waarbij de ene partij goedkope arbeid levert, de andere energie en de andere een tegenmunt voor de dollar. Kortom er is duidelijk synergie bij deze partijen. En dan heb je ook opstandige landen, zoals we dat zo zien, die zich tijdelijk of meer permanent bij deze alliantie aansluit, dan zijn er ook nog blokken, die de macht moeten verdelen over meerdere partijen. Europa bijvoorbeeld. Alles vanuit Amerika is een hoge afhankelijksheid relatie. Zo wie zo is het wereld vreemd hoe Amerika zijn eigen leverancier China elke keer in elkaar probeert te beuken.

  Breken wordt zelfs 'uitbreken'. Naar boven. U gaat de goede kant op. Dit moet u vasthouden. No breaks today. Zelfs geen lunch breakes.
 8. forum rang 4 Newg88 28 mei 2021 10:05
  De 715 wordt een makkie.

  --
  Het sterk bullish nieuws voor beleggers is dat Amerikaanse beleggers momenteel een flinke sloot kapitaal investeren in Europese aandelenfondsen, zo blijkt uit data van JPMorgan Chase en Jefferies. Ain't seen nothing yet..?
  --

  Er bij zijn dames en heren het schijnt hier nog goedkoop te zijn.
 9. forum rang 6 handyman6 28 mei 2021 10:08
  Schulden gaan nooit meer door de landen worden terug betaald.Die fout maakte Japan eind 80 ger jaren,1989 toen iedereen ging verkopen om zijn schuldenaren terug te betalen. Gewoon steeds bij elkaar lenen,eeuwig rood staan,en hooguit een failliesementje hier of daar.
  Wordt het met lenen ergens te gortig ,verzint de staat geld erbij ,vult tekorten aan,reprimande voor de spekulant ,zoals nu in China,en je hoort er nooit meer wat van.Inflatie,zwakke munten ? Nee hoor,wij niet ...hunnie daarro ,die wel.
  Vroeg of laat vliegt de schuldenbalans van een land dan wel heel toevallig in de fik,of het gebouw met de administratie stort in ,oid en de balans staat weer op nul. Klaar.
  Niet als je Venezuela heet of Turkije,enz. want die hebben wel inflatie...
70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links