Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat doet u met uw Shelletjes? Ik houd ze

Wat doet u met uw Shelletjes? Ik houd ze

Deze reactie van RTL-Z-commentator Hans de Geus vind ik typerend voor de Nederlandse mentaliteit: ik tank en vervuil, maar Royal Dutch Shell heeft het gedaan.

Olies staat vandaag lager, maar in hoeverre dit allemaal een rol speelt, is moeilijk te duiden. Total en BP dalen vandaag ook. Deze gaf ik u al voorbeurs, het is ook ineens van alle kanten tegelijk:

Het is nog geen gelopen race. Shell gaat al in beroep tegen de uitspraak en uiteindelijk heeft het natuurlijk ook nog die ene joker achter de hand: vertrek uit Nederland. Ik kan me voorstellen dat het bedrijf dat eeuwige geprocedeer door actiegroepen - al vanaf Zuid-Afrika jaren zeventig - een keer zat is.  

Ik ben long, dus ik heb een bias, maar door juist Big Oil - wat over zoveel jaar wellicht Big Green is - of de braafste jongetjes van de klas aan te pakken, kan moeder aarde per saldo wel eens het grootste slachtoffer zijn. Er is een precendent.

Het grootste risico voor ons beleggers en aandeelhouders is dat de markt kopschuw gaat worden voor - Shell voorop - oliebedrijven en er een permanente korting in de koersen komt. Zulke plaatjes geef ik u ook vaak, Shell is de laatste jaren al een notoire underperfomer. 

De Telegraaf gaat zelfs nog veel verder. Eerder al klimaat en stikstof, de krant vraagt zich af of dit land door actiegroepen en rechters worden geregeerd. 

Wat doet u? Ik houd mijn aandelen, hoewel ik daar ook wel iets meer van had verwacht dan die lousy krap €16 die er nu op het bord staat en die dividendknauw van vorig jaar. Ik heb ze echt voor lang en de energietransitie is juist meer een kans voor het slimme Shell - nooit eerder was er zoveel fantasie - dan een risico.

Ik heb ook maar een kleine positie, voor mij is het geen halszaak. En ach, tegen die tijd dat we zijn uitgeprocedeerd is er wel weer een andere waan van de dag en is iedereen het weer vergeten. Nog even service van de zaak, kijk vanavond wellicht hiernaar voor alle juridische duiding van her fonds.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Jestbread 27 mei 2021 10:01
    Dus Arend-Jan denkt dat er niet meer tegen Shell geprocedeerd gaat worden als ze naar het VK vertrekken? Wishful thinking.

    Shell zal linksom of rechtsom wel aan zijn geld komen, ben ik van overtuigd. Sommigen, met name ouderen, reageren als een wesp gestoken omdat hun geliefde Shell aangepakt wordt. Alsof we nu opeens medelijden met de Shells van deze wereld moeten hebben. Shell zal meegaan in de transitie en daarin zal zij ook de vruchten van plukken.
  2. Katsjinggg 27 mei 2021 10:12
    tja de 2 dingen waarin de milieu gekkies uitblinken zijn hypocrisie en oogkleppen dus...helaas zijn dat nu net dingen die iemand populair maken - en gelden voor zowel voor een Donald Trump als die groene kliek

    Verbeter de wereld begin bij u zelve - maar toch zuipen diezelfde figuren energie, verplaatsten ze zich per auto en vliegtuig voor hun buitenlandse snoepreisjes, kopen ze groenten, fruit, kleding en hebbedingetjes die niet onder de kerktoren geproduceerd zijn...
  3. forum rang 6 Jestbread 27 mei 2021 10:15
    quote:

    Katsjinggg schreef op 27 mei 2021 10:12:

    tja de 2 dingen waarin de milieu gekkies uitblinken zijn hypocrisie en oogkleppen dus...helaas zijn dat nu net dingen die iemand populair maken - en gelden voor zowel voor een Donald Trump als die groene kliek

    Verbeter de wereld begin bij u zelve - maar toch zuipen diezelfde figuren energie, verplaatsten ze zich per auto en vliegtuig voor hun buitenlandse snoepreisjes, kopen ze groenten, fruit, kleding en hebbedingetjes die niet onder de kerktoren geproduceerd zijn...
    Ik vind het altijd zo'n bijzonder argument dat als je voor een schonere wereld zou strijden, je dan zelf in het leven helemaal niets zou mogen doen. Volgens mij gaat dit altijd hand in hand. En ik denk wel degelijk dat 'groene' mensen veel bewustere keuzes maken dan anderen, dus dan gaat het argument al helemaal niet op.
  4. forum rang 7 €URO-Trader 27 mei 2021 10:26
    Shell investeert momenteel in waterstof, Shell Pernis, Co2 overschot opslag, wind, zonne energie etc. Dat de wereld de hoeveelheid mensen niet aan kan op de huidige manier is een feit. Terug naar normaal, kleinere auto's, lagere pensioenen, geen werk terug naar minimum uitkering ongeacht laatst verdiende inkomen, geen digitale coins ivm energie slurpende energie, belasting op lucht- en scheepvaart en harde aanpak criminaliteit mbt tot dumping chemicaliën.
    .
    Tuurlijk, niemand wilt minder, het blijft zoals het is.
  5. agapim 27 mei 2021 10:34
    Het vonnis zal in hoger beroep zeker geen stand houden.
    Met name de verplichting ten aanzien van de afnemers is een brug te ver.
    Te vergelijken met een wapenfabrikant die verantwoordelijk wordt gesteld voor de gevolgen van het wapengebruik van zijn wapens.
    Nederland heeft RD Shell heel hard nodig.

    .
  6. forum rang 4 No-nonsense 27 mei 2021 10:38
    Zie het als een kans. Zet aan tot creativiteit. Kan absoluut geen kwaad. Ze kunnen hun energie beter in wat gelebriefjes-sessies steken om te kijken hoe dit voortvarend in een voordeel is om te zetten. Verder geen energie in nieuwe rechtzaken en hoger beroep stoppen. Dat lijkt zolangzamerhand wel een kernactiviteit van Shell. Kappen daarmee en even een voorbeeld stellen hoe hiermee om te gaan. Maar die mastodonten aan het hoofd moeten de slag kennelijk nog maken.
  7. Rubisz 27 mei 2021 10:54
    quote:

    Jestbread schreef op 27 mei 2021 10:15:

    [...]Ik vind het altijd zo'n bijzonder argument dat als je voor een schonere wereld zou strijden, je dan zelf in het leven helemaal niets zou mogen doen. Volgens mij gaat dit altijd hand in hand. En ik denk wel degelijk dat 'groene' mensen veel bewustere keuzes maken dan anderen, dus dan gaat het argument al helemaal niet op.
    Mee eens ja! Het is keuzes maken. Ik heb vrienden die geen vlees meer eten en al hun eten lokaal kopen, om zo met relatief weinig uitstoot toch nog op vlieg vakantie te kunnen gaan. Maar ik ken bijna niemand in mijn netwerk die nog een eigen auto rijdt en als ze het al doen is het een volledig elektrische auto.

    Ik kan me niet voorstellen dat 'groene' mensen niet bewuster keuzes maken, maar als het wel zo is zou ik er graag een bron van zien.
  8. kpt Raketstart 27 mei 2021 11:25
    Een politieke uitspraak. De rechtspraak in NL is een GL/D66 bastion, zo kan men regeren onder de voordeur door. Beslissing over een strategie bedrijf heeft weinig te maken met gezond verstand en alles met politiek. Een vorm van politiek waarbij de scheiding der machten alleen maar hinderlijk is. Volgende stap is een vleesverbod (zou ik eerlijk gezegd logischer vinden).
  9. [verwijderd] 27 mei 2021 11:32
    Blijft het feit dat de benzine verkopen(in liters) in ons landje blijven teruglopen, dit kan elke pomphouder bevestigen.
    Elk plofmotor die wordt omgeruild voor een niet uitstoot voertuig is blijvend omzet verlies dat nooit meer terugkomt, een blijvend negatieve groei voor de Koninklijke dus!

    Maar RDS is wereldwijd! de trend is ook wereldwijd, zeker in de westerse wereld waar elektrisch rijden triple digit groeit.

    Het aanstaande einde van RDS is het begin van iets nieuws, iets schoners, meer houdbaar, beter uitlegbaar.

    De Steenkool Handels Vereniging doet ook niet meer in kolen terwijl de naam dat wel doet vermoeden, de template voor Shell?
  10. kpt Raketstart 27 mei 2021 12:10
    Om even bij de vraag te blijven; de strategie van RDS is transitie van winning/productie naar energieplatform. Dat proces heb ik begin dit jr bekeken en toen een positie genomen. Dit fluctueert naar gelang de koersverloop tussen 2 tot 5% van mijn portefeuille, momenteel 2. Een platform impliceert dat de huidige grondstof winning wordt afgestoten, en daarin liggen de koers en de uitspraak dus niet hinderlijk overhoop met elkaar. Hierin staat alleen het tempo van de transitie op het spel. Echter, de verplichting dat toeleveranciers RDS ook de uitspraak moeten naleven (toekomstige winning/opwekking) is een praktisch onmogelijke opgave. Hierin is werk aan de winkel voor het management: A. overtuig het Hof ervan dat alleen de overheid gaat over toetsing uitstoot bedrijven en tegelijk B. stop ontwikkeling nieuwe velden, verminder jaarlijks de fossiele winning met een aantal % en laat de energieprijzen maar eens flink oplopen. Ja, ontwrichtend voor onze economie en er gaan grote geldstromen lopen naar Rusland en het Middenoosten, maar dat is kennelijk de wens van GL/D66.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links