Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Rentes krijgen een tik

Slotcall: Rentes krijgen een tik

De AEX (+0,3%) stijgt vrolijk door. Onder aanvoering van de chippers nadert de hoofdindex zijn all time high. Dit keer doet Fed-voorzitter Charles Evans een duit in het zakje.

Hij zei bij een vergadering, georganiseerd door de Bank of Japan, dat de inflatie momenteel hoog is, maar niet structureel op een ongewenst hoog niveau zal blijven liggen. Evans blijft daarom voorstander van het stimulerende beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Zijn woorden zorgen ervoor dat de rentes in een brede lijn omlaag gaan, zo zakt de Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier met drie basispunten tot -0,01%. Het is niet de eerste keer dit jaar dat dan de technologie-aandelen komen bovendrijven.

Onder andere Besi (+2,8%), ASML (+2,0%), ASMI (+1,8%) en Adyen (+2,4%) springen er positief uit. Defensieve havens zoals Ahold (-0,7%) en Heineken (-0,9%) blijven daarentegen wat achter.

Mogelijke emissie Lufthansa

Analist Peter Schutte vreest dat Lufthansa (+1,5%) binnenkort weer met de pet rond moet. De Duitse luchtvaartmaatschappij beschikt over een eigen vermogen van €2 miljard en een flinterdunne solvabiliteitsratio van 5,2%.

Simpel gezegd: slechts 5% van het totaal vermogen is gefinancierd met eigen vermogen en de overige 95% bestaat uit schulden. Dat zijn geen cijfers waar je als aandeelhouder vrolijk van wordt. 

Tijdens de op 4 mei 2021 gehouden Algemene Aandeelhoudersvergadering stemden bijna alle aanwezige aandeelhouders in met de mogelijkheid tot een kapitaalversterking van maximaal €5,5 miljard. Van deze mogelijkheid zal het management vermoedelijk snel gebruik maken.

Wat u nu moet doen met uw aandelen Lufthansa leest u in het onderstaande artikel.

"Baidu ondergewaardeerd"

Baidu (+2,0%) is niet immuun gebleken voor de toenemende bemoeienis van de Chinese overheid. Sinds eind februari is de koers van het "Chinese Google" met circa 40% gedaald.

Dat terwijl de eerstekwartaalcijfers bepaald niet slecht waren. De omzet steeg ruim 25% op jaarbasis en tevens gingen de marges stevig omhoog. Inmiddels is de waardering gezakt tot 16 keer de verwachte winst over 2022.

Analist Paul Weeteling acht het aandeel koopwaardig. Zijn argumenten en koersdoel leest u in het onderstaande artikel.

Brede markt

  • De AEX stijgt 0,3% en daarmee blijven we de Fransen (-0,1%) ruim voor. De stijging van de Duitse beurs (+0,2%) valt mij een beetje tegen. Gisteren was de DAX dicht i.v.m. tweede pinksterdag. Zij hadden dus nog iets goed te maken.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) klimt 0,3% en noteert 18,5 punten.
  • Wall Street koerst rondom de slotstand van gisteren. Een kleine tegenvaller, want bij opening stonden er nog kleine plusjes.
  • De euro klimt 0,2% en noteert 1,224 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,6%) en zilver (+0,3%) lopen verder op.
  • Olie: WTI (+3,3%) en Brent (+2,7%) hebben er zin in.
  • Bitcoin (-2,3%) koelt daarentegen wat af.

Het Damrak:

  • De dalende rente betekent slecht nieuws voor onze verzekeraars. Het komt dus niet als een verrassing dat Aegon (-0,9%), ASR (-1,3%) en NN Group (-1,4%) vandaag tegenvallen.
  • De analisten van Credit Suisse maken zich geen zorgen over de toenemende concurrentie binnen de maaltijdbezorgingsbranche in Duitsland. Hier heeft Just Eat Takeaway (+4,2%) een dominante marktpositie. De Zwitserse zakenbank denkt dat de Nederlandse maaltijdbezorger deze vasthoudt en handhaaft daarom zijn koopadvies. Het koersdoel gaat wel met 10% omlaag naar €128.
  • Sinds begin maart is de fut een beetje uit de koers van Royal Dutch Shell (-2,8%). Anderzijds is de koers begin dit jaar ook wel erg hard opgelopen. Met een plus van 10% behoort Koninklijke Olie tot de middenmoot binnen de AEX.
  • Corbion (+1,6%) blijft maar stijgen. De IEX-Beleggersdesk acht het aandeel overgewaardeerd.
  • PostNL (+1,5%) stoomt op een keurig volume van 5 miljoen stukjes verder op.
  • Het Add Value Fund is geenszins van plan in te stemmen met het verhoogde bod op Hunter Douglas (+0,1%) van €82. Het investeringsfonds, geleid door Willem Burgers en Hilco Wiersma, schat de waarde van het aandeel op minimaal €175. Dit is meer dan het dubbele van het bod van grootaandeelhouder Ralph Sonnebergh. 

Adviezen

  • Aegon: naar €3,70 van €3,20 en houden - Deutsche Bank
  • Just Eat Takeaway: naar €128 van €143 en kopen - Credit Suisse
  • NN Group: naar €42 van €39 en houden - Deutsche Bank
  • Prosus: naar €148 van €160 en kopen - Bank of America
  • SBM Offshore: naar houden en €17,90 - AlphaValue

Agenda

26 mei Event Consensus
16:30   VS olievoorraden  
22:00   Nvidia Q1-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. De Buurman 26 mei 2021 02:15
    quote:

    schreef:

    Sinds begin maart is de fut een beetje uit de koers van Royal Dutch Shell (-2,8%). Anderzijds is de koers begin dit jaar ook wel erg hard opgelopen. Met een plus van 10% behoort Koninklijke Olie tot de middenmoot binnen de AEX.
    YTD resultaat van andere oil majors:

    Total: + 11%
    BP: +22%
    Chevron: +23%
    ExxonMobil: +40%

    ...dan is die kleine 10% eigenlijk toch wel wat karig, nietwaar?
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links