Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Relatieve sterkte: de manier om de mannen van de jongens te scheiden

Relatieve sterkte: de manier om de mannen van de jongens te scheiden

Relatieve sterkte is de manier om de mannen van de jongens te scheiden, dus om sterke aandelen van minder sterke aandelen te onderscheiden.

Op donderdagavond 27 mei vindt de Hollandse Aandelenavond 2021 plaats, waarop ik de TA voor mijn rekening zal nemen. Vorig jaar werd TA vertegenwoordigd worden door mijn collega Wouter Slot.

Op 27 mei ga ik samen met u kijken welke aandelen komend jaar in aanmerking komen om in te beleggen. Ik ben al bezig een mooi boodschappenlijstje voor u klaar te maken, waaruit ik een top-3 ga samenstellen.

Het selectieproces voor dit lijstje gebeurt uiteraard niet met de natte vinger. Het is ook niet een lijstje waarover in het team gestemd wordt. De keuze hiervoor is gebaseerd op de Best of the Best Methode (B.O.B.-methode).

De B.O.B.-methode stelt een belegger in staat outperformers al in een vroeg stadium te herkennen. Dus goede van minder goede aandelen scheiden.

In mijn Blog van vandaag bespreek ik de volgende zaken

 • De B.O.B.-methode uitgelegd
 • De Top 3 van de Hollandse Aandelenavond van vorig jaar

B.O.B.-methode

De B.O.B.-indicator geeft de relatieve prestaties van een aandeel weer. Dit wordt ook wel de B.O.B.-lijn of relatieve sterkte genoemd. De B.O.B.-lijn (de blauwe doorlopende lijn in de lange termijn grafieken hierna) vergelijkt het koersverloop van een aandeel met dat van de betreffende index.

De B.O.B.-lijn van Heineken zet dus het koersverloop van Heineken af tegenover dat van de AEX. Stel dat Heineken in een periode van 6 maanden met 10% oploopt, terwijl de AEX in diezelfde periode met 20% stijgt, dan zal de B.O.B.-lijn van Heineken in die betreffende periode dalen. En uiteraard vice versa.

De B.O.B.-methode wordt gebruikt bij het selecteren van een fonds voor de lange termijn Tostramsportefeuilles. En uiteraard voor de Top 3 van volgend jaar.

Technische criteria

De B.O.B.-methode is gebaseerd op de volgende technische criteria:

 • De eerste voorwaarde: Een stijgende trend is op de grafiek altijd goed herkenbaar aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems.
 • Een objectieve manier om een stijgende trend te herkennen is te beoordelen of de koers van het aandeel boven de lijn van het 200-daags gemiddelde beweegt en of die 200-dagenlijn (de rode doorlopende lijn op de grafieken) stijgt.
 • De tweede voorwaarde: Een aandeel moet altijd beter presteren dan andere aandelen op de beurs.
 • Dit beoordelen de analisten van Tostrams aan de hand van de B.O.B.-lijn. Deze geeft aan dat het aandeel van uw keuze beter of slechter presteert dan andere aandelen.

Wij beleggen dus enkel in aandelen met een stijgende B.O.B.-lijn, want dat aandeel doet het beter dan de rest van de markt. Een goed voorbeeld van een aandeel met een stijgende koerstrend en een stijgende B.O.B.-lijn is ASML, de beste performer van onze Top 3 van vorig jaar. ASML is sinds oktober vorig jaar opgelopen van €317 naar €528, een stijging van 66%.

Op de lange-termijngrafiek van ASML valt de sterk stijgende B.O.B.-lijn op. Dat komt omdat de AEX in dezelfde periode met 'slechts' 26% is gestegen. Dat is dus ook de reden dat ASML in de Top 3 van 2020 zat. Maar ook de reden dat ASML in de defensieve lange termijn Tostramsportefeuille is opgenomen. Andere aandelen die in de B.O.B.-portefeuille zitten, zoals onder andere Besi, ASMI en Arcadis, zijn dan ook stuk voor stuk outperformers.

Overigens is de B.O.B.-methode niet feilloos. Dat zien we aan Ahold Delhaize, een van onze Top 3 aandelen van 2020 die de race met verlies heeft afgesloten.

Hollandse Aandelenavond 2021

Zoals tijdens elke Hollandse Aandelen Avond worden er ook deze keer drie kanshebbers voor het komend jaar gekozen. Ook op 27 mei a.s. is de Hollandse Aandelenavond weer online toegankelijk.  Ik hoop u ook deze keer te mogen begroeten. Deelname is gratis, u dient zich wel vooraf aan te melden.

Uiteraard zal ik op de Hollandse Aandelen Avond van 2021 mijn visie op aandelen uitgebreid uit de doeken doen en u mijn nieuwe Hollandse Top 3 te geven.

Hieronder kijk ik terug op onze Top 3 van de Hollandse Aandelenavond van vorig jaar.

Terugblik 2020

Op de vorige Hollandse Aandelen Avond van 2020, die in september van dat jaar plaatsvond, was de stemming verdeeld ten aanzien van het post-corona herstel op de beurzen. Ons lange-termijn-advies indertijd was 'Buy the Dips'.

Toen wisten we nog niet dat corona langer en heftiger zou huishouden in de economie. Desondanks is de AEX sinds de Hollandse Aandelen Avond van 2020 met ruim 26% gestegen.

Voor komend jaar ben ik meer uitgesproken in mijn technische visie. Want het belangrijkste gegeven is dat de Nederlandse beurs is doorgebroken, boven de top van 2001 rond 700-703.

Hieronder de rendementen van onze vorige Top 3 (op basis van de slotkoersen van 14 mei 2021).

Op de Hollandse Avond van 2020 was dit onze TA- top 3:

 • ASML (toen €317,20, nu €528): +66,5%
 • Corbion (toen €42,65, nu €48): +12,5%
 • Ahold Delhaize (toen €24,95, nu €23,45): -5,8%

Onze shortkandidaat was AMG op een koers van €14,65.

Dit zijn de rendementen van onze Top 3 2020:

Op portefeuillebasis zou onze Top 3 van 2020 een gemiddeld rendement van 24,5% opleveren. Niet slecht voor een periode van 8 maanden, maar wel iets minder dan het beursgemiddelde. Ter vergelijking: de AEX steeg tussen 6 oktober en eind vorige week 14 mei van 555,38 naar 703,33 punten: + 26,6%

Onze short AMG, geadviseerd op €14,65 was een misser. Met een koers van €28,55 nu, heeft die tip zeer slecht gerendeerd.

ASML

ASML doet het technisch bijzonder goed. De recente correctie van ASML vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers zich boven de top van begin 2021 weet te handhaven, blijft het technische beeld positief. Koersdoel ligt rond 600 (berekend koersdoel).

De 200-dagenlijn (glooiende doorlopende rode lijn) laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie van ASML weer. De stijgende trend van de B.O.B.-indicator (glooiende doorlopende blauwe lijn) van ASML geeft betere prestaties aan, vergeleken met de rest van de markt.

Corbion

Corbion is getipt, nadat medio vorig jaar de pre-coronatop rond €36 was gebroken. Op de recente correctie lijkt Corbion een hogere bodem binnen de stijgende trend te vormen. We zien echter ook wat aarzeling. Er ligt steun op €40,85 (de bodem van 12 maart). Weerstand ligt rond €55,00 (berekend koersdoel).

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Corbion wijst op een positieve technische conditie. De afvlakkende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) signaleert dat Corbion de laatste maanden iets achterop raakt vergeleken met de rest van de markt.

Ahold

In de zomer van vorig jaar brak Ahold boven de toppen van 2019 en 2020 rond €24, wat aanvankelijk een sterk teken was en een koopsignaal opleverde. Maar deze uitbraak is slechts enkele maanden vastgehouden. Eind 2020 is de uitbraak teruggegeven en het koopsignaal geneutraliseerd.

De verkoopdruk in Ahold Delhaize is echter beperkt. Hoewel de koersbodems en de koerstoppen lager liggen, lijkt het erop dat de daling niet intens is. Het koersverloop is echter behoedzaam. Weerstand ligt op €24,26 (de top van 9 april).

Bij Ahold Delhaize laat de 200-dagenlijn een vlak verloop zien, terwijl de koers erom heen cirkelt. Dit geeft een matte technische conditie weer. De dalende B.O.B.-lijn suggereert dat Ahold Delhaize zwakker presteert vergeleken met de rest van de markt.

AMG

Over AMG kunnen we kort zijn, dat was een misser. Toen we het aandeel in oktober tipten als short, bewoog het nog in een dalende trend. Maar eind 2020 heeft AMG die dalende fase verlaten en de weg omhoog ingezet.

Daarmee verdampten de neerwaartse kansen. Inmiddels heeft AMG de weerstand van €36,20 (gevormd op 1 maart 2019) bereikt. De oplopende 200-dagenlijn van AMG duidt op een positieve technische conditie.

De stijgende B.O.B.-indicator geeft aan dat AMG beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van AMG met dat van het marktgemiddelde.


Hollandse Aandelenavond 2021

Zoals gezegd staat er een mooi boodschappenlijstje voor u klaar, van fondsen met voldoende opwaarts potentieel voor de komende 12 maanden . Hieruit zal ik de komende weken een Top 3 samenstellen voor de Hollandse Avond.

Ik wil u hierbij van harte voor uitnodigen. Deelname is gratis, u dient zich vooraf aan te melden via deze link.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 03 dec Spannend, nog zoveel kopers aan de kant 278
 2. 01 dec AEX nog in correctiestand: aantal dalers groter dan aantal stijgers 257
 3. 30 nov Mind the gap bij de AEX 211

Reacties

53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 18 mei 2021 09:12
  Gaan de yields weer spoken? Vooral de Duitse en Ukkie yield! Ze blijven dicht bij de rode lijnen. ECB en BOU (Bank of Ukkie) moeten gaan ingrijpen. Beurzen negeren voorlopig de dicht bij de rode lijnen staande yields. Lastig. Beurzen zouden wat verder moeten opveren, maar de middel lange parameter kan roet in het eten gooien. Yields zouden zich wat moeten terugtrekken, maar dat is geen must. Wat lucht uit de yields kan geen kwaad, of eigenlijk wel, want als de lucht er uit is, dan kunnen ze mega flink gaan spoken. Franse Fondsen lijken wat aan de hoge kant. Misschien gaat daar wat lucht uit na de beursopening. Het grootste gevaar komt uit de Yield kant, want hogere yields is simpelweg niet goed. Niet goed voor obligaties, niet voor aandelen, die mega hoog staan, niet voor de huizen markten die mega hoog staan, niet voor de zombie bedrijven, die we in mega aantallen in de wereld hebben en niet voor toekomstige investeringen die steeds betere rendementen moeten laten zien, maar daarvoor is de huidige yields feitelijk nog te laag, zeker in Europa.
 2. forum rang 5 mollowitz 18 mei 2021 11:04
  quote:

  Doptieman schreef op 18 mei 2021 10:45:


  En ineens mag de AEX weer in de Oppompmodus en door naar 710.

  Dan even neutraliseren rond de 708 en dan straks gewoon weer hoger denk ik.

  Heb maar vast afscheid genomen van mijn mei index calls en ga ax4 calls nog maar vasthouden.
  Thanks Regie!!


  a classic one again...
 3. forum rang 7 Calimero 18 mei 2021 11:22
  quote:

  Doptieman schreef op 18 mei 2021 11:12:


  Zal vast goed berekend zijn ,,deze Classic one,, die nu even in de neutraalstand wordt gehouden.

  ff de handrem en dan weer verder??


  Wel eens 7 geteld ???
  voorbeeld : slot gisteren 703,22 + 7 = 710,22 ... kijk eens naar grafiek van vandaag ...

  mvg
 4. forum rang 7 pietje-2005 18 mei 2021 12:41
  Maar, . . spionage is toch in eerste instantie van de amerikanen ? Toch ? Die hadden en natuurlijk ook hebben, allerlei speciale programmas en achterdeurtjes lopen voor dat doel. Als ze nog meer willen weten, chanteren ze gewoon vriend en vijand (van dat moment) om die gegevens te overleggen en bij het nalaten daarvan komen allerlei sancties in werking.
 5. forum rang 5 mollowitz 18 mei 2021 12:48
  quote:

  pietje-2005 schreef op 18 mei 2021 12:41:


  Maar, . . spionage is toch in eerste instantie van de amerikanen ? Toch ? Die hadden en natuurlijk ook hebben, allerlei speciale programmas en achterdeurtjes lopen voor dat doel. Als ze nog meer willen weten, chanteren ze gewoon vriend en vijand (van dat moment) om die gegevens te overleggen en bij het nalaten daarvan komen allerlei sancties in werking.


  oh ja, dat is waar ook. Ik denk ook wel dat de NOS spioneert...
53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links