Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rally Nederlandse herbeleggingsindex loopt dood

Rally Nederlandse herbeleggingsindex loopt dood

Op korte termijn loopt de opmars van Nederlandse aandelen dood. De AEX Total Return Index stagneert.

Technisch zette de Nederlandse herbeleggingsindex eind vorige week een nieuw all-time high neer. Maar het nieuwe koersrecord werd niet vastgehouden.

De technische plaatjes van de AEX Total Return Index voor de lange termijn staan nog steeds recht overeind. De twijfel zit vooral op de korte termijn, waar veel aarzeling optreedt.

Bovendien loopt het seizoenseffect ten einde. In de periode tussen oktober en april/mei presteren de beurzen doorgaans het best, in vergelijking met de andere maanden.

Dividenden herbelegd

Op de Nederlandse aandelenbeurs hebben we twee belangrijke graadmeters. Iedereen kent uiteraard de 'gewone' AEX prijsindex. Maar in de luwte is er de minder bekende AEX Total Return Index. Dat is dezelfde AEX, maar dan met de dividenden herbelegd.

Eigenlijk is de AEX Total Return Index veel representatiever voor de voortgang van de Nederlandse economie, dan de 'gewone' AEX prijsindex. Jaarlijks loopt de AEX Total Return Index vanwege de dividendcomponent enkele procenten voor op de AEX-index. In Europa worden bijvoorbeeld ook bij de Duitse DAX de dividenden herbelegd.

Op korte termijn lijkt de opmars van de Nederlandse herbeleggingsindex dood te lopen. In de afgelopen weken vormde de AEX Total Return index wel licht hogere toppen, maar dit gebeurde zonder overtuiging.

Het technische plaatje op korte termijn geeft dan ook een zijwaarts verloop aan, op de grafiek hieronder gemarkeerd met de twee blauwe lijntjes.  

Vandaag bekijk ik de AEX Total Return Index

Total Return Index korte termijn: consolidatie

De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) maakt even een pas op de plaats, maar ligt er technisch bezien niet onaardig bij.

Zolang de AEX Total Return index hogere koersbodems weet te vormen, blijven we opwaarts kijken. Dit geeft aan dat er nog steeds op hogere niveaus wordt gekocht.

Om de oude stijgende trend voort te kunnen zetten, moet de AEX Total Return index breken en sluiten boven de laatste koerspiek rond 2.562,79 punten (gevormd op 29 april).

Lange termijn Total Return Index: nog steeds sterk

De afgelopen jaren is de AEX Total Return Index hard opgelopen. Vlak voor het uitbreken van de coronapandemie werd nog een all-time high neergezet op 2.193,14 punten. Daarna ging de beurs hard onderuit. Slechts één maand later stond de herbeleggingsindex 38% lager op 1.352,96 punten.

Medio 2020 herstelde de index naar 2.075 punten. Daar bleef de Nederlandse beurs een paar maanden hangen. Maar vanuit een technisch perspectief wel met een duidelijk hogere bodem rond 1.883,85 punten (het low van 25 september).

Uiteindelijk heeft de Nederlandse herbeleggingsindex ook de top van vorig jaar gebroken. Dat gebeurde in de de eerste beursweek van 2021: toen brak de AEX Total Return Index boven haar oude koersrecord van 21 februari op 2.193,14 punten. Het technische plaatje heeft hiermee een positieve impuls gekregen. 

De technische plaatjes voor de lange termijn zijn nog steeds positief. De twijfel zit enkel op de korte termijn, waar we aarzeling zien.

Vanwege een storing bij onze koersleverancier, kan het zijn dat de onderstaande langetermijngrafiek een afwijkende koershorizon weergeeft. Aan een oplossing wordt gewerkt. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 46
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Reacties

278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 mei 2021 08:26
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 11 mei 2021 07:50:

    Lange termijn Total Return Index: nog steeds sterk

    de vrees afgenomen dat de Federal Reserve eerder dan verwacht de rente zal verhogen.

    Dus gewoon omhoog .
    lol

    total return index gaat altijd alleen maar omhoog
    dat is logisch

    kan ook niet naders
    daarom is het een total return index

  2. forum rang 5 an12 11 mei 2021 08:30
    quote:

    Tipje van sluier schreef op 11 mei 2021 08:27:

    Zie je zie je, je mag nooit op de top kopen, anders bank te veel marge weg brengen naar mij.

    zIE JE NAAIRJ, BIJ DOW JONES MOEST EN MOEST GAM GEDAAN WORDEN 1ST ANDERS KON JE TE GOEDKOOP KRIJGEN VORIGE WEEK.
    Als je dat allemaal al weer weet waarom handel je er dan niet naar?
  3. forum rang 6 ttroo 11 mei 2021 09:11
    En nu? Heel lastig. Correcties zouden meer en meer moeten komen, maar de gisteren ingezette rode dag komt wel wat vroeg in de beursweek. Niettemin liggen de koersen erg zwaar en erg hoog. Dus we gaan het zien wat deze dag gaat geven.

    10Y yields deed per saldo niet zo veel gisteren. Maar vandaag gaan ze het weer proberen. Zeker de Duitse yield heeft er veel zin in, maar de -0.20 grens is lastig te slechten, althans definitief. Nu -0.1935. Dus ze zijn weer bezig om deze grens te proberen te slechten. Ukkie Yield krijgt ook weer zuurstof. Maar moeten nog een stukje verder om de 0.84 a 0.85 aan te vallen - om vervolgens onder weg te gaan naar de rode Ukkie lijn.
278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links