Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Stagnerende chips

Stagnerende chips

De verwachtingen voor de halfgeleidersindustrie zijn hooggespannen, maar een sterke koerstechnische sprong blijft vooralsnog uit. Blijkbaar spelen de tekorten op de chipmarkt het koersverloop parten.

Gisteren nog maakte autofabrikant VDL bekend de productie opnieuw stil te leggen vanwege een aanhoudend chiptekort. Ook andere sectoren hebben hiermee te maken. Chipfabrikant Intel meldde afgelopen weekend dat het wereldwijde tekort aan halfgeleiders waarschijnlijk nog enkele jaren zal aanhouden.

Het tekort aan chips wordt mede gevoed door de volgende factoren:

 • Vanwege de coronacrisis neemt de vraag naar mobiele apparaten, pc's en upgrades van datacenters toe, omdat meer mensen op afstand zijn gaan werken en studeren.
 • Er is sterke vraag naar geavanceerdere chips door de opmars van nieuwe technologieën, zoals clouddiensten, het uitrollen van 5G en kunstmatige intelligentie.
 • De aanvoer van halfgeleiders stokte.

Positieve koersreactie blijft uit

Maar op de beurzen gaat er blijkbaar iets mis met het koersverloop van halfgeleiders. Want een positieve koersreactie op de sterke kwartaalcijfers is uitgebleven.

Op de Nederlandse beurs zwalkt de koers van ASML al een paar weken tussen €530 en €550 euro. ASMI stond 1 april op €256, nu op €254. Terwijl Besi, waar iedereen laaiend enthousiast over is, met ruim 15% is gedaald sinds de top van 12 april rond €78,72.

Op Wall Street lijken koersen eveneens te stagneren. Intel verloor de afgelopen weken ruim 16%. Applied Materials daalde met tegen de 10%. NXP Semiconductors is ruim 12% kwijtgeraakt, terwijl NVIDIA met een verlies van een kleine 5% de schade beperkt wist te houden.

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, noteert nu rond 3.108,99 punten, net zo hoog als medio januari. Sinds het all-time high rond 3.314,16 van 5 april is de SOX met zo'n 6% gedaald.

... ondanks juichstemming onder analisten

Deze getallen getuigen niet van euforie of veel enthousiasme. Dit staat bovendien in schril contrast met de uitermate positieve stemming onder analisten en marktspecialisten voor de chipssector.

Intel is zelfs bezig met de verbouwing van zijn fabrieken om de productie te verhogen en het tekort aan chips in de auto-industrie aan te pakken. Verder beloofde president Joe Biden recent $37 miljard om de bouw van chipfabrieken in de Verenigde Staten een extra zetje te geven en zo de tekorten aan te pakken.

Besi

Vandaag bekijk ik het technische verloop van Besi, NVIDIA en de SOX-index. 

In de defensieve langetermijn-Tostramsportefeuille houden we de positie van Besi aan. Ons laatste langetermijn-koopadvies voor Besi is van 25 februari 2019. Toen tipten we 880 stukken Besi op een aankoopkoers van €22,72. Deze positie voor de defensieve Tostramsportefeuille adviseren we aan te houden, want de steun/stoploss is niet in gevaar.

Wenst u ook de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Lange termijn Besi

Besi valt hard terug, maar nog binnen de stijgende trend. De trend is per saldo nog steeds opwaarts gericht, maar het ontbreekt momenteel aan kracht.

Van belang is dat Besi zich weet te handhaven boven steun €55,64 (bodem van 5 maart). De hogere bodems wijzen nog wel op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend dient Besi boven de laatste top te breken. Weerstand hanteren we op €85,00 (berekend koersdoel).

De 200-dagenlijn van Besi laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Besi beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Besi met dat van het marktgemiddelde.

De positie Besi in de defensieve Tostramsportefeuille staat inmiddels op een winst van ruim 194%. We  adviseren de stukken aan te houden, zolang de steun/stoploss €55,64 niet in gevaar is.

Lange termijn NVIDIA

NVIDIA lijkt na een consolidatie de uptrend te hervatten. Indien de laatste top overtuigend wordt gebroken, komt er ruimte voor verdere koersstijging richting $700 (berekend koersdoel). We blijven positief zolang steun $476,18 (bodem van 21 september 2020) weet stand te houden. Aanhouden in de langetermijn-beleggingsportefeuille.

De stijgende 200-dagenlijn van NVIDIA  geeft een positieve technische conditie weer. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) stijgt en signaleert dat NVIDIA beter presteert dan de rest van de markt.

Ons laatste langetermijn-koopadvies voor NVIDIA is van 9 december 2019, toen tipten we 880 stukken op een aankoopkoers van $213,94. Deze positie voor de defensieve Tostramsportefeuille, inmiddels ruim 180% gestegen sinds opname,  adviseren we aan te houden, zolang de steun/stoploss $476,18 intact is. 

Lange termijn SOX-index

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, moet blijkbaar nieuwe krachten opdoen. Binnen de stijgende trend wordt een consolidatie zichtbaar. Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers.

Hogere bodems wijzen nog wel steeds op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de oude uptrend moet de SOX-index boven de laatste top breken.

Onder de steun van 2.759,20 punten (bodem van 8 maart) verzwakt het beeld. Wacht op nadere technische signalen. Weerstand ligt op 3.920 punten (berekend koersdoel).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 20 okt AEX kampt met matte omzetten 86
 2. 19 okt Weerstand 800 nog iets te zwaar en Philips kampt met verkoopdruk 68
 3. 18 okt Inflatie, inflatie, inflatie: dit waait niet zomaar over 91

Reacties

289 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 4 mei 2021 08:55
  Beren kunnen en mogen Gratis Prijs Schieten en dat lukt ze niet tot nauwelijks.Maar vandaag hebben en krijgen ze ene nieuwe poging. Rode futures als start, is beter dan gisteren. Toen waren en groene futures, met een behoorlijke dip, maar dat was meteen het Gratis Prijs Schieten voor de beren. Amerikaanse futures doen lichtjes mee met rood. We gaan openen. Gooi die Europese beurzen maar open. Noord Europeze beurzen kunnen dicht blijven. Zuid Europese beurzen doen het veel beter. Hoe heten ze ook al weer. Griekenland - Italie en Spanje. De outperformers van Europa. Waarom hebben we nog een AEX? Laat al die bedrijven echt adding value toevoegen aan de share holders value. Hun ondernemingen om turnen tot digitale coin mining bedrijven. Dat levert veel meer op.
289 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links