Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bankzorgen

In de afgelopen weken zijn de winstcijfers van de Europese grootbanken binnengedruppeld. Hieruit blijkt dat de gelden gestald bij de centrale banken in de wereld het afgelopen jaar enorm is toegenomen tot ruim 600 miljard euro; een stijging van 50% ten opzichte van een jaar eerder.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

De vlucht naar een veilige haven houdt nog steeds aan bij banken. Onderling heerst er weinig vertrouwen en lijkt de economische onzekerheid in de loop van 2012 verder toe te nemen.

Het is alleen al grappig om te zien hoe het statige Internationale Monetaire Fonds (IMF) haar inschatting over de Griekse schuldontwikkeling steeds bijstelt. Daar zijn ze de weg al een tijdje volledig kwijt.

Extra druk
Dat de zorgen bij banken aanhouden komt enerzijds door de steeds strengere eisen die door de toezichthoudende instanties worden gesteld in de vorm van bijvoorbeeld het aanhouden van hogere kapitaalratio's. Het redden van de Grieken wordt uiteindelijk grotendeels door onze banken betaald en dat geld moet ergens vandaan komen.

Het gevolg is minder uitleenmogelijkheden voor particulieren en bedrijven. Ik denk dat dit weer verdere druk geeft op de Nederlandse economie in de loop van 2012. Maar niet alleen Griekenland zorgt voor problemen; met een sneltreinvaart komen de Portugezen met grote financiële problemen.

Nu is de Portugeze economie van vergelijkbare grootte als de Griekse. Maar de vraag is of er voldoende draagkracht is onder de bevolking om ook hier weer geld op bij te leggen.

Ten slotte kijk ik naar Spanje en zie dat de banken daar binnenkort ook weer om extra kapitaal komen vragen. Het aantal uitstaande slechte leningen neemt daar nog altijd fors toe. En dat gaat gepaard met een sterk oplopende werkloosheid zoals u in onderstaande figuur kunt terugzien.

Deze zorgelijke ontwikkelingen houden de gemoederen onder de banken flink bezig. Op de aandelenmarkten maakt men zich hier nog niet zo druk over. Komt dat pas later dit jaar?


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2012 15:00
    De afgedwongen haircut van de Griekse obligaties is niet vrijwillig, dus een credit event. Een hele grote test voor de niet transparante CDS markt. Credit Default Swaps zijn door Warren Buffett ooit beschreven als 'financial weapons of mass destruction'. Vrouwen en kinderen eerst..
  2. MartijnN1932 22 februari 2012 15:21
    Quote " Het redden van de Grieken wordt uiteindelijk grotendeels door onze banken betaald en dat geld moet ergens vandaan komen."

    volgens mij komt het geld nog steeds van de belasting betalers, die via de regeringen weer behoorlijk wat cash aan de banken hebben verschaft om zo de Griekse default op te kunnen vangen .

    Zo niet dan komt het wel in de vorm van lagere rentes op spaarrekeningen en hogere rentes op hypotheken etc bij de klanten (dus belastingbetalers terecht)..
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links