Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Moodeasy

We kunnen hier met met z'n allen gaan klagen en zaniken dat Dat Minirokje van de administratie op Valentijnsdag wéér géén rode koontjes kaartje heeft gestuurd, dat Moody's met een vloot downgrades voor Europese landen dreigt en dat de Japanse centrale bank weer een blik geld van 128 miljard dollar opentrekt.

Seen it, been there & done it. Toch? Het goede nieuws is dat u Griekenland niet in mijn eerste alinea tegenkomt. Leuker vind ik het om me met dingen bezig te houden, waar niemand op let. De comeback van de VS als industrienatie wellicht? Na de Aziatische avonturen zien Amerikaanse CEO's hun thuisland weer zitten.

De afgelopen maanden zag ik al wat anekdotisch bewijs hiervan langskomen: Ford dat autofabrieken terughaalt, techconcerns die callcentres verhuizen en ik zag zelfs dat er in Pittsburgh - het Liège van de VS - weer een hoogoven draait. Niet dat u mij moet naparaten, maar kijk als belegger over schuldencrisis heen.

Zelfs Moody's went

Toch eerst maar vandaag: behalve een reeks obligatieveilingen van enkele Europese usual suspects en de Duitse ZEW-vertrouwensindex moeten we het van de agenda niet hebben. Bij ons cijfers van Dockwise en bij de buren van het ehemalige kanonen-statt-butter ThyssenKrupp. In de VS zijn retail sales. Dat was het wel.

De markten staan een beetje mopperend en klagend op, maar er was ooit een tijd dat we er niet met een nul voor de komma mee wegkwamen, als Moody's zo'n rondje downgrades deed als gisteravond. Alles went: zelfs Moody's dus :-)

 • De futures openen lager: veel minder én meer valt er gewoon nie tover te zeggen
 • Voor Azië herhaal ik m'n tekst van gisteren: om en om groen en rood, maar altijd een nul voor de komma: Azië doet niet veel
 • EUR/USD kreeg een tik door Moody's en spartelt nu halverwege de 1,31'ers
 • Goud, zilver en oliesoorten WTI en Brent lopen weer aan 't handje van aandelen
 • Uiteraard kiest de Bund future weer het ruime sop als de rest zo staat te knoeien

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Leuke exercitie! Wat zijn de grote technische jongens in de VS theoretisch waard? Ik zeg één ding: reken u niet te vroeg rijk.

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas heeft een verzameling "veel te veel links. Haasje over door de BoJ, Moody's en S&P doen een rondje downgrades, economic imbalances, cheesy Valentijns kaartjes voor economen, podcast Griekenland (moeite waard), OECD leading indicators, budget Obama en meer."

Belangrijkste buitenlandse KW4-cijferkandidaten

Macroagenda

 • 09:30 Spanje: bondveiling
 • 10:00 Griekenland: bondveiling
 • 11:00 Duitsland: ZEW Index februari (consensus: -11,6)
 • 11:00 EU: industriële productie dec (consensus -1,2%)
 • 11:30 Italië: obligatieveiling
 • 13:30 VS: NFIB Small Business Optimism Index februari (consensus: 95,0)
 • 14:30 VS: detailhandelsverkopen januari (consensus: +0,37)
 • 14:30 VS: im- & exportprijzen januari (consensus: +0,3% & +0,1%)
 • 16:00 VS: groothandelsvoorraden december (consensus: +0,5%)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 22 sep Het valt mee voorbeurs en het thema is touwtrekken aandelen en rentes
 2. 21 sep Opletten, AEX verslechtert, lagere bodem en dan kán het snel gaan 5
 3. 21 sep Het is slecht voorbeurs, maar wel om een goede reden 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 14 februari 2012 08:36
  Economie terughalen. Lokaal kapitalisme, het gaat steeds verder. Het is zo voorspelbaar én ik roep het al jaren.
  Produceer in eigen land wat je hier kan produceren. Zuid Europa kan alleen gered worden door er te investeren anders is alles wat we nu doen weggegooid geld. Zijn zij nou zo.....
 2. kolenboer 14 februari 2012 08:52
  Goedemorgen AJK,

  Je blijft echt grappig. Er zijn maar 2 dingen dat de Amerikanen goed kunnen: Vreten en geld printen en voor de rest presteren ze niks meer.

  Het is overduidelijk een grootmacht in verval, elke wereldmacht heeft een opkomst, hoogtijdagen en dan uiteindelijke de definitieve ondergang. Dat komt omdat men in de hoogtijdagen denkt alles te kunnen maken, de verloedering toe slaat en boven zijn stand gaat leven. Ze zitten nu in de laatste fase incl West europa. Dat proces duurt echter lang maar de Chinezen gaan het stokje overnemen.

 3. [verwijderd] 14 februari 2012 08:56
  Mogge AJ,

  speciaal voor jou sinds je aanvaring met het GS legal department, een beetje correspondentie tussen VPRO's tegenlicht en GS:

  tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/februa...

  Hier de link naar de docu van gisteravond over de vampire squid aka. Goldman Sachs:

  tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-...

  Veel kijkplezier,

  Juan
 4. [verwijderd] 14 februari 2012 09:11
  quote Dom-Dom Economie terughalen. Lokaal kapitalisme, het gaat steeds verder. Het is zo voorspelbaar én ik roep het al jaren.

  heel goed, ik ben blij dat ik niet de enige ben, dus laten wij dat meer roepen en nu dan weer:
  1. werk terug halen uit het oosten en dan al het oosten
  2. opleidingen geven voor makers, lts en mts terug, klink socialistisch maar dat is het niet, geen witte boorden daar hebben wij e al te veel van
  3. werk anders belasten, niet met allerlei belastingen en ziektekosten daar zijn wij toch al voor verzekerd toch?
  4. btw naar 6 % alle tarieven goed voor de economie,
  5 staat tering naar de nering, 2e kamer 75 man, 1e kamer veranderen in iets anders, je kunt alleen uitgeven wta je hebt, hobbys is verleden tijd
  6 geen geld naar brussel, dat is dubbel werk daar, over synergy gesproken dat lukt toch nooit, dat kunnen wij zelf ook wel uitgeven
  7 ontwikkelingshulp anders en minder, de rijkdom daar wordt aan een oosterling verkocht die het weer via alibaba verder verkoopt en de armoede achterlaat
  8 provincie besturen weg, scheelt een hoop papieren geneuzel, want hte voegt niets toe aan waarde, alleen aan witte boorden, ze weten daar nog niet eens wat een dB is.
  groet en prettige dag
  Cees
 5. forum rang 7 handyman6 14 februari 2012 09:48
  quote:

  Juan Tsunami schreef op 14 februari 2012 08:56:

  Mogge AJ,

  speciaal voor jou sinds je aanvaring met het GS legal department, een beetje correspondentie tussen VPRO's tegenlicht en GS:

  tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/februa...

  Hier de link naar de docu van gisteravond over de vampire squid aka. Goldman Sachs:

  tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-...

  Veel kijkplezier,

  Juan
  Er is willens en wetens met voorbedachte rade BEDROG gepleegd,zoals ik al zo lang zeg....al dat ''niet hebben zien aankomen'' ,van die grootbanken,is onzin...dat blijkt uit deze docu heel erg duidelijk en ook bedriegen de standaard procedure is bij mn Goldman!
  H6
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links