Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kil beursklimaat

Het klimaat op de beurs wordt steeds killer. Hoewel niet iedereen het voelt is er volgens de banken wel degelijk crisis. Afgelopen kwartaal had ING naar eigen zeggen last van de gevolgen van de schuldencrisis en de daarmee samenhangende scherpere regels voor verzekeraars in de Verenigde Staten.

Ze boekten 1,19 miljard winst terwijl ze een jaar eerder maar 130 miljoen hadden. Echter door eenmalige boekverliezen eindigde ING in een min van 555 miljoen. De omstandigheden in het vierde kwartaal werden uitdagender. En de financiële crisis raakt de reële economie, aldus de topman.

Storingen bij ING
Maar los van de cijfers werd ING ook geteisterd door storingen met het betalingsverkeer. Nu heeft het een niet met het ander te maken maar het was allebei even niet goed voor dit bedrijf. Er zijn in mijn optiek dan ook op dit moment veel andere Europese banken die er technisch beter bij liggen dan ING.

Kortom even afscheid nemen van dit aandeel als u het al niet gedaan hebt. De Twindicator geeft een verkoopsignaal.

Storing bij KPN
Naast ING zijn er ook storingen bij andere bedrijven. KPN was gehackt en meteen hadden we allemaal even geen mail. KPN kon hier waarschijnlijk weinig aan doen maar dit speelt wel weer Gmail en Facebook in de kaart. Ondanks het dividendrendement zou ik toch van dit aandeel afblijven.

Waar ik wel al een tijdje positief over ben is TomTom. Het aandeel maakte een leuk ritje de afgelopen week. Er gingen allerlei geruchten.

Maar los van al die geruchten deed Garmin, de concurrent, het ook goed. Vorige week wees ik op de correlatie tussen Randstad en Manpower en ook is het goed, Garmin in de gaten te houden als u naar TomTom kijkt.

Vorige week noemde ik ook Telegraaf, ik zag en zie nog steeds een interessant patroon in dit aandeel en aangezien in Amerika Facebook op een extreem bedrag wordt gewaardeerd, moeten we een belang in Hyves ook niet onderschatten.

Twee weken gelden ging ik juist, omdat ik gevolgen van de crisis verwacht, het luxe merk Harley Davidson short. Even leek het prima getimed en ik stond snel op 15% winst in mijn turbo short, maar daarna ging juist dit aandeel ineens hard omhoog. Ik geef niet op en blijf geloven in een daling in Harley Davidson.

Nog gekker dan carnaval
Of kopen alle medewerkers van Facebook na de beursnotering een motor? De hype in de social media-aandelen doet een beetje herinneren aan de internethype. Ik blijf van deze aandelen af.

We moeten niet tegen de trend in willen gaan, maar als ik bij Facebook werkte had ik zeker gecashed want ik vind het gekker dan carnaval. Linkedin ging ondanks toch wel teleurstellende cijfers na een kleine dip ook weer omhoog.

Extreme rendementen
Nu is het advies: ga nooit voor een tank staan, want die walst altijd over u heen en zo is dat ook met hypes. Het is een kudde die over u heen walst. Daarom zit ik ook zeker niet constant Apple short.

Maar ik heb in het verleden meerdere keren bewezen dat u extreme rendementen kunt maken als u een paar putjes koopt op een aandeel waar iedereen mega-positief over is. Apple blijft een fonds waar we dit vroeg of laat gaan zien.

Apple staat nu bijna op 500 dollar. Wat dat betreft kon u omhoog ook het nodige verdienen als u geloofde dat dit bedrijf het grootste bedrijf van de wereld moet zijn. Zelfs als ik de stijging logaritmisch maak, is het indrukwekkend en dat terwijl de erven van Jobs ook al aandelen hebben kunnen verkopen.

Ik koop liever aandelen onderin de trend, zoals Nokia.

Aegon heeft al een dusdanig herstel laten zien dat het geen koopje meer is en als ING problemen heeft dan zou Aegon dit toch ook moeten voelen?

Geen verstand
Ter afsluiting iets wat ik altijd mega-irritant vind, is als mensen die er geen verstand van hebben toch in de belangstelling staan. Als we derivaten slecht vinden omdat er ongelukken mee gebeuren dan moeten we ook tegen aardappelschilmesjes zijn.

Want hoewel net zo nuttig kun je ook daar ongelukken mee krijgen. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 13 februari 2012 12:58
    quote:

    Belegger01 schreef op 13 februari 2012 10:59:

    www.guruwatch.nl/aandeel/350015372/Ap...

    In het verlengde van wat je schrijft over Apple: 40 koopadviezen van niet de minste banken, met hoge koersdoelen en geen enkel verkoopadvies.

    Contrair handelen?!
    Ik ben blij dat ik, nadat ik Apple kocht op 160$, de vele verkooptips van Frank nooit ben opgevolgd. In tegendeel, ik kocht bij.
    Als je ziet wat ze het laatste kwartaal presteerden; 73% omzetgroei (Y-on-Y) en 117% winstgroei. Dat is enorm goed en met een k/w van 14 is het aandeel niet duur.
    en.wikipedia.org/wiki/File:IPhone_sal...

    De smartphone markt en tablet markt kunnen ruim verdubbelen, de groei kan daarom nog wel even doorgaan.
  2. [verwijderd] 13 februari 2012 13:01
    Wanneer ga je nu AUB stoppen met AAPL proberen te shorten ? Je ziet toch dat je al JAREN de mist ingaat met je advies over Appel !! Ze hebben meer dan $100Miljard op de rekening staan, ze hebben geen bankkredieten, geen leningen, geen schulden, ze zein eigenaar van al hun patenten en ze betalen nergens 1 cent huur, ze hebben namelijk al hun gebouwen en winkels overal ter wereld cash gekocht. AAPL is volgens mij nog sterk ondergewaardeerd. JE BENT TERUG MIS FRANK!! BLIJF VAN DIE APPEL !!
  3. Klink50 13 februari 2012 22:52
    Omdat ING een probleem heeft met de koers, moet AEGON dit ook hebben volgens zijn redenatie, wat een onzin.
    Hoe kun je iemand na die opmerking nog serieus nemen.
    Beoordeel de firma's op zich al zitten ze in dezelfde sector,
    Heeft AEGON niet al de staatssteun terugbetaald en ING niet?
    O dat kan natuurlijk niet want als ING het niet kan dan kan AEGON het ook niet volgens zijn redenatie.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links