Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stermanager in Ierland en Hongarije

Afgelopen zomer wisten beleggers wereldwijd niet hoe snel ze van hun Ierse staatsobligaties af moesten komen. Niet Michael Hasenstab, de rijzende ster van het Amerikaanse Franklin Templeton Investments. Hasenstab - met zijn Templeton Global Bond Fund  vertegenwoordigd in de IEX Fonds 40 - wist niet hoe snel hij zich in moest kopen. Zodanig dat zijn fonds vandaag de dag voor meer dan 2,5 miljard dollar in Ierse staatsobligaties bezit.

Want, zo meent Hasenstab, Ierland zal zich goed herstellen na de enorme dreun die de economie opliep tijdens de kredietcrisis. Zo stegen Ierse obligaties sinds medio 2011 met 37%. Niet alleen Ierland, ook het geplaagde Hongarije zal zich weer opwerken, meent de topbelegger van Franklin Templeton. Zijn fonds bezit voor meer dan 3 miljard aan Hongaarse staatsobligaties.

Op Hasenstabs afwijkende voorspellingen zet zijn fonds miljarden dollars in. Volgens Hasenstab loont een optimisch standpunt meer dan een negatieve visie, zo valt te lezen in de New York Times. Zo mijdt hij liever de – volgens velen beschouwde – veilige havens die Duitse en Amerikaanse staatsobligaties zouden zijn. Daarnaast weet een geïnterviewde analist in het artikel te melden dat het fonds van Hasenstab ook grote posities heeft in Zuid-Koreaanse obligaties, en tegen de Japase yen.

Niet onomstreden
De strategie van Hasenstabs fonds is niet onomstreden, blijkens kritieken van andere analisten in het artikel. Met name de risico’s van een dergelijke gedurfde aanpak worden door hen aangehaald. Hasenstab zelf, noch een woordvoerder van Franklin Templeton, wenste in het artikel te reageren. Wel benadrukte Hasenstab in een interview vorig jaar het ‘contraire karakter’ van Franklin Templeton, en ‘dat dat waarschijnlijk altijd zo zal blijven’.

Fondsmanagers in Europa en de VS houden Hasenstab en zijn fonds nauwlettend in de gaten, nieuwsgierig of zijn gedroomde revanche van Hongarije en Ierland bewaarheid zal worden.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links