Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koperprijs zet opmars voort

Goldman Sachs bekijkt in de Metal Detector de ontwikkeling van de koperprijs over de afgelopen jaren. De vraag naar koper is sinds de kredietcrisis weer aangetrokken, maar deze bevindt zich (ex-China) nog niet op het niveau van voor de crisis. In 2011 is de vraag achter gebleven bij de verwachtingen, maar de grondstofspecialisten van Goldman Sachs denken dat eind 2012 en in 2013 de vraag  naar koper, zowel in China als in de geïndustrialiseerde landen, weer fors zal toenemen.

Goldman Sachs voorspelt een groei in de vraag naar koper met 3%. Laten ze China buiten beschouwing dan trekt de vraag met 1,3% aan. China is de grote aanjager van de koperprijs sinds 2004. Sinds 2010 begint de vraag ook vanuit Noord-Amerika aan te trekken, volgens de zakenbank een teken dat er verder herstel in de pijplijn zit. De groeiende vraag komt voort uit toename van de bouwactiviteiten in de VS en monetaire verruiming in diverse ontwikkelde economieën. Vanuit China komt de groei door het sociale huizenbouwprogramma daar.

Aan aanbodzijde worden de achterliggende jaren gekenmerkt door structurele verstoringen in het aanbod. De enkele jaren dat het aanbod wel fors groeide lieten echter geen daling van de koperprijs zien. Deze structurele haperingen in aanbod zorgen ervoor dat Goldman Sachs twijfelt aan een bescheiden overaanbod in 2013. Iets waar in de markt wel vanuit wordt gegaan.

Goldman Sachs voorziet een einde aan het afbouwen van voorraden in Europa. Samen  met een ruimere politiek in China geeft dit steun aan de metaalprijzen op middellange termijn. Wel heeft de recente rally al wat weggenomen van het opwaartse potentieel. Het huidige prijsniveau is volgens de specialisten van de zakenbank een goede waardering voor beleggers.

In zink en nikkel wordt geadviseerd te hedgen, de prijzen noteren boven de korte termijndoelstelling van de bank. Voor aluminium ziet Goldman Sachs de komende zes tot twaalf maanden nog ruimte om te stijgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:30 Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links