Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

QE: Europese stijl

Op 8 december vorig jaar kondigde de ECB een aantal maatregelen aan om de druk op banken wat te verlichten. De voorwaarden voor onderpand werden flink verlaagd, de reserve ratio ging van 2% naar 1% en er werd een Longer-Term Refinancing Operations (LTROs) aangekondigd met een looptijd van drie jaar. Het effect van deze eerste LTRO was ongekend; banken leenden voor maar liefst €489 miljard euro bij de ECB.  

Tweede LTRO
De tweede LTRO wordt gehouden op 28 februari 2012. De effecten op de beurs van de eerste LTRO en de verwachtingen voor de tweede zijn hooggespannen. Ik hoorde een obligatie handelaar zeggen dat volgens de obligatiemarkt LTRO overal tegen lijkt te helpen, zelfs tegen ongeneselijke ziekten. 

Wat zijn nu de gevolgen voor de banken? Vooral bij de PIIGS banken was deze actie enorm populair. 

Laten we eens kijken wat het bijvoorbeeld voor de Italiaanse banken betekent? Als je geld voor bijna niets krijgt en dit weer kan herbeleggen in staatsleningen met dezelfde looptijd is dat eigenlijk gratis geld.  Want het aardige is dat de Italiaanse banken dat zonder risico kunnen doen. Italiaanse obligaties tellen voor hen niet mee voor de zogenaamde Risk Weighted Assets, onder de Basel II regels.

Italiaanse banken
Logisch want als de bank failliet gaat, moet de Italiaanse staat er voor opdraaien. En als Italië failliet gaat zijn Italiaanse banken sowieso failliet. Daardoor is de Italiaanse 1- 3 jaars rente in deze periode gedaald van 6,3% tot 3,3% nu. Onder Basel III tellen ze overigens wel mee. Dus zullen de Italiaanse banken dat voor slechts een gedeelte hebben gedaan. Maar goed alle beetjes helpen. 

Qua koersen kwam dat in eerste instantie nog niet helemaal tot uitdrukking. De Italiaanse banken deden het in begin van 2012 nog even heel slecht. Dat kwam vooral door de emissie van Unicredit. 

Maar ik heb even naar de koers van dat 1-3 jarige papier gekeken. Daar zit toch al weer 5% winst op. Dus voor iedere miljard euro die ze bij de ECB hebben geleend, kun je al weer  50 miljoen euro aan winst bijschrijven. 

 

Monetaire verruiming
Over de effecten op de economie wordt ook veel gediscussieerd. Nu ben ik hier geen expert in, maar ik geef u toch mijn mening. Uiteindelijk is deze LTRO actie natuurlijk gewoon monetaire verruiming, QE. U weet wel, waar de oude Bundesbank zo sterk op tegen was. Maar goed, dit zijn bijzondere tijden en dus is het belangrijker om het vertrouwen in de banken op deze manier terug te winnen.

En als het op deze manier lukt dan moet het maar zo. Immers deze banken hebben nu geen liquiditeitsproblemen meer. En de extra (gratis) winst is ook nog eens goed voor de solvabiliteit. Het zal voor de Duitsers een schrale troost zijn dat deze monetaire verruiming slechts beperkt  in de reële economie terechtkomt.

Nederland
Die Italiaanse banken kopen Italiaanse staatobligaties en geven hiermee geen leningen aan consumenten of bedrijven. Overigens gaat dit spelletje voor de Nederlandse banken helaas niet op. Ook voor hun staat de geldkraan open. Maar de Nederlandse 3-jarige staatsrente is slechts 0,7%. Dus als de Nederlandse banken het in hun 3 jarige staatsobligatierente stoppen dan verdienen ze er niets op. 

Maar per saldo mogen we blij zijn, dat ze in Frankfurt dit monetaire geneesmiddel hebben uitgevonden. Of het helpt om ook de ongeneeslijk zieke banken te helpen, blijft een vraag waar alleen de toekomst een antwoord op heeft. 

 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 februari 2012 20:12
    Ongeneeslijk zieke banken, Corné.. wat ben je de laatste twee maanden negatief. Naar mijn idee hebben we nu echt de moeilijkste periode achter de rug. Banken moeten nu juist weer leren om verantwoordelijk met hun centjes om te gaan en economisch en maatschappelijk verantwoord uit te lenen, dat leren ze na jaren onverantwoordelijk uitlenen met super winsten (nu superschulden) niet in 2 a 3 jaar.... of heb ik het mis?
  2. [verwijderd] 3 februari 2012 21:19
    Corné.. wat ben je de laatste twee maanden positief ;-) ..
    Als je de crisis uit het verleden bekijkt, zijn dit soort maatregelen slechts uitstel van executie. Een boek dat ik ieder aan kan raden is "This time is different" van Reinhart en Rogoff. Twee professoren die met zeer veel moeite de cijfers boven water hebben gekregen van "Eight Centuries of Financial Folly".

    In Spanje gaat het werkloosheidspercentage maandelijks met een percent omhoog. We hebben het laatste decennium in een roze wolk geleefd en ondertussen zijn we links en rechts ingehaald door Azië en Zuid Amerika. Hoe kan een land als Spanje, Portugal of Italië (om Griekenland maar even te negeren) ooit concurreren met landen als China, Brazilië of India? Dat is waar deze crisis eigenlijk echt over gaat. Het viel "toevallig" samen met een bankencrisis, huizencrisis en een schuldencrisis.

    We gaan volgens mij sowieso een, voor Europese begrippen, zeer zware tijd tegemoet. Het welvaartsniveau waar we gewend aan zijn geraakt, wordt iets van het verleden. Ook voor Nederland en Duitsland.

    Dus mijns inziens is Corné zelfs een flink tikkie optimistisch.
  3. [verwijderd] 3 februari 2012 22:00
    Corne,
    1- gister gaf Ben Bernanke aan dat hij op korte termijn tevreden was over de QE's, werkgelegenheid nam toe, consumentenvertrouwen etc.
    Tevens gaf hij aan dat het schuldenplafond in de VS te hoog aan het worden was, dat de rek eruit was en dat er een tijd komt dat aan schuldvermindering moest worden gewerkt, omdat "het vertrouwen van buitenlandse investeerders in staatsobligaties en dollar aan het afnemen was" (denk dat Uncle Ben op sodemieter heeft gehad van groot investeerder China).
    2- Banken kopen staatsoblies op met geleend geld van 1%, pakken 4 % winst, dit alles uiteindelijk gefinancieerd door Burger.
    wat wordt er door de staten met het ontvangen geld voor de staatsoblies gedaan ? Juist ; in de maatschappij in de vorm van uitkeringen, ambtenarensalarissen, pensioenen (Griekenland, Italie, Spanje), oftewel opeten van je eigen vermogen, zonder enige produktie of export.
    Hierdoor weer oblie-uitgifte nodig, etc., etc. en zo wordt er meer en meer fictief geld geprint en rondgepompd waar geen reeele waarde tegenover staat (arbeidsproduktiviteit, etc.).
    Dus ECB gaat ook schuldplafond verhogen en gaan we Big Brother Ben achterna.
    Reden tot juichen ? Voor jou en je baas wel, veel van dit geld vind zijn weg naar de Beurs (2011 was op Wall street beter dan in EU beurzen, door opgepompt geld).

    Lost het iets werkelijks op? Nee , en Uncle Ben begint door te krijgen waar zoveel 'domme 'forumleden al enige jaren voor waarschuwen. Wantrouwen van opkomende grootmachten, Rusland, India, China, Arabie, die steeds meer twijfelen aan de waarde van hun staatsoblie-bezittingen en die hongerig naar het Westerse Goud beginnen te kijken.
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 4 februari 2012 01:57
    Ed78 schreef:
    We gaan volgens mij sowieso een, voor Europese begrippen, zeer zware tijd tegemoet. Het welvaartsniveau waar we gewend aan zijn geraakt, wordt iets van het verleden. Ook voor Nederland en Duitsland

    Of je nu wil of niet, we zullen er wat betreft ons welvaartsniveau aan gaan moeten wennen dat dit de komende jaren behoorlijk zal worden ingekrompen.
    De overheden zullen hun huishoudboekje op orde moeten brengen net zoals de banken, maar naar het huishoudboekje van de burger wordt allang niet meer gekeken.
    Onbeschaamd wordt het ene na het andere idee uitgewerkt om de tekorten die er ontstaan bij de overheden op de burger te verhalen, lees de kranten er maar op na of volg de actualiteiten- en docu programma's op tv,
    Maar eigenlijk begreep het gros van de mensen ook in Nederland dat wij al jaren ver boven onze stand leefden en dat dat een keer fout moest gaan.
    Ik ben geen pessimist maar het is mij duidelijk dat het goed fout gaat de komende jaren.
    De tijd van hoge hypotheken en andere leningen staat ter discussie, hypotheek rente aftrek gaat eraan, 32-, 36-,38- en 40 urige werkweek gaat ook tot het verleden behoren, men heeft het nu al over werken tot je 68 ste.
    Pensioenen worden gekort terwijl belastingen, zorgpremie, eigen risico, energieprijzen en transport en energiebelasting, omhoog blijven gaan en de lonen nauwelijks worden verhoogd.
    We gaan zware tijden tegemoet de komende jaren.
    Om te kunnen concurreren met Rusland, China, India, Brazilie zullen we meer moeten produceren tegen lagere prijzen en dat betekent of langer doorwerken of lagere lonen.
    Of je nu wil of niet.
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 4 februari 2012 09:39
    Nou nou Kolenboer, ik vind dat wat te kort door de bocht om Corne van Zeijl een onderdeel te noemen van de financiële maffia, ik denk dat hij een integer mens is.
    Wanneer je er goed over nadenkt zijn banken toch ook instellingen die natuurlijk ook in hun eigen belang er alles aan deden om de financiële belangen van hun klanten te behartigen. Maar de klant wilde steeds meer, makkelijk geld lenen tegen een lage rente om bv een huis, auto, boot or whatever te kunnen kopen en had men geld over dan wilde men wel een zo hoog mogelijke rente en/of rendemend.

    Je kan niet alleen de banken de schuld van alle ellende geven, wij wilden als klanten steeds meer en de banken zochten en vonden middelen om meer geld te genereren om aan die groeiende vraag naar geld te voldoen.
    Omdat de klanten steeds hebzuchtiger werden moesten de banken dat als het ware ook worden met alle gevolgen daarvan waar we nu tegen oplopen.
    Wie appelen vaart die appelen eet, gaat niet alleen voor banken op maar dat zie je toch in iedere branche dat er mensen grote voordelen hebben om juist in een bepaalde branche werkzaam te zijn. Voor Corne is dat de financiële branche en voor mij was dat bv de autobranche waardoor ik iets goedkoper een auto kan rijden.
  6. [verwijderd] 4 februari 2012 10:09
    Laten we het simpel houden
    Waarom is de marktrente in Italie en andere landen zo hoog.
    Antwoord: omdat de markt het risico dat het geld niet terug komt hoger inschat.
    Waarom is dan de rente die Italie van de ECB krijgt zo laag?
    Antwoord: Omdat als Italie failliet de gekke henkies in Nederland en Duitsland de rekening betalen.
  7. kolenboer 4 februari 2012 10:23
    quote:

    'd Aandelen schreef op 4 februari 2012 09:39:

    Nou nou Kolenboer, ik vind dat wat te kort door de bocht om Corne van Zeijl een onderdeel te noemen van de financiële maffia, ik denk dat hij een integer mens is.

    Al gaat de hele wereld failliet, de banken worden ten allen tijde gered. Als jij failliet gaat dan komt er niemand jou redden. Als een autogarage failliet gaat? Wat maakt het uit, gewoon laten klappen. Als een bank failliet gaat en het kost 10 miljard? redden! 20 miljard? redden! 100 miljard? redden. 1000 miljard? redden! Het ergste is nog dat ze er zelf een zooitje van gemaakt hebben en de mensen die verantwoordelijk zijn gewoon verder gaan met hun bonussen en hun graaien ten koste van de belastingbetaler.

    Corne maakt met zijn fonds alleen maar verlies over 10 jaar en wat gebeurt er? Hij mag aanblijven en gewoon zijn zakken blijven vullen. Weet je hoe dat komt? Het maakt toch geen bal uit want zijn verlies wordt toch ten allen tijde gecompenseerd door de bevolking en door de mensen die zo onnozel zijn om geld in zijn aandelenfondsen te stoppen

    Dat moet jij eens proberen voor je baas of voor jezelf om jaar in jaar uit verlies te maken. Dan schoppen ze je na 2 jaar de straat op.

    Natuurlijk zijn de mensen hebberig maar dat wil nog niet zeggen dat de banken je mogen belazeren met woekerpolissen, koopsompolissen, beleggingshypotheken enzz...

    Ze hebben de mensen ook zelf hebberig gemaakt door ze gouden bergen te beloven maar ondertussen die gouden bergen in eigen zak te steken en de onwetende mensen die een woekerpolis afgesloten hebben na 5 of 10 jaar met een verlies van 50% of hoger op te zadelen.

    Dat wist Nout Wellink en zijn mafia echt wel dat er niks van deugde en dat de banken deze praktijken uitoefende. Wat deed onze Nout? Kneep niet 1 oog dicht maar kneep er 2 dicht en liet ze lekker aanrommelen en liet de bankanalisten, hypotheekadviseurs, topmensen enz.. lekker doorgaan met hun zakken vol laten lopen met gestolen geld.

    En toen het verkeerd liep? Wat maakt het uit? Laten we de bevolking toch nog een keer etalen. Zo wordt je mooi 2 x genaaid, de eerste keer met een woekerpolis, de 2e keer om ze te redden.

    En wij maar bezuinigen op de AOW, zorg enz.. en ondertussen maar geld pompen naar de rest van europa om de banken te redden. Nederland lijkt wel een pinautomaat voor de zuidelijk landen.

  8. [verwijderd] 4 februari 2012 11:04
    Financiele maffia. Twee toepasselijke woorden.
    Hoe meer kennis je opdoet over deze wereld hoe duidelijker deze twee woorden oplichten.
    Nu zitten er heus ook integere mensen tussen. Probleem is dat je niet in die wereld kunt blijven zonder de denkbeelden langzaamaan over te nemen. Na een aantal jaar denk je net als Corzine en trawanten: het kan dus het mag.
  9. [verwijderd] 4 februari 2012 11:51
    quote:

    kolenboer schreef op 4 februari 2012 10:23:

    [...]

    ....

    En wij maar bezuinigen op de AOW, zorg enz.. en ondertussen maar geld pompen naar de rest van europa om de banken te redden. Nederland lijkt wel een pinautomaat voor de zuidelijk landen.

    Helemaal met deze post, en andere posts van deze strekking, eens. De ECB is lekker geld aan het drukken (al mag het vooral niet zo genoemd worden) en de zuidelijke EU landen zullen echt geen haast meer hebben om hun economieen op orde te brengen wanneer de technocraten die nu aan de macht zijn binnenkort worden weggestemd door de kiezers aldaar.

    Ondertussen wordt alles hier in NL afgebroken of duurder o.a. omdat wij diezelfde zuidelijke landen van geld voorzien. Daar is niks populistisch aan, is gewoon een waarheid als een koe.

    Al dat geld kan beter besteed worden door al die banken in NL te nationaliseren indien nodig. Of garandeer alle tegoeden, nationaliseer alleen het nutsgedeelte en laat het zakenbank gedeelte failliet gaan. Iedereen op een modaal salaris, geen bonussen, en als het de grootverdieners niet zint laat ze dan maar lekker naar het buitenland gaan. We hebben ze niet nodig. We hebben mensen nodig die ECHTE dingen beheersen om weer te concurreren mer de rest van de wereld...
  10. forum rang 6 d' Aandelen ' 4 februari 2012 16:23
    Ik kreeg net een e-mailtje met de volgende tekst, daar zakt je broek toch van af.

    GOEDGEKEURD !!!
    Pensioen op 50 jaar.

    Met 9.000 euro maandelijks voor

    EU- ambtenaren.

    340 Europese ambtenaren gaan dit jaar met vervroegd pensioen vanaf 50 jaar en met een pensioen van 9.000 euro (bruto) per maand tot aan haar/zijn 63ste jaar.

    Reden: Om ambtenaren uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie (Polen, Malta, Estland) aan de slag te helpen, geeft de EU functionarissen uit de oude lidstaten (o.a. België, Duitsland, Frankrijk en Nederland)

    dus een gouden handdruk !!!!

    Daar word ik nu ziek van !!!
    Waarom......en wie betaalt dit allemaal ?

    JIJ en IK toch?
    En onze jongeren moeten steeds langer werken voor een bedenkelijk pensioentje.
    Dan vragen ze zich af, hoe zou het toch komen dat de kloof tussen burger en politiek zo groot is ?
  11. [verwijderd] 4 februari 2012 18:10
    @dÁandelen,
    we praten hier over 1,3 miljoen per man uitgaande van 13 jaar, maal 340 paardekoppen = ruim 500 miljoen (=half miljard) totaal.
    In een normale democratie worden hier kamervragen over gesteld.
    De boodschap is nog steeds niet doorgedrongen in Brussel en zal ook noit doordringen ook daar.

    Sluit me aan bij Kolenboer's stelling van de Pinautomaat.

    Opheffen die hele zooi,ook de Euro, terug naar de situatie zoals die was in de tijd van de EEG, open handelsverkeer, eigen munten, autonome landen, eigen regels, flexibel door korte lijnen.
    Kost al moeite genoeg om je eigen (zieke) Nederlandse regering in de gaten te houden , laat staan die crimi's in Brussel.

    Lijkt of we onderhand als een kleuterjuf een stel verwende Nijenrode- kindertjes aan het opvoeden zijn.

    tijd voor een Volksgerecht, op het schavot, pek en veren, hierna de guillotine, deden ze met Lodewijk 14 en de Russische tsarenfamilie ook toen de emmer was overgelopen.

  12. [verwijderd] 4 februari 2012 18:49
    @ 'd Aandelen
    Graag enige nuances op uw bericht betreffende de EU pensioenen.
    Deze gaan NIET in op 50 jaar , maar VANAF 50 jaar.
    Ze bedragen zeker geen € 9000 per maand maar zijn afhankelijk van diensttijd en loon.
    Iemand met b.v. minder dan 10 dienstjaren zal nooit van deze regeling gebruik (kunnen) maken en ook iemand van 50 jaar met 20 dienstjaren zal slechts een miniem pensioen ontgvangen.
    Ik wik niets afdoen aan het feit dat de EU ambtenaren een goed salaris verdienen, maar het alsmaar schoppen in hun richting met halve waarheden zit me toch niet lekker.
  13. kolenboer 4 februari 2012 19:53
    quote:

    Senior Leeuw schreef op 4 februari 2012 18:49:

    @ 'd Aandelen
    Graag enige nuances op uw bericht betreffende de EU pensioenen.
    Deze gaan NIET in op 50 jaar , maar VANAF 50 jaar.
    Ze bedragen zeker geen € 9000 per maand maar zijn afhankelijk van diensttijd en loon.
    Iemand met b.v. minder dan 10 dienstjaren zal nooit van deze regeling gebruik (kunnen) maken en ook iemand van 50 jaar met 20 dienstjaren zal slechts een miniem pensioen ontgvangen.
    Ik wik niets afdoen aan het feit dat de EU ambtenaren een goed salaris verdienen, maar het alsmaar schoppen in hun richting met halve waarheden zit me toch niet lekker.
    Ik denk niet dat je snapt. Ze hebben een salaris en daarnaast ook nog onkostenvergoedingen en wee tik veel wat voor extraatjes nog al meer. Kortom, je hebt helemaal gelijk, die 9000 klopt waarschijnlijk niks van, zal dichter bij de 18000 euro liggen. Dus inderdaad een halve waarheid.

    Dan zullen we het niet over die gouden handdruk hebben, Wat denk je? Zou dat misschien 1000 euro zijn of?.......
  14. [verwijderd] 4 februari 2012 21:49
    Corne,
    heb je stukje nogmaals doorgelezen, krijg steeds meer twijfels over jouw kennis, kunde , inzicht en logica.

    Je introduceert de LRTO als "geneesmiddel tegen ongeneeslijke ziekten" en " de banken kunnen met bijna gratis geld risicoloos herbeleggen in staatsobligaties"

    Je schrijft als voorbeeld Italie m.b.t LRTO; " Áls Italiaanse banken failliet gaan, draait de italiaanse staat daar voor op. Als de Italiaanse staat failliet gaat zijn de banken sowieso failliet".

    Besef je niet dat op het eind van de rit er IEMAND voor dit verlies moet opdraaien, moet ik uitleggen WIE er moet opdraaien voor dit verlies Corne ? Nee, niet jij en je werkgever,jullie worden uit de wind gehouden door de ECB.
    Maar ondergetekende en mede forumleden/ burgers zullen het gelag betalen van dit geneesmiddel( waarvan jij zegt dat het in Frankfurt is uitgevonden, terwijl vriend Ben QE B. er al 2 jaar mee bezig is, Ben B. die zelf toegeeft dat er tijd aankomt van schuldafbouw, omdat het schuldplafond de limit heeft bereikt) .

    De lakse, onverschillige toon waarmee je beschrijft dat Italiaanse banken altijd buiten schot blijven bij evt. faillisement van bank of land, is zo tekenend voor de mentaliteit die er onder Bankiers en medewerkers (in dit geval JIJ Corne) heerst.
    Too Big to Fail, daardoor Onaantastbaar en Arrogant en het contact met de werkelijkheid , met de wereld, volkomen kwijt !

    Je verhaal wordt op alle punten door forumleden (domme amateurtjes, die echter WEL serieus bezig zijn met de problematiek, omdat ze zelf geraakt worden en niet worden onderhouden door een Bank als werkgever)onderuit gehaald.

    Een columnist van een gerespecteerde site als IEX zou toch iets meer moeten nadenken en zich verdiepen in de materie voor hij wat schrijft!

    Ook je afsluiting dat "We blij moeten zijn met dit middel" getuigt van zo weinig inzicht.

    het laatste wat ik wil is jou te kwetsen, maar ik hoop dat je gaat nadenken over je vakbekwaamheid.

    Probeer je eens echt te verdiepen en zelf nadenken over de gevolgen en dan tot een goed onderbouwde mening te komen, i.p.v alles en iedereen napraten en je eeuwige grafiekjes te plaatsen.

  15. forum rang 6 d' Aandelen ' 5 februari 2012 02:17
    quote:

    Senior Leeuw schreef op 4 februari 2012 18:49:

    @ 'd Aandelen
    Graag enige nuances op uw bericht betreffende de EU pensioenen.
    Deze gaan NIET in op 50 jaar , maar VANAF 50 jaar.
    Ze bedragen zeker geen € 9000 per maand maar zijn afhankelijk van diensttijd en loon.
    Iemand met b.v. minder dan 10 dienstjaren zal nooit van deze regeling gebruik (kunnen) maken en ook iemand van 50 jaar met 20 dienstjaren zal slechts een miniem pensioen ontgvangen.
    Ik wik niets afdoen aan het feit dat de EU ambtenaren een goed salaris verdienen, maar het alsmaar schoppen in hun richting met halve waarheden zit me toch niet lekker.

    Senior Leeuw,
    Ik kreeg dit berichtje in mijn mailbox en ik moet je zeggen dat het mij niet onwaarschijnlijk lijkt.
    Laatst was er op de Duitse TV een reporter die 's morgens vroeg toegang had gekregen tot de burelen van de Europese Gemeenschap in Brussel en constateerde dat de geachte afgevaardigden, zo te zien al helemaal bepakt en bezakt om huiswaarts te keren of misschien wel een leuk weekend weg, zich nog even kwamen aanmelden dat zij aanwezig waren en daarvoor betaald kregen om direct na het aanmelden te vertrekken.
    De zuster van een goede collega van mij was secretaresse bij de EU en nu praat ik over zo ongeveer 1989 en verdiende toen al zo'n 6200 gulden per maand buiten alle onkostenvergoedingen en had allerlei voordelen zoals het belastingvrij kunnen kopen van allerlei luxe artikelen zoals bv een nieuwe auto voor een fractie van de prijs die wij toendertijd in Nederland moesten betalen.
    Ook daar is weleens een TV programma aan gewijd, dat ambtenaren die de oa de co2 uitstoot van auto's moesten vastleggen een nieuwe Mercedes of BMW kregen, want het luttele bedrag dat ze zelf betaalden was verwaarloosbaar, en deze Mercedessen en BMW's voldeden uiteraard aan de nieuwe norm, wat Mercedes en BMW natuurlijk goed uitkwam op dat moment.
    Maar andere merken hadden toen al zo geinnoveerd dat de norm best nog een beetje naar beneden kon.
    Van 1969 tot en met 2010 was ik werkzaam in de autobranche dus ik weet echt wel waar ik het over heb.
    Zo zijn er legio verhalen bekend over de misstanden en verspillingen bij de EU.

    Senior Leeuw het gaat mij niet om het merendeel van de Nederlandse ambtenaren aan te vallen maar het is evident dat de EU in Brussel ons gewone hardwerkende burgers een hele berg geld kost en wanneer je dan zo'n bericht leest over die pensioenen terwijl je ook heb gehoord dat jouw pensioen wordt gekort, de werkenden van nu misschien wel tot hun 68 ste moeten doorwerken, er plannen zijn om de BTW te verhogen tot 21 %, het eigen risico te verhogen van 170 naar 220 (2012) naar 500 per persoon en je ook moet bijbetalen bij diverse medische behandelingen of therapie-en, je op de energienota belasting betaalt over belasting en vastrecht, etc. en je krijgt dan te horen dat de koopkracht maar heel licht daalt, dan schiet het mij terwijl ik niet snel kwaad te krijgen ben en probeer mild te zijn, volkomen in het verkeerde keelgat wanneer ik dan dit soort dingen lees.
    Daar komt dan nog bij dat wij niet alleen mogen bijdragen aan onze Nederlandse ambtenaren en Europese ambtenaren, maar ik lees iedere keer weer wanneer er een bedrag wordt overgemaakt naar Griekenland, dit voor een heel groot gedeelte wordt gebruikt om de Griekse ambtenaren te betalen, nu moet het toch niet veel gekker worden want uiteindelijk komt dat ook weer uit onze zak.
  16. [verwijderd] 5 februari 2012 10:28
    quote:

    kolenboer schreef op 4 februari 2012 19:53:

    [...]

    Ik denk niet dat je snapt. Ze hebben een salaris en daarnaast ook nog onkostenvergoedingen en wee tik veel wat voor extraatjes nog al meer. Kortom, je hebt helemaal gelijk, die 9000 klopt waarschijnlijk niks van, zal dichter bij de 18000 euro liggen. Dus inderdaad een halve waarheid.

    Dan zullen we het niet over die gouden handdruk hebben, Wat denk je? Zou dat misschien 1000 euro zijn of?.......
    Beste kolenboer, ik snap het allemaal prima, maar blijf bij mijn mening. Die "VUT" regeling komt eerder uit bij € 4000 (nog veel) als bij de € 9000. En een gouden handdruk voor EU ambtenaren bestaat niet.
  17. [verwijderd] 5 februari 2012 10:34
    quote:

    'd Aandelen schreef op 4 februari 2012 16:23:

    Ik kreeg net een e-mailtje met de volgende tekst, daar zakt je broek toch van af.

    GOEDGEKEURD !!!
    Pensioen op 50 jaar.

    Met 9.000 euro maandelijks voor

    EU- ambtenaren.

    340 Europese ambtenaren gaan dit jaar met vervroegd pensioen vanaf 50 jaar en met een pensioen van 9.000 euro (bruto) per maand tot aan haar/zijn 63ste jaar.
    Die mail was 7 jaar onderweg? Nieuws uit 2005.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links