Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkeerde focus

De huidige crisis in de eurozone is veroorzaakt door een gebrek aan concurrentiekracht van de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje), aldus economen en politici. Nu is dit al een verbetering ten opzichte van de inzichten die in 2010 de ronde deden maar het is helaas nog steeds niet waar het echt om moet gaan.

Er zijn naar mijn mening dan ook twee goede redenen waarom de focus op concurrentiekracht niet de nu zo broodnodige oplossing zal zijn.

1. Langetermijnoplossing werkt niet voor een urgent probleem. Het is juist dat een betere concurrentiepositie ervoor kan zorgen dat er meer verdiend wordt en dus dat schulden dan beter betaalbaar (en eventueel draagbaar) worden.

Maar het verbeteren van de concurrentiekracht is niet iets wat een overheid zo maar in een jaar, of zelfs in een paar jaar, kan bewerkstelligen. De PIIGS moeten dan veranderingen doorvoeren die heel veel tijd (en geld) kosten:

  • Het educatiesysteem geheel vernieuwen kost niet alleen veel tijd, het kost nog meer tijd voor er afgestudeerden nieuwe stijl worden afgeleverd.
  • Het juridische systeem moet verbeterd worden. Dat betekent nieuwe wetten invoeren, oude wetten schrappen, snellere rechtsgang, digitalisering van administratie, versimpeling van de procedures, et cetera. Dit proces kost niet alleen veel tijd maar treft ook een culturele en politieke machtsdimensie.

    Een juridisch systeem vindt vaak haar oorsprong uit de nationale cultuur; het is immers cultuur wat bepaalt wat wel en niet is toegestaan. De wetgevende instanties en de personen die daar werken zijn zeer nauw verbonden met de politiek waardoor deze groep zich niet makkelijk laat hervormen.
  • De arbeidsmarkt moet geflexibiliseerd worden, maar daar liggen vaak sterke vakbonden dwars, die alsmaar groter worden door de oplopende werkeloosheid. De politiek zal deze kiezers niet in het harnas willen jagen met het versoepelen van de ontslagprocedures, het verlagen van het minimumloon, en zo verder.

    Verbeteringen op dit vlak zijn voor ieder democratisch land altijd een lang, moeizaam en verre van succesvol proces geweest.

2. Concurrentiekracht verbeteren is moeilijk in een democratie en zeker in Europese Monetarie Unie. Ik kan zo nog wel even doorgaan maar het punt is duidelijk: het verbeteren van de concurrentiekracht van de PIIGS (eigenlijk zou ik hier België en Frankrijk aan toe moeten voegen...) kost enorm veel tijd en is een uiterst moeizaam en kostbaar proces.

In een democratie is het verbeteren van de concurrentiekracht zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. Daarom verkiezen veel landen er normaliter voor om hun munt te devalueren (goedkoper te maken), maar de PIIGS kunnen dit niet want ze hebben de euro en de Europese Centrale Bank bepaalt wat er gebeurt, niet de PIIGS.

Ik moet hier trouwens opmerken dat devaluatie geen echte oplossing is; het enige wat een land doet is zich (tijdelijk) goedkoper maken. Innovatie, educatie, het juridische systeem, et cetera verbeteren helemaal niet of nauwelijks hierdoor; het probleem blijft dus bestaan.

Kortom, de problemen van nu zijn van de hoogste urgentie terwijl het verbeteren van de concurrentiekracht een langetermijnoplossing is.

Schuld is het probleem
Het echte probleem is nu dat er te veel schuld in het systeem zit. Een groot gedeelte van deze schuld is ook nog eens van slechte kwaliteit. Alhoewel een verbetering in concurrentiekracht een land kan helpen om schulden af te betalen kan het verleden niet genegeerd worden.

De kredieten die door de overheden, bedrijven en particulieren zijn genomen zijn veelal verkeerd geïnvesteerd en/of geconsumeerd. Stompzinnige vastgoedprojecten, consumptieve kredieten, dubbele hypotheken, en zo verder hebben ervoor gezorgd dat overheden, bedrijven en particulieren geen/ of nauwelijks extra toekomstig inkomen hebben gegenereerd aan deze leningen maar wel extra toekomstige uitgaven (rente plus aflossing).

Banken zijn dus nu opgezadeld met een hele berg aan slechte leningen, die steeds vaker door omstandigheden (stijgende werkeloosheid, staatsbezuinigingen, lagere consumptie, minder nieuwe kredieten, et cetera) door de mand vallen.

Van bank naar staat
PIIGS-banken hebben dan staatshulp nodig, de staat krijgt hierdoor steeds meer schulden op haar balans terwijl belastinginkomsten, door de economische malaise, dalen. De markt maakt zich zorgen hierover en dumpt de PIIGS en alles wat schulden heeft uitstaan aan deze groep, waaronder onze eigen banken (en Duitse en Franse banken).

Op een gegeven moment gaan de PIIGS defaulten en dan mag onze staat onze banken overnemen, enfin u begrijpt de rest van het verhaal.

They can’t handle the truth
Het moeten afschrijven op slechte schuld is onontkoombaar, maar het probleem is dat het te veel pijn gaat veroorzaken (met name in de kern van de eurozone). Helaas is toegeven dat ze iets fundamenteel fout hebben gedaan niet een van de kenmerken van de meeste beleidsbepalers; het nemen van pijn (consequenties) net zo min.

In plaats daarvan gooien ze de marketingmachine aan en houden ze allerlei eurotoppen waar besloten wordt om de concurrentie te verbeteren en de overheidstekorten in te perken (dus er mag nog steeds een overheidstekort zijn, alleen niet zo veel meer. Niets over daadwerkelijk aflossen van schuld).

Intussen, achter de coulissen, wordt de Europese Centrale Bank onder druk gezet om geld te printen en zodoende wat inflatie te veroorzaken om de schuldenlast draagbaar te maken. Maar de geschiedenis is bezaaid met voorbeelden waar dit soort monetaire fratsen vaak gigantisch fout aflopen.

Gouden toekomst?
De goudbelegger weet dit ook en dit is ook goed te zien op een langetermijngrafiek van de goudprijs. Maar net als in de minicrash van oktober 2011, is er bij paniek in eerste instantie een negatieve reactie in goud.

Superbelegger Jim Rogers denkt bijvoorbeeld dat we eerst nog 1200 dollar kunnen gaan zien voordat de prijs verder zal stijgen naar nieuwe hoogten. Deze eventuele correctie in goud kan dus weer een mooi instapmoment betekenen voor de goudbelegger.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 januari 2012 13:16
    Altijd weer goed om te zien dat er mensen zijn die door alles heen kunnen prikken tot de kern van de situatie. Inhoudelijk niets aan toe te voegen.

    Wellicht alleen de opmerking dat mensen die goed geinformeerd worden en daardoor beseffen wat de werkelijk situatie is, veel meer kunnen en - samen - willen werken om het echte probleem op te lossen.

    Diep van binnen beseffen we allemaal dat we nu telkens voorgelogen worden. Vervolgens is de (natuurlijke?) reactie daarop om voor de eigen familie te zorgen en absoluut niet voor anderen.
  2. forum rang 6 Koffiezondersuiker 31 januari 2012 13:47

    Het punt is gewoon dat in geen enkel land er lieden zitten in de toppolitiek die hun ego's opzij willen zetten voor een integer begrotingsverhaal. Er is (en was!) geld en nog eens geld zat. In tijden van hoogconjunctuur is gewoon geen enkele rem in werking gezet en dan krijg je dit gezeik van die overheidsschulden.

    Er is geen goed risicomanagement systeem (geweest) waardoor heel veel geld is verloren en verspild. De overheid is hier gewoon debet aan.
    Daarnaast denk ik dat Nederland zich minder afhankelijk moet durven opstellen van Europa.Dan hebben we veel minder Europa nodig.
    Kijk naar Philips gisteren; het bedrijf zegt gewoon keihard dat minder omzet uit Europa is en zal worden gehaald, om zo de kracht vd onderneming en daarmee ook de concurrentie weer bij te kunnen benen.

    Het gaat om innovativiteit in de private sector en goede budgettering door de overheden.
  3. forum rang 5 theo1 31 januari 2012 14:10
    Nou Alexander, dat is wel weer iets aan de sombere kant. Ik geef direct toe dat verbetering van concurrentiekracht niet eenvoudig is en vaak lang zal duren, maar het kan wel degelijk. In Nederland is best wel veel bereikt door loonmatiging, deregulering en bestrijding van kartels. Duitsland heeft zijn concurrentiepositie met veel succes verbeterd met de Harz-hervormingen. Het kan dus wel. Maar niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk is.

    Verbetering van het onderwijs kost vanzelfsprekend vele jaren, zeker als je moet beginnen met de lerarenopleidingen te verbeteren. En je loopt het risico dat je mensen opleidt die vervolgens direct emigreren. Verbetering van het juridische proces zal zeer moeilijk zijn door de politieke invloed van mensen die belang hebben bij de status quo. Flexibilisering van de arbeidsmarkt zal moeizaam zijn want bij een zo hoge werkloosheid klampt iedereen die nog een baan heeft, zich aan zijn rechten vast (en geef die mensen eens ongelijk). Al deze hervormingen zullen de directe crisis niet oplossen. Maar ze zijn wel nodig. En als de echte wil aanwezig is, moet het ook kunnen. Als je alleen het directe brandje blust, zal het probleem zeker weer terugkomen.
  4. taurus86a 31 januari 2012 16:07
    Prima analyse. Dicht bij (helaas) de werkelijkheid. Ik wil er nog aan toevoegen, dat herstellen van concurrentiekracht heel nauw samenhangt met een focus op de toekomst.
    Voorbeeld: Portugal wil nu 15% van zijn BNP gaan verdienen met Toerisme. Allereerst is het land buiten de al renderende gebieden (Algarve, Lissabon, Porto,en Madeira) bij verre niet toegerust om de toerist een toegevoegde waarde aan te bieden en ten tweede is het geschikte personeel niet te vinden. (Zwakke talenkennis; geen wereldoriëntatie; te weinig klantgericht denken etc.)
    Portugal zou beter af zijn om met zijn redelijk opgeleide MBO/HBO mensen een `China Plus´ strategie te gaan volgen. M.a.w. China verslaan door betere producten (schoenen, kleding, serviesgoed) op de Europese markt te brengen tegen een gemiddeld salaris van 1.500 euro ( 300 meer dan nu).
    Maar dat ziet men toch als een brug te ver en de meesten zien de brug niet eens. En zo wordt Portugal weer een heel groot uitzendbureau voor de Europese markt, zoals het eigenlijk als sinds 1970 is geweest. Waarbij de meeste mensen werk gaan doen ver onder hun opleidingsniveau, tegen een minimum loon.
  5. [verwijderd] 31 januari 2012 16:33
    Helder verhaal,
    denk zelf ook dat het beter is om de rekening van Nederland op te maken, afschrijven , pijn nemen, uithuilen en opnieuw beginnen vanuit autonomie.

    Maar eerst zal de Politiek eerlijk naar zichzelf en de burgers moeten zijn en toegeven dat het Euro-experiment heeft gefaald, excuses aanbieden aan het volk, pas dan zal er nationale bewustwording komen.
    Dagdromers, hemelbestormers en Flower-Power figuren aan de kant zetten en een nuchter Hollands zakenkabinet opzetten

    Nederland moet zich op zichzelf focussen komende jaren, hier zijn nog veel opkomende problemen als hypotheekschuld, vergrijzing, erg grote (onproduktieve) dienstensector. Zou goed zijn als de hele maatschappij (incl. banken) doorgelicht word, en iedereen op zijn rechten, maar ook PLICHTEN word gewezen.

    Zou misschien goed zijn om tijdens het slikken van de pijn een nationaal referendum te houden, hoe wil de maatschappij het nieuwe Nederland inrichten en welke kant willen we uit.

    Wel belangrijk is proberen om Nedrland weer tot eenheid te smeden, proberen iedere laag mee te krijgen bij de wederopbouw/vernieuwing van Nederland.

    Ik wil dus geen protectionisme, maar vrijhandelsverkeer vanuit autonome landen, die zelf verantwoording willen en durven te nemen voor hun eigen gedrag (eigenlijk zoals de EEG)
  6. forum rang 5 theo1 31 januari 2012 16:44
    @taurus: hier wil ik toch wel even op reageren. Ik ken Portugal toevallig vrij goed (familieconnectie) en ik vind dat je het land en zijn potentie wel wat onderschat.

    Er is op toeristisch gebied nog best veel onontgonnen terrein. Braga, Coïmbra, Evora zijn mooie steden. Niet te groot, lekker overzichtelijk voor een weekje. De Serra de Estrella is een schitterend gebied en goed bereikbaar per snelweg. Je kan er nog skieën ook in de winter. Je hebt religieus toerisme, Fatima is bijna even groot als Lourdes en als je die mensen meer weet te verkopen dan een kaars, een rozenkrans en een paar bidprentjes, dan tikt dat aan, zeker in een relatief arme streek. Buiten Portugal zijn dit soort bestemmingen nog amper bekend, het is vooral een kwestie van marketing om daar iets aan te doen en dat is tot nu toe niet het sterkste punt van Portugal.

    Talenkennis is enorm verbeterd. Bijna alle jongeren spreken in ieder geval redelijk Engels. Voor mensen onder de 50 is het eigenlijk niet zo veel slechter meer dan in Nederland. Klantgericht denken is aan te leren. De mensen willen wel.

    China proberen te verslaan met goedkope massaproductie lijkt me niet zo haalbaar. Daar zijn de Chinezen te goed in, bovendien heb je in Portugal te veel problemen met soms idiote wetgeving, bureaucratie, gebrek aan kapitaal etc. Voor je een fabriek draaiend hebt, ben je wel even wat tijd kwijt en dan moet je je product nog het land uit zien te krijgen. Toerisme vind ik zo'n slechte keuze niet om de economie vlot te kickstarten met beperkte aanloopkosten.
  7. forum rang 5 The Third Way... 31 januari 2012 16:55
    Theoretisch inderdaad al een veel genuanceerder verhaal. Je beschrijft echter niet de oorzaken. De Grieken weten ook wel hoe utopia er uit ziet, de vraag is hoe ze in deze hel zijn beland.

    Het probleem in Griekenland (en niet alleen) is vooral cultureel van aard. Anders dan bij ons is er in Griekenland geen sprake van echte democratie. Er is een regenteske politieke/boven klasse die na de junta decennia lang de koek heeft verdeeld, maar nu is die op.

    De trojka onderhandelt niet met de Griekse bevolking maar met deze klasse met als gevolg dat er nog geen start kan worden gemaakt met het aanpakken v/d door jou geschetste problemen. Integendeel, de belastingen zijn verhoogd en de pensioenen zijn verlaagd, waardoor de private sector wordt uitgewrongen. De publieke sectort wordt niet afgeslankt zoals gevraagd door de Trojka, want daar zit het stemvee. Gevolg is een neergaande spiraal. Daarom het spaak lopen v/d hervormingen.

    De uitdaging is derhalve om leiderschap te veranderen in een land dat zich geen democratie meer herinnert. Dat vereist een totaal andere aanpak. Nu duwt de Trojka de Griekse bevolking alleen maar verder van zich af en zal de bovenlaag als verlicht worden gezien wanneer besloten wordt dat (Europa niet meer gemolken kan worden en) een terugkeer naar de drachme de oplossing is.

    Leuke bijkomstigheid is dan dat de bovenlaag met haar Zwitserse Frankjes de zwaar gedevalueerde activa opkoopt en er sterker dan tevoren uitkomt.

    Zo lang je schulden als het probleem ziet, werk je fijntjes mee aan bovenstaand proces.

    Mijn begrip is dat Merkel c.s. dit tot op zekere hoogte begrijpen en hopen op politieke veranderingen. Onderschat de Grieken echter niet. De zgn. irrationele Samaras (studiekamergenoot van Papandreou), voorman v/d conservatieven (die het land het laatste zetje gaven in 2009), heeft uiterst sluw vanaf het begin de rol ingenomen van tegenstander van Papandreou en v/d Trojka en zo samen met Papandreou het politieke spectrum afgedekt, geen kans geboden aan nieuwe politieke partijen. Bij verkiezingen komt hij weer aan de macht, of beter gezegd blijft dezelfde kliek het land controleren.

    Wat is dan de oplossing? Ga om de bovenlaag heen, win de bevolking voor je - die is het al roerend met je eens.

  8. forum rang 6 Koffiezondersuiker 31 januari 2012 17:08
    @Alexander: ik wilde je eigenlijk weer prikkelen maar het kan consequenties hebben dus deed ik niet.
    Ik vraag me af waarom je iedere week komt met columns die dezelfde strekking hebben. Er zit steeds - in mijn optiek- een negatieve ondertoon in.

    Men moet denk ik meer weten over de Europese geschiedenis om te begrijpen waarom Europa zo besluiteloos en afwachtend is ingesteld. Waarom performen de VS-largecaps op alltime basis vaak goed en op de AEX niet?

    Duidelijk is dat de EU heel veel geld en tijd verspild heeft het laatste 1,5 jaar. Europese consumenten kotsen zowat alles wat met politiek te maken heeft uit en dat is nou net waarom een Arcelor en Philips imo zo laag staan.

  9. Alexander Sassen van Elsloo 31 januari 2012 17:09
    @Thridway: ik heb in wat oudere columns (met name die van Einde v d euro) vaak het culturele danwel menselijke aspect aangehaald. Ik heb geschreven dat de leden van de eurozone te verschillend zijn om een unie te kunnen vormen (cultuur, juridisch, economisch, demografisch, etc). De EMU en EU denken door one-size-fits-all praktijken ieder lid gelijkwaardig te maken, maar dat is niet alleen onmogelijk maar zeer gevaarlijk (mannetjes met gekke snorren krijg je dan). Dus ik ben het daar met je eens.
    onder de corrupte bovenlaag denk ik toch dat populisme/nationalisme de boventoon gaan voeren, dus vanuit die hoek zie ik het gevaar bij Griekenland en de rest v d PIIGS aangaande default en verlaten EMU.
  10. Alexander Sassen van Elsloo 31 januari 2012 17:14
    @sander040 Mijn negativiteit is ingegeven door wat ik (denk) te zien. Ik zou maar al te graag willen dat het anders zou zijn, beter voor jou en voor mij. Maar ik vrees dat het een slechte afloop gaat krijgen.
    De besluiteloosheid van Europa komt door de verdeeldheid (zie mijn opmerking aan ThirdWay).
    Bij de performance van US large caps vs AEX large caps een paar opmerkingen: AEX heeft te weinig echte large caps, dus vergelijk moeilijk (Unilever en Shell maken de AEX niet gebalnaceerd). Verder zou ik graag (heb info niet voorhanden) de return willen zien op PPP (purchasing power parity) willen zien en tevens uitgedrukt vis-a-vis goud. Mijn gevoel zegt dat het er dan anders uitziet.
  11. forum rang 5 The Third Way... 31 januari 2012 17:43
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 31 januari 2012 17:09:

    @Thridway: ik heb in wat oudere columns (met name die van Einde v d euro) vaak het culturele danwel menselijke aspect aangehaald. Ik heb geschreven dat de leden van de eurozone te verschillend zijn om een unie te kunnen vormen (cultuur, juridisch, economisch, demografisch, etc). De EMU en EU denken door one-size-fits-all praktijken ieder lid gelijkwaardig te maken, maar dat is niet alleen onmogelijk maar zeer gevaarlijk (mannetjes met gekke snorren krijg je dan). Dus ik ben het daar met je eens.
    onder de corrupte bovenlaag denk ik toch dat populisme/nationalisme de boventoon gaan voeren, dus vanuit die hoek zie ik het gevaar bij Griekenland en de rest v d PIIGS aangaande default en verlaten EMU.
    OK, I stand corrected indien jij dit al gemeld had.

    Dan mag je derhalve niet meer dit verhaal afsteken maar moet je of snorren gaan afscheren of op zoek gaan naar de stekker.

  12. forum rang 6 Koffiezondersuiker 31 januari 2012 17:58
    Waarom allemaal deze moeilijke columns?
    Wat is nu het probleem?

    Is het leven in Europa (of de wereld) zo duur en de consumenten daarom zo weinig consumeren en er dús weinig tot geen economische groei is?

    Oke, stel dat dit zo is?

    Wat zou dan, zonder diepe analyses van economen, een logische reden kunnen zijn?

    INKOMENSONGELIJKHEID.

    Alle topbeloningen (factor en marktbeloningen) moeten dor iemand worden betaald. Bedrijven verrekenen het in de verkoopprijs en overheden doen het middels het belastingsysteem.

    Hoe simpel kan het zijn?
    Laat de rijken een stuk minder verdienen zodat de consumenten makkelijker zullen consumeren en de overheden minder uitgaven hebben aan allerlei uitkeringen en stimuleringsbijdragen.

    Het is zo simpel.

  13. [verwijderd] 31 januari 2012 20:05
    Rijken mogen best veel, heel veel verdienen. Maar niet door ontwijken van belastingen of speciale regelingen waar alleen die groep gebruik van kan maken. Ook is de bonuscultuur helemaal verkeerd. Daardoor gaan bestuurders de verkeerde acties en beslissingen nemen. Als ondernemer mag je uiteraard zoveel verdienen als je kunt. Dat is je eigen winst tenslotte.
    Liever geen verkapt communisme onder het mom van sociaal zijn. Dat werkt niet en het is, als je er objectief naar kijkt, eigenlijk a-sociaal. Hard werkende mensen moet je niet straffen ten gunste van mensen die liever nooit werken.
  14. [verwijderd] 1 februari 2012 08:44
    Schuldsanering staat natuurlijk op nummer 1 voor de PIGS, maar zonder een economie die gelijkwaardig is als die van Duitsland zal het nooit gaan lukken met de euro.
    Een relatief grote zwarte economie hield de PIGS nog enigzins op de been, maar nu de belastingdruk inclusief zware bezuinigen hun tol eisen wordt alles in rap tempo veel duurder, een neerwaartse spiraal is in gang gezet.
    Een economie opbouwen in een omgeving waar alles duurder wordt inclusief een relatief dure munt is nog nog nooit iemand gelukt.
  15. Humans R underrated 1 februari 2012 11:01
    Global Competitiveness Index
    1. Switzerland 5.74 (—)
    2. Singapore 5.63 (+1)
    3. Sweden 5.61 (-1)
    4. Finland 5.47 (+3)
    5. United States 5.43 (-1)
    6. Germany 5.41 (-1)
    7. Netherlands 5.41 (+1)
    8. Denmark 5.40 (+1)
    9. Japan 5.40 (-3)
    10. United Kingdom 5.39 (+2)
    11. Hong Kong SAR 5.36 (—)
    12. Canada 5.33 (-2)

    Bijna allemaal democratische landen. Het is dan ook niet de democratie die concurrentiekracht per definitie tegen werkt, maar links populisme wat de PIGS zo economisch heeft verzwakt.
    De crisis is praktisch al opgelost nu al die landen hun populistische regering door technocraten hebben vervangen.
  16. Humans R underrated 1 februari 2012 11:15
    quote:

    Sander040 schreef op 31 januari 2012 17:58:

    Waarom allemaal deze moeilijke columns?
    Wat is nu het probleem?

    Is het leven in Europa (of de wereld) zo duur en de consumenten daarom zo weinig consumeren en er dús weinig tot geen economische groei is?

    Oke, stel dat dit zo is?

    Wat zou dan, zonder diepe analyses van economen, een logische reden kunnen zijn?

    INKOMENSONGELIJKHEID.

    Alle topbeloningen (factor en marktbeloningen) moeten dor iemand worden betaald. Bedrijven verrekenen het in de verkoopprijs en overheden doen het middels het belastingsysteem.

    Hoe simpel kan het zijn?
    Laat de rijken een stuk minder verdienen zodat de consumenten makkelijker zullen consumeren en de overheden minder uitgaven hebben aan allerlei uitkeringen en stimuleringsbijdragen.

    Het is zo simpel.

    Simpel is inderdaad het kernwoord hier. Links populisme is de oorzaak van de problemen, niet de oplossing. Socialisme is welvaartsvernietiging. Misschien moet je toch iets meer "moeilijke columns" tot je nemen om je opinie een beetje aan te scherpen.
  17. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 2 februari 2012 08:20
    Goeie morgen,

    www.depers.nl/economie/627123/Ze-verg...

    Techneuten willen alles maken, doktoren maken altijd beter en politici denken altijd dat het hun probleem is...

    Is het wel eens bij iemand opgekomen dat politici niet de juiste personen zijn om deze crisis op te lossen? De hele wereld kijkt naar de europeese top voor het oplossen van begrotingsproblemen.

    Politici zijn niet de juiste mensen om dit crisis probleem op te lossen, ook al denken zij van wel.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links