Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: db-x Eurostoxx 50

ETF van Tak: db X-trackers Eurostoxx 50
Structuur:  Fonds
Beheerder:  Deutsche Bank
Onderliggend: Eurostoxx 50 index
Indexeigenaar: STOXX Limited
ISIN Code:  LU0274211217

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de Eurostoxx 50 index index (total return).

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de Eurostoxx 50 index. Deze index is samengesteld uit de 50 grootste (in termen van marktkapitalisatie) beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone. De index wordt jaarlijks in september aangepast. Elk kwartaal worden aandelen waarvan het gewicht tot boven de 10% van het totaal is uitgekomen, teruggebracht tot het maximum van 10%.

De belangrijkste landen in de index zijn op dit moment:

  • Frankrijk (35,4%),
  • Duitsland (30,8%),
  • Spanje (13,9%),
  • Italië (8,6%),
  • Nederland (5,8%).

De belangrijkste sectoren in de index zijn op dit moment:

  • Banken (13,6%),
  • Olie en Gas (11,2%),
  • Chemie (8,8%),
  • Nutsbedrijven (8,4%),
  • Telecom (8,2%),
  • Voeding en drank (7,9%),
  • Verzekeringen (7,8%).

Belangrijke bedrijven in de index zijn op dit moment:

  • Total (6,6%),
  • Sanofi (5,2%),
  • Siemens (4,8%),
  • Telefónica (4,0%),
  • Banco Santander (3,8%) en
  • BASF (3,7%).

Structuur
De db X-trackers Eurostoxx 50 index heeft een synthetische structuur. Getracht wordt de index zo goed mogelijk te volgen via het afsluiten van swapcontracten. Daarnaast wordt een mandje van internationale effecten aangehouden. Het rendement van dit mandje wordt geswapt naar de performance van de Eurostoxx50 index. Door het synthetische karakter van het fonds is er sprake van tegenpartijrisico. Conform de richtlijnen van UCITS is dat risico per tegenpartij gemaximeerd op 10% van de intrinsieke waarde van het fonds.
 
Securities lending
Vanwege het synthetische karakter van het fonds ligt securities lending minder voor de hand. Het is wel mogelijk dat de beheerder de effecten in portefeuille voor securities lending gebruikt. Daarover worden geen mededelingen gedaan.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert de ontvangen inkomsten (deels) als dividend uit. De dividenduitkering is jaarlijks. De vestigingsplaats van het fonds is Luxemburg, wat betekent dat er op het dividend 15% bronbelasting wordt ingehouden.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de Eurostoxx 50 Index Gross Return. Dat wil zeggen dat het bruto dividend wordt meegenomen en wordt herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van het total return performance overzicht van het fonds zoals gepresenteerd op de website van db X-trackers.

 

Het fonds geeft geen vermelding van de kosten per jaar. Dat maakt het des te meer relevant de werkelijke kosten berekening te maken. De feitelijke kosten wijken van de opgegeven kosten af (in dit geval dus 0%!) om een aantal reden. Een rol speelt mogelijk dat (een deel van) de bronbelasting over het dividend van de onderliggende  aandelen niet door db-X kan worden teruggevorderd.

Daarnaast is er door de methode van replicatie (gebruik swapcontracten) kans dat het resultaat afwijkt van de index.  Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht zijn de werkelijke kosten in 2009 relatief hoog. De gemiddelde werkelijke kosten over de laatste drie jaar bedragen 0,72%. 

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 49,9 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 1,2 miljard euro. Op het moment van deze recensie was het verschil tussen de bied- en laatprijs gelijk aan 3,5 cent (0,14%).

Informatie
db-X biedt goede informatie over deze ETF. Performance en koersoverzichten worden geboden. Ook prima dat duidelijk is aangegeven welke aandelen er in portefeuille zijn opgenomen. Wel is het merkwaardig dat nergens over kosten wordt gesproken. Jammer ook dat niet duidelijker uitleg wordt geven over eventuele “nevenactiviteiten” zoals securities lending. De geboden informatie is niet in het Nederlands.

Opmerkingen
Deze synthetische db-X ETF wordt verhandeld via Euronext. Maar als u voor deze ETF kiest, biedt de Duitse beurs een meer liquide alternatief. Op zichzelf valt er niet zoveel over deze ETF op te merken. Het synthetische karakter zou er voor moeten zorgen dat de (werkelijke) kosten wat lager uitvallen. Dat lijkt redelijk te lukken, zonder dat deze ETF als goedkoopste uit de bus komt. Het geconstateerde effect dat de ETF’s relatief slecht presteren in een opgaande markt, lijkt voor deze ETF minder sterk op te gaan.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van andere Eurostoxx 50 ETF’s bekijken.

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links