Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Uitbraak op expiratie?

Afgelopen vrijdag was het optie-expiratie. De januari-expiratie is altijd een bijzondere. Deze expiratie geeft altijd de nodige beweging en ook geeft het aan hoe snel de tijd gaat want januari is al weer bijna om. De salarisstroken zijn weer binnen en voor je het weet zitten we weer in de zomer.

Nu zie ik altijd bijzondere gevolgen van expiraties. Uitbraken of juist terugvallen van de index moet u op een expiratie met een korreltje zout nemen. De beurs was uiteindelijk best vriendelijk met de slechte berichten over Griekenland. Het land hoort volgens de statistieken niet meer tot de rijke landen.

We sturen nu ineens dokters en hulpgoederen die vroeger naar Somalië gingen naar Griekenland. Het is een mooi voorbeeld dat louter bezuinigingen niet werken.

Grappig dat het op de rotsen varen van het cruiseschip, de Costa Concordia, gezien wordt als een kadaver van hedendaagse overmoed. Naast de vergelijking met de Titanic zijn er economen die de vergelijking trekken met de situatie in Europa.

Ook daar is er overmoed, maar hebben we alleen schade of liggen we al op zijn kant? En is de kapitein nog aan boord? Als ik hem met de euro vergelijk, is het goed op te merken dat de eurodollar uit de dallende trend is. Dit is overigens geen gevolg van de ramp met de boot.

'

Pensioenproblemen
Maar er zijn nog veel meer problemen in Europa dan alleen Griekenland. Zo zijn er de problemen met de pensioenfondsen (vooral door de lage rente). Hierdoor hebben de mensen minder te besteden en gaan anderen juist meer sparen. Dus minder consumptie en dus een krimpende economie.

Uiteindelijk willen we natuurlijk dat net als vroeger iedereen zijn geld direct opmaakt en als het ook nog even kan zelfs schulden aangaat om zo de economie een boost te geven. Ik blijf het dan ook een goed idee vinden dat ze het spaarloon laten vrijvallen. Ik verwacht wel een positief effect van het vrijvallen.

Overigens werd vorige week ook bekend dat ons pensioenbezit gestegen is naar 875 miljard euro. Ik zag het heel toevallig op RTLZ, dat krijg je als je je eigen reclame zit te bekijken, maar wat een bizar hoog bedrag.

Snel naar China. Ik zie al een tijdje onheilspellende patronen in de Chinese indices.

Correlatie met het westen
Maar specifiek kwam het slechte nieuws van de Chinese huizenmarkt. Ik zie meer en meer foto’s van lege steden, lege parkeerterreinen, et cetera. Niet alleen in Amerika is alles Bigger and Better

We moeten de Shenzhen aandelen index in de gaten houden en vooral kijken naar hoe het gaat met de volumes en of de neklijn doorbroken wordt. Als dat zo is moeten we spreekwoordelijk bij de kapitein op het vaste land gaan staan.

Daarmee heeft China verbazingwekkend veel correlatie met het westen. Het is bijvoorbeeld in lijn met Nederland waar de huizenprijzen op het laagste punt in zes jaar staan en het aantal verkochte woningen blijft dalen.  

Even Apeldoorn bellen... 
Ook zien we het effect dat ik al eerder voorspeld heb, namelijk het effect dat gemeenten in de problemen komen door de dalende grond- en huizenprijzen. Gemeenten gebruikten hun grondverkopen jarenlang als melkkoe en dichtten alle gaten ermee.

Nu zit bijvoorbeeld de gemeente Apeldoorn met een mogelijke strop van 200 miljoen. Dat zal wel weer een belastingverhoging worden, wat ook weer verdere negatieve gevolgen heeft.

Gauw maar naar iets vrolijks. Namelijk de Amerikaanse verkiezingen we hebben daar te maken met een zingende Obama die gezien de verdeeldheid van de Republikeinen reden heeft tot zingen.

Als ik naar de Dow Jones kijk moet ik al weken niet zingen. Maar de Amerikanen performen nog steeds beter dan de AEX.

Vrijdag liet de AEX een hamer boven in de trend zien, nu was het expiratie maar anders wasit een belangrijk verkoopsignaal geweest. Nu weten we dat de Twindicator nog op een koop staat.

Er is dus wel een Japanse hamer bovenin de trend, maar ik doe er nog niks mee. U kunt natuurlijk mogelijk een beetje winst nemen uit voorzorg.

Maar de EB-indicator is ook nog een keiharde koop, dus we moeten niet nu al flauw worden.

Over flauw worden gesproken…
Grappig was dat een sollicitant voor onze servicesdesk afgelopen vrijdag zich nog wist te herinneren dat mijn toenmalige partner Theo en ik al in 2001 bij een presentatie bij One Day Trader (een daghandelscentrum) voorspelden dat we in Europa een grote daling zouden krijgen.

En dat we een soortgelijk patroon als Japan zouden gaan zien: dus vele jaren zijwaarts. Vorige week werd dit de voorspelling die diverse deskundigen meer dan tien jaar later in de weekend-Telegraaf deden.

Het goede nieuws is dat u met een actief beleid wel degelijk rendement kunt verdienen in deze zijwaartse markt. Buy-and-hold werkt niet, maar regelmatig getimed in- en uitstappen is niet alleen voor de broker goed.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 januari 2012 11:26
    Dus je wist je eigen voorspelling en visie voor de LT niet meer te herinneren en dit moest je door een servicedesk sollicitant worden gemeld...

    En die 'experts' in de Telegraaf komen nú pas met een waarschuwing voor het Japan scenario? Dat had ik ook wel kunnen voorspellen een paar jaar terug, maakt mij dat dan ook expert? Nu weet ik beter en is het zeker dat wij geen Japan scenario krijgen, daar we een andere demographie, cultuur en andere financieringsstructuur hebben. Bovendien, de mensheid is een stuk wijzer en wakkerder dan in de tachtiger/negentiger jaren toen het Japan scenario bewaarheid werd.

    Maakt mij dat dan Top expert? Ik voorzie een column op DFT als het zo doorgaat..

    Juan
  2. Wij Rosario 23 januari 2012 11:53
    re. "Maar er zijn nog veel meer problemen in Europa dan alleen Griekenland. Zo zijn er de problemen met de pensioenfondsen (vooral door de lage rente)."

    Beste Cees, de lage rente is slechts een detail, veel erger waren de aandelen crises in 2001 en 2008 en daarop volgende en nog voortdurende vastgoed crisis en nu de futures crisis (MFGlobal) en daarna de grootste klap allertijden het barsten van de staatsobligatie bubbel. Dan hebben de grote fondsen niet eens voldoende geld om hun paleizen te onderhouden laat staan pensioen uit te keren.
    Kortom: de grote correctie woekert voort.
  3. Wij Rosario 23 januari 2012 11:59
    @ Juan Tsunami.

    re."Bovendien, de mensheid is een stuk wijzer en wakkerder dan in de tachtiger/negentiger jaren toen het Japan scenario bewaarheid werd."

    Beste Juan, bent u echt nog zo jong dat u dat werkelijk denkt?
    Er is een gezegde dat de geschiedenis zich herhaald en dat geeft alaan dat het leren erg moeilijk gaat.
    De Keynes methodes worden als sinds 1940 zonder succes toegepast en we gaan er nog steeds mee door vooral in Japan. Geld dat je bijna gratis krijgt en niet terug hoeft te betalen is bijzonder aanlokkelijk. Dit kan voortduren zolang er nog ezels zijn die denken dat ze daar de economie mee kunnen redden.
  4. [verwijderd] 23 januari 2012 12:58
    quote:

    Wij Rosario schreef op 23 januari 2012 11:59:

    @ Juan Tsunami.

    re."Bovendien, de mensheid is een stuk wijzer en wakkerder dan in de tachtiger/negentiger jaren toen het Japan scenario bewaarheid werd."

    Beste Juan, bent u echt nog zo jong dat u dat werkelijk denkt?
    Er is een gezegde dat de geschiedenis zich herhaald en dat geeft alaan dat het leren erg moeilijk gaat.
    De Keynes methodes worden als sinds 1940 zonder succes toegepast en we gaan er nog steeds mee door vooral in Japan. Geld dat je bijna gratis krijgt en niet terug hoeft te betalen is bijzonder aanlokkelijk. Dit kan voortduren zolang er nog ezels zijn die denken dat ze daar de economie mee kunnen redden.
    @Wij Rosario,

    De geschiedenis herhaalt zich niet. Ze rijmt enkel.

    En nee, ik heb geen hoge pet op van het intellect van de mensheid maar ik zie her en der wel verbetering en meer bewustzijn en sense of urgency bij het klootjesvolk.

    Daarbij, het globale bewustzijn groeit want voor het eerst sinds de inceptie van de mens hebben we een transcecndent digitaal bewustzijn, het internet. Tevens zitten we aan het eind van de uiterste houdbaarheidsdatum van het Keynesiaanse experiment van de banksters die al sinds de black nobility of Venice volgens hun rovers recept werken.

    Misschien maakt je uit mijn opmerking op dat ik verwacht dat we geen Japan scenario krijgen, maar iets rooskleurigers. Dat we ons er weer uit weten te trekken en volgens Japans recept 20 jaar op 'nul' groei door kunnen gaan met de ponzi.

    Als dat zo is dan heb je het verkeerd begrepen. Of ik heb het onvoldoende uitgelegd. Wat wij krijgen wordt namelijk geen Japan maar een financieel Hiroshima, of Fukushima zo je wilt. Hoe lang nog is de vraag, het kan binnen een jaar en het kan nog 5 jaar voort, dat is gissen.

    Punt is dat men in de straat begint in te zien dat er geen gratis lunch bestaat, dat de pensioenen een ponzi blijken, dat de keizer naakt is zogezegd. Die realiteit begint zodanig af te wijken van de staatspropaganda en pro bankster conditionering van decennia dat er een tipping point aan zit te komen.

    De lemmings pikken het niet meer.

    Japan heeft al die tijd door kunnen draaien op export en, nog veel belangrijker voor de Japanse ponzi, het feit dat de eigen bevolking voor 99% de staat financiert. Hier gaat dat niet werken (specifiek NL exporteert weliswaar ook maar veel daarvan is slechts doorvoer) en hence, geen Japan scenario.

    Juan
  5. Wij Rosario 23 januari 2012 14:36
    @ Juan Tsunami,
    re. "De lemmings pikken het niet meer."

    Beste Juan,

    Ik had u dus verkeerd begrepen dat is duidelijk.
    Ik ben het vrijwel met alles eens wat u schrijft maar niet wat betreft de lemmingen. De meute blijft rustig zolang ze gevoerd wordt. Als straks blijkt dat er geen pensioenen en veel minder AOW zijn dan verwacht dan breekt de hel los. Dan blijken de lemmingen opeens hyena's. Ik raad nu alle politici, vakbondsleiders, CEO's en hogere ambtenaren aan naar een woonplaats buiten Nederland om te zien want het zou wel eens heel moeilijk kunnen worden voor bovenstaande functionarissen. Loze praatjes zoals we nu steeds aan moeten horen helpen dan niet meer.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links