Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Broeierig

Analisten spreken van een "sterke outlook" van ASML, dat een recordomzet haalde in KW4. Goldman Sachs, Bank of New York Mellon en Ebay zijn verder de belangrijkste cijferaars in VS. In Europa zie ik geen toonaangevende namen. Let ook op een Duitse obloigatieveiling en de Amerikaanse industriële productie in december.

Er wordt gesoebat over de Griekse schuld. Details weet ik niet - het interesseert me écht niet meer - maar Reuters heeft het wel. Een Italiaanse handelaar die ik op Twitter volg post een bericht met EU-documenten dat de EU al vorig jaar juni wist dat het land failliet is en gáát. Ik heb nog geen tijd gehad om dit uit te zoeken.

Eén opmerking nog over Wall Street gisteren: de volatiliteit (VIX) liep met +6,17% op naar 22,20. Het komt weinig voor dat deze index stijgt op oplopende beurzen, laat staan met zo'n percentage. Vrij vertaald in Jip & Janneketaal: dit duidt op meer onrust. Yahoo! steeg +2,72% op het nieuws dat oprichter Jerry Yang vertrekt.

Sorry, dit is niet mijn beste en meest complete Voorbeurs ooit, maar ondere andere de techniek zit tegen (ouderwetse vastlopers) en Lukas Daalder heeft mijn foto 'gepikt' :-) Ja, dan wordt het lastig want ik heb altijd strakke tijdsschema's soggus... Op naar naar de markten:

 • De futures openen een beetje in de min, maar in deze volatiele markt kan het nog alle kanten op
 • Azië presteert wisselend, maar nergens echt fraaie of rampzalige uitslagen
 • EUR/USD staat een partijtje vrij te worstelen met de 1,27'ers
 • Goud, zilver en oliesoorten WTI en Brent sneaken omhoog
 • De Bund future houdt zich koest. Eigenlijk zoals het hoort, maar dass war einmal :-) 

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Gisteren nog in de comments op Voorbeurs had ik het erover dat A bullmarket has to climb a wall of worry. En ja hoor, er zal ook geen handige Amerikaanse blogger zijn die daar een mooie grafiek van heeft gemaakt! Niet hoog, niet laag zou ik zeggen.

Lukas Daalders Best of the Web

Belangrijkste KW4 cijferkandidaten

Macroagenda deze week

 • 10:00? Duitsland: obligatieveilingen (4,5 miljard euro)
 • 14:30 VS: inflatie (PPI) december (consensus: 0,0%)
 • 15:15 VS: industriële productie & capaciteitsbezetting december (consensus: +0,5% & 78,2%)
 • 16:00 VS: NAHB huizenmarktindex januari (consensus: 21,0)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 15
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Wij Rosario 18 januari 2012 09:25
  Beste AJK
  re. "Een Italiaanse handelaar die ik op Twitter volg post een bericht met EU-documenten dat de EU al vorig jaar juni wist dat het land failliet is en gáát. Ik heb nog geen tijd gehad om dit uit te zoeken."

  Beste AJK, hier hoef je geen onderzoek naar doen. Vorig jaar is al herhaaldelijk op deze site aangegeven dat niet alleen Italië maar geheel EU met zijn banken failliet is en gaat.

  Berg dit bericht maar op bij die documenten.
 2. forum rang 4 theo1 18 januari 2012 10:48
  Een Italiaanse handelaar die ik op Twitter volg post een bericht met EU-documenten dat de EU al vorig jaar juni wist dat het land failliet is en gáát.

  Ja hehe, natuurlijk wisten ze dat al. Iedere kip met anderhalve hersencel had dat kunnen bedenken. En dan zijn ze er nog rijkelijk laat mee ook, want dat Griekenland richting afgrond koerst had je al jaren geleden kunnen zien aankomen. Gewoon een kwestie van elementaire logica. Verontrustender is de reactie: kop in het zand, tot de laatste snik keihard ontkennen en hopen op een wonder waardoor het probleem vanzelf verdwijnt. Als dàt het niveau van de Europese politiek is (en dat is het), dan is er weinig hoop.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links