Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aegon, Akzo en ASML vallen op

Als u al een tijdje mee loopt, weet u hoe het in grote lijnen gaat. Analisten reageren vooral op nieuws en cijfers van de bedrijven. Bijvoorbeeld tijdens het cijferseizoenen. Concerns publiceren hun kwartaalresultaten, waarna analisten hun excels opnieuw doorrekenen en eventueel adviezen en koersdoelen bijstellen. 

Spannender is het natuurlijk als ze vooruitlopen op de cijfers, ofwel pro-actief reageren op (kwartaal)resultaten. Zoals vandaag bijvoorbeeld, zoals u aan onderstaande adviezen ziet. Kijkt u op Guruwatch.nl voor alle adviezen en koersdoelen van vandaag, waarvan de meeste zijn bevestigingen van de bestaande.

AkzoNobel
AkzoNobel is zo’n beetje op Heineken na – u leest er hier alles over – een van de minst populaire AEX-aandelen onder analisten:

  • Buy: 10
  • Hold: 6
  • Sell: 6
  • Gemiddeld koersdoel: 44,13 euro

Vandaag komt daar ABN Amro bij. De bank zet AkzoNobel op een verkoop: naar sell van hold, maar het koersdoel blijft 34 euro. Waarom?

“De huidige verwachting is een winst per aandeel van EUR 0,08, maar dat kan wel eens te hoog zijn. Negatief voor het aandeel zijn de nog steeds hoge grondstofkosten en ook de stijgende olieprijs werkt tegen het bedrijf. De hogere dollar werkt in het voordeel, maar er drukken meerdere factoren op het resultaat.

AkzoNobel moet nog bijstorten in het pensioenfonds van ICI. Verder moet er waarschijnlijk afgeschreven worden op de goodwill voor een gedeelte van ICI, de inventaris en andere zaken.
Na de sterke koersprestaties van het aandeel, adviseren we afscheid te nemen en te kijken naar andere bedrijven in de sector.”

“Wij denken hierbij aan DSM, BASF, DuPont, PPG, Symrise, Givaudan en Lanxess.”

Aegon
De verzekeraar is een van de beter presterende aandelen vandaag op het Damrak en daar is ongetwijfeld dit advies van Deutsche Bank debet aan. De Duitsers zetten Aegon op buy van hold en verhogen het koersdoel naar 4,10 van 3,90 euro. Dow Jones meldt: 

“Deutsche Bank says. ‘The outlook is brighter, and we expect strong earnings growth in 2012 to be supported by UK restructuring and US dollar strength. Longer term, the strategic repositioning of the business should improve both earnings quality and the group's risk profile,’ it says.”

In tegenstelling tot AkzoNobel is Aegon juist enorm populair onder analisten getuige de consensus: 

  • Buy: 25
  • Hold: 7
  • Sell: 0
  • Gemiddeld koersdoel: 5,28 euro

ASML
Woensdag voorbeurs komt ASML als eerste Nederlandse bedrijf door met haar KW4-rapportage, maar de hele financiële wereld kijkt hier naar, omdat het een toonaangevend bedrijf in haar sector is.  Weliswaar verandert SNS Securities niets aan haar advies (hold – 30 euro), maar het kan geen kwaad hier naar te kijken.  

ASML was met Royal Dutch Shell en Unilever het enige AEX-aandeel dat steeg in 2011. Van alle hoofdfondsen zien de analisten in de chipper het minste koerspotentieel;

  • Buy: 9
  • Hold: 4
  • Sell: 1
  • Gemiddeld koersdoel: 35,83 euro

Wat zegt SNS?
 
“The semiconductor equipment cycle is turning positive again. Due to the relatively longer lead times and the critical importance of litho technology, ASML order intake tends to move ahead of the rest of the sector. Combined with the ‘lumpy’ nature of litho orders, we see potential for 11Q4 orders to beat consensus of EUR 650m by a wide margin.”

“A positive surprise is, however, not a signal to buy the shares. With the ASML share close to record level, a renewed upswing is already largely discounted by the market. To the extent that the share price reacts positively to a strong Q4 orders/outlook we would recommend taking a more cautious view.”


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links