Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Analisten-Alpha

Het opvolgen van de adviezen van beleggingsanalisten is in 2011 een goede beleggingstactiek gebleken. Een long-short-strategie waarbij de favorieten van de analisten werden aangekocht terwijl de impopulaire aandelen juist werden verkocht (het zogenaamde short gaan), heeft 7% rendement opgeleverd.

Methode
Samen met Willem Gerritsen (zelfstandig data-analist) heb ik op basis van data van Analist.nl de 25 banken onderzocht die de meeste adviezen hebben gepubliceerd over Nederlandse aandelen. We hebben alle aandelen op de Nederlandse beurs meegenomen waarover zij opinies hebben gepubliceerd.

Vervolgens hebben we op dagelijkse basis het gemiddelde uitstaande advies per aandeel berekend en aan de hand daarvan zijn de prestaties van drie verschillende aandelenmandjes bijgehouden: de zogenaamde Top-, Nop- en Flopportefeuilles. Adviesstijgingen brengen vaak al in enkele minuten een koersstijging met zich mee, maar de meeste beleggers zijn te laat om hiervan te profiteren.

Wanneer een aandeel door nieuw uitgegeven adviezen terecht zou komen in een ander mandje, dan wordt deze wijziging daarom doorgevoerd tegen de slotkoers van die bepaalde dag. 

Rendement
De 25 procent aandelen met de hoogste adviezen (de Top-aandelen) hebben het, zij het slechts bescheiden, beter gedaan dan het beursgemiddelde met een outperformance van een half procent. Als benchmark hebben we hier een gelijk gewogen gemiddelde van alle onderzochte aandelen gehanteerd. 

De 25 procent aandelen waarover analisten het minst te spreken waren – de Flop-aandelen – hebben het 6,5 procent slechter gedaan dan de beurs als geheel. De figuur hieronder geeft een overzicht van de outperformance van Top-, Nop- en Flop-aandelen in 2011 ten opzichte van het beursgemiddelde.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Marktgevoeligheid
Een nadere analyse leert dat beursfavorieten gemiddeld een hoge marktgevoeligheid hebben – in vakjargon bèta geheten. De gemiddelde bèta van het mandje top-aandelen bedroeg 1,20 in 2011. Dit verklaart direct het slechte resultaat van de Top-portefeuille in de maanden juli en augustus toen de Nederlandse beurs veel terrein prijsgaf.

Het Nop-mandje bevat de aandelen waarover analisten het minst uitgesproken zijn. Deze aandelen hebben gemiddeld gezien een relatief lage marktgevoeligheid en dat verklaart de relatief goede prestaties van deze aandelen in de hectische zomermaanden. De Top-aandelen daarentegen hebben het voornamelijk goed gedaan in tijden van een stijgende beurs. De marktgevoeligheid van de Flop-aandelen wijkt niet veel af van de beurs in zijn geheel.

Topportefeuille: alpha
Aandelen met een hoge bèta stijgen doorgaans sterker als de beurs omhoog gaat, maar dalen ook sterker in slechte beursdagen. Wanneer aandelen minder sterk dalen dan op basis van de bèta mocht worden verwacht, dan wordt dit verschil alpha genoemd.

Op basis van de bèta van 1,20 had men mogen verwachten dat de top-aandelen sterk achter zouden blijven bij de index. Niets bleek minder waar in 2011 en er mag derhalve worden geconcludeerd dat beleggers in 2011 alpha konden behalen door te luisteren naar de analistenconsensus.  

Optimisme
Analisten zijn traditioneel optimistisch over aandelen. Ook in 2011 hebben ze zich weer van hun zonnige kant laten zien. Gemiddeld stonden er 58 procent koopadviezen uit, tegen 34 procent houdadviezen en slechts 8 procent verkoopadviezen.

Ondanks het slechte beleggingsjaar waren analisten gemiddeld toch nog positiever dan in 2010. In dat jaar waren er 56 procent koopadviezen, 33 procent houdadviezen en 11 procent verkoopadviezen. De figuur hieronder laat de verdeling van uitstaande koop-, houd- en verkoopadviezen op de Nederlandse beurs zien. Geconcludeerd kan worden dat er grote verschillen tussen analisten zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Index-trackers
Een betere balans in de adviezen zou het nut voor beleggers vergroten. In de huidige situatie moet door beleggers 92 procent van alle aandelen worden aangekocht dan wel aangehouden: dit zijn nagenoeg alle Nederlandse aandelen. Banken geven beleggers hiermee het signaal dat ze eigenlijk net zo goed index-trackers zouden kunnen kopen.

Wanneer beleggers hier inderdaad massaal toe overgaan, drogen de commissie-inkomsten voor banken op. Het zou dus voor zowel beleggers als voor banken positief zijn wanneer er meer uitgesproken negatieve adviezen zouden worden gepubliceerd.

Rendement per bank
Gezien het optimisme van analisten worden houdadviezen door professionele beleggers vaak opgevat als verkapte verkoopadviezen. In onze vervolganalyse vergelijken we daarom per bank het rendement van koopadviezen aan de ene kant met het rendement van houd- en verkoopadviezen aan de andere kant.

Bij voorkeur zouden de koopadviezen een positief rendement op moeten leveren, maar in een gedaalde beurs zoals in 2011 is dat moeilijk te realiseren. Willen analisten toch van toegevoegde waarde zijn, dan zouden de aandelen met een koopadvies het in ieder geval beter moeten doen dan aandelen met houd- en verkoopadviezen. De volgende tabel laat de resultaten per bank zien met daarbij ook de positie van de bank in het jaar 2010.


Klik op de tabel voor een grote versie

Deutsche Bank heeft volgens deze methode de grootste meerwaarde voor beleggers: wanneer de aandelen met een koopadvies werden aangekocht terwijl er short zou worden gegaan in aandelen met een houd- en verkoopadvies zou dit 15% rendement hebben opgeleverd in 2011. De top-drie wordt gecompleteerd door Petercam en Rabo Securities. Opvallend is dat de volledige top-vijf van 2011 ook vorig jaar al deel uitmaakte van het “linker-rijtje”.

2012
Wetenschappelijke literatuur heeft laten zien dat het afgeven van de beste adviezen in het ene jaar geen garantie geeft voor het daarop volgende jaar. De enige garantie voor 2012 is dat analisten traditiegetrouw zeer marktgevoelige aandelen als favoriet zullen bestempelen. Beleggers die een goed 2012 verwachten, zouden er daarom goed aan kunnen doen om de favorieten van analisten aan hun beleggingsportefeuille toe te voegen.


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nad...

Meer over Dirk Gerritsen

Recente artikelen van Dirk Gerritsen

  1. apr '17 Oh, die analistenadviezen II 46
  2. aug '16 Geert Schaaij-effect: +1% 38
  3. apr '11 Verkopen in mei? 13

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links