Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gevalletje Grontmij

Toen ik het drama bij Grontmij zag, moest ik nog even aan mijn overnamerapport denken. Deze overnamerapporten liggen onder een flinke laag stof, want zoveel zijn er niet overnames omdat de financieringsmogelijkheden behoorlijk zijn opgedroogd. Dat zijn nou gevolgen van deleveraging in de praktijk. De overname van Wavin is daar een prettige uitzondering op.

Maar Grontmij is zo’n voorbeeld waar alles fout ging. Ik had er nog een weddenschap op lopen. Een jaar na de overname van het Franse Ginger was er nog niets aan de hand. Ik won de fles wijn uiteindelijk op een miniem verschil, maar daarna kwam de klap des te harder aan. Op dit moment is Grontmij een dikke 200 miljoen euro minder waard dan ten tijde van de overname.

Deze overname had dan ook een van de laagste rapportcijfers in de hele overnamerapportencyclus. Alleen de overname van het Franse WM Data door Logica (2,2) en Antonveneta door ABN Amro (2,1) hadden lagere cijfers. En die van TeleAtlas door TomTom was net iets beter (3,3).

Dramatisch
Al deze overnames werkten dramatisch uit voor bedrijf en voor aandeelhouders. Slechts vier van de onderzochte overnames kregen een voldoende; Mellin door Numico in 2005, BBL door Arcadis, Alex door Binck en Malcom Pirnie ook door Arcadis. Gemiddeld deden deze bedrijven het 32% beter dan AEX in de twee jaar na de overname.

Ik zit hier natuurlijk niet om mijn gelijk te halen, dus ik wijs ook even op dat de eerdere overname van Grontmij, die van het Noorse Carl Bro, ook een dikke onvoldoende kreeg. En dat bleek juist een succes. Het waren dan ook andere tijden, met economische voorspoed. Als het goed gaat, werken hoge schulden juist extra in het voordeel van aandeelhouders.

Ik vind het leuk om overnames kritisch te beoordelen, maar toch hoop ik dat deze rapporten onder een dikke laag stof blijven. Dat is beter voor de bedrijven en voor de aandeelhouders. Mocht er toch in komende jaar toch nog een substantiële overname voorbij komen, besef dan dat foute acquisities een belangrijke factor in de koersontwikkeling zijn.

Maar niet de enige factor natuurlijk. Grote overnames met lage scores zijn een duidelijk waarschuwingssignaal, zo kunt u een volgende Grontmij in uw portefeuille voorkomen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 december 2011 15:33
    u schrijft:Ik zit hier natuurlijk niet om mijn gelijk te halen

    komt toch een beetje hooghartig over.
    Maar als u het allemaal zo goed weet waarom is de performance van het sns nederlands aandelenfonds zo belabberd.

    Ik heb even een grafiek uit morningstar geplukt.

    of zie ik iets over het hoofd.
  2. Da Freeze 28 december 2011 16:07
    Ik werk zelf ook bij Grontmij en ik zie niet snel een overname gebeuren. En dat heeft niks met de slechte aandelenkoers te maken maar eerder met de slechte markt. Welk bedrijf wil op dit moment een ingenieursbureau van 10.000 man overnemen waarvan de helft in Nederland werkt?
    Arcadis? Die hebben het in Nederland al moeilijk genoeg. Daarnaast is een Arcadis topman bij Grontmij aan het roer gekomen sinds het vertrek van Sylvo Thijssen.
    Fugro? Die houden zich hoofdzakelijk met grondonderzoek bezig, wat moeten die met een duizendpoot als Grontmij?
    Oranjewoud? Die heeft nog een nette balans, die gaat zijn vingers niet branden aan een ingenieursbureau wat zelfs op dit moment meer kost dan Oranjewoud waard is.
    Buitenlandse ingenieursbureaus? Die nemen dan een bureau over dat zich voor 60% op de Nederlandse markt begeeft. En juist dáár is de markt voorlopig heel slecht.
  3. [verwijderd] 28 december 2011 17:06
    Beste Da Freeze,

    Deze column gaat vooral over bedrijven die overnemen. Dat is het grote manco bij Grontmij geweest, te veel grote en te dure overnames. Een overname van Grontmij zelf? ING heeft laatst een aardig rapport geschreven over enkele bedrijven met een niet zo'n goede balans, zoals Wavin, die mogelijk overname kandidaat kunnen zijn.

    Beste Barro35,
    Zoals u wellicht in de grafiek kunt is de Morningstart grafiek niet helemaal juist. Ik kan me in ieder geval geen koersstijging van 30% op 1 januari 2004 herinneren. Dat laat niet onverlet dat de performance over 2011 te wensen overlaat. Maar ik ga mijn best doen om dat in 2012 weer in te halen.
    V.w.b. de TER. Deze behoort tot de laagste in Nederland. En zoals u recentelijk bij Marcel Tak heeft kunnen lezen is de echte TER bij de meeste passieve fondsen ook ongeveer de zelfde hoogte.

    Met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
  4. [verwijderd] 28 december 2011 17:45
    Beste Corne,

    Tsja... met de laagste TER in Nederland toch de lantaarndrager zijn de afgelopen 10 jaar is ook een prestatie...

    BELEGGINGSFONDSEN MET AEX ALS BENCHMARK
    rendement afgelopen 10 jaar volgens morningstar

    AEGON -2%
    ROBECO -12%
    DL -12%
    AXA -14%
    ALLIANZ -16%
    ABN/BNP -18%
    ING -20%
    SNS -20%

    INDEXFONDSEN

    BNP AEX -15%
    ISHARES MSCI NETHER -12%
  5. [verwijderd] 28 december 2011 19:47
    quote:

    barro35 schreef op 28 december 2011 15:33:

    u schrijft:Ik zit hier natuurlijk niet om mijn gelijk te halen

    komt toch een beetje hooghartig over.
    Maar als u het allemaal zo goed weet waarom is de performance van het sns nederlands aandelenfonds zo belabberd.

    Ik heb even een grafiek uit morningstar geplukt.

    of zie ik iets over het hoofd.
    @barro35,
    Al een soortgelijke discussie met Corne gehad. Nou ja, discussie. Toen we wat dieper op de materie ingingen is Corne afgehaakt.

    www.iex.nl/Column/69233/Mijd-de-klein...

    Waarschuwing voor medebeleggers; mijd het SNS Nederlands Aandelen Fonds. Hier zou namelijk best eens kunnen gelden; behaalde non-resultaten in het verleden zijn een goede indicatie voor non-performance in de toekomst.
  6. [verwijderd] 28 december 2011 20:03
    Wel een beetje jammer dat het SNS niet gelukt is om die twee kwijtgeraakte Morningstar sterren van haar website te verwijderen binnen een maand. Niet alleen een chronische underperformer dus, maar ook nog eens een standaard misinformatie bankje.

    Maar gelukkig is het rustig op de beurs, dus heb ik de tijd en moeite genomen om de AFM te mailen om mijn medebeleggers te beschermen. Eens kijken wie er sneller is; Corne die zijn 2 sterren terugverdiend (yeah, right) of de AFM die actie onderneemt (yeah, right).

    Overheid; A.U.B. Geen belastinggeld meer naar dit soort overbodige toko's (tenzij voor nationalisatie natuurlijk).
  7. [verwijderd] 28 december 2011 20:06
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 28 december 2011 17:47:

    Wat ik dan weer niet begrijp is hoe je als professional plezier beleeft aan je werk als je in tien jaar tijd geen cent hebt kunnen verdienen, sterker nog per saldo 20% verlies hebt gemaakt voor je klanten, en ook nog eens verliest van twee passieve indexfondsen.
    Hoezo? De bonussen komen gewoon binnen hoor...
  8. [verwijderd] 29 december 2011 01:39
    @Rosser
    De morningstar rating * en SNS die op hun site *** morningstar sterren laat zien was mij idd ook opgevallen maar er eerlijk gezegd geen aandacht aan geschonken, ik was te gefocusd op de performance die morningstar laat zien te vergelijken met die van SNS zelf.

    Wat de rede ook mag zijn dat SNS nl aandelenfonds zijn rating heeft verloren, dit moet natuurlijk wel aangepast worden vind ik.
    Veel beleggers hechten veel waarde aan deze raiting.
    Of is SNS bang voor uitstroom lees verlies aan management fee.

    Treurig dat de discussie niet is voortgezet.

    @ A E Niks
    het is niet een kwestie van gelijk willen halen.
    Dhr van Zeijl is een markant figuur en heeft dito uitspraken.
    Dan moet je ook niet raar opkijken dat mensen ook kritisch zijn.
    Een grijze muis zal hier weinig last van hebben zo dunkt mij.

  9. Eddy Raymann 29 december 2011 12:27
    Het is alleen maar prima dat je probeert om (in dit geval) overnames op objectieve en meetbare factoren te scoren en te beoordelen. Natuurlijk moet zo'n instrument steeds bijgesteld worden a.h.v. de (als het goed is: leerzame) ervaringen.
    In dit geval zou je kunnen nagaan waarom de beoordeling van de overname van Carl Bro 'verkeerd' is uitgepakt en met die informatie een volgende scoring aanpassen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links