Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2012: aantrekkelijke waarderingen

De IEX-columnisten blikken vooruit op 2012.Van AEX-voorspellingen tot bespiegelingen over het lot van de eurozone. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2012.


 

 Als bottom-up smallcapbelegger is het voorspellen van olieprijzen en renteniveau's niet mijn expertise. Toch heb ik op persoonlijke titel een poging gewaagd. Wereldwijde aandelenmarkten buiten de Verenigde Staten hebben een stevige correctie gezien in 2011, waardoor waarderingen aantrekkelijk zijn.

Dat de economische groei in een aantal regio's aan het verzwakken is, lijkt dan ook grotendeels ingeprijsd. De correctie van de beurzen in Azië en de BRIC-landen is vrij fors geweest in 2011, waardoor zeker op lange termijn dit interessante rendementsperspectieven biedt.

Jan Willem Berghuis Voorspellingen
 ultimo 2012

"Ik verwacht dat we ook in 2012 nog wel wat euro-toppen nodig zullen hebben om tot een werkbare langetermijnoplossing te komen"
Stand AEX: 330
Stand Dow Jones 11.000
Goud 1800
Olie (WTI, per vat): 100
Eurodollar: 1,25
ECB-rente 0,50%
Fed-rente 0,25%
Tienjarige NL obligatierente: 3,0%
Samenstelling van de eurozone hetzelfde
Naam van onze valuta euro
President van de Verenigde Staten Obama
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen
De "bazooka" voor 2012 De Europese Centrale Bank
De verrassing voor 2012 Docdata
Plus: zet in de goede (rendements)volgorde: eurozone, Groot-Brittannië, Oost-Europa, Verenigde Staten, Japan, BRIC, Afrika, Azië: Azie, BRIC, Japan, eurozone, Oost-Europa, Groot-Brittannië, Afrika, Verenigde Staten.

 

Goede marktpositie en cashflows
Het risico zit natuurlijk in het scenario dat het echt fout gaat en de eurozone uit elkaar valt. De grootste kans is echter toch dat we ons niet van een ravijn afstorten en dat we stapje voor stapje werken aan een oplossing, inclusief verdere liquiditeitssteun. Ik verwacht dat we ook in 2012 nog wel wat euro-toppen nodig zullen hebben om tot een werkbare langetermijnoplossing te komen.

De korte rentes (Europese Centrale Bank, Federal Reserve) zullen dus laag blijven, terwijl het gevaar van inflatie op lange termijn aanwezig is. In dit scenario zullen lange rentes, goud en olie per saldo stijgen. Ik verwacht ook dat de euro-wisselkoerszwakte in 2012 zal aanhouden wat kan bijdragen Europa uit de eurocrisis te halen.

De toppers in 2012 zijn bedrijven met een goede marktpositie die ook in mindere tijden goede cashflows laten zien zoals Unit 4, Nutreco en Imtech. Voor een toelichting refereer ik aan mijn column van 7 september. De Telegraaf staat op mijn flop-lijstje. Op basis van de recent afgegeven outlook voor 2012 handelt het bedrijf op 13 keer de winst, wat erg duur is voor een core business die niet groeit.

Ik maak me zorgen om Exact omdat het segment klanten wat Exact in Nederland bedient het lastig heeft. Bovendien is de waardering niet aantrekkelijk op 12 keer de winst. Dit terwijl de winst waarschijnlijk gaat dalen volgend jaar. Dus ik koop liever de topper Unit 4, met nog steeds een groei van nieuwe klanten. Beide ondernemingen zijn even waarschijnlijke overnamekandidaten op de langere termijn, maar ik zie beduidend meer waarde in Unit 4.

Tenslotte kies ik EVS in mijn flop 3. Ik vind EVS een duur bedrijf op 14 keer de 2011-winst, die volledig afhankelijk is van investeringen van mediabedrijven. Met het vertrek van één van de oprichters in 2011, is het verhaal een stuk zwakker geworden.

De verrassing voor velen in 2011 was Docdata met een koersstijging van meer dan 50%. Hiervan hebben onze fondsen geprofiteerd. Ik denk dat Docdata met haar e-commerce activiteiten ook voor verdere positieve verrassingen in 2012 kan zorgen.


Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps en kan een positie hebben in de in dit artikel genoemde aandelen. Berghuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Berghuis houdt zelf geen posities in Nederlandse mid- en smallcaps, wel heeft hij een positie in aandelen Kempen Orange Fund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Willem Berghuis

Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps. Het laatste maandbericht van de portefeuille van Kempen Orange Fund vindt u h...

Meer over Jan Willem Berghuis

Recente artikelen van Jan Willem Berghuis

  1. nov '12 Les van Wijers 15
  2. dec '11 2012: aantrekkelijke waarderingen 4
  3. jul '11 Van bricks naar clicks 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 21 december 2011 16:35
    Beste meneer Berghuis,
    Ik kan mij goed vinden in uw rendements volgorde, niet dat ik goed in voorspellen ben maar uw volgorde lijkt redelijk.
    Ik denk echter dat u veel te positief over Europa denkt, en wat mij opvalt is; dat weinig van IEX analisten het schulden probleem herkennen en erkennen als iets heel belangrijks. Tot nu toe denkt iedereen dat we straffeloos door kunnen gaan met lenen en dat onze financiële instellingen er zonder kleerscheuren vanaf zullen komen. Wordt de val van onze grootbanken dan toch een "Black Swan"?
    Je ziet dat er erg met gespleten tong gesproken wordt want de meesten zien wel het probleem, dat maar niet opgelost wordt, maar tot nu toe is er met uitzondering van Alexander Sassen, die door niemand serieus genomen wordt, niemand die denkt dat dit grote gevolgen zal hebben op indexen, rente en bedrijven.
    Het mag duidelijk zijn dat ik hoop dat alle analisten van IEX gelijk hebben en ik ongelijk.

    Ik wens u dan ook een goed 2012 en prettige feestdagen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links