Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toch geen vrije val voor yuan

 Een toename in de export van 10,9% kan ook in tijden als deze een verontrustende indicator zijn. Dat geldt voor de China die met deze toename op het gebied van export de slechtste maand beleefde sinds december 2009.  Stijgende binnenlandse kosten en een verzwakte vraag vanuit het buitenland zetten de Chinese export flink onder druk, schrijft Bloomberg. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het monetaire beleid dat Peking in 2012 zal voeren.

Het Chinese monetaire beleid staat zoals vaker de afgelopen maanden, weer hoog op de internationale agenda. Met name de VS maken zich druk; afgelopen maand voerde Barack Obama wederom de druk op de Chinese regering op door de in zijn ogen ‘te trage stijging’ van de yuan aan de kaak te stellen. Volgens Obama is de Chinese competitieve exportpositie één van de belangrijkste belemmeringen voor groei van de Amerikaanse werkgelegenheid. ‘Enough is enough’, sprak hij de Chinese regering in duidelijke taal toe.

Een even heldere reactie van de Chinese vice-president volgde; de Amerikaanse regering werd vooral geadviseerd ‘haar neiging om elk economisch issue te politiseren te beteugelen’. Met daarop aansluitend de vraag wanneer de Amerikanen de bestaande restricties op de export van technologie naar China zouden beperken, en wanneer Chinese bedrijven die zich op de Amerikaanse markt willen begeven, beter geholpen zullen worden. Een kaatsende Amerikaan kan duidelijk een Chinese bal verwachten.

Ondertussen is de Chinese regering er veel aan gelegen de eigen exporterende bedrijven te beschermen, wat uiteraard effect heeft op het monetaire beleid. Afgelopen maand verzwakte de yuan het meest sinds een jaar, volgens de Chinese regering hét bewijs dat de munt reageert op de marktwerking, en niet gemanipuleerd wordt door Peking. Maar met de toenemende druk op de export in het achterhoofd zullen beleidsmakers weinig animo hebben om de munt snel sterker te laten worden.

Economen schatten in dat de yuan aan het eind van 2012 één dollar 6,2 dollar waard zal zijn, minder dan de eerder voorspelde 6,1 dollar. Zolang de crisis in Europa niet verder verslechtert, is export nog altijd rendabel, stelt Wang Shouwen, hoofd van het Ministerie van Buitenlandse Handelszaken. Daarnaast zullen exporterende bedrijven zich moeten richten op het aanhalen en versterken van contacten met opkomende markten, aldus Shouwen. Ook het Chinese handelsoverschot liep vorige maand terug tot 15,2 miljard dollar, ten opzichte van 17 miljard dollar in oktober. Vorig jaar om deze tijd bedroeg het overschot nog bijna 23 miljard dollar.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links