Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe veilige havens

Het stormt op de beurs en iedereen is op zoek naar veilige havens. Zo erg dat het daar wel erg druk begint te worden. En dat brengt ook weer risico met zich mee. In de grafiek hieronder staat de verdeling per kwartaal van de tienjarige obligatierente in de Verenigde Staten sinds 1990.

Het geeft aan dat iedereen in het derde kwartaal massaal op zoek waren naar deze veiligheid en een dergelijk extreme beweging niet zo vaak voorkomt.

Vandaar dat steeds meer brokers op zoek gaan naar andere velige havens. Beleggers hebben ze ook al een beetje ontdekt. Kijk maar naar de AEX: Royal Dutch Shell, Unilever en ASML hebben het allemaal erg goed gedaan en het zijn aandelen waar u toch geld mee hebt verdiend.

Schijnzekerheden
Veilige aandelen zijn misschien wel beter dan veilige staatsobligaties. Want deze zekerheid is soms ook schijnzekerheid. Let wel Griekenland werd een paar jaar geleden ook als veilige belegging gezien... 

Een van die brokers is Chevreux. Zij kwamen met een mooi lijstje aan. Bedrijven die niet zoveel last hebben van de huidige financiële en economische storm en toch een mooi dividendrendement geven. Veilige aandelen zijn tegenwoordig ook bedrijven die weinig of geen financiële leverage hebben:

  1. Het gemiddelde dividendrendement over de periode 2011-2013 (10% weging).
  2. Het dividendrendement gecorrigeerd voor risico (50%-weging). Dit risico wordt ingeschat door de Chevreux-analisten. 
  3. De beweging in de beweging in het bedrijfsresultaat (10%-weging). Op deze manier haal je de cyclische bedrijven eruit en voorkom je een grote kans op een winstwaarschuwing. 
  4. De beweging in de beweging in de payout-ratio (10%-weging). 
  5. De schuldenpositie (10%-weging). Ze gebruiken daarvoor de netto schuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat. 
  6. De upside volgens de koersdoelen van de Chevreux-analisten (5%-weging). 
  7. De koersbeweging tot nu toe in 2011 (5%-weging). 

Voor de goede orde, ze zoeken dus naar de bedrijven die een goede performance hebben laten zien en tot een hoge yield. Of zoals ze het zelf omschrijven, dit zijn dan dus de echte kwaliteitsnamen.

 

Twee Griekse aandelen
Het is een interessant lijstje, er zitten een aantal bedrijven bij die ik nog niet ken. En ik moet bekennen dat er een aantal namen bij zijn die ik privé bezit of naar zit te kijken. Ik wil namelijk privé niet of nauwelijks in Nederlandse bedrijven beleggen in verband met mogelijke tegenstrijdige belangen.

Maar er staan ook drie Nederlandse bedrijven bij: KPN, Corio en Delta Lloyd. Ook leuk dat er twee Griekse bedrijven op staan. Griekse bedrijven als veilige haven, dat is pas echt out-of-the-box denken.

Klik op de tabel voor een grote versie

Klik op de tabel voor een grote versie


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. N. Koerts 5 december 2011 14:51
    Op dit moment zie je dat er juist weer belegt wordt in de financials. ING is van 4,75 naar 6,25 gegaan. Dat is een behoorlijke stijging. Nu zou je denken ING is duur, maar de kw is nog erg laag en als de eurotop een succes wordt, dan gaan we echt knallen. Op dit moment kies ik gewoon om 25 procent cash te zitten. 30 procent in ING te beleggen en de rest in ahold te stoppen. Gewoon een leuke mix en als de eurotop helemaal verkeerd afloopt, zal de schade niet extreem zijn. Natuurlijk wel heftig, maar niet extreem.

    Trouwens leuk stuk Corne
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links