Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Downgrade Hongarije tot junk

Na vijftien jaar heeft Moody’s de kredietwaardigheid van Hongarije verlaagd naar het hoogste junk-niveau Ba1. Hongarije torst de zwaarste schuldenlast van de oostelijke lidstaten. Standard & Poor’s en Fitch hebben het land al het laagste kredietoordeel gegeven, meldt Bloomberg. Moody’s geeft als belangrijkste reden voor de neerwaartse bijstelling de onzekerheid aan, of de regering in staat zal zijn om de doelen te halen met betrekking tot fiscale consolidatie en schuldreductie.

Minister-president Orban wilde het IMF niet te hulp roepen, volgens zijn minister van economische zaken is dat een teken van zwakte. Orban wil de vrijheid hebben om ‘onorthodoxe’ maatregelen te nemen om het schuldniveau te reduceren. Tot die onorthodoxe ingrepen behoren bijvoorbeeld zware heffingen voor banken, energie-, retail- en telecommunicatiebedrijven, de nationalisatie van assets in bezit van pensioenfondsen. Verder is het constitutioneel hof de macht ontzegd om over veel economische thema’s een uitspraak de doen.

Op 17 november jl. riep de regering alsnog de hulp van het IMF in, waarschijnlijk in een poging om deze stap van Moody’s ter voorkomen. Volgens Charles Robertson, verbonden aan Renaissance Capital, kan de downgrade een aansporing zijn voor verdere hervormingsmaatregelen in Hongarije.

Orban heeft zich voorgenomen verder in de uitgaven te snijden en volgend jaar de belastingen te verhogen. Hongarije heeft een schuldenlast van 81% van het bbp. De ingrepen van Orban moeten het begrotingstekort reduceren tot 2,5% van het bbp. Volgens de Europese Commissie dreigt wel de economische groei te vertragen tot 0,5% in 2012. Standard & Poor’s gaf aan dat het Hongarije de tijd geeft tot februari, tot dan blijft het land op de ‘CreditWatch with negative implications’.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 19 apr Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links