Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nu ook Japan?!

Japan moet niet denken dat het de schuldproblematiek kan ontlopen, het moet met spoed de staatsfinanciën op orde krijgen. Standard & Poor’s zet premier Noda onder druk, hij doet niet genoeg om de staatsschuld terug te dringen. Het is een indicatie dat de kredietwaardigheid van Japan op het spel staat, schrijft Bloomberg.

Volgens Takahira Ogawa van S&P in Singapore is een downgrade dichterbij gekomen, de financiële situatie van Japan verslechtert met de dag. Japan heeft een structurele aanpak van de schuld nodig. Momenteel kan Japan tegen lage kosten lenen, maar het IMF wijst er in een rapport op dat een plotselinge rentestijging het schuldniveau ondragelijk kan maken. De ontwikkelde economieën kampen ook met afnemend beleggersvertrouwen, gisteren raakte Duitsland zijn staatsobligaties aan de straatstenen niet kwijt.

De situatie in Europa laat zien hoe snel een situatie verslechtert als je het vertrouwen van de markt verliest. Ogawa vindt dat politici moeten inzien dat hun tijd opraakt. Ook in Japan wordt er door politici over details van plannen gekibbeld en wordt niet gedaan wat noodzakelijk is. Premier Noda worstelt om de oppositie mee te krijgen met zijn plannen. Politieke compromissen zijn een sta in de weg voor de aanpak van economische problemen.

Het IMF constateert dat vanwege de afwezigheid van snelle groei de dynamiek rond de schuldsituatie snel kan verslechteren. Verliest een overheid het vertrouwen van de markten, kan zomaar het proces van stijgende rente en afnemend vertrouwen elkaar versterken. En dat bij een kwetsbaar financieel systeem.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links